Често задавани въпроси (FAQ)

?
Ще ми помогне ли Кегел тренажор, ако имам смъкване?

Има редица изследвания, които доказват ефективността на Кегел упражненията за въстановяване при смъкване в генитална област - пролапс на влагалищните стени, пикочния мехур или ректума. Упражненията подпомагат тонуса на мускулите, които поддържат органите в малкия таз и след постоянство и тренировки, мускулите стават по-плътни и създават устойчива основа за органите, които се поддържат от тазовото дъно. 

 

Кегел тренажорът или тренажорът за тазово дъно е устройство, което ви помага да изпълнявате всички сложни и важни упражнения на тазовото дъно правилно. Съществуват модели с биофийдбек (механизъм за обратна връзка), които ви показват, когато стискате точните мускули, както и модели с невромускулна електростимулация, които стимулират мускулите с насочени електроимпулси 

 

Умният тренажор за тазово дъно kGoal е иновативен уред с обратна връзка, разработен в Сан Франциско, САЩ, специално за жените, които им помага да възстановят контрола и усещанията, които са имали по естествен начин без операции и инвазивни поцедури. Тренажорът е направен от мек силикон, зарежда се с USB кабел и има безплатно мобилно приложение, на което в реално време можете да следите силата, с която стягате и отпускате интимните си мускули, и да виждате напредъка си лесно ден след ден.

 

Електронният тренажор Kegel8 Ultra 20 за жени работи с мускулите на тазовото ви дъно вместо вас и всичко това с натискането на един бутон. Електронно устройство трябва да има всеки, който не може правилно да свие интимните си мускули, или тези от вас, които вече имат слабо тазово дъно. Електронното стимулиране на мускулите на тазовото ви дъно ви учи как трябва да се усеща ефективната контракция на Кегел - за да можете да практикувате вашите Кегели по всяко време и навсякъде! Най-предпочитаният от дамите електронен тазов тренажор за жени Kegel8 Ultra 20 има 20 клинично доказани програми, разработени със  физиотерапевти и насочени към различни често срещани проблеми, свързани с тазовото дъно, сред които и смъкване. 

 

За мъже: Kegel8 V For Men е разработен във Великобритания от водещи специалисти, за да осигури най-добрите възможни резултати. Можете да използвате тренажора V For Men по всяко време и навсякъде, за да се справяте с множество проблеми с тазовото дъно, включително инконтиненция, еректилна дисфункция, преждевременна еякулация и сила на тазовото дъно. Освен това, тези мъже, за които е неудобно да използват сонда, за да стимулират мускулите на тазовото си дъно, могат да използват външни електродни подложки с абсолютно всички програми на тренажора БЕЗ ДА ПОСТАВЯТ СОНДА.

 

 

?
Имам ли нужда от тазов тренажор?

Може би нещата просто НЕ СА СЪЩИТЕ "там долу" и затова сте ни намерили.

 

Нашите тазови мускули започват да отслабват след навършване на 18 години. Мускулите на тазовото дъно, или Кегел мускулите, имат важна функция - да поддържат контрола над пикочния мехур и червата ни, като в същото време са искрата на удовлетворяващия интимен живот! Нашето тазово дъно е жизнено важно, но ние не винаги знаем как да се грижим за него правилно. Една от причините за това е, че изисква усилия, последователност и упоритост да правим Кегел упражненията правилно. Кегел тренажора ще ни помогне:

 

 • да правим Кегел упражненията правилно и да постигнем бързо желените резултати
 • да укрепим мускулите на таза си ефективно
 • да постигаме най-добри резултати чрез клинично тествани програми
 • да контролираме червата и пикочния си мехур
 • да поддържаме мускулите на тазовото си дъно здрави независимо от възрастта си.

 

Ние често сме много заети хора, които често поставяме над своите нужди и собствения си живот - децата, съпругът, възрастните си родители, кариерата, домашните любимци, домашната работа. Всички ние имаме своя дълъг списък и тъжното е, че нашите лични нужди често са в долната му част. Ние ви разбираме мого добре и сме тук, за да ви кажем следното... Когато използвате Кегел тренажор дори само за 10-15 минути на ден, в продължение само на 12 седмици, ще получите наистина забележителни резултати.

 

Никога не е твърде късно, за да започнете да се упражнявате с тренажор, да си възвърнете контрола и да се радвате на удовлетворяващ любовен живот. Без значение колко е слабо или силно тазовото ви дъно в момента, вие ще бъдете в състояние да подобрите състоянието му по-бързо с използването на тренажор.

