14 симптома за проблеми с щитовидната жлеза

11 ноември 2022
14 симптома за проблеми с щитовидната жлеза
1 от 8 дами развиват заболяването, а причините са стрес или автоимунитет

 

Щитовидната жлеза е малка жлеза, която се намира в предната част на шията под ларинкса. Това е ендокринна жлеза съставена от специални клетки, които произвеждат хормони. Производството на хормони на щитовидната жлеза се регулира от тироид-стимулиращия хормон (TSH), който се произвежда от хипофизната жлеза. Това от своя страна се регулира от хипоталамуса, област на мозъка. TSH гарантира, че се произвеждат достатъчно хормони на щитовидната жлеза за функциите на тялото ни. 

 

Следователно, никак не е изненадващо, че могат да възникнат няколко проблема, когато тази жлеза внезапно не отделя достатъчно тиреоиден хормон (хипотиреоидизъм) или когато освобождава твърде много (хипертироидизъм). 

 

Заболяванията на щитовидната жлеза могат да останат недиагностицирани за дълъг период от време, тъй като отразяват симптомите на много други проблеми. Те са различни за повечето хора, могат да се появят внезапно или много постепенно и може да се каже, че са трудни за откриване. 

 

Статистиĸата поĸазва, че жените страдат доста по-често от мъжете, без дори да подозират за заболяването. Данните сочат, че 1 от 8 жени ще развие нарушение на щитовидната жлеза през живота си, а жените са 5 до 8 пъти по-склонни да имат тези проблеми, отколкото мъжете. Още по-тревожно е, че 10 до 20% от тях са само на 30 годишна възраст. 

 

Най-честите причини за заболяванията на щитовидната жлеза са генетично заложени особености и/или са следствие от автоимунитет; стрес; хранителни дефицити; токсини в околната среда и други. Правилното функциониране на жлезата зависи и от съдържанието на йод в храните, ĸоито ĸонсумираме. 

 

Оставянето на заболяването без лечение може да бъде наистина натоварващо за другите органи и особено за сърцето.

 

 

Ето кои са признаците при жените,за които е добре да внимавате:

 

 1. Промени в теглотонеобяснима загуба или покачване на теглото. 
 2. Промени в кръвното налягане пулсът ви е по-бавен от нормалното или се ускорява твърде много. 
 3. Нови навици в тоалетна може да забележите, че не ходите до тоалетната често или имате запек.  
 4. Умораизморявате се много повече, отколкото преди. Работа или спорт, всичко ви се струва твърде изтощително 
 5. Промени в настроениетохипотиреоидизмът може да повлияе на начина, по който функционира мозъкът ви. Хората са тревожни, раздразнителни и треперещи. Възможно е да се чувствате извън контрол психически и емоционално. Потърсете помощ при медицинско лечение. 
 6. Проблеми с цикълацикълът ви внезапно е много по-силен от нормалното или вече имате много по-леки периоди, дори може да изчезне неочаквано за няколко месеца. 
 7. Промени в състоянието на косата и кожатахипотиреоидизмът може да доведе до супер изсушаване на косата и кожата ви. За съжаление и хипотиреоидизъм, и хипертиреоидизъм могат да причинят изтъняване на косата. 
 8. Мускулни болки и слабостможе да почувствате болки в мускулите, скованост на ставите и слабост, което допълнително ви изморява и не желаете да сте активни.  
 9. Мозъчна мъглазаболяването може да забави синапсите в мозъка ви и да намали скоростта на мозъчната ви функция. Например не мислите толкова ясно, а това усещане за забавяне може да дойде заедно с промени в настроението и депресия. 
 10. Подпухнали или сухи очи – болестта на Грейвс (автоимунно заболяване, което води до хипертиреоидизъм) също може да причини някои зрителни промени и един издайнически признак са подпухналите, изпъкнали очи. Сухите, раздразнени очи могат да бъдат симптом както на хипертиреоидизъм, така и на хипотиреоидизъм. Ако очите ви изглеждат изсъхнали (и няма виновник като алергии или лекарства) или изглеждат по-изразени от нормалното, говорете с вашия лекар за тези симптоми. 
 11. Усещане за студ или горещинаможе да се почувствате охладени, когато е идеално топло и всички около вас се чувстват добре, а може да сте супер чувствителни към всякаква топлина и да се потите много повече. 
 12. Изтъняване на веждите – ако забележите, че веждите ви стават по-редки в ъглите, не го приписвайте на стареене и стрес, а посетете Вашия лекар възможно най-скоро. 
 13. Подуване на долните крайници – ако внезапно забележите подуване и подпухналост в долната част на тялото – бедрата, коленете, глезенните стави, стъпалата – това е признак на задържане на течности, което понякога е признак на болест на Грейвс. 
 14. Безплодиенедиагностицираното заболяване на щитовидната жлеза може да бъде причина за безплодие. 

