Гениталното смъкване – можем ли да го спрем?

16 август 2020
 Гениталното смъкване – можем ли да го спрем?

Ще ви разкажем една приказка. Живяла една млада и красива девойка, родила две прекрасни, здрави и големи деца. Често се случвало да ги носила на ръце, я за да ги успокои, или когато са уморени, вдигала и сваляла сама тежката бебешка количката по стълбите.

 

Понякога сякаш усещала, че нещо не е както преди с нея, но нали била все заета – с децата, семейството, къщата. Не обръщала внимание.

 

Познахте ли се? Много жени живеят по този начин и съзнателно забравят за себе си, за да не са в тежест и дори не допускат мисълта, че може нещо лошо да им се случи.

 

 

Така и нашата героиня един ден чула за едно състояние наречено смъкване на матката и разбрала, че то засяга хиляди жени като нея, които не жалят усилия за здравето на другите и пренебрегват своето.

 

 

Смъкването на гениталните органи (т.нар. пролапс) има 4 стадия. Първите два от тях са в голяма степен управляеми и могат да се повлияят значително от консервативно лечение като Кегел упражнения, включително упражнения с Кегел тренажори.

 

 

В тези първи стадии обикновено не се препоръчва операция, но е наложително да се вземат мерки за спиране на смъкването. Най-безвредното и естествено ефективно решение, за да не прогресира повече смъкването и да се възстанови по естествен начин са Кегел упражненията.

 

Ефективни ли са Кегел упражненията за смъкване?

 

„Искам да споделя положителните си преживявания до момента. Имам 2-3 степен цистоцеле или леко смъкване на матката. Без инконтиненция. В края на юли, гинекологът ми каза, че на тази възраст – 57 упражненията няма да ми помогнат и вероятно трябва да се оперирам на някакъв етап. За щастие аз не се отказахи опитах с  Кегел упражнения. И те съвсем категорично помагат – поне за мен досега. Усещането за подуване намаля значително. Има части от деня, когато вървя и не усещам пролапса. И реално съм правила упражненията само 1 месец, така че очаквам да стане още по-добре “, отзив на Шерил Кочея, публикуван във фейсбук групата за подкрепа на жени със смъкване.

 

Това звучи лесно, защо повече жени не го правят?

 

Истината е, че Кегел упражненията само изглеждат лесни, но като всяка физическа тренировка се изпълняват с  точно определена техника, за да бъдат наистина полезни. Много жени, обаче, или не разбират как да изпълняват тази техника, или ги правят неправилно, или просто се отказват след 2-3 дни, защото губят мотивация.

 

 

Истината е, че вече има много умни машинки, които правят целия процес на Кегелуване много по-лесен, приятен и …. определено по-ефективен.

 

Кегел тренажор kGoal: укрепване на интимните мускули без болка и операция!

 Един от най-модерните тренажори за тазово дъно kGoal е създаден, за да направи Кегел упражненията не само полезни, но и приятни и дори забавни.

 

 

kGoal решава три важни проблема за здравето на жените: Придава еластичност на интимните мускули, възстановява формата на вагината, възстановява и засилва удоволствието по време на полов акт.

 

 

Тренажорът може да се използва с безплатно смартфон приложение, което ни води през 5-минутна тренировка, включваща всичко, необходимо за качествено упражняване на тазовото дъно. Нещо повече, приложението проследява резултатите. То анализира текущото състояние на мускулите и промените след всяка тренировка.

 

Така виждате как силата, контрола и издръжливостта на вашите мускули се увеличава, когато се упражнявате редовно. Така тазовите мускули стават до 72% по-устойчиви, а силата им се увеличава в 90% от случаите след само 2 месеца ежедневни тренировки за 5 минути по 2 пъти на ден.

 

 

„В началото не вярвах, че тренажорът може да ми помогне, но се радвам, че се реших и опитах. След второто раждане активно започнах да се занимавам със спорт. Исках да си върха формата, която имах до бременността. Успях с комплекс от диети и тренировки. Но възникна друг проблем – смъкване на влагалищните стени втора степен. Клякането със щангата се оказа не толкова положително за мен… Благодарение на тренажора kGoal успях да се справя със смъкването и вече се радвам не само на фигурата си в огледалото, но и на интимното си здраве,“ споделя Уляна Иванова.

 

 

Пролапс (смъкване), което не се лекува почти винаги се влошава с времето, но това обикновено се случва постепенно

 

 

В следващите стадии - 3 и 4, когато някой от органите (матката, пикочния мехур, червата вече излизат извън влагалището), смъкването означава значителен дискомфорт за жената. Той може да се усеща като: топка, на която седите; вагинално кървене; излизане на матката или шийката извън влагалището; тежест в таза; запек и трудност при дефекация; проблеми при полов акт.

 

 

Смъкването в гениталната област няма да се оправи от само себе си. Така, че сетете се за себе си навреме! Не носете тежко, не се притеснявайте да помолите за помощ, тренирайте мускулите на тазовото си дъно  - това не само е най-достъпното лечение на първите стадии на проблема, но и отлична профилактика, за да не се запознавате с тези симптоми никога.

Събитието стартира на 15.02.2021. Това е онлайн обучение на Кегел България в партньорство с WomanLifebook. WomanLifebook е сертифицирана школа по личностно развитие, в която всяка жена може да напише своята щастлива история.

прочети още

Тазовото дъно е комплекс от мускули и съединителна тъкан, които обхващат областта на перинеума и ануса – от срамната кост до опашната кост. Тяхната роля е да поддържат всички органи в малкия ни таз като пикочния мехур, вагината, матката, червата на място, да контролират работата им, така че да няма инциденти и изпускания, да поддържат увеличената тежест по време на бременността, да подпомагат раждането и да ни помагат да имаме по-интензивни интимни усещания. Тези мускули понякога отслабват и това води до много неприятности като изпускания, смъкване и разместван ена органи, незадоволителни усещания, за които повечето от нас не говорят дори и с гинеколога си. За да разберете дали и как функционират тези мускули, можете да си направите няколко лесни теста вкъщи.

прочети още

Мускулите на тазовото дъно отдавна са признати като жизненоважни за поддържането на органите в малкия таз, за здравословната сексуална функция и за осигуряването на контрол на отделителните ни функции. Освен това те допринасят за стабилността на тялото ни и правилна стойка като анатомично и функционално свързват тазовите органи – вагината, матката, пикочния мехур и ректума – но също така помагат за независимото функциониране на всеки един от тях поотделно.

прочети още