?
Имам пролапс. Каква е най-добрата позиция, в която да се упражнявам с тренажор?

Това зависи от вида на пролапс (смъкване на органите на малкия таз) и дали използвате вагинална сонда (за жени) или електродни подложки.

 

При използване на вагинална сонда:

Някои видове пролапс (смъкване) не позволяват на вагиналната сонда да направи правилен контакт с мускулните стени. Затова ние препоръчваме да правите упражненията в легнало положение с вдигнати бедра на стената. Сложете възглавница под дупето си - това ще гарантира, че смъкнатите органи не оказват натиск върху вашето тазово дъно, докато тренирате.

 

Ако използвате вагинална сонда (или възглавничка, която отново се поставя вътрешно при  kGoal) най-вероятно ще откриете, че упражняването на тазовото дъно, като първото нещо сутрин преди да станете от леглото, може да бъде по-лесно, защото когато се изправите и се раздвижите, органите ви ще се смъкнат и ще ви бъде по-трудно. Това е в случай, че поставянето на сондата в края на деня е по-трудно.

 

При използване на електродни подложки

Можете да използвате електронния тазов тренажор за жени Kegel8 Ultra 20. Така, ако е съвсем невъзможно и неудобно да използвате сонда, за да стимулиране мускулите на тазовото дъно, може да използвате външни електродни подложки БЕЗ ДА ПОСТАВЯТЕ СОНДА.

 

Електродни подложки се ползват с част от програмите на тренажора. Целевите области са глезена – чрез нервна стимулация на тибиалния нерв и в основата на гръбначния стълб - чрез нервна стимулация на сакралния нерв.

  

При използване на електродни подложки препоръчваме отново да се настаните удобно с повдигнати крака.

?
Кога ще започна да усещам резултати?

Няма две жени, които да са еднакви и резултатите варират при всяка от нас. Упражнявайте се по 1-2 пъти на ден със своя Кегел тренажор за период от 12 седмици. Чрез ежедневните тренировки ще възвърнете силата и ще подобрите усещания в тазовото си дъно. Обикновено ще ви отнеме около две седмици докато започнете да забелязвате разликата в състоянието си. Клиничните изследвания показват, че има някои допълнителни мерки, които може да предприемете за още по-добри резултати с вашите Кегел тренировки като: изправената стойка, допълнителен прием на витамин D3, намаляване на излишното тегло, движението, добрата балансирана диета.

 

Много жени ни споделят, че партньорът им е забелязал подобрение, дори преди те самите да го усетят, което винаги е голям стимул да продължат с упражненията. Истината е, че когато дамите правят стандартните Кегел упражнения без помощта на уред, много от жените се отказват прекалено рано или изобщо не усещат подобрение. Тренажорите с обратна връзка като умният kGoal и механичния биофийдбек тренажор или вагиналните конуси ни дават възможност да измерваме и следим как тазовото ни дъно става по-силно след всяко упражнение. Това е много силен мотивиращ фактор да продължим, да не се отказваме и да можем да видим напредъка си.

 

Електронният тазов тренажор Kegel8 Ultra 20 има 20 клинично доказани програми, разработени с физиотерапевти и насочени към различни често срещани дискомфортни и неприятни състояния в областта на тазовото дъно. Kegel8 Ultra 20 произвежда удобна и безопасна мускулна стимулация, която ефективно свива и отпуска правилните мускули на тазовото дъно. Този апарат е уникален, защото укрепва и тонизира тазовото дъно с натискането на един бутон. Той прави необходимите контракциите и отпусканията на мускулите вместо нас. 

 

Който и тренажор да изберете според предпочитанията и нуждите си, ако се ангажирате с редовни ежедневни упражнения, само за 12 седмици, ще се убедите лично и категорично в подобрението на тонуса, силата, контрола и усещанията си.

?
Как работи електронният тазов тренажор Kegel8?

Тренажорите за тазово дъно на Kegel8 използват невромускулна електрическа стимулация (NMES). NMES е електрически импулс или сигнал, който предизвиква свиване на определени мускули – в случая тези на тазовото дъно. Когато сигналът спре, мускулите се отпускат.

 

Обикновено вашият мозък изпраща тези електрически сигнали и „казва“ на мускулите ви да се движат, но когато мускулите са слаби и увредени „посланието“ не стига до тях и мускулите не реагират.

