Подготвени ли сте за бременността?

21 юни 2017
Подготвени ли сте за бременността?

Когато решите, че сте готови да имате бебе, подготвянето на тялото ви за зачеване и износване на вашето бебе, ще бъде на върха на вашия списък със задачи през следващите месеци. Ще откриете, че има много неща, с които да се подготвите за тази нелека задача. Ето някои от тях:

 

Диета

 

Да започнем с промените в начина ви на живот и хранене. Ако спрете пушенето и намалите кофеина и алкохола още, когато започнете опитите за зачеване, ще можете да свикнете с промяната много преди тялото ви да бъде наводнено с хормоните на бременността.

 

На този етап можете да започнете да приемате пренатални витамини с фолиева киселина ежедневно. Пренаталните витамини са формулирани, за да ви дадат необходимите вещества за здравословна и лека бременост. Те са с намалени нива на витамин А, както и с повишено съотношение на калций и желязо.

 

Някои видове риба са с високо съдържание на живак, което може да бъде опасно за растящия във вас живот. Живакът може да се натрупва и да се задържа в тялото ви повече от една година, така че колкото по-скоро ги изключите от менюто си, толкова по-добре. Дори консервираната риба тон трябва да бъде ограничена до не повече от четири кутии среден размер или два пресни стека на седмица. Вместо рибата с високо съдържание на живак като риба меч, акула и скумрия, избирайте треска, скумрия, херинга, сардина, пъстърва или сьомга.

 

Упражнения

 

Здравото и силно тяло ще ви помогне да изкарате бременността по-удобно и приятно. Започнете с упражненията отрано и ще се уверите, че зачеването, бременността и раждането ще минат леко и безпроблемно.

 

Упражненията в тазовото дъно са изключително важни. Вашето тазово дъно ще ви помогне да задържите и износите растящата ви рожба! Увеличаването на кръвния поток и гъвкавостта подхранва здрава, богата на кислород мускулна тъкан. Това означава по-леко и кратко раждане и по-бързо възстановяване след раждането на вашето дете. Когато мускулите на тазовото дъно са добре тонизирани, рискът от разкъсване също е по-малък, както и необходимостта от епизиотомия или цезарово сечение. Упражненията на Кегел са полезни и за предотвратяването на един добре известен страничен ефект от бременността - стрес инконтиненцията!  Вече можете да правите упражненията с удобните тазови тренажори на Kegel8 само за няколко минути и да измервате ефекта и напредъка си ежедневно.

 

Друго добро упражнение, което можете да превърнете в навик още отсега, е плуването. Плуването е добро упражнение, което изгаря много калории и можете да практикувате през цялата си бременност. Щом преминете във фазата на напредналата бременност бързо ще оцените нулевата гравитация във водата .

 

Йогата е друг отличен начин за релаксиране и увеличаване на гъвкавостта на мускулите. Това ще ви помогне да се адаптирате към различни позиции, докато раждате. Вашите сухожилия ще бъдат по-еластични, което ще помогне за намаляване на болката при раждане. След като родите, можете да възобновите йога упражненията около шест седмици след раждането. Така ще укрепите коремните си стени, ще засилите тазовото си дъно и ще се възвърнете към формата си!

 

Кляканията, когато се извършват правилно, работят с всички основни мускулни групи и са друго интензивно упражнение за изгаряне на мазнини. Тези упражнения увеличават гъвкавостта в долната част на тялото ви, което, както вече знаем, прави много раждането по-лесно. Мускулите, които изграждате, ще ви помогнат, когато трябва да носите бременния си корем, а освен това ще тонизират задника и бедрата ви. БОНУС!

Консумацията на твърде много захар и въглехидрати, води до обостряне на състоянието

прочети още

Средно качваме по 2 килограма всяка Коледа. Представете си „планините“ от храна, вредни напитки и сладки изкушения, които ни очакват.

прочети още

Всички знаем какво е хемороид, но колко от нас се замислят коя е основната причина за заболяването и как може да се предотврати?

прочети още