• Начало »
  • Новини »
  • Д-Р ДИМИТРОВ: Можете да спрете изпускането и смъкването, ако действате навреме!

Д-Р ДИМИТРОВ: Можете да спрете изпускането и смъкването, ако действате навреме!

8 април 2020
Д-Р ДИМИТРОВ: Можете да спрете изпускането и смъкването, ако действате навреме!

 

Д-р Димитров, опишете ни накратко на какво се дължат най-често срещаните проблеми в тазовата област, като изпускане на урина, инконтиненция, смъкване на влагалищните стени?

 

Трябва да разграничим видовете “изпускане на урина”(инконтиненция). За т.нар. “стрес“ инконтиненция (изпускане при кашлица, затичване, подскачане) моето мнение е, че основната причина е генът на жената и доказателството е, че често баба, майка, леля са се оплакали от същото. Наслагват се също повече раждания, раждане на едър плод, вдигане на тежести, напъване в право положение, хроничен запек, атрофични промени свързани с възрастта и липсата на естрогени.

 

По-сложно става при инконтиненция, предизвикана от хронични заболявания увреждащи инервацията на пикочния мехур и малкия таз – диабет, мултиплена склероза, травми на гръбначния стълб, големи дискови хернии, туморни образувания и др.

 

 

От Вашия опит колко често се срещат тези проблеми и кога се появяват?

 

Въпреки, че българката не говори много за тези деликатни проблеми, при насочена анамнеза и преглед се оказва, че проблемът е доста чест и се отразява много пъти на качеството ѝ на живот! Проблемите, естествено, зачестяват с възрастта, но в някои случаи те започват и при доста млади жени. За жалост, прекалено много възрастни жени са неглижирали дотолкова проблема, че и операция не би била възможна за подобрение на състоянието им!

 

 

Ако жените искат да вземат превантивни мерки, за какво трябва да следят и какво трябва да направят? Какво препоръчвате на дамите, при които оплакванията са все още в ранен етап?

 

На първо място – не трябва като щрауса да скриват и да отричат проблема, а да се посъветват със специалист, защото има различни нюанси на състоянието и оттам на нужните мерки. Борбата трябва да се води в три посоки – отпуснатите мускули на тазовото дъно, смъкнатите и отпуснати влагалище и пикочен мехур, атрофията на тъканите.

 

 

Няколко препоръки от практиката ми:

 

  • При начални оплаквания е добре да се промени спорта – без вдигане на тежести и напъване в право положение. Удачна е йога, плуване, гимнастика без тежести.

  • При упорит запек да се прилагат всякакви мерки за решение на проблема.

  • При избор на начин за родоразрешение, особено при очакван едър плод – може би е по-удачно оперативното, въпреки, че препоръчваме нормалното по принцип.

  • Упражненията на Кегел за мускулите на малкия таз се знаят от почти всички, но рядко се практикуват системно.

  • За по-ангажиращи упражнения на пазара вече съществуват помощни средства, които препоръчвам – медицински топчета (конуси), които ангажират и помагат.

  • За случаите, в които мускулите са доста отпуснати са препоръчителни и с по-осезаем ефект упражнения с апаратчета за електростимулация – например Кегел8 Ултра 20. Те работят с 90% от тазовите мускули срещу 40% при обикновените упражнения на Кегел.

  • При по-възрастните жени се налага за борба с настъпващата атрофия, която усложнява инконтиненцията, добавяне на системен или локален естроген. Това, обаче, трябва да се преценява от специалист строго индивидуално, защото съществуват плюсове и минуси, свързани с възрастта, състоянието на гърдите, костната плътност, венозната система, щитовидната жлеза и т.н. Без ограничения вагинално се добавят хиалуронови гелове.

 

 

Колко бързо може да се влоши състояние като инконтиненцията или пролапс?

 

Скоростта зависи от изброените по-горе причини – неглижирането на проблема, липсата на действие при първи симптоми и вземане на мерки.

 

 

Много често жените се притесняват от операция, това ли е единственото решение? Какви са възможните терапии за лечение и за превенция?

 

В напредналите случаи операцията е неизбежна и не трябва да се отлага до безкрай, защото крайните стадии по-трудно се овладяват дори и с операция. Независимо от извършването ѝ обаче, борбата с отпуснатите мускули, разтягането и атрофията на влагалището трябва да продължи, защото операцията само механично подобрява статиката, но не и другите компоненти! (вижте отново препоръките по-горе)

 

 

Осмеляват ли се жените да споделят за тези проблеми? Търсят ли лекарска помощ навреме?

 

Както по-горе подчертах, българката не обича да споделя за този проблем, а това се отразява на качеството ѝ на живот. Парадоксът е, че дерматологичните клиники са пълни с жени, които търсят външно разкрасяване, а за проблемите „там долу“ се говори рядко. За жалост, при средната българка проблемът има и социална значимост, която се отразява включително на здравето – по-чести уроинфекции, липса на самочувствие, отсъствие на желание за секс с интимния партньор и т.н.

 

 

 

 
ОЩЕ ЗА Д-Р ИВАН РУМЕНОВ ДИМИТРОВ

 
...


Образование
Д-р Иван Руменов Димитров е завършил със златен медал Английска езикова гимназия Пловдив. Завършва с отличие медицина в Медицинска Академия София през 1989 г., специализира акушерство и гинекология през 1995 г.

Кабинет
Индивидуална АГ практика в гр. София, ул. „Ами Буе“ 64, телефон 0888269472 и 029523883. Кабинетът предлага всички гинекологични изследвания, включително колпоскопия, ултразвук, лазерни манипулации, водене на бременност, оперативни интервенции в клиника с анестезия и др.


Семейно положение
Щастливо женен :)


Мото
Работата е спасението на лекарите в България (за тези, които я обичат)!...

 

 

 

....................

Статията има за цел да ви предостави полезна информация и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете каквото и да е лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.

....................

 

 

Kegel8 Ultra 20 V2

 

 

Тренажорът Kegel8 Ultra 20 има специални програми за всички видове инконтиненция и смъкване!

Направи своя избор, не отлагай отново!

 

 

............................................

подари кутия
............................................
"ЖЕНСКО ЗДРАВЕ"

............................................

 

 

Виж съдържанието на празничната ни кутията ТУК!

 

 

 

Консумацията на твърде много захар и въглехидрати, води до обостряне на състоянието

прочети още

Средно качваме по 2 килограма всяка Коледа. Представете си „планините“ от храна, вредни напитки и сладки изкушения, които ни очакват.

прочети още

Всички знаем какво е хемороид, но колко от нас се замислят коя е основната причина за заболяването и как може да се предотврати?

прочети още