• Начало »
  • Новини »
  • Д-Р ДИНЧО ГЕОРГИЕВ: При смъкване на органите в малкия таз пробвайте с тренажори

Д-Р ДИНЧО ГЕОРГИЕВ: При смъкване на органите в малкия таз пробвайте с тренажори

17 януари 2018
Д-Р ДИНЧО ГЕОРГИЕВ: При смъкване на органите в малкия таз пробвайте с тренажори

 

На какво се дължи смъкването на матката и влагалището?

 

В науката гинекология има голям раздел статични заболявания. Казано простичко, това са заболявания на женските полови органи, свързани с промяната на статиката на човешкото тяло. Матката и яйчниците се държат в определено положение в корема на жената благодарение на три чифта връзки със стената на таза. Ако има вродена слабост на съединителната тъкан, при малко натоварване се получава някаква степен на смъкване. Под натоварване разбираме бременността и нормалното раждане. Всяко нормално раждане води до някаква промяна в статиката на матката и влагалищните стени. Което е нещо нормално. По тази причина и част от младите жени настояват за оперативно раждане. Защото разширяването на влагалището води до сексуален дискомфорт, който може да се коригира с пластични операции. Но не само начинът на раждане е причина за него, а и тежестта на самата бременност. При някои жени дори и след раждане със секцио има смъкване на матката.

 

Казахте, че само при вродена слабост на съединителната тъкан може да се появи проблемът....

 

Да, 64% от жените от европеидната раса имат слаба съединителна тъкан и са предразположени и към разширени вени, и към хемороиди. Най-често с настъпването на климакса страдат от смъкване на матката и стените на влагалището. Най-тежката трета степен е, когато шийката на матката се напипва при тоалет. От смъкването на стените на влагалището пък следва един много сериозен проблем – изпускането на урина произволно. Може да сполети и съвсем млади жени. Оперативното коригиране е на границата между гинекологията и урологията. И е с несигурен успех, обусловен не от майсторството на хирурга, а от качеството на съединителната тъкан.

 

 

Може ли да пробваме с нещо друго, преди да се подложим на операция?

 

В другите държави има различни методи за профилактика и лечение на тези състояния. Различни видове стимулатори се прилагат при лекостепенните изменения. Ако една жена е родила не дребни деца или е имала тежко раждане с разкъсване на влагалището, или усеща изпускане на урина при физическо усилие – затичване, засмиване, закашляне, трябва да се вземат мерки. Като начало, да не прекалява с вдигане на тежко, второ, да ходи редовно по малка нужда, и трето, да ползва тренажори за стягане на тазовото дъно, които ако не друго, поне няма да доведат до засилване на проблема. Тренажорите може да се използват и като профилактика, и след операция да поддържат тонуса на мускула, за да не се стигне до рецидиви. Искам да обърна внимание, че има жени с противопоказания за операции. В такива случаи в България се препоръчват т.нар. гривни или влагалищни песари, гумени пръстени, които се поставят във влагалището. Те обаче не са трайно решение. Предизвикват травми, наричани на медицински език декубитус. Така че това не е правилното решение на проблема, а само отлагане на оперативната интервенция.

 

 

Преди жената да прибегне до използването на специалните тренажори, трябва ли да се консултира с акушер-гинеколог?

 

 

Редно е акушер-гинеколог да си каже мнението. Българските гинеколози никога не са обучавани по този въпрос. С изключение на колегите, имали шанса да работят или специализират в чужбина. Някои колеги не препоръчват профилактика, тъй като губят потенциални пациенти за операции. 98,5 процента от нас говорят за оперативно лечение и за нищо друго.

 

 

Има ли възраст, от която не може да се прави профилактика на смъкването на тазовото дъно?

 

 

Не, никога не е късно. Само трябва добре да се огледа упътването за употреба на тренажорите

 

 

 

 

 

Повече информация за д-р Динчо Георгиев можете да намерите на неговия уебсайт тук.

  

Интервюто е специално направено от Ваня Шекерова, зам. главен редактор на списание EVA

 

Вижте още един полезен материал за тренажорите в сп. EVA - "Монолози за вагината" .

 

 

Не се колебайте да се свържете с наш консултант, с когото да споделите за вашето състояние. Екипът ни ще ви насочи към нужния специалист и ще ви предложи адекватна помощ на office@kegel8.bg!

 

 

 

Поръчайте тренажор №1 в света Kegel8 Ultra 20 V2 тук. Този модел е подходящ при всички видове смъкване, тъй като освен с накрайник, може да се използва и външно с електродни подложки върху кожата. Уредът е разработен с помощта на лекари и физиотерапевти. Тренажорът е наличен с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА с Еконт в цялата страна!

 

 

 


кутия
"ЖЕНСКО ЗДРАВЕ"

подарък за празниците

 

 

Виж съдържанието на празничната ни кутията ТУК! 

 

 

Консумацията на твърде много захар и въглехидрати, води до обостряне на състоянието

прочети още

Средно качваме по 2 килограма всяка Коледа. Представете си „планините“ от храна, вредни напитки и сладки изкушения, които ни очакват.

прочети още

Всички знаем какво е хемороид, но колко от нас се замислят коя е основната причина за заболяването и как може да се предотврати?

прочети още