 

Уредът с електростимулация замества мозъчния сигнал и изпраща команда за движение на тазовите мускули, без значение колко слаби са те. Предизвиканата по този начин реакция или упражнение ще ви помогне да възвърнете силата на тазовите си мускули и да ги поощрите да работят правилно отново.

 

Ако не сте използвали невромускулен стимулатор преди, идеята на прилагането на невромускулни импулси върху тялото ви може да изглежда малко странна. Но не е необходимо да се притеснявате – вашето тяло вече използва електрически импулси през цялото време. Например, да кажем, че искате да напрегнете бицепса на ръката си. За да направи това, мозъкът ви изпраща електрически сигнал до мускула ви чрез нервната ви система. Когато сигналът достигне бицепса ви, той причинява свиване на мускула, а когато сигналът изчезне, мускулът отново се отпуска.

 

Всички електронни тазови тренажори Kegel8 използват предварително определени клинични програми, които са внимателно подбрани, за да можете да ги използвате самостоятелно вкъщи.

 

Когато сте избрали програмата, която е най-подходяща за вашите нужди, невромускулният сигнал (NMES или STIM) се предава от апарата Kegel8 чрез електрод в мускулите. Този електрод може да бъде под формата на вагинална сонда, анална сонда или електродни подложки, които се залепват за повърхността на кожата. Сондите и електродните подложки се разполагат върху или над мускулите, за да бъдат стимулирани. Този метод е безболезнен, бърз и лесно се прави в уюта на собствения ви дом. Също така апаратът Кегел8 Ултра 20 е изключително успешен вече и сред българските жени.

 

NMES – невромускулната електрическа стимулация е метод, който намира широко приложение от медицински специалисти, физиотерапевти и спортни терапевти в следните области:

 • Силови тренировки за мъже и жени спортисти
 • Рехабилитация след нараняване и/или хирургия
 • Мобилизиране на слабите и изтощени мускули (мускулна атрофия)
 • Тестване на мускулната сила и възможности.
?
Мога ли да използвам Кегел тренажор, ако имам поставен песар?

Да, можете, стига да има достатъчно място в вагината, за да поставите вагиналната възлавничка (при kGoal), сондата (при Kegel8 Ultra 20) и да се уверите, че електродът (металните части на сондата) имат добър контакт със стените на влагалищните мускули.

 

Ако не искате или не сте в състояние да използвате вагинална сонда, можете да използвате електродни подложки с Kegel8 Ultra 20. Клиничните програми на Kegel8 Ultra 20 са направени така, че ако имате песар, това не би трябвало да попречи на укрепването на тазовото ви дъно. Сега вече можете да стимулирате и определени точки от външната страна на тялото си, а именно глезена (с тибиална нервна стимулация) или в основата на гръбначния стълб - чрез стимулация на сакралния нерв.

?
Какво е усещането при използване на тренажор Kegel8 с електростимулация?

Удобно и контролируемо - с Kegel8 Ultra 20 и Kegel V for Man можете да контролирате интензивността на електростимулацията през цялото време.

 

Електронните апарати Kegel8 използват невромускулна електрическа стимулация (NMES), за да упражняват и възстановят отслабените тазови мускули. Ще бъдете изумени колко удобно е да се използват и ще почувствате леко изтръпване или подръпване, когато мускулите се свиват. Електрическият импулс ще предизвика мускулна контракция за определено време. Следва отпускане на мускулите. Тази последователност на свиване и отпускане продължава по време на всяка програма.

 

Можете да контролирате интензивността на импулса (mAs – милиампери), като се стремите усещането ви да е по-скоро нежно изтръпване, отколкото некомфортно и болезнено придръпване!

 

Моля, не забравяйте, че можете да използвате вагинална сонда (за жените) и анална сонда (за мъжете), както и че можете да използвате електродни подложки върху специфични области на тялото си (стимулация на тибиалния и скаралния нерв).

?
Изпускам се при смях? Това нормално ли е?

Няма нищо по-лошо от това да се подмокрите, докато се опитвате да стигнете до тоалетната навреме. Но вариант ли е да носите тампони, памперси или превръзки постоянно? Това е некомфортно и нехигиенично. Случвало се е на повечето от нас в един или друг момент, и може да открием, че тазовото ни дъно е по-слабо в определен период на месеца, когато това се случва по-редовно. Но истината е, че превръзките не са най-добрия вариант, на който можем да разчитате, и изпусканията при смях или кихане не са неизбежна част от напредването на възрастта и това да бъдеш майка.

