• Начало »
  • Новини »
  • Галина Начкова: Как се заздравява мускулатурата на тазовото дъно?

Галина Начкова: Как се заздравява мускулатурата на тазовото дъно?

1 април 2021
Галина Начкова: Как се заздравява мускулатурата на тазовото дъно?

Здравей, Галина! Мога ли да те помоля да се представиш с твои думи – в личен и професионален план?

 

Здравейте и благодаря за поканата! Много ми харесва вашето свежо мамми пространство и се радвам, че темата за здравото тазовото дъно на жената ще намери място при вас.

 

Аз съм Галина Начкова, щастлива и независима жена, изследовател на древните знания и търсач на новото,човек, който обича да повдига теми табу.

 

През последните шест години съм предприемач и развивам онлайн платформа за женско здраве и красота www.kegel8.bg. Създател съм и на проекти, свързани с концепцията за уелнес на жената като в тях съм в ролята на женски уелнес треньор, консултант по тазово дъно и женско здраве.

 

 

 

Как реши да се съсредоточиш върху продукти точно за интимната мускулатура на жената? 

 

Наскоро си припомнях отново този момент и как започнах всичко с ентусиазъм, смелост и лекота. Замислих се с усмивка „… И ето къде ме отведе пътят, по който поех тогава“.

Винаги съм се интересувала и вдъхновявала от всичко свързано с жената – от истории за велики жени, до древни женски практики и иновативни решения свързани с женското здраве, красотата и уелнеса. И така, в моите търсения попаднах на една книга, в която се разказваше за знанията и уменията, които са имали жените в миналото, за мъдростта и интуитивността, с която са изграждали щастлива връзка със себе си и отношения със своя любим. И много изненадващо тогава, за разлика от разбиранията ми сега, открих женски енергийни практики за интимна гимнастика и разбрах как те са свързани с това жената да има щастлив живот. До този момент бях чувала единствено за Кегел упражненията.

След като попаднах на тези практики започнах да търся съвременни концепции и информация по темата и така попаднах на модерни решения (висококачествени продукти за жени), в които се влюбих! Бях сигурна, че тези улесняващи живота на жената уреди вече ги има в България, тогава все още имах погрешната представа за българката като много непредубедена жена…

Уви, нямаше нищо подобно на нашия пазар, което да е с цел изпълнение на интимна гимнастика. И тогава, без да се замислям, си казах „Защо да не предам всички тези позабравени знания и да не представя съвременните иновативни решения на българските жени?“.

 

МНОГО НЕВИННО СЕ ВПУСНАХ В ЦЯЛОТО ТОВА ПРИКЛЮЧЕНИЕ, ЗА КОЕТО ИЗОБЩО НЕ СЪЖАЛЯВАМ ДНЕС, ЗАЩОТО ТОВА МИ ДАДЕ ДЪЛБОЧИНА, СМИСЪЛ И МИСИЯ.

 

 

Да си поговорим за мускулите на тазовото дъно – къде се намират, защо са важни?

 

Мускулите на тазовото дъно обхващат областта от срамната до опашната кост и образуват една основа под формата на хамак.

 

ТАЗОВОТО ДЪНО Е СЛОЖЕН КОМПЛЕКС ОТ МУСКУЛИ, СЪЕДИНИТЕЛНА ТЪКАН И НЕРВНИ ВЛАКНА, КОИТО ФОРМИРАТ СЪРЦЕВИНАТА НА ЖЕНСКАТА ИНТИМНОСТ – „ЯДРОТО НА ЖЕНСКОТО ЗДРАВЕ И КРАСОТА“. 

 

Областта на тазовото дъно има важна роля за пълноценния начин на живот на жената. Тазовото дъно има отношение към удоволствието с партньора, зачеването, раждането, възстановяването и контрола върху отделителните функции на човешкото тяло. В различни моменти от живота си всяка дама разбира значението на тази област, например когато настъпи отпускане „там долу“ в тялото ѝ под влиянието на различни фактори.

Отслабването на интимните мускули води до много неприятни състояния като изпускане, смъкване и разместване на органите в малкия таз, незадоволителни интимни усещания, за които повечето от нас не споделят дори с приятелки. Има много причини, които оказват влияние на отслабването на интимните мускули и напредването на възрастта не е единствената

 

 

Можем ли да си направим самодиагностика за състоянието на тези мускули?

 

Първо, бих искала да кажа на всички дами да не пренебрегват прегледа при гинеколог и, когато се налага, при уролог. Именно в лекарския кабинет могат да обсъдят състоянието на тазовото си дъно и да зададат своите въпроси. Също така могат да помолят своя лекар да направи диагностика на тазовото дъно. 

