14 ЯНУАРИ: Ден на цезаровото сечение

14 януари 2022
14 ЯНУАРИ: Ден на цезаровото сечение

Денят на цезарово сечение се отбелязва всяка година на 14 януари в САЩ.

Знаете ли, че са минали повече от 200 години от първото успешно цезарово сечение? Секциото или цезарово сечение е процедура, при която бебето се изважда извън утробата на майката чрез разрез в корема, вместо нормално раждане, което се случва през вагиналния канал. Денят на цезарово сечение е създаден в чест на първото успешно раждане със секцио, извършено от д-р Джеси Бенет през 1794 г. в САЩ. Този ден е посветен на хората, родени чрез цезарово сечение, а също и на медицинското чудо, което помага на много майки да раждат без никакви усложнения.

 

 

НАЗАД ВЪВ ВРЕМЕТО

 

Предположенията, че римският император Юлий Цезар (Julius Caesar) е бил роден чрез метода, който сега е известен като цезарово сечение, не отговарят на истината.

Въпреки че цезаровото сечение се е извършвало в римско време, не е намерен достоверен източник, който да потвърждава, че бременните са оцелявали след тази процедура.

 

Според някои теории терминът "цезарово" произтича от глагола caedere, означаващ "режа", като децата, които са родени по този начин, се означават като caesones.

 

Според Плиний Стари (Plinius maior) фамилията "Цезар" идва от термина "ab utero caeso", тоест "премахнат (изрязан) от утробата". Поради това е широко прието мнението, че цезаровото сечение е пряко свързано с император Юлий Цезар. Това е и причината някои източници да изписват тази процедура с главна буква.

 

 

ИСТОРИЯТА НА ТОЗИ ДЕН

 

Историята зад първото извършено цезарово сечение в САЩ е интересна. Годината е 1794 когато Елизабет, съпругата на американския лекар д-р Джеси Бенет, започва да ражда лекарите осъзнават, че извършването на разрез е единствената възможност, за да спасят родилката и детето, но единият ит лекарите д-р Хъмфри е скептичен и се оттегля.

 

Докторът събра смелост и решава сам да направи цезарово сечение в присъствието на няколко прислужници. Тъй като тогава не е имало подходяща медицинска апаратура той го извършва с домашно изработени инструменти, дъски за операционна маса, на свещи, като дава на съпругата си Laudanum тинктура, която тогава се използва за упойка. По чудо и майката, и детето оцеляват.

 

Дори по времето на Бенет цезаровото сечение не е била нова процедура. Малцина са вярвали обаче, че майката също може да оцелее. Самата операция датира още от античността - с много малки изключения тя е била извършвана само тогава, когато жената е умирала или вече е била умряла.

 

Смята се, че д-р Джеси Бенет никога не е разкривал подробностите за (грубото тогава) цезарово сечение, за да не го сметнат за лъжец. Много по-късно, след смъртта му, д-р А. Л. Найт, който е бил младо момче, когато д-р Джеси извършва цезаровото сечение, събра очевидци на раждането и прави подробен доклад за инцидента. И така светът научава за историята на храбростта, проявена от Елизабет и нейния съпруг по време на кризисна ситуация.

 

Денят на цезарово сечение е създаден през 1985 г., за да се отбележи деня на историческата операция и да отпразнува напредъка в медицинската история, който помага за спасяването на милиони майки и бебета всяка година.

 

 

КАКВА Е ТЕНДЕНЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ?

 

Нашата страна е една от първите в Европа по най-много оперативни раждания – по данни на Световната здравна организация (СЗО) за 2015 г. А през 2019 г. изражданията чрез секцио достигат до 47,35% от всички раждания.

 

Този процент се запазва за големите болници в София и през 2021 г. Трябва да се отбележи, че в някои частни болници само до преди две години процентът достигаше дори до 70-80% от всички раждания. Но след този пик, по време на пандемията последва промяна в политиката на някои частни клиники, които наблягат на намаляването на ражданията чрез цезарово сечение и поощряването на естественото раждане. Това е и тенденцията, за която се застъпват и все повече бъдещи майки.