 

Ето какво знаем:

 • Ако страдаме от изпускане и неприятни инциденти, то нашето тазово дъно буквално "плаче" за внимание
 • То няма да се оправи "от само себе си"
 • Много жени казват, че ако можеха да се върнат назад не биха игнорирали тези първи сигнали на слабост в тазовото дъно, особено ако се стигне до пролапс (смъкване на тазовите органи)
 • 1 от всеки 2 жени на възраст над 50 години страда от някаква форма на пролапс
 • Изпускането на урина е травмиращо за много жени – при много от тях  в последствие се стига и до изпускане на фекалии също
 • Изпускането на урина не е само женски проблем, много мъже страдат от него и това също може да се поправи с помощта на засилване на тазовото дъно. 
 • С изпускането на урина и фекалии идват и по-слабите интимни усещания, загубата на увереност, достойнство, и в някои случаи на всякаква сексуална интимност
 • Превръзките и тампоните са сериозен разход, особено ако се използват постоянно
?
Може ли Кегел тренажорите да е ползват за „палави“ усещания?

Постоянно получаваме следните въпроси:

Кегел тренажорите вибратори ли са?

 • НЕ! - Това не са секс играчки; това е една инвестиция в здравето и подобряването на интимните Ви усещания!
 • Електронният тазов тренажор Kegel8 Ultra 20 има 3 програми за повишаване на интимната чувствителност, които подобряват усещанията и потенциала за постигане на по-богата и приятна любовна игра. Той няма функция на вибрация. Работи на ниво стимулиране на мускулите и нервните окончания във вагината, които изпращат сигнали до мозъка и предизвикват мозъка на свой ред да изпраща сигнали към мускулите, които да предизвикват подобни контракции по време на секс с партньор.
 • Умният тренажор kGoal има два вида обратна връзка - визуална чрез мобилното приложение, което ползва силата и напредъка ни, и тактилна чрез градирана вибрация, която показва правилното изпълнение на Кегел упражненията. Упражненията с kGoal освен, че са полезни за тонуса на тазовото дъно и за подобряване на интимните усещания, те могат да бъдат и много приятни, докато ги изпълняваме, заради вибрацията.

Само за по-добър секс ли са тренажорите?

 • НЕ! - Това е за Вашето здраве и благополучие и може да Ви помогне да си възвърнете контрола над тези смущаващи "изпускания при смях".

Аз не съм сексуално активна, така че тазовото ми дъно е по-силно?

 • НЕ! За съжаление, колкото по-малко използвате мускулите на тазовото си дъно, а това включва и секс, толкова по-слабо може да стане - освен ако не правите целенасочени упражнения за укрепване. Една жена ни сподели: "Аз не съм правила секс в продължение на 4 години и мислех, че тазовото ми дъно ще бъде много здраво, но открих, че не съм права. Чувствах се отпусната и неспоспобна да получа оргазъм. Определено имам нужда от Кегел тренажор да се върна във форма бързо! "

 

 

?
Мога ли да използвам Кегел тренажор, ако имам поставено вътрематочно устройство или спирала “Мирена”?

Да. Кегел тренажорите, както електронния Kegel8 Ultra 20,  така и смарт тренажора kGoal могат да се използват, ако имате вътрематочно устройство или спирала "Мирена".

 

Спиралата е разположена в матката чрез шийката й и затова не пречи на вагиналната сонда/ въглавничка, която, когато е в употреба, ще бъде в първите 5 сантиметра на влагалището. Ако предпочитате да не използвате вагинална сонда, можете също така да засилите Вашето тазово дъно и да подобрите симптомите на свръхактивен пикочен мехур, като използвате електродни подложки и със специалната програма за Kegel8 Ultra 20.

 

Спиралите "Мирена" са пластмасови и е безопасно да се използват с Кегел тренажор.

 

Спиралите, съдържащи мед, също не се повлияват от тренажорите, така че в този случай отново няма проблем да се използват заедно.

?
Мога ли да използвам Кегел тренажор по време на месечния си цикъл?

Това е Ваш личен избор. По принцип можете да използвате Кегел тренажор и вагиналната сонда по време на месечния си цикъл. Също така упражненията с Кегел тренажор могат да Ви помогнат да преодолеете менструалните болки и ако използвате електродните подложки, можете да ги облекчите. Електронният тазов тренажор Kegel8 Ultra 20 има и две програми за отпускане и облекчаване на болка, които можете да ползвате, ако имате силни болки по време на или преди цикъла си. 

