Ендометриоза

29 февруари 2020
Ендометриоза


Ендометриозата е често срещано явление, което засяга близо 2 милиона жени във Великобритания и може да причини болки в тазовото дъно, нередовен или тежък месечен цикъл, депресия, проблеми с фертилитета и
други.

 

 

Ендометриозата е състояние, при което клетките, които обичайно се намират във вътрешността на матката, започват да растат извън нея, върху други тазови органи като яйчниците и фалопиевите тръби.

 

 

Тъй като те са същите клетки като тези в матката ви, те растат всеки месец и също така кървят по време на месечния ви цикъл.

 

 

Тези клетки могат да израснат навсякъде, но най-често върху яйчниците, фалопиевите тръби. Но кръвта, която те отделят няма къде да отиде и причинява подуване болка и проблеми с фертилитета.

 

 

 

 

Какво причинява ендометриозата?

 

 

Основната причина за ендометриозата е неизвестна. Въпреки това най-често срещаните теории предполагат някоя от следните причини: 

 

 • Генетични фактори  – Ендометриозата се случва по-често в семейства, в които и други жени страдат от нея и засяга някои етнически групи повече от други

 

 • Ретроградна менструация - когато част от кръвта от матката се връща нагоре през фалопиевите тръби и се закрепва за тазовите органи, вместо да бъде изхвърлена от тялото през месечния цикъл

 

 • Проблеми с имунната система 

 

 • Разпространение на ендометриални клетки - ендометриални клетки мигрират чрез кръвта или лимфната система в други части на тялото.

 

 

 

 

 

 

 

Каква е връзката между ендометриозата и тазовото дъно?

 

 

Жените, които страдат от ендометриоза могат да имат проблеми с мускулите на тазовото си дъно и да развият. Те могат да усещат хиперчувствителност в мускулатурата на тазовото си дъно, което да доведе до по-голяма болка.

 

 

Ако страдате от хронична ендометриозна болка или тазова болка, можете да помогнете на мускулите да се отпуснат и да облекчите болката с програмата за облекчаване на болка в тазовата област на Кегел8 Ултра 20 V2, а ако поставянето на сонда е болезнено, можете да я прилагате и с използвате кожни електроди.

 

Електрическата стимулация се предлага под много форми и има няколко имена. Всички те са невромодулация от някакъв вид - с други думи начини за модулиране на нервната система чрез гръбначния мозък или периферната нервна система, които променят сигналите за болка към мозъка.

 

Електрическата стимулация помага за намаляване на усещането за болката, за подпомагане на свиването на мускулите или за успокояване на входящите нервни сигнали, за да се намали свръхактивността на органи, като пикочния мехур, които самата болка може да предизвика.

 

 

 

Как работи тренажора за тазово дъно с електрическа стимулация?

 

 

Тренажорите с електростимулация са лесни за използване и разполагат с предварително зададени програми за различни състояния, както и персонализирани програми, които могат да бъдат настроени на индивидуализирани параметри от вашия здравен специалист, специално за вашето лечение.

 

 

 

 

Програми за облекчаване на болка на Kegel8 Ultra 20 V2

 

 

 • Програма за болка от менструален цикъл, тазова болка и вулводиния (необяснима болка на вулвата), това е прекрасна програма за облекчаване. Използвайте тази програма с електродни подложки в долната част на гърба към дупето или отпред върху долната част на корема. Може да си пускате програмата, колкото дълго и колкото често имате нужда. Само след няколкко минути облекчението започва! :)

 

 • Програма за мускулни крампи и напрегнати тазови мускули, тази програма се използва с вагинална сонда.

 

 •  Програма за релаксация на тазовото дъно и вагиналното напрежение, тази програма работи на много ниска честота, за да ви помогне да отпуснете и релаксирате добре мускулите си. Използва се с вагинална сонда.

 

 

 

 

 

 

 

Вземи своя тренажор още сега! Не отлагай отново! 

 

 

 

 

 

 

Симптоми на ендометриозата

 

 

 

Симптомите на ендометриозата варират от човек на човек и зависят от това колко тежка е ендометриозата.

 

 • Болка в таза, болка в долната част на коремната кухина (корема)
  или в долната част на гърба
 • Тежък или болезнен месечен цикъл (менорагия)
 • Нередовно кървене
 • Проблеми с фертилитета
 • Болка по време на полов акт (диспареуния)

 

Ако страдате от някой от тези симптоми и мислите, че може да страдате от ендометриоза, важно е да посетите вашия лекар, който ще може да проведе някои тестове, като например хистероскопия (процедура, при която се
наблюдава вътрешността на матката чрез миниатюрна камера), за да провери дали е налице ендометриоза.

 

 

 

 

Лечение на ендометриоза

 

 


Лечението на ендометриозата зависи от това колко напреднала е ендометриозата и дали искате да имате деца в  бъдеще. В леки случаи лекарят може да препоръча неща като болкоуспокояващи и хормонално
лечение.


При по-тежки случаи на ендометриоза лекарят ви може да препоръча операция.

 

 • Хистероскопия: 

Процедура, използвана за изследване на вътрешносттана матката. Тя се извършва с помощта на хистероскоп, който е тесен телескоп със светлина и камера в края. Тази процедура позволява на вашия
лекар да диагностицира и лекува причините за необичайното кървене.

 

 • Лапароскопия:

Това е техника за хирургическа операция - лекарите ще използват малка камера, за да наблюдават и деликатни инструменти, за да унищожават петна от ендометриоза вътре в матката ви. Това е успешно и има добри резултати в случаи на лека ендометриоза.

 

 • Хистеректомия:

При по-сериозни случаи на ендометриоза, хистеректомията понякога е единственият вариант, но се използва само когато са изчерпани други възможности за лечение на ендометриоза.

 

 

 

............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Източници:

 

Консумацията на твърде много захар и въглехидрати, води до обостряне на състоянието

прочети още

Средно качваме по 2 килограма всяка Коледа. Представете си „планините“ от храна, вредни напитки и сладки изкушения, които ни очакват.

прочети още

Всички знаем какво е хемороид, но колко от нас се замислят коя е основната причина за заболяването и как може да се предотврати?

прочети още