Има и различни варианти и за самодиагностика, но ще споделя два, които са по-практични и достъпни – единият се изпълнява като поставим два пръста (или ако е по-трудно един пръст) в себе си и се опитаме да стиснем интимните мускули около него и след това да ги издърпаме нагоре като по скала от 0 до 5 се опитаме да определим силата и съпротивлението, което сме усетили.

Другият лесен вариант за самодиагностика е с помощта на помощни средства (тренажори). Те могат да направят диагностиката вместо нас и за няколко минути да видим на дисплея на телефона си резултата и данни за състоянието на интимните ни мускули – сила, издръжливост, контрол.

 

 

Какви биха били ползите от интимната гимнастика за всяка жена и за младата майка? 

 

Ползите са много и темата е доста обширна. Ще се опитам да синтезирам и да загатна за малка, но важна част от тях. Ето няколко ползи за мотивация на жените:

 

МЛАДОСТ И ЖИЗНЕНОСТ

 

Чрез упражненията за тазово дъно се разкриват голям брой кръвоносни съдове, които осигуряват приток на кръв (и съответно на кислород) към органите в малкия таз. Това укрепва репродуктивния женски център и е естествена превенция на редица заболявания в областта.

Здравите и гъвкави мускули имат по-силен приток на кръв, а това означава, че менопаузата ще настъпи по-късно, отколкото при тези жени с отслабени мускули. Това, простичко казано, предполага, че ще бъдем млади и жизнени по-дълго време. 

 

ЖЕНСТВЕНОСТ И ЛИБИДО

 

В следствие на интимната гимнастика се генерират женски хормони. Това означава добро настроение, по-добро състояние на косата и кожата. Чувстваме се женствени, привлекателни и красиви. Когато интимните мускули са тренирани, те са по-еластични и феромоните се произвеждат по-активно, активираме сексуалния център и либидото ни се повишава, а това се усеща особено силно от мъжете. 

 

ЧУВСТВЕНОСТ И СЕКСУАЛНОСТ

 

Kато резултат от интимната гимнастика се повишава желанието за интимност с партньораи се постигат по-ярки и по-интензивни усещания. Когато не се кръвоснабдяват добре и не получават достатъчно кислород, нервните влакна изтъняват и се отдръпват. Именно поради отслабването на интимните мускули много жени не могат да изпитват удоволствие. 

 

 

Напоследък много се говори за Кегел упражненията. Какво точно представляват те и как се изпълняват? 

 

Да, така е, през последните години се заговори и у нас повече за Кегел упражненията. Нашите клиентки ми споделят много неща и така разбирам, че все повече лекари вече препоръчват на пациентките си Кегели, което е голям напредък, ако трябва да сравня със ситуацията преди шест години.

Радвам се, че темата се повдига в нашето общество и става все по-интересна и близка на дамите. Това ме прави щастлива, тъй като знам и другата страна, за която рядко някой говори открито. Всекидневно се докосвам до болките на жените и знам до какво може да доведе липсата на грижа за тазовото дъно. Често чувам от дамите едно и също: „Ако знаех за тези упражнения по-рано…“ , „Искаше ми се по мое време да имаше такива тренажори…“, „Някой да ми беше казал как да си помогна, а не че това е нормално...“. 

 

Кегел упражненията представляват комплекс от техники (най-общо стягане и отпускане) за укрепване мускулите на тазовото дъно. Те са здравна профилактика при редица заболявания свързани с областта на малкия таз. Упражненията са представени на света с научно изследване преди повече от 70 години от д-р Арнолд Кегел, който е техен откривател и изобретател на първия тренажор за интимна гимнастика. 

 

 

Аз лично започнах да се замислям за тазовото дъно и как да подсиля мускулатурата си около раждането на сина ми. Спомням си, че моята наблюдаваща лекарка ми препоръча да не правя никакви упражнения и да не поставям никакви чужди тела в себе си, заради висок риск от инфекции. Това митове и отживелици ли са и от кога можем да започнем с тренировките, за да се възстановим бързо след раждането?

 

Да, повечето жени се замислят по темата именно покрай бременността си. Правилно е да разграничим нещата по следния начин. Интимната гимнастика със или без помощни средства е добре да се прилага преди да забременеем и отново в периода на възстановяване, шест седмици след раждане, с разрешението на лекар. Като наблюденията ми през последните години показват, че при голям процент от жените след раждане няма проблем. Те спокойно могат да започнат с интимната гимнастика дори и с тренажорите без притеснения, тъй като те са клинично тествани

При някои жени сa възможни тренировки (без тренажор) през първия триместър, но в тези случаи всичко е съгласувано с лекар и дамите са под наблюдение или се упражняват с помощта на физиотерапевт.