 

Трябва да имате предвид, обаче, че ако сте в кулминацията на цикъла си и имате силно течение, може да предпочетете да почакате. Ние предпочитаме да използваме тренажорите в дни с по-слабо течение на месечния си цикъл.

?
По какъв начин да поставя сонда и колко навътре?

Сондата на Kegel8 Ultra 20 трябва да бъде поставена във вагината на дълбочина 5.5 сантиметра. Същото важи и за вагиналната възглавничка на kGoal.

 

Ако използвате мъжки Кегел тренажор Kegel8 V4Men анална сонда поставете я на 5.5 сантиметра в ануса си.

 

Това е оптималното ниво за стимулиране на вашите тазови мускули.

 

Важно е сондата да поддържа добър контакт с мускулите по всяко време. Ако една сонда се размести, Kegel8 програмата за упражнения ще спре. Понякога носенето на стегнато бельо, клин или джинси ще Ви помогне да запазите сондата на мястото й по време на програмата.

?
Трябва ли да използвам лубрикант?

Добре е да използвате лубрикант на водна основа като KE Gel, за да улесните поставянето на сондата и вагиналната възглавничка в случая на kGoal и да осигурите добър контакт. По този начин подобрявате потока на електрически импулс. Ако сте след менопауза, с изтъняване или сухота на вагиналната тъкан, може би трябва да преминете един лечебен курс с естрогенен крем преди да започнете употреба на уреда. Вашият личен лекар може да Ви помогне в случай, че усещате вагинална сухота, чувствителност, сърбеж и болезненост.

 

Ако използвате Kegel8 Ultra 20 с електродни подложки от външната страна на тялото си, не е нужно да използвате лубрикант. Ние препоръчваме преди употреба на подложките, кожата Ви да не е третирана с лосиони и кремове, а самите подложки да се съхраняват в прозрачно фолио на хладно място. Някои потребители твърдят, че съхраняването им в хладилник е идеален начин да увеличите полезния им живот!

?
Как да почиствам Kegel8 или kGoal?

Сондите на тренажорите Kegel8 (Ultra 20, V4Men, Mother Nurture и механичния биофийдбек тренажор) се почистват с изплакване под топла, но не гореща течаща вода (50-55 градуса Целзий) като държите кабелите сухи през цялото време. Не изварявайте сондите! Може да я измиете с помощта на мек антибактериален сапун и/или след измиване да я напръскате с Kegel8 Klean – антибактериален почистващ препарат.

kGoal е устойчив на пръскане , за да осигури лесно почистване, но порта за зареждане  не трябва да се потапя изцяло във вода. Трябва да се внимава да не се натиска Клапана за комфортно поставяне по време на почистване, тъй като вода и други течности могат да влязат във Възглавничката

За да почистите,  използвайте влажна кърпа и нежен сапун или почистващ препарат за силикон.

?
Каква е оптималната интензивност на милиамперите на електрическия ток, използван от тренажора Kegel8 ?
 • Ние всички сме различни и начина, по който усещаме милиамперите (mAs) може да зависи от дебелината на кожата, кръвообращението и на качеството на контакт с електрода (металната част на сондата).
 • Винаги избирайте ниво, при което се чувствате удобно; никога не трябва да имате некомфортно усещане, просто нежно изтръпване.
 • При използване на електродни подложки, максималното препоръчително ниво на интензитет е 15mAs.
?
Наскоро имах операция в тазовата област, кога мога да започна да използвам Кегел тренажор?

Моля консултирайте се с Вашия лекар или здравен специалист. Използването на Кегел тренажор може да ускори процеса на възстановяване като ефективен начин за засилване на Вашето тазово дъно, но е важно да изчакате следоперативния период според преценката на Вашия лекар преди да започнете с упражненията за засилване на мускулите.

 

Стрес инконтиненцията и пролапсът обикновено са състояния, свързани със слаба тазова мускулатура. Така че, ако сте преминали операция, за да се справите с някое от тези състояния и все още ще имате слаби тазови мускули, Кегел тренажор Ви е необходим повече от всякога!

?
Мога ли да използвам тренажор с електростимулация Kegel8, ако имам поставен пейсмейкър?

Работата на пейсмейкъри може да бъде засегната от електрически ток. Kegel8 използва невромускулна електрическа стимулация (NMES), за да предизвика мускулни контракции и следователно неговата употреба е противопоказна, освен ако не е по лекарско предписание.

?
За мен е болезнено или невъзможно да поставя сонда. Защо?

