Аноргазмия – когато не можем да достигнем до оргазъм

22 юли 2021
Аноргазмия – когато не можем да достигнем до оргазъм

Получаването на голямото "О" може да е лесно за голяма част от хората. Но за някои животът без оргазъм е разочароваща реалност и достигането до така желаното "О" е трудност.

 

„Аноргазмия“ или синдром на Coughlan е невъзможността за кулминация (достигане до оргазъм). Това състояние засяга между 5 и 10 % от жените, особено в периода след менопауза и по-малък процент от мъжете, като при тях не се съпътства от еректилна дисфункция. Не е ясно какво всъщност причинява аноргазмията; наблюдаваните връзки варират от сексуални травми, менопауза до диабет и консумация на алкохол.

 

И все пак, няма място за отчаяние... Какво можете да направите, ако не можете да постигнете оргазъм и вашите отношения с партньора и самочувствие ви страдат в резултат на това?

 

 

Всеки човек е различен

 

Не е изненадващо, че този сложен проблем не е универсален за всяко човешко същество. Аноргазмията е основният термин за невъзможността да достигнем кулминация в интимните отношения, но ето няколко начина, по които този вид разтройство може да се зароди:

 

Първични причини

Тези, които никога не са преживявали кулминация в интимните си отношения. Това е много по-често при жените и може да доведе до ниски нива на възбуда, огромно разочарование и безпокойство.

 

Вторични причини

Понякога хората губят способността си да достигнат кулминация и е известно като вторична аноргазмия. Това обикновено се случва заедно с друга промяна в живота, като например нови лекарства, раждане на бебе или започване на менопаузата.

Ситуационни причини

Човек може да бъде оргазмичен в някои ситуации, а в други да е „аноргазмичен“. Например, може да реагират в отговор на определена стимулация, да преживяват кулминация само с определени партньори или само чрез орална любов, а не чрез проникване. Всички тези ситуации са атрибути на ситуационната аноргазмия.

 

 

Може ли аноргазмията да бъде преодоляна?

 

Краткият отговор е "ДА" - хората могат да се възстановят от аноргазмия. Но понякога това подобрение не се случва бързо или лесно.

 

Причините за аноргазмията могат да бъдат физически, емоционални или психологически. Или комбинация от трите. Следователно, терапията може да варира в зависимост от конкретния човек.

 

Лечението обикновено попада в медицинската категория или налага промени в начина на живот и терапия. Последното обхваща консултиране със семеен, сексуална терапия и лични усилия за задоволяване на вашите сексуални нужди, правилна грижа за тялото ви, както и мастурбация, и креативност в спалнята.

 

Ако навлизате в менопаузата или сте в постменопауза, вашият лекар може да ви предложи естрогенна терапия за повишаване на сексуалността. Това се предлага под формата на хапче, пластир или гел, които облекчават страничните ефекти от менопаузата като вагинална атрофия (сухота долу), загуба на либидо и инконтиненция, като същевременно увеличават интимното ви усещане. 

 

Оргазмът е преживяване свързано с нашия мозък. В тази връзка, причините за неговото отсъствие може да се потърсят на различни нива от нервната ни система - периферни нерви, гръбначен и глaвен мозък.

 

В случай на увреда на вегетативните нерви, провеждащи информация от и към гениталната зона, може да бъде нарушена както способността за достигане на оргазъм, така и еректилната функция при мъжете. Такава увреда е възможна при травми в тазовата област, операции на простатата или на тумори в малкия таз и други. При жените, водещи са оперативните интервенции върху вътрешните полови органи, разкъсване на съдове и нерви при усложнено раждане, Цезарово сечение и други.

 

 

Може да опитате да подобрите интимната си чувствителност и с тренажор за тазово дъно с електростимулация, който има няколко отлични програми за чувствителност. При повечето случаи с аноргазмията е най-добре е терапиите да се комбинират за максимум ефективност.

 

 

Възстановяване на контрола над тялото

 

Ако смятате, че имате аноргазмия, като начало можете да започнете да експериментирате - както физически, така и психически. 

 

Опознайте тялото си и как се чувствате, когато сте интимни със себе си или с партньора си. Можете да започнете да си водите журнал, в който да описвате всичко, което изпитвате и да и изследвате чувствата си. Всяка жена се стимулира от различни неща и ако можете да идентифицирате това, което харесвате, е по-вероятно да успее да достигнете до оргазъм.

 

Давайте си нужното време и правете само неща, от които се чувствате комфортно. Бъдете максимално отворени и искрени с партньора си; това следва да бъде пътешествие посветено на откритията и за двама ви. :)

 

Не забравяйте, че повечето жени се нуждаят от пряка или непряка стимулация на клитора, за да достигнат кулминацията, така че фокусирайте вниманието си и върху това. Експериментирането с играчки за възрастни може да помогне за усилване на усещанията и за двамата партньори, което прави оргазмите по-вероятни.

 

Ако този холистичен подход се провали, може би е време да поговорите с професионалист, било то с вашия личен лекар, семеен терапевт, сексолог, съветник по връзки или експерт по тазово дъно.

 

Първата стъпка е уговарянето на час за консултация, но винаги бъдете подготвени за въпросите, които е вероятно да ви зададат. Тъй като аноргазмията е толкова личен въпрос, въпросите на терапевта вероятно също ще бъдат лични. Направете списък със своите симптоми, сексуална си история и опит, медицинските състояния и лекарства (ако приемате или сте приемали), преди да отидете на консултация.

 

Не се обезкуражавайте и не се отказвайте заради срама. Със сигурност не сте първата и няма да сте последната жена, която изпитва аноргазмия.

 

 

Заповядайте в нашата общност посветена на "Женския wellness" (женското благополучие), където ще срещнете подкрепа и разбиране от други прекрасни дами. С членството си в групата всяка седмица ще се преоткривате като жена. В групата ни ще разглеждаме теми като - тазовото дъно, женското здраве, интимната гимнастика, тренажорите за тазово дъно, играчките за възрастни, както и много арт терапии свързани с йони, чувствеността, сексуалността и развитието на женствеността и женската енергия. Добре сте дошли!

 

 

 

 

Източници:

independent.co.uk

mayoclinic.org

puls.bg

 

 

..........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

 

Статията има за цел да ви предостави полезна информация и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете каквото и да е лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.

 

 

 

 

Kegel8 Ultra 20 V2

 

 

Вземи своя тренажор още сега! Не отлагай повече! 

 

 

Искаш да засилиш усещанията и тазовото си дъно с тренажор? Имаш нужда от помощ при избора?

 

 

Запази час за консултация с Галина Начкова 


+359 899 37 73 62

 

 


ВЗЕМИ КОНСУЛТАЦИЯ СЕГА!

 

 

 


ЖЕНСКИ WELLNESS
CLUB!

 

 

 

 

 

Консумацията на твърде много захар и въглехидрати, води до обостряне на състоянието

прочети още

Средно качваме по 2 килограма всяка Коледа. Представете си „планините“ от храна, вредни напитки и сладки изкушения, които ни очакват.

прочети още

Всички знаем какво е хемороид, но колко от нас се замислят коя е основната причина за заболяването и как може да се предотврати?

прочети още