 

АЗ БИХ ПОСЪВЕТВАЛА ВСИЧКИ ЛЮБОПИТНИ БЪДЕЩИ МАММИ, АКО ПРЕДИ ЗАБРЕМЕНЯВАНЕТО НЕ СА ПРАКТИКУВАЛИ НИКОГА ИНТИМНА ГИМНАСТИКА ИЛИ КЕГЕЛ УПРАЖНЕНИЯ, ДА НЕ ГО ПРАВЯТ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ. ВМЕСТО ТОВА ДА ЗАПАЗЯТ ЕНТУСИАЗМА И ЖЕЛАНИЕТО СИ ЗА ПЕРИОДА СЛЕД ТОВА, КОГАТО ТОЗИ КОМПЛЕКС ОТ УПРАЖНЕНИЯ ЩЕ ИМ БЪДЕ МНОГО ПОЛЕЗЕН.

 

Затова винаги – и в статиите на сайта ни, и в курсовете ни наблягаме на важността от превенция и това да се погрижим за себе си в правилния момент. Но няма място за отчаяние. Дори и след раждането на първото дете в много голяма част от случаите не е късно да вземем мерки и да усвоим този безценен женски ритуал за възстановяване и да го превърнем в свой жизненоважен здравен навик.

 

 

Колко често трябва да се правят упражнения и нужни ли са задължително помощни средства (тренажори)?

 

Както вече споменах, заедно с упражненията д-р Кегел представя и първия тренажор за тазово дъно. Неговото научно изследване отбелязва и трудностите, които много от пациентите му срещат, докато се опитват да правят интимните упражнения правилно. Той забелязва, че „пациентите са склонни да се обезкуражат“, ако не получават обратна връзка за това дали и как се справят.

И така д-р Кегел решава този проблем като изобретява тренажор с обратна връзка, който измерва налягането на въздуха във влагалището. С помощта на този уред пациентките му са успявали да измерват силата на мускулите на тазовото дъно и да получават точна обратна връзка дали се упражняват правилно. 

 


 

Тези на пръв поглед леснички упражнения се състоят от стягане, повдигане, задържане и отпускане на интимните мускули като според препоръките на д-р Кегел трябва да се практикува в серии по 10 минути по 3 пъти дневно. Дамите могат да започнат с базовия комплекс:

 
БАВНИ КЕГЕЛ УПРАЖНЕНИЯ
  • Бавно стегнете мускулите в интимната област;
  • Стегнете всички външни интимни зони (като се стараете да изключите корема, седалищните мускули и краката) и се опитайте да повдигнете интимните мускули, все едно ги издърпвате нагоре към пъпа;
  • Задръжте позицията докато преброите до 5 (без да задържате дишането);
  • Отпуснете максимално, като броите до 5;
  • Повторете всичко 5 пъти.

С тези основни насоки можете спокойно да започнете да развивате този женски навик и след месец вече да надграждате техниката си.

 

 

Какви видове тренажори има и как да разберем кои са подходящи за нас?

 

Най-общо можем да разделим тренажорите на механични, електронни и смесени. Кегел тренажорите помагат да се избегне объркването, което често е свързано с мускулите на тазово дъно, тъй като е трудно да ги локализираме. Те изпълняват ролята на ваш личен „инструктор“ у дома.

При избора на тренажор се вземат под внимание различни фактори, най-вече индивидуалното състояние на жената, тъй като всяка е различна, има различни нужди, предпочитания, навици и разполага с различен капацитет от време. Много от жените с повече дискомфорти в интимната област избират да направят лична консултация при нас.

Ако целта е превенция и на този етап няма симптоми за нарушения, може спокойно да се избере модел, който е близък до ежедневните активности. Най-важното е какъвто и вариант да се предпочете, жената да има желание и постоянство, за да може тези упражнения да станат част от начина ѝ на живот. Защото, когато се тренираме правилно, тези упражнения наистина работят само в наша полза.

 

 

След естествено раждане много двойки се оплакват от намалена чувствителност по време на полов акт. Може ли усещанията да се подобрят с регулярни тренировки? 

 

Да, това е едно от големите притеснения на младите майки, а интимната гимнастика може да върне обратно усещанията ни. Осезаемият ефект от тренирането на интимните мускули у дома може да се усети най-рано след месец, ако правите упражненията редовно, а с тренажори това може да се случи и по-рано, тъй като те ангажират по-голям процент от мускулите ни.

 

 

Какви наблюдения имаш за жените в българия и темата за тазовото дъно и интимните тренировки?

 

ВСЕ ОЩЕ ТРУДНО СЕ ГОВОРИ ОТКРИТО ПО ТЕМАТА И ИМА МНОГО НЕУДОБСТВО.