 

 

Хранителни добавки за подпомагане на здравето при проблеми с щитовидната жлеза:Алое Вера (чист гел за пиене, обогатен с коприва) - Египтяните са една от първите цивилизации, които са използвали Алое Вера, издигайки статута на растението до „богоподобно“, заради магичните му лечебни свойства и многото му приложения. 95% от всички болести са в следствие на нарушен метаболизъм. Проблемите с щитовидната жлеза са именно метаболитни заболявания. Препоръчва се минимум 6 месечен прием на гела от Алое Вера.


Гъба Рейши - това е азиатска гъба, наричана още Императорска гъба и гъбата на дълголетието. 
Рейши е природен адаптоген, богат на натурални антиоксиданти, биологично активни вещества, витамини, макро и микроелементи. Притежава противотуморно, антиоксидантно, противовъзпалително, антибактериално, противовирусно, обезболяващо, спазмолитично, противоалергично, хепатопротекторно действие. Гъбата се препоръчва като ефективно натурално помощно средство за профилактично и комплексно лечение на следните заболявания, като проблеми със щитовидната жлеза - хипо и хипер функция, Хашимото и др.

 

Коластра (течна или на капсули) - 100% натуралната коластра, без консерванти и с необходимите серификати за качество, може да помогне при автоимунни заболявания на щитовидната жлеза (като тиреоидит на Хашимото). Коластрата е най-старата естествена храна от животински произход, особено предпочитана за засилване на имунитета във всяко семейство в Германия.

 

Добавки за алкално-киселинния баланс. В организма ни има както вещества с киселинен, така и вещества с алкален характер. В идеалния случай те трябва да са в равновесие и тялото ни да има балансирана pH стойност. Поради неразнообразното хранене, стреса и липсата на движение често при метаболизма се образуват твърде много вещества с киселинен характер. Възниква дисбаланс и се повишава окисляването на организма. Това оказва неблагоприятен ефект върху благосъстоянието. Разнообразното хранене с много алкални храни, както и балансираният начин на живот са най-доброто средство за поддържане на правилен алкално-киселинен баланс. Таблетките ProBalance подкрепят алкално-киселинния баланс, като доставят на организма ви ценни минерали и микроелементи.

 

Пишете ми за темите, които искате да коментираме в рубриката "Женски Тайни" във в. "Галерия" на nachkova.gallery@abv.bg 


Автор:
Галина Начкова, Kegel8 България

 Галина Начкова е автор на рубриката "ЖЕНСКИ ТАЙНИ" във в. "ГАЛЕРИЯ!

 

Галина е основател и собственик на онлайн платформата Kegel8 България (www.kegel8.bg), консултант по женско здраве и тазово дъно, сертифициран уелнес коуч, ментор, автор и водещ на обучения за жени.

 

 

..........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

 

Статията има за цел да ви предостави полезна информация и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете каквото и да е лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Консумацията на твърде много захар и въглехидрати, води до обостряне на състоянието

прочети още

Средно качваме по 2 килограма всяка Коледа. Представете си „планините“ от храна, вредни напитки и сладки изкушения, които ни очакват.

прочети още

Всички знаем какво е хемороид, но колко от нас се замислят коя е основната причина за заболяването и как може да се предотврати?

прочети още