Опитайте да използвате лубрикант на водна основа като KE Gel. Той е специално формулиран, с грижа за тялото и без парабени и хормони. Поставете няколко капки директно върху сондата за лесно поставяне. KE Gel осигурява приятно влажна зона, идеален е за ефективна мускулна стимулация. Ако това не помогне, консултирайте се с личния си лекар.

 

Ако сте в менопауза или след менопауза, Вие може да страдате от вагинална атрофия. Това причинява вагинална сухота, изтъняване на вагинална мембрана и голямо неудобство. За съжаление, в този случай, няколко капки от нашия магичен лубрикант няма да помогнат.

 

Имате две възможности:

 • Посъветвайте се с Вашия лекар, за да Ви предпише лечебен курс с естрогенен крем с локално действие. Един курс от 30 дни, би трябвало да Ви позволи да продължите да използвате вагинална сонда.
 • Ако имате Kegel8 Ultra 20, не е нужно да използвате вагинална сонда. С някои от програмите, описани в инструкциите, можете да приложите нервна стимулация (от глезена си) на тибиалния нерв или на сакралния нерв стимулация (в основата на гръбначния стълб). Тези програми използват електродни подложки, така че няма да има дискомфорт на вагинална сонда, но все пак ще получите страхотни клинично доказани резултати.

 

Разбираме, че много жени с вагинална атрофия не са в състояние да използват вагинална сонда. Моля, не се възпирайте от това да упражнявате тазовото си дъно, ако имате вагинална атрофия. С Kegel8 Ultra 20 все още можете да засилите тазовото си дъно и да се възползвате от предимствата, които подобряват тонуса, контрола и усещанията, като изпзолвате електродни подложки.

 

Ако сте мъж и използвате Kegel8 V4Men можете да използвате всички програми на тренажора си изцяло с електродни подложки, без да поставяте анална сонда. 

?
Каква е най-добрата позиция, в която мога да се упражнявам?

Първоначално Ви препоръчваме да използвате Кегел тренажор или от легнало или от седнало положение с вдигнати крака. Това ще Ви помогне да свикнете с усещането, а също така да не се размести сондата на Kegel8 Ultra 20 или вагиналната възглавничка на kGoal

За Kegel8 Ultra 20 е важно сондата да поддържа контакт с мускулите на тазовото дъно, за да работи ефективно. Ако не се получи ефективен контакт със сондата, ще откриете, че не можете да увеличавате милиамперите (интензитетa), което означава, че вашите упражнения за тазовото дъно не са толкова полезни, колкото биха могли да бъдат. Когато сте седнали с вдигнати краката (например в леглото, четейки), опитайте се да променяте ъгъла на краката си, като повдигате коленете си. Това ще промени ъгъла, под който се стимулират различни области на мускулите на тазовото дъно, като в същото време поддържате добър контакт с Вашата сонда. Когато станете по-опитни, може да се движите с Kegel8 Ултра 20. Ще откриете, че докато се упражнявате можете да се разхождате, гладите, готвите, да гледате телевизия или да проверите Фейсбука си. Това е идеално за жените, които имат много задачи. Свържете използването на Kegel8 с регулярна дейност като гладене и това ще Ви действа като напомняне, за да правите Вашите упражнения.

?
Мога ли да нося моя Кегел тренажор в ръчния багаж на самолет?

Да, можете да пренасяте тренажора в ръчния си багаж. Ако имате тренажор с батерия, ние препоръчваме да извадите батерията от устройството и да я съхранявате отделно по време на полета. Тазовите тренажори Kegel8 са регистрирани като медицински устройства.

?
Не съм завършила 12-седмичния курс с моя електронен тренажор Kegel8, но симптомите ми сякаш се влошават – нормално ли е това?

Да, в ранните етапи на терапията с електронен Кегел тренажор някои жени съобщават, че техните симптоми се влошават.

 

Ето какво знаем:

 

Умора – отслабените мускули на тазовото дъно може да се уморят много бързо; Ако забележите влошаване на симптомите (напр. инконтиненция), това е знак на умора. Ние препоръчваме да се намали времето, в което използвате Вашия Kegel8, докато тазовото Ви дъно стане по-силно. Ако сте го използвали  два пъти на ден, намалете до веднъж на ден. Ако сте го използвали само веднъж на ден, намалете продължителността на програмата си наполовина (например от 20 минути на 10 минути). Изключително важно е да поддържате редовна практика, но го правете постепенно и равномерно.

