Какво е общото между даоистки практики и Кегел упражненията?

17 февруари 2019
Какво е общото между даоистки практики и Кегел упражненията?

През 6-ти век преди новата ера в Китай възниква философско-религиозно учение, наречено даоизъм (от тао – в превод „път“). Днес даоизмът е едно от най-широко разпространените духовни учения в света с над 400 милиона последователи. Даоизмът проповядва хармония в противоположностите – мъж и жена, отрицателно и положително, земя и небе, често изобразявано чрез символа ин-ян. Тази философия е в основата на китайската култура и е силно обвързана с различните й аспекти като бойните изкуства, традиционната медицина и естетическата система Фън Шуй.

 

Дао има цялостна система за опазване на човешкото здраве и енергия за дълъг и пълноценен живот, която се е запазила през хилядолетията и се практикува и днес. Освен че използват природни билки и акупунктура, древните китайци са прилагали система от упражнения за профилактика и лечение. Много от тези упражнения са базирани на наблюденията върху диви животни, които според тях сякаш са живели в състояние на постоянно здраве.

 

Едно от основните даоистки упражнения, наречено „Елен“ всъщност почти изцяло се припокрива с упражненията за тазово дъно, които през 50-те години на 20 век изследва и американският гинеколог д-р Арнолд Кегел. Той установява, че редовното стягане и отпускане на интимните мускули е изключително полезно за лечение и превенция на често срещани здравословни проблеми при жените. Днес в западния свят тези упражнения са познати като Кегел упражнения.

 

„Една от основните цели на упражненията е да се научим да усещаме вътрешните си органи и напреженията в тялото. И чрез постепенна практика да започнем да регулираме и балансираме тези напрежения, както и да ги използваме за оздравяване и засилване на тялото. Най-лесният начин за това е да се повтарят прости движения, които стимулират рецепторите на вътрешните органи и да се наблюдава ефекта от тях чрез вътрешното зрение. По този начин се ускорява и работата на жлезите с вътрешна секреция.“, казва Стивън Т. Чан, световноизвестен съвременен учен, изследовател на даоистката философия и практика и автор на множество книги по темата.

 

Макар и преди хиляди години, древните китайски мъдреци са достигнали до същите заключения, както и съвременната медицина. Според тях тазовата диафрагма и сфинктера на ануса са дъното и ОСНОВАТА на нашето тяло. При слабост или атрофия на мускулите в тази област жизнената енергия изтича именно от там.

 

 

 


Днес, милиони жени страдат тайно от липса на усещания, имат изпускания, болка или смъкване в тазовата област. Всичко това се отразява на качеството на живота ни повече, от колкото сме готови да си признаем!

 

Вижте повече за съвременните начини за поддържане на тонуса на тазовото дъно, които са чудесно помощно средство при проблеми и допълнение към дао практиките и Кегел упражненията:

 

https://kegel8.bg/catalog-details-bg-1.html

 

 

 

 

 

Според даоисткия лечител и автор Стивън Т. Чан*, инструкциите за даоисткото упражнение „Елен“ се припокриват с упражненията Кегел. Убедете се сами. Ето какви инструкции дава д-р Чан за изпълнението на древното упражнение Елен в книгата си „Цялостна система за самолечение“.

  


„1. Свийте мускулите на ануса и влагалището и ги приберете нагоре и навътре. Ако правилно изпълните това упражнение, ще имате чувството, че поемате въздух чрез ректума и влагалището и цялата област на тазовото дъно е прибрана навътре и нагоре. Стискайте колкото можете и останете в това положение, докато не почувствате неудобство.

2. Спрете и се отпуснете за миг.

3. Възобновете свиванията. Повтаряйте упражнението многократно, докато не почувствате дискомфорт. В началото вероятно ще установите, че можете да свивате мускулите на тазовото дъно само за няколко секунди. Не се отчайвайте и продължавайте упражненията. След няколко седмици ще успеете да ги задържите свити за по-дълго време без каквато и да е умора или усилие.

4. Стягането и отпускането на мускулите са напълно достатъчни, за да насочат импулсите там, където е необходимо. Тези импулси стимулират дебелото и тънките черва, бъбреците и другите органи. Те засилват отделянето на полови хормони и хормони на надбъбречните жлези.“

 

 

 

Хубавото на древното даоистко упражнение „Елен“ или Кегел упражненията (Кегели), както са познати днес, е, че можете да ги правите навсякъде – в автобуса, докато чакате на светофара, докато готвите и то без никой да ви вижда. Така че, нямаме оправдание, момичета, нали?

 

Разбира се всяко упражнение дава ефекти, когато се прави редовно и правилно. Ако не сме редовни ефектът е временен и бързо се губи. Истината е, че поради различни причини, много жени не правят упражненията правилно и напрягат грешните мускули – на ануса или на корема. Друга често срещана грешка е да се стяга прекалено дълго, без достатъчно отпускане на мускулите на тазовото дъно. Това дори може да има обратен ефект и да се претоварите.

 

За да сте сигурни, че усилията ви няма да отидат напразно, а ще ви върнат силата и енергията в интимната област, можете да правите Кегели с тренажори. Това са медицински уреди, които са изработени с помощта на гинеколози и физиотерапевти, за да ви помагат да правите упражненията правилно, с помощта на изпитани програми, които са съобразени с индивидуалните нужди на всяка жена. Дори и ако имате липса на усещания или начална форма на смъкване, електронният тренажор Kegel8 Ultra 20 V2 ще ви помогне да се възстановите по естествен начин с помощта на 20 специално разработени програми.

 

 

 

Kegel8 Ultra 20 V2

 

 

Вземи своя тренажор още сега! Не отлагай повече! 

 

 

 

 

Вече предлагаме тренажорите и с удобна опция на изплащане с одобрение изцяло онлайн, просто избери "на изплащане с TBI Bank" при покупка или се свържи с нас на office@kegel8.bg.

 

 

Източници:

 

*Стивън Т. Чан е световноизвестен учен. Баба му е била висококвалифициран лекар, а нейният баща – личен лекар на императрица Цъ Си и първият китайски посланик в Обединеното Кралство.

 

Д-р Чан е изучавал задълбочено китайската и западната медицина и освен докторска степен по медицина, притежава докторски степени по право, философия и теология. Той изнася лекции по целия свят върху различни аспекти на даоизма и е основател на фондацията „Дао“.

 

Книгите му, преведени на десетки езици, са едни от най-авторитетните и популярни ръководства за прилагане на древните даоистки идеи и принципи в съвременния начин на живот.

 

 

..........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

 

Статията има за цел да ви предостави полезна информация и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете каквото и да е лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.

 

 

 

Заповядайте в нашата общност посветена на "Женския wellness" (женското благополучие), където ще срещнете подкрепа и разбиране от други прекрасни дами. С членството си в групата всяка седмица ще се преоткривате като жена. В групата ни ще разглеждаме теми като - тазовото дъно, женското здраве, интимната гимнастика, тренажорите за тазово дъно, играчките за възрастни, както и много арт терапии свързани с йони, чувствеността, сексуалността и развитието на женствеността и женската енергия. Добре сте дошли!

 

 

 

 

 

 

Консумацията на твърде много захар и въглехидрати, води до обостряне на състоянието

прочети още

Средно качваме по 2 килограма всяка Коледа. Представете си „планините“ от храна, вредни напитки и сладки изкушения, които ни очакват.

прочети още

Всички знаем какво е хемороид, но колко от нас се замислят коя е основната причина за заболяването и как може да се предотврати?

прочети още