10 стъпки за облекчаване на рефлукса без лекарства

30 декември 2022
10 стъпки за облекчаване на рефлукса без лекарства
Заболяването причинява възпаление и може да увреди хранопровода -- статия от рубриката "Женски Тайни" във в. "Галерия"

 

По време на празниците, често прекаляваме с храната и спиртните напитки, колкото и да внимаваме, винаги идва момент, в който се отпускаме и забравяме за последиците от претоварването на организма ни. Увеличената консумацията на твърде много захар и въглехидрати, води до увеличаване на рефлукса по време на дългите ваканции.  

 

Проучване показва, че от 1995 г. до 2007 г.  хората, страдащи от рефлукс са се увеличили с 40%, а към днешна дата статистиката е плашеща. В САЩ например на годишна база за лечение на заболяването се отделят средства за лекарства, почти колкото и за лечението на рак. Хората свикват да ползват медикаменти срещу дискомфорта в продължение на 30-40 години, без дори да търсят други варианти.  

 

Много често, точно около празниците, страдаме от храносмилателни проблеми. Гастроезофагеалното рефлуксно разстройство (ГЕРБ) се появява когато стомашната киселина се връща обратно по тръбата, която свързва стомаха и устата (хранопровода). Заболяването причинява възпаление на хранопровода, което води до парене и дразнене. С времето може да настъпи дори увреждане на хранопровода. 

 

Струва си да опитате няколко промени в начина на живот, преди да прибегнете до лекарства за контролиране на гастроезофагеалния рефлукс. Проблемът може да причини болки в гърлото, дрезгав глас (особено сутрин) и може буквално да остави лош вкус в устата ви. Най-честият симптом на рефлукса са киселините – болка в горната част на корема и гърдите. 

 

Три са основните състояния, които допринасят за появата на това неприятно състояние – лошо изчистване на храна или киселина от хранопровода, твърде много киселина в стомаха и забавено изпразване на стомаха 

 

Как да се освободите от киселинния рефлукс? Ако постоянно имате киселини, усещане за парене, което се надига зад гръдната кост, горчив вкус в устата, хронично възпаление на гърлото, гадене или постоянен лош дъх, можете да опитате следното: 

 

  1. Яжте умерено и бавно. Когато стомахът е много пълен, може да се появи повече киселина в хранопровода. Ако имате време, се хранете по-често с малки количества, вместо три големи порции на ден.
  2. Избягвайте определени храни. Това не означава, че не може да ядете нищо. Но има някои храни, които е по-вероятно да предизвикат рефлукс, като мента, мазни храни, пикантни храни, домати, лук, чесън, кафе, чай, шоколад и алкохол. Ако ги приемате редовно, опитайте без тях, за да видите дали състоянието ви ще се подобри. След това опитайте да ги добавите обратно една по една. 
  3. Не пийте газирани напитки. Те със сигурност ви карат да се оригвате, което изпраща киселина директно в хранопровода ви. Пийте чиста вода вместо газирана.
  4. Стойте будни след хранене. Когато стоите изправени или дори седнали, гравитацията помага за задържането на киселината в стомаха, където ѝ е мястото. Приключете с приема на храна поне три часа преди сън
  5. Не се движете твърде бързо. Избягвайте интензивни упражнения няколко часа след хранене. Разходката след вечеря е добра, но по-напрегнатата тренировка или навеждането ще изпрати киселина в хранопровода.
  6. Спете под наклон. В идеалния случай главата ви трябва да е на 15-20 см по-високо от краката ви. Повдигнете с подпори краката на леглото, които са под главата ви. Възглавниците няма да осигурят подкрепата, от която се нуждаете.
  7. Свалете килограми, ако се налага. Наднорменото тегло отпуска мускулната структура, която поддържа долния езофагеален сфинктер, като намалява налягането, което го държи затворен. Това води до рефлукс и киселини.
  8. Ако пушите се откажете. Никотинът може да отпусне долния сфинктер (клапата).
  9. Проверявайте лекарствата си. Постменопаузалният естроген, антидепресантите, противовъзпалителните и болкоуспокояващите – могат да отпуснат сфинктера, а други лекарства, например за увеличаване на костната плътност – могат да раздразнят агресивно хранопровода.
  10. Помощ от природата. Приемът на алое вера и пчелен мед преди хранене, е ефикасно средство срещу неприятните симптоми на киселинния рефлукс и гастрита. Натуралният гел за пиене от Алое се цени от векове, заради способността му да редуцира възпалението и да регулира храносмилателните процеси. Пчелният мед от своя страна е природен източник на фибри, витамини и минерали, които са важни за храносмилането и намаляват подуването.

 

Ако тези съвети нямат положителен ефект върху вас, посетете вашия лекар, за да изключите други възможни причини. Понякога се налага да се приемат лекарства за контролиране на рефлукса, дори когато сме започнали промени в начина си на живот. 

 

 

 

 

 

Пишете ми за темите, които искате да разгледаме в рубриката ми "Женски Тайни" във в. "Галерия" на office@kegel8.bg

 Галина Начкова е автор на рубриката "ЖЕНСКИ ТАЙНИ" във в. "ГАЛЕРИЯ!

 

Галина е основател и собственик на онлайн платформата Kegel8 България (www.kegel8.bg), консултант по женско здраве и тазово дъно, сертифициран уелнес коуч, ментор, автор и водещ на обучения за жени.

 

 

..........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

 

Статията има за цел да ви предостави полезна информация и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете каквото и да е лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.

 

 

 


KEGEL8 ULTRA 20 V2 за ЖЕНИ - тренажор с електростимулация

 

ПОДХОДЯЩ ЗА ТЕРАПИЯ И ПОДДЪРЖАНЕ НА МУСКУЛИТЕ НА ТАЗОВОТО ДЪНО!

 

 

Kegel8 Ultra 20 V2

 

 

 

Средно качваме по 2 килограма всяка Коледа. Представете си „планините“ от храна, вредни напитки и сладки изкушения, които ни очакват.

прочети още

Всички знаем какво е хемороид, но колко от нас се замислят коя е основната причина за заболяването и как може да се предотврати?

прочети още

Креатин, протеинова добавка, упражнения на Кегел и йога помагат при контузии

прочети още