 

Скованост или болки – подобни на тези след посещение на фитнес залата. Ако мускулите Ви не са свикнали с натоварване, може да ги усетите да се "втвърдяват" за ден-два, след като сте ги упражнявали с Kegel8. Това е напълно нормално и е знак, че тези дотогава изоставени от Вас мускули се връщат обратно към живота. Ще откриете, че използването на програма "релакс" след програмата за упражнение Ви помага. Тя позволява на тазовото дъно да се "охлади" и ще помогне за отстраняване на отпадни продукти, които причиняват болки, като млечна киселина например, от мускулите Ви. Тя също така ще подпомогне подготовката на тазовите мускули за следващото упражнение, независимо дали е на следващия ден или след няколко дни.

 

Колкото повече тренирате, толкова повече мускулите Ви ще свикнат с упражненията и ще страдат по-малко от умора, преди да укрепнат достатъчно, за да спрете да се изпускате напълно. Не забравяйте, тазовите мускулите отслабват в продължение на години; те няма как да си възвърнат силата за една нощ. Редовните упражнения с Kegel8 могат да Ви помогнат да постигнете целите си.

?
Мога ли да използвам Кегел тренажор докато съм бременна?

По принцип жените започват да използват Кегел тренажор поне 6 седмици след раждане, след като преминат успешно регулярния медицински преглед.

 

Препоръчваме да се консултирате с вашия лекар за използването на тренажор по време на бременност, тъй като има някои ситуации ( напр. плацента превия) при които използването на Кегел тренажор с биофийдбек като kGoal не е подходящо. 

Клиничните изследвания не препоръчват и използването уреди за невромускулна електрическа стимулация (NMES) като Kegel8 Ultra 20 и Kegel8 Mother Nurture по време на бременност, освен ако това не става по изрично лекарско предписание. 

 

Бременността поставя мускулите на тазовото дъно на сериозно изпитание и тазовото Ви дъно може да започне да отслабва от 12-тата седмица на вашата бременност. Препоръчително е да правите самостоятелни Кегел упражнения (без уред) за тазовото си дъно, за да го поддържате силно през цялата си бременност. Силното тазово дъно е от полза при естествено раждане и възстановяването Ви след раждането ще бъде по-бързо, също!

?
Колко скоро след раждане, мога да започна да използвам Кегел тренажор?

По принцип жените започват използването на Кегел тренажор след успешен преглед 6 седмици след раждането.

 

Би било добре да се посъветвате с Вашия лекар или акушер-гинеколог и преди това, ако имате тежки разкъсвания или установявате, че изпускате урина в първите 6 седмици след раждането.

 

Засилването на Кегел мускулите подпомага възстановяването и ускорява целия лечебен процес, включително синини и оток на перинеума. Тазовите упражнения подобряват циркулацията на кръвта към перинеума, което ефективно намалява увреждането на тъканите. Без извършване на постнатални упражнения на тазовото дъно, е вероятно да започнете да страдате от някаква форма на дисфункция на тазовото дъно в последствие!

 

Внимавайте! Ние знаем колко много искате да възвърнете предишната си форма, но бъдете внимателни да не правите твърде много упражнения, твърде скоро. Ако усещате за тежест в тазовото дъно, забавете темпото. Наясно сме, че Вашият основен приоритет сега е Вашето дете, но си напомняйте по-често, че за да се грижите добре за него, трябва да се грижите добре и за себе си!

?
Не мога да увелича интензитета – милиамперите (mAs). Защо?

Ето какво трябва да направите:

 1. Уверете се, че сондата е поставена в първите 5 сантиметра на вагината Ви. Може би е добре да носите стегнато бельо, клин или тесни панталони, за да се уверите, че сондата остава на мястото си. Трябва да имате контакт с металните части на сондата. Те представляват електрод, който доставя електрически импулс и упражнява и тонизира мускулите Ви.
 2. Уверете се, че металните части на вагиналната или аналната  сонда (електродите) сочат към вътрешната страна на бедрата Ви.
 3. Ако имате проблем да задържите сондата на място (т.е. тя пада, или се размества), можем да Ви предложим по-широки и леки сонди, ако се свържете с нас.
 4. Опитайте се да не се движите твърде много, тъй като това може да измести сондата.
 5. Сядайте със събрани крака, сякаш се опитвате да задържите изпускане на газ.
 6. Проводимостта се подобрява, ако използвате лубрикант на водна основа като KE Gel.
?
Не мога да усетя дали работи електронният тазов тренажор Kegel8?

