Електростимулация при болка в тазовото дъно

29 юни 2020
Електростимулация при болка в тазовото дъно

 

Невромускулната електростимулация е често използвана и препоръчвана от физиотерапевти при различни проблеми в тазовота област.

 

Електростимулацията се използва за:

 

 

 • Подобряване на силата на мускулите на тазовото дъно, ако те са много слаби или нямат достатъчно тонус;
 • Помощ за намиране и идентифициране на мускулите на тазовото дъно, за да ви помогне да научите как да правите правилно упражнения за мускулите на тазовото дъно (т. нар. Кегел упражнения). Някои хора имат добър тонус в мускулите си, но не са "свързани" с тях достатъчно добре, за да могат волево да ги стягат и отпускат. Електростимулацията може да бъде полезна за превъзпитанието на сензормоторните пътища, за да помогне на човек да научи как да свива и отпуска мускулите на тазовото си дъно правилно;
 • Спомага за отпускане и релаксиране на мускулите на тазовото дъно, ако те са пренапрегнати; 

 

 • Може да се използва много успешно за намаляване на случаите на неволево изпускане на пикочния мехур и червата;
 • Постоянната тазова болка може да реагира добре на включването на електромускулна стимулация. Уредът Kegel8 Ultra 20 може да замести лекарствата в много случаи, той е неинвазивен и безрисков метод без странични ефекти;
 • Болката при раждане може да бъде подпомогната с използването на специален TENS уред с дистанционно управление (както TENS уреда към апарата Kegel8 Mother Nurture). С помощта на TENS машинката родилката може да промени напрежението, когато идва нова контракция. Същият TENS уред може да бъде изключително полезен при силна болка в таза, която често изпитват жените с ендометриоза.

 

Електрическата стимулация се предлага под много форми и има няколко имена. Всички те са невромодулация от някакъв вид - с други думи начини за модулиране на нервната система чрез гръбначния мозък или периферната нервна система, които променят сигналите за болка към мозъка.

 

 

Електростимулацията може да помогне за намаляване на усещането за болка, за подпомагане на свиването на мускулите или за успокояване на входящите нервни сигнали, за да се намали свръхактивността на органи, като пикочния мехур, които болката може да предизвика.

 

 

Електрическата стимулация може да бъде в състояние да помогне на редица дисфункции на тазовото дъно:

 

 

 

 • Стрес инконтиненция
 • Императивна/неотложна инконтиненция
 • Инконтиненция на червата
 • Спешни позиви
 • Тазова болка
 • Болезнен секс
 • Болка по време на месечен цикъл
 • Тазова болка от всякакъв произход.

 

 

Как работи електростимулацията?

 

 

 

Когато електростимулация се прилага върху тялото, тя създава поток от електрически заредени частици, което от своя страна предизвиква физиологични промени в тъканта, през които тече зарядът. Ето защо, ако приложите електрическа стимулация върху мускулите на тазовото дъно, можете да предизвикате тези мускули да променят поведението си.

 

Електростимулацията на тазовото дъно обикновено е импулсно „двупосочно и двуфазно” електричество. Това означава, че заредените частици се движат в една посока, падат до нула и след това променят посоката. Този тип електричество намалява значително вероятността от дразнене на кожата.

 

 

Изследванията показват, че електрическата стимулация може да:

 

 

 

 • Увеличи дела на бързите влакна на мускулите на тазовото дъно;
 • Увеличи броя и силата на бавните влакна на мускулите на тазовото дъно, което улеснява постигането на по-силни контракции на тазовите мускули;
 • Помогне за намаляване на свръх активността на пикочния мехур и свиването на пикочния мехур, които причиняват проблеми с инконтиненцията, честите и спешните позиви за посещение на тоалетната;
 • Помогне за намаляване на инконтиненцията на червата и спешните позиви;
 • Помогнете да намалите усещането за болка в тазовата област.

 

 

 

Как работи тренажора за тазово дъно с електрическа стимулация?

 

 

Тренажорите с електростимулация като Kegel8 Ultra 20, Kegel8 V (за мъже) и Kegel8 Mother Nurture са лесни за използване и разполагат с предварително зададени програми за различни състояния, както и персонализирани програми, които могат да бъдат настроени на индивидуализирани параметри от здравен специалист, специално за индивидуално лечение.

 

Програми за облекчаване на болка с апарата Kegel8 Ultra 20

 

 • P18 е подходяща е за болка, която се появява при менструален цикъл, тазова болка и вулводиния (необяснима болка на вулвата). Р18 е прекрасна програма за облекчаване и релаксация. Използвайте я с приложените електродни подложки на гърба (отзад, както е показанов инструкциите за употреба към тренажора). Можете да използвате тази програма, колкото дълго и често имате нужда.
 • P19 е подходяща за мускулни крампи и напрегнати тазови мускули. Тази програма се използва с вагинална сонда (точно както е описано в инструкциите за употреба).
 • P20 е подходяща за тазово и вагинално напрежение, тази програма работи на много ниска честота, за да помогне за отпускането на мускулите. Р20 е прекрасна програма за отпускане и пълна релаксация на тазовата зона, с нея всяка жена може наистина да усети какво е да се отпусне напълно "там долу". Програмата се изпоплзва с вагинална сонда (както е описано в инструкциите за употреба към тренажора).

 

 

 

Когато една млада жена забременее за първи път се намират какви ли не “специалисти” и доброжелатели, които да ѝ дават съвети, препоръки, насоки и "най-добри практики". Но истината е, че освен че жената в този момент е доста уязвима, тя е и с бушуващи хормони, което допринася за лесно ранимото ѝ психическо състояние. А и да не се лъжем всяка следродилна депресия започва дори още по време на бременността. Затова е важно жената да се вслуша в собствения си глас и да разбера какви са нейните нужди в този момент.

прочети още

Ако водиш заседнал начин на живот, имаш нужда да се възстановиш след раждане или наближаваш менопауза , тогава най-вероятно изпитваш и редица дискомфорти с интимните мускули и областта на тазовото дъно.

прочети още

Сигурно вече сте чували за мускулатурата на тазовото дъно, в повечето случаи най-късно след раждането? Или за Кегел упражнения? А правили ли сте интимна гимнастика? Темата за здраво тазово дъно е в основата на днешния ни материал. В интервю за Стефи Стоянов от mammi.bg, Галина Начкова от Kegel8 България разказва повече за техниките за заздравяване на тазовото дъно, защо са важни и полезни и как да ги изпълняваме.

прочети още