СМЪКВАНЕ НА МАТКАТА/ ВЛАГАЛИЩНИТЕ СТЕНИ

13 май 2018
СМЪКВАНЕ НА МАТКАТА/ ВЛАГАЛИЩНИТЕ СТЕНИ

 

Много от нас не са чували термина пролапс или смъкване на матката докато не се сблъскат с този проблем лично. Но какво точно е пролапс? И защо има толкова много жени, които са в риск?

 

 

Основната причина за смъкването на матката или влагалищните стени е отслабването и увреждането на мускулите на тазовото дъно. Тези мускули са отговорни за поддържането на всеки един от тазовите органи. Когато не са достатъчно силни, за да извършват тази работа ефективно, това може да причини смъкване на някои от органите на малкия таз във вагината/ ануса. Проучванията показват, че това засяга 1 от всеки 2 жени над 50 години.

 

Има различни етапи, които показват сериозността на смъкването. За някои от нас симптомите може да са толкова леки, че дори няма да посетите лекаря си. Дори и това да е случаят, обаче, това състояние пак може сериозно да повлияе на вашето физическо и емоционално здраве.

 

 

Затова е изключително важно да знаем как да го предотвратим и контролираме!

 

 

 

 

Какви са различни типове смъкване?

 

Малкият таз е дом на много изключително важни органи, всеки от които е в риск от разместване. Различните видове смъкване (пролапс) включват:

 

 

Цистоцеле пролапс                            
Cistocele

 

Ректоцеле пролапсRectocele

 

 

 

Цистоцеле мъкване на пикочния мехур) – най-често срещаната форма на смъкване, това е когатo пикочния мехур е спаднал във вагината.

 

 

 

Цистоуретроцеле мъкване на уретрата и на пикочния мехур във влагалището) – това е доста често срещан случай.

 

 

 

Ректален пролапс (пълно смъкване на ректума) – това се случва, когато ректума преминава през влагалищната стена и се показва навън.

 

 

 

Смъкване на матката (смъкване на матката във вагината) – тези, които страдат от пролапс на матката са в по-голям риск от това да развият друга форма на пролапс.

 

 

Уретроцеле – тъканите около уретрата спадат във вагината.

 

 

 

Ректоцеле астично смъкване на ректума) – това се случва, когато се получава херния от ректума към влагалището поради разтягане на задната влагалищна стена. Ако имате ректоцеле има по-голяма възможност да развиете и цистоцеле.

 

 

 

Ентероцеле – спадане на Дъгласовото пространство (частта от перитонеалната кухина, намираща се между матката и ректума), което премества горната вагинална стена в мястото между ректума и вагината. Среща се по-често при жени във менопауза и след хистеректомия.

 

 

Пролапс на влагалището – този тип смъкване се случва само при жени, които са преминали през хистеректомия. Вътрешната част от вагината се смъква във вагиналния канал и излиза извън вагината.

 

 

 

"Проучванията ни показват, че до 50% от жените, които са имали деца ще страдат от форма на пролапс." Сю Крофт – физиотерапевт и автор

 

 

 

 

Защо се появява смъкването?

 

 

Това е вечният въпрос "защо аз"?

 

Грижили сте се добре за себе си през годините, поддържали сте здравословна диета и сте правили задължителните 30 минути упражнения на ден.

 

Тогава защо да сте в риск да развиете пролапс?

 

Може да се учудите да разберете, че само това не е достатъчно да поддържа мускулите на тазовото ви дъно силни и здрави. А когато тези мускули са слаби, те не могат да подържат тазовите ви органи ефективно. Това може да се случи по различни причини, включително:

 

Раждане

Напреднала възраст

Менопауза

Увеличено налягане в коремната кухина

Кашлица, запек, тегло

Гинекологична операция

Като хистеректомия

Вродени заболявания

 

"1 от всеки 3 жени ще страдат от пролапс след хистеректомия!“

Източник: Британското общество по Урогинекология

 

 

Какви са симптомите на пролапса?