Ако на екрана се показва на номера на програмата и цифри (които показват, че устройството има мощност), след това трябва да се настроите бутона mA, така че да стигнете ниво, което да усещате. Всички жени са различни и усещат интензивността по различен начин, така че от Вас зависи да определите нивото на интензивност, която е точно за вас. Уредът чака Вие да му кажете какво искате. Помнете! Стремим се към усещане за леко изтръпване - то трябва да е комфортно, но също така и да усещате как електрическия импулс свива мускулите Ви.

 

За да увеличите милиамперите (mAs) ще видите бутона плюс (+)  отстрани на сондата. Увеличавайте mAs, докато усетите как мускулите Ви се свиват. При използване на сонда интензитетът трябва да бъде над 30mAs, а при използване на електроди върху кожата - 15 mA.

?
Сондата работи само от едната страна. Какво да направя?

Сондата няма как да работи само от едната страна. Когато усещате, че тя работи само върху едната страна, това вероятно се дължи на увреждане на нервите, което в общия случай се получава след раждане. Но Kegel8 може да помогне и с това!

 

Това, което знаем:

 • Нервите често се увреждат повече от едната страна, отколкото от другата по време на раждане. Дължим това на красивата :), но и често голяма глава на бебето. Това увреждане на нервите може да намали усещанията Ви значително.
 • Ние препоръчваме да се използва сонда, която използва и двата канала или двете страни на Kegel8. Сондата Perisphera H (изпратете ни запитване за поръчки на office@kegel8.bg) използва и двата канала на Kegel8 (приложимо с Ultra 20 модели). Това означава, че за двете страни могат да се задават отделно различни нива на интензивност.
 • Ако смятате, че от едната страна на влагалището Ви липсва усещане, с помощта на 2-канална вагинална сонда може да прилагате различна интензивност (mAs) на всяка страна. Така от "нечувствителната" страна можете значително да увеличите интензивността, докато започнете да чувствате стимулация. Това ще подобри шансовете за възстановяване на усещанията!
?
Настроих интензитета (mAs) на 40, но при някои програми той спада до 30, на какво се дължи това?

Електронните тазови тренажори Kegel8 използват клинично изпитани програми за упражнения и рехабилитация на тазовото дъно. Някои програми са разделени на фази, в рамките на които електрическите импулси варират, за да се постигнат оптимални резултати. Когато една програма сменя фазите си на работа, може да забележите, че mAs или интензивността намалява и не можете да усетите Kegel8 да работи. Това е мярка за безопасност, създадена, за да сте сигурни, че когато програмата преминава на нова фаза, няма автоматично да се увеличава интензивността и да се почувствате некомфортно.

Ако видите или почувствате спад на интензивност (mAs), докато програмата преминава през фазите си, просто натиснете бутона +, за да увеличите интензивността отново.

?
Не мога да вдигна интензитета над 20 mAs – прекалено е болезнено. Защо?

Ако използвате вагинална сонда и не можете да увеличите интензивността (mAs) над 20 без болезнено усещане, може да имате вагинална атрофия или суха вагина.

 

Това, което знаем:

 • При вагинална атрофия използването  Kegel8 Ultra 20 или Mother Nurture може да бъде болезнено. Това е така, защото тъканта във вагината Ви е много суха.
 • В много случаи вагинална атрофия и сухота може да бъде съпроводена със симптомите на слабо тазовото дъно и в следствие на това да страдате от инконтиненция.
 • Посъветвайте се с Вашия лекар или медицински специалист за естрогенен крем за локална употреба, който може да помогне тъканта на вагината да се възстанови и да Ви позволи да използвате вагинална сонда комфортно. След 30 дневно лечение с подобен крем би трябвало да можете да продължите да използвате Вашия Kegel8 с вагинална сонда отново.

 

Алтернативно, ако имате Kegel8 Ultra 20, може и да не използвате вагинална сонда. Препоръчваме Ви да използвате електродни подложки, поставени в района на глезените (нервна стимулация на тибиалния нерв) и в основата на гръбнака (стимулация на сакралния нерв). Това не само ще упражни тазовата Ви област, но също така и ще помогне с вагиналната атрофия и вагинална сухота чрез подобряване на кръвообращението и мускулния тонус.

?
Не мога да намеря отговор на въпросите си?

Свържете се с нас. Ние ще Ви помогнем.

 

Kegel8 България
гр. София
телефон: (+359) 899 37 73 62;
e-mail: office@kegel8.bg

Ако имате проблем или въпрос свързан с предлаганите от нас продукти или услуги и не намирате
неговото решение сред изброените по-горе, ще се радваме да се свържете с нас