 

Благодарение на все по-силния глас на акушерките в България, започна да се разпространява убеждението, че естественото раждане е правилото, а цезаровото сечение трябва да бъде сложено там, където му е мястото – в графата за спешни интервенции, належащи само в крайни случаи.

 

Такива са и препоръките на СЗО, която настоява процентът на използване на секцио в болниците в световен мащаб да не надвишава повече от 15%.

 

Само за сравнение – в най-голямата акушеро-гинекологична болница у нас „Майчин дом“ в София през 1977 г.  едва 4,1% от жените са раждали с цезарово сечение. През 1986 г. този процент е вече 24,52%, за да достигне пик до 50% през 2014 г.

 

Цезаровото сечение в никакъв случай не бива да се отрича категорично като подход, особено ако се появят усложнения по време на раждането.

 

Усложнения, при които се препоръчва секцио например са:

  • напречно прилежание на бебето;
  • плацента превия; преждевременно отлепяне на плацентата (абрупцио);
  • диспропорция между размера на главата на бебето и таза на майката (истинска пелвифетална диспропорция (ПФД);
  • изпадане на пъпната връв пред бебето (пролапс);
  • челно прилежение на плода;
  • случаите, когато бебето страда от недостиг на килород (интраутеринен дистрес синдром);
  • наистина сериозни заболявания на майката – прееклампсия, ХЕЛП синдром, астма, херпес на половите органи в активен стадий, тежка сърдечна недостатъчност, рак на маточната шийка и други.

 

ТАЗОВОТО ДЪНО СЛЕД СЕКЦИО

 

По отношение на цезаровото сечение не приемайте, че щом не сте имали вагинално раждане, вие сте "застраховани" и не сте податливи на нарушения на тазовото дъно. Тазовото ни дъно се разтяга до максимума на своите възможности по време на бременност и в резултат на това то става по-слабо и това може да е причина за последвали дискомфорти дори и след секцио, въпреки, че нямаме травми и разкъсвания. Не е необичайно да почувстваме дискомфорт, тъй като мускулите са изключително уязвими поради допълнителния натиск върху корема ни и интимните мускули през цялата ни бременност. Винаги имайте едно наум и се погрижете за тазовото си дъно след раждането (разбира се след разрешение от гинеколог). 43% от жените, подложени на цезарово сечение, все още изпитват едно или повече нарушения на тазовото дъно (като изпускане на урина например) поради промените, настъпили в тялото им през цялата бременност.

 

УПРАЖНЕНИЯТА ЗА ТАЗОВО ДЪНО

 

Упражненията за тазовото дъно (Кегел) са чудесен начин да помогнем тялото си преди и след бременност. Увеличаването на притока на кръв и мускулната гъвкавост води до образуването на здрава, богата на кислород тъкан. Това е огромна полза по време на бременност, тъй като означава, че раждането може да бъде много по-кратко и периодът на възстановяване много по-бърз. 

Преди бременност и след раждане можете да правите упражненията интимните мускули и с удобните тренажори за тазово дъно. Освен, че са инвестиция във вашето женско здраве, те ви спестяват много време и усилия, като само за няколко минути на ден с тях си връщате комфорта в интимната област! Спирате изпускането, което се появява често след раждане, правите профилактика срещу пролапс (смъкване на органите), възстановявате си силата и тонуса и подобрявате интимните усещания с партньора! 

 

ПОЛЕЗНО: ПОДГОТОВКА НА ТАЗОВОТО ДЪНО ЗА БРЕМЕННОСТ

 

ОЧАКВАЙТЕ: БЕЗОПАСНИ УПРАЖНЕНИЯ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ

 

 

 

 

Източници: nationaltoday.com; mamamia.bg; obekti.bg; farmar.bg;

 

 

..........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

 

Статията има за цел да ви предостави полезна информация и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете каквото и да е лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.

Консумацията на твърде много захар и въглехидрати, води до обостряне на състоянието

прочети още

Средно качваме по 2 килограма всяка Коледа. Представете си „планините“ от храна, вредни напитки и сладки изкушения, които ни очакват.

прочети още

Всички знаем какво е хемороид, но колко от нас се замислят коя е основната причина за заболяването и как може да се предотврати?

прочети още