 

Имате ли усещане, че загубвате чувството си за хумор, когато става дума за изпускане при смях?

 

Наистина няма нищо смешно в пролапса и е напълно възможно да страдате от него без дори да го разбирате. Симптомите на пролапса варират в зависимост от етапа в който се намира, но най-общо включват :

 

  • Усещане за тежест във вагината или в долната част на гърба
  • Тазова или коремна болка
  • Издутина във или извън вагината
  • Трудност при изпразване на пикочния мехур
  • Болезнен секс или липса на интимни усещания
  • Уринарни проблеми като слаба струя, непълно изпразване на пикочния мехур, често уриниране/ стрес инконтиненция

 

 

 

Как се лекува пролапса?

 

Може да бъде невероятен удар за вас да разберете, че страдате от генитално смъкване или пролапс. Наистина, да живееш с подобни симптоми е тежко, както емоционално, така и физически. Много често те се отразяват в притеснение или депресия и влияят на ежедневието.

 

Мислите, че няма какво да направите? Не се страхувайте, има няколко различни начина да се справите с пролапс, които много зависят от това колко е сериозен. Малък пролапс може да се лекува с малки промени в начина на живот, докато по-тежки форми може да изискват операция.  Упражненията на тазовото дъно са препоръчителни като надежден метод за всички случаи, тъй като не само възстановяват силата, облекчават симптоми могат да спра влошаването на гениталното смъкване.

 

Различните типове терапия включват:

 

Промяна в начина на живот

 

Това означава да съберете цялата мотивация, която се иска, за да свалите тези няколко килограма. Достигането до здравословно тегло ще засили тазовото дъно и ще спре влошаването на смъкването. Избягвайте да вдигате тежко и дейности, които създават натиск в коремната област.

 

Упражнения на тазовото дъно

 

Ефективен начин да се предпазите, да контролирате и да лекувате пролапс. Като всеки друг начин за упражнение, тазовите упражнения ще увеличат тонуса и силата на мускулите с времето. Това ще помогне да се „повдигнат“ смъкнатите органи.

 

Хормонозаместителна терапия (HRT)

 

Това понякога се прилага, когато смъкването се дължи на менопауза. Увеличаването на нивата на естроген с използването хормоно-заместителна терапия може да възстанови силата на мускулите и облекчавайки симптомите да спре прогресирането на пролапса. Но тази терапия е свързана с редица рискове, включително и притеснителните данни за връзка с някои ракови заболявания.

 

Песар

 

Типично използван да третира смъкване на матката; песарът често се прилага като временно решение за бременни жени, родилки или тези, които очакват операция. В редки случаи песар може да бъде предложен и като постоянно решение на тези, които не желаят или имат противопоказания за операция. Страничните ефекти могт тда включват кървене и слабост на пикочния мехур.

 

Операция

 

Когато смъкването е в по-тежък стадий, операцията може да е най-доброто и дори единственото решение. Но твърде често ние се решаваме на операция без напълно да осъзнаваме възможностите си за избор. Операцията може да включва поставянето на синтетичен меш, възстановяване на вагиналната стена или повдигане на смъкнатия орган. При по-сериозни случаи, може да бъде извършена хистеректомия или операция за премахване на матката.

 

Важно е да проучите всички други възможности преди да изберете този тип лечение, защото, както всяка друга процедура, операцията на гениталното смъкване крие рискове.

 

Страничните ефекти могат да варират от кървене/ инфекция, запек, увреждане на свързани органи, болезнен секс или проблеми с уринирането. Освен това приблизително 1/3 от жените, които имат пролапс могат да имат нужда от повече от една операция, тъй като има 25-35% шанс, че пролапсът може отново да се появи под една или друга форма.

 

В някои области операцията може да възстанови смъкване на тазовото дъно, но не и да облекчи свързани симптоми