• Начало »
 • Новини »
 • Д-р Атанасов: При уринарна инконтиненция потърсете урологична консултация. Лек има!

Д-р Атанасов: При уринарна инконтиненция потърсете урологична консултация. Лек има!

30 август 2020
Д-р Атанасов: При уринарна инконтиненция потърсете урологична консултация. Лек има!

Д-р Атанасов, как да разберем, че страдаме от инконтиненция? Кои са първите симптоми? 

 

Понятието инконтиненция на урина, само по себе си, обхваща огромна вариация от медицински проблеми, които в крайна сметка водят до едно неволево изпускане на урина. Този проблем се проявява и при двата пола и може да се срещне във всяка една възраст. Основният симптом е загубата на контрола върху пикочния мехур, което довежда до незадържане на урината. 

 

По-сложно става при инконтиненция, предизвикана от хронични заболявания увреждащи инервацията на пикочния мехур и малкия таз – диабет, мултиплена склероза, травми на гръбначния стълб, големи дискови хернии, туморни образувания и др.

 

 

 

Какви са причините за инконтиненция при жените и при мъжете? Какво е съотношението жени-мъже, страдащи от инконтиненция в България? 

 

Причините могат да бъдат систематизирани в 5 големи групи: 

 1. Стрес инконтиненция урината изтича, когато се упражнява натиск върху пикочния мехур, при кашляне, кихане, смях, физически упражнения или повдигане на нещо тежко.
 2. Спешна, неотложна инконтиненция наличие на внезапен, интензивен позив за уриниране, последван от неволево изтичане на урина. Може да е свързано с чести позиви за уриниране, включително и през цялата нощ. 
 3. Преливна инконтиненция (ишурия парадокса) – това е инконтиненция, която се случва при неизпразване на пикония мехур, при което той задържа големи количества урина в себе си и през определено време прелива, което се изявява също със изпускане на урина. Това се случва по-често при възрастни мъже заради проблеми, свързани с простатната жлеза. Състоянието налага поставяне на уретрален катетър и последващо оперативно лечение.
 4. Функционална инконтиненция – рядка форма на инконтиненция, свързана с физически или психически болести, които водят до обездвижване на пациентите и невъзможността им да стигнат навреме до тоалетната.
 5. Смесена форма на инконтиненция когато се наблюдава комбинация от горните 4 вида инконтиненция.


Най-честите видове инконтиненция са първите две форми.
Статистически по-засегнат от тях е женският пол. 


Лекарска помощ се търси в случаите, при които състоянието засяга качеството на живот и ограничава социалните и личните връзки и взаимоотношения на пациента.
 


Уринарната инконтиненция
не е болест. Тя може да бъде причинена от различни медицински състояния и болести. Само лекар уролог може да диагностицира адекватно всеки конкретен случай и да назначи правилното лечение. 


Най-честите причини за уринарна инконтиненция са
: инфекции на пикочните пътища, хронична констипация, менопауза, оперативни намеси в малкия таз хистеректомия, простатектомия, увеличена простатна жлеза, карцином на простатата; неврологични разстройства множествена склероза, болестта на Паркинсон; инсулт, мозъчен тумор или увреждане на гръбначния стълб. 


Рискови фактори
– статистиката показва, че по-засегнат от проблема е женският пол, други рискови фактори са възраст над 50 години, наднормено тегло, тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, сърдечно съдови заболявания, захарен диабет, фамилно предразположение. 

 

 

 

Вярно ли е схващането, че урологът е „мъжкият гинеколог“? Посещават ли Ви и жени с оплаквания за изпускане на урина? 

 

Понятието "мъжки гинеколог" аз лично приемам с усмивка. Лечението и диагностиката на уринарната инконтиненция е от компетенцията на специалността Урология.  

В моята амбулаторна практика има много пациентки, търсещи помощ с оплаквания от уринарна инконтиненция. 

 

 

 

Какви са най-широко използваните и ефективни методи за решаване на проблема в урологичната практика в България?

 

На този въпрос е трудно да се отговори кратко. Лечението може да бъде медикаментозно, физиотерапевтично и оперативно. 

Медикаментозното лечение обхваща различни групи лекарствени средства: 

 • антимускаринови препарати и адренергични агонисти това са лекарства, които действат на стената на пикочния мехур, като намаляват неговата свръхактивност. По този начин се увеличава капацитета на пикочния мехур и постепенно се намалява честотата на уринирането, както и епизодите на инконтиненция. Тези лекарства се използват за лечение на т.нар. свръхактивен пикочен мехур; 
 • алфа блокери – лекуват инконтиненция, свързана с простатната жлеза; 
 • естрогенни препарати прилагат се при жени в менопауза. Поставят се локално под формата на вагинални кремове и супозитории и имат своето място при лечението на инконтиненцията чрез подмладяващия си ефект върху тъканите на пикочния канал и влагалището. 

