Ден на здравословното тегло на жените

20 януари 2022
Ден на здравословното тегло на жените

 

Денят на здравословното тегло на жените се отбелязва всеки четвъртък от третата пълна седмица на януари. Първоначално се чества само в САЩ, но днес все повече държави му дават гласност.  По този повод имаме да ви кажем нещо много важно... Днес изглеждате възхитително! Запомнете, че всеки от нас е уникален по свой собствен начин. Здравословното тегло е естественото телесно тегло в съотношение с височината ни. За да бъдем здрави, теглото ни се определя от физическото, психическото и социалното благополучие, което означава получаване на правилното количество храна, движение и упражнения, прием на вода, психическа стабилност и сън.

 

 

ДА ИЗМЕРИМ ИДЕАЛНОТО ТЕГЛО?

 

Първото нещо, което хората забелязват в нас, е нашият външен вид, така че не е изненада, че ставаме толкова сензитивни, когато някой спомене теглото ни. За съжаление много хора вярват, че да си слаб е равно на това да си здрав, което не е така. Да си кльощав не винаги е здравословно. Можем да бъдем по-здрави от човек, който тежи по-малко от нас.

 

Индексът на телесна маса (ИТМ) е показател, който в зависимост от ръста определя нормалното ни здравословно тегло. ИТМ е скринингов инструмент, за лица над 20 години, който показва дали теглото ни е в норма или имаме затлъстяване.

 

 

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ БОЛНИЦА ВИТА ИМАТ КАЛКУЛАТОР ЗА ИТМ?

[КЪМ КАЛКУЛАТОРА]

 

 

Много жени отиват към екстремни усилия, за да постигнат идеалното си тегло. Те гладуват и се излагат на риск само за да загубят наднорменото тегло. Някои жени от друга страна не проявяват никаква загриженост към теглото или здравето си и рискуват си навлекат редица заболявания.

 

Излишно е да споменаваме, че наднорменото тегло засяга сериозно и тазовото дъно на жената, като води до неприятни последици. Проучванията показват, че нивата на затлъстяване са се повишили с над 25% при жените през последните 40 години, а вероятността от развитие на уринарна инконтиненция се увеличава със 7-12% за всяко нарастване на ИТМ с 1 kg/m2.Няма място за паника, ако се борите с наднорменото тегло и усещате как то повлиява на издръжливостта на интимните мускули, започнете с упражненията на Кегел. Ще ги открите в блога, където са достъпни за всяка жена, която иска да се погрижи за тазовото си дъно: "Как се правят Кегел упражненията?".

 

 

ОЧАКВАЙТЕ СТАТИЯ: ВЛИЯНИЕТО НА ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО ВЪРХУ ТАЗОВОТО ДЪНО

 

 

Денят на здравословното тегло на жените празнува здравословното тегло на всички жени (клющави, пухкави или по средата), като приема естествения външен вид и тегло на всяка жена. Този ден обезкуражава манията за загуба на тегло по нездравословен начин. Жените се насърчават да празнуват естественото си тегло, като се фокусират върху цялостното си здраве и в същото време избягват нездравословните диетични практики.

 

 

ЗАЩО ОБИЧАМЕ ДЕНЯ НА ЗДРАВОТО ТЕГЛО НА ЖЕНИТЕ?

 

Насърчава здравословния начин на живот

Този ден насърчава здравословния начин на живот без диети и ни вдъхновява да подобрим цялостното си здраве. Той се фокусира върху подобряването на нашето здраве чрез здравословно хранене и физическа активност, като същевременно обезкуражава нездравословните навици.

 

Насърчава ни да приемем себе си

Идеалното тегло е мечтата на всяка жена, но за съжаление повечето жени излагат здравето си на риск, за да постигнат това тегло. Този празник празнува всички типове тяло и насърчава жените да приемат телата си такива, каквито са предназначени да бъдат.

 

Подчертава ефектите от нездравословните практики

Този ден подчертава тъжните реалности зад усилията да бъдем идеалния тип тяло. Той хвърля светлина върху проблемите, като анорексия или булимия, от които страдат много млади жени, докато се опитват да загубят това допълнително тегло. Тези практики не само са нездравословни, но водят и до много здравословни проблеми на по-късен етап в живота. 

 

 

Консумацията на твърде много захар и въглехидрати, води до обостряне на състоянието

прочети още

Средно качваме по 2 килограма всяка Коледа. Представете си „планините“ от храна, вредни напитки и сладки изкушения, които ни очакват.

прочети още

Всички знаем какво е хемороид, но колко от нас се замислят коя е основната причина за заболяването и как може да се предотврати?

прочети още