 

Въпреки първоначалната реакция на срам, под формата на смях и шеги по темата, дамите ни са любознателни и веднъж като се запалят, пробват и видят, че има смисъл и резултат, не се отказват лесно, а даже се амбицират още повече. Когато преминат бариерата на срама и неудобството на всички рутинни прегледи при лекар, се заемат сериозно със заниманията.

Малко им трябва на дамите – изслушване, подкрепа, добра дума и посока как да си помогнат. Винаги се радвам, когато след време ми се обади жена, която вече се е справила с даден дискомфорт и ми сподели, че отново живее живота си пълноценно. Няма по-голямо щастие и удовлетворение от това да знаеш, че си помогнал на някого.

Знам и за много от нашите жени, които приемат темата присърце и започват да говорят за грижата за тазовото дъно със своите приятелки, дъщери, майки, дори и баби. Трябва да отбележа също, че новите баби са доста упорити, работят със съвременните технологии, със социалните мрежи, четат в пъти повече от младите дами и са много по-изпълнителни и последователни. Това е нещо много хубаво, защото тези жени оставят цялата тази женска информация като наследство на своите внучки. Тези жени най-ясно осъзнават сериозността на темата, тъй като идват от времена, в които за техните баби и майки не е имало особено богат избор. Лекарите от по-старото поколение са гледали на дисфункциите на тазовото дъно като на нещо нормално, което ще настъпи след раждане и с напредване на възрастта. 

 

 

Провеждате и семинари на тема женско здраве. Кои са най-често задаваните въпроси?

 

Много съм щастлива, че вече можем да дадем на дамите всички тези знания и под формата на обучения за женски уелнес. Най-често участничките искат да разберат дали упражняват мускулите на тазовото си дъно правилно, какви са препоръките при конкретни дискомфорти и как да продължат да надграждат тези упражнения. Съвсем скоро на платформата ни ще се появи и нов курс, свързан изцяло с темата за Кегел упражненията. Каня дамите от вашата аудитория да се потопят в изкуството на интимната гимнастика с нас!

 

 

Ако някоя от нашите читателки иска да опита за първи път интимна тренировка – какво би я посъветвала? 

 

Бих я посъветвала първо да премине рутинен преглед при гинеколог, за да е наясно дали има някакви противопоказания да изпълнява упражненията. След това да си постави малки цели в усъвършенстването на интимната гимнастика и да върви последователно към изпълнението им, стъпка по стъпка. Защото съм забелязала, че жените започват с голям ентусиазъм и желание за резултати веднага, а когато това не стане бързо, ентусиазмът им се изпарява светкавично и те просто се отказват.

Нека всяка ваша читателка, която реши да опита интимна тренировка, приеме нещата сериозно, отговорно и с търпение, без да се срамува, че се грижи за женската си област. Интимната гимнастика е съществувала още от времето на Клеопатра, може би дори и по-рано, така че сами можете да си направите извода откога датира грижата за тазовото дъно.

 

Започнете като се информирате предварително, за да добиете нужната настройка и осъзнаване.

 

ЗАПАЗЕТЕ ПОЛОЖИТЕЛНА НАГЛАСА И НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ДА ПРАВИТЕ УПРАЖНЕНИЯТА С УСМИВКА И НАСЛАДА, ЗАЩОТО ИЗПЪЛНЯВАТЕ ТОЗИ ИНТИМЕН, ЖЕНСКИ РИТУАЛ НАЙ-ВЕЧЕ ЗАРАДИ САМАТА СЕБЕ СИ.

 

 

 

 

Mammi.bg

 

 

 

 

Искаш да се възстановиш след раждане?

Не си сигурна, че правиш Кегел упражненията правилно?

 

Вземи Кегел тежести с обратна връзка, за да имаш резултат!

 

Върни контрола над интимните си мускули за 12 седмици!

 

 


КОМПЛЕКТ КЕГЕЛ ТЕЖЕСТИ

 

 

 

 

 

Запази час за онлайн консултация с Галина Начкова,
експерт по тазово дъно и женски wellness треньор

 

+359 899 37 73 62

 

 


ВЗЕМИ КОНСУЛТАЦИЯ СЕГА!

 

 

 

 

 

 

 

  

Консумацията на твърде много захар и въглехидрати, води до обостряне на състоянието

прочети още

Средно качваме по 2 килограма всяка Коледа. Представете си „планините“ от храна, вредни напитки и сладки изкушения, които ни очакват.

прочети още

Всички знаем какво е хемороид, но колко от нас се замислят коя е основната причина за заболяването и как може да се предотврати?

прочети още