Оперативното лечение включваслинг процедури за пикочния канал, оперативни техники, насочени към промяна положението на мехурната шийка, операции при генитални пролапси, като и използването на изкуствен сфинктер – апарат, който замества функцията на естествения мускул, отговорен за задържането на урина. 

 

Интервенционални терапии те включват инжектирането на ботулинов токсин в стената на пикочния мехур, инжектиране на синтетични материали в подлигавичното пространство на пикочния канал, като по този начин се цели буквално да се "запуши" пикочния канал с цел континентност. Невростимулатори и пейсмейкъри, които модулират нервните импулси, които контролират функцията на пикочния мехур и пикочния канал. 

 

 

 

Кои са последните тенденции в терапията при инконтиненция в Европа от Вашия опит? 

 

Последните тенденции са да се открият пациентите в леки и среднотежките степени на уринарна инконтиненция и да се провежда неинвазивна терапия. Идеята е да не се стига до оперативно лечение, което не винаги дава траен ефект и е свързано с много рискове и усложнения. 

За тези цели през последното десетилетие са измислени и специални умни машинки за жени и за мъже, като тези на Kegel, които дават възможност да се извършва електростимулация на мускулатурата на тазовото дъно дискретно и комфортно в домашни условия. Използването на този метод позволява и е напълно подходящ да се комбинира с медикаментозното лечение, като така в един дългосрочен план, се позволява намаление на дозата на лекарствата или поне по-краткото им използване. Електростимулацията е методика, която дава отлични резултати при стрес инконтиненцията и понякога може да бъде единствентата възможна терапия при пациентите, поради непоносимост към лекарства или поради висок риск от оперативно лечение. 

Ето защо, препоръката ми е пациентите с уринарна инконтиненция да потърсят урологична консултация, защото лек има. 

 

 

 

Какво бихте препоръчали на Вашите пациенти за превенция и профилактика на това така неудобно състояние? 

 

Голямо значение има промяната на хранителния режим и вредните навици – намаление на телесното тегло, повече движение и физически упражнения за тонизиране на мускулатурата на тазовото дъно, намаление на употребата на кафе, лютиви и пикантни храни, газирани напитки и алкохол. Отказване от тютюнопушенето. Употреба на повече храни богати на фибри за намаление на риска от констипация. 

 

 

 

 

 

Тренажорът Kegel8 Ultra 20 има специални програми за всички видове инконтиненция!

Направи своя избор, не отлагай отново!

 

 

 

 
ОЩЕ ЗА Д-Р ГЕОРГИ АТАНАСОВ


 
 

 

 
...

Образование: д-р Георги Атанасов е завършил Медицински университет Плевен, специалност Урология

 


Специализации и сертификация:

 • Специализация по ендоскопска и лапаросскопска урология в Onze-Lieve-Vrouw Ziekenhuis Аалст-Белгия - сертифициран
 • Сертифициран член на Европейското Урологично Дружество
 • Практическа сесия по Роботизирана Хирургия в Гинекологията и Урологията – МУ ПлевенКабинет: МБАЛ "Д-р Тота Венкова" АД, гр. Габрово - Урологично отделение, началник отделение


Семейно положение: Женен с две деца

 

 

 

...

  

 

Интервю с д-р Георги Атанасов за kegel8.bg

Автор: Галина Начкова, експерт по тазово дъно и сертифициран женски wellness треньор

 

 

 

....................

Статията има за цел да ви предостави полезна информация и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете каквото и да е лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.

....................

 

 

Kegel8 Ultra 20 V2

 

 

Тренажорът Kegel8 Ultra 20 има специални програми за всички видове инконтиненция!

Направи своя избор, не отлагай отново!

 

 

............................................

подари кутия
............................................
"ЖЕНСКО ЗДРАВЕ"

............................................

 

 

Виж съдържанието на празничната ни кутията ТУК!

 

 

 

 

 

 

Консумацията на твърде много захар и въглехидрати, води до обостряне на състоянието

прочети още

Средно качваме по 2 килограма всяка Коледа. Представете си „планините“ от храна, вредни напитки и сладки изкушения, които ни очакват.

прочети още

Всички знаем какво е хемороид, но колко от нас се замислят коя е основната причина за заболяването и как може да се предотврати?

прочети още