8 причини за необяснимото безплодие

17 юни 2022
8 причини за необяснимото безплодие
30% от двойките по света се борят със стерилитета -- статия за бр. 24/22 г. на в. "ГАЛЕРИЯ"

 

 

Необяснимото безплодие или стерилитет се дефинира като невъзможност за зачеване след естествен опит, оплождане на яйцеклетка от сперматозоид, в продължение на 1 година (или 6 месеца, ако сте над 35 години).

 

Тази диагноза засяга 12% от жените по света и може да бъде опустошителна, оставяйки двойките безпомощни и извън контрол. За разлика от другите видове безплодие, при необяснимия стерилитет не е съвсем ясно защо се срещат трудности или какво може да се направи по въпроса.

 

Ако сте изправени пред необяснимо безплодие, не сте сами – приблизително 30% от двойките по света се борят със същите предизвикателства.

 

Лекарите все още не са идентифицирали ясна причина поради която тези семейства не могат да имат дете, но се наблюдават редица концепции в алтернативната медицина и езотериката. Много изследователи смятат, че необяснимото безплодие просто означава, че все още не е намерено медицинското обяснение, а не че то е невъзможно.

 

Трябва да се има предвид, че диагнозата се поставя само след пълното изследване и на двамата партньори. Пълната оценка на безплодието включва анализ на спермата, проследяване на овулацията, оценка на яйчниковия резерв, образна диагностика и в някои случаи дори лапароскопска хирургия за визуализиране на репродуктивните органи.

 

Какви са шансовете да забременеете с необяснимо безплодие?

 

Диагнозата може да е отчайваща, но това не означава непременно, че няма да можете да забременеете. Проучванията установяват, че 32% от жените, които не са преминали никакво лечение, са успели да заченат по естествен път. Така че, независимо дали ще решите да преминете лечение за фертилитет, има възможност да заченете. Вашият лекар ще ви помогне да решите кой вариант е най-подходящ за вашата двойка, като вземе предвид възрастта и цялостното ви здраве.

 

Лекарите идентифицират 8 потенциални причини за необяснимо безплодие:

 

1. Диета – анемия (дефицит на желязо и витамин В12).

2. Гени – когато част от една хромозома е била прехвърлена в друга (транслокация), или част от хромозома е била обърната с главата надолу (инверсия).

3. Сперматозоиди с увреждане на ДНК.

4. Лека ендометриоза.

5. Увреждане на тръбите (фалопиевите тръби са блокирани от сраствания).

6. Преждевременна недостатъчност на яйчниците.

7. Имунологично безплодие (автоимунен отговор към сперматозоидите в женското и в мъжкото тяло).

8. Качество на яйцеклетките.

 

Напомняме ви, че интимната гимнастика се грижи за поддържането на репродуктивните органи и сексуалната функция и при двата пола.

 

Редовните Кегел упражнения с тренажори подобряват качеството на сексуалния акт, като помагат на мъжете за по-силна ерекция и дават по-голям контрол върху еякулацията. Съществува и пряка връзка между застоя на кръв във вените и патологиите в гинекологията, които водят до стерилитет. Упражненията за тазово дъно имат очистващ и оздравителен ефект при редица гинекологични заболявания и са ефективни при лечението на безплодие, като улесняват процеса на зачеване.

 

 

ПОЛЕЗНИ СТАТИИ: Признаци за безплодие при жените и мъжете

 

 

Пишете ми за темите, които искате да коментираме в рубриката "Женски Тайни" във в. "Галерия" на nachkova.gallery@abv.bg 


Автор:
Галина Начкова, Kegel8 България

 Галина Начкова е автор на новата рубрика "ЖЕНСКИ ТАЙНИ" във в. "ГАЛЕРИЯ!

 

Галина е основател и собственик на онлайн платформата Kegel8 България (www.kegel8.bg), консултант по женско здраве и тазово дъно, сертифициран уелнес коуч, автор и водещ на обучения за жени.

 

 

..........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

 

Статията има за цел да ви предостави полезна информация и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете каквото и да е лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.

 

 

 

 


KEGEL8 ULTRA 20 V2 за ЖЕНИ - тренажор с електростимулация

 

ПОДХОДЯЩ ЗА КЕГЕЛ УПРАЖНЕНИЯ ПРЕДИ И СЛЕД РАЖДАНЕ!

 

 

Kegel8 Ultra 20 V2

 

 

 

 

 

Консумацията на твърде много захар и въглехидрати, води до обостряне на състоянието

прочети още

Средно качваме по 2 килограма всяка Коледа. Представете си „планините“ от храна, вредни напитки и сладки изкушения, които ни очакват.

прочети още

Всички знаем какво е хемороид, но колко от нас се замислят коя е основната причина за заболяването и как може да се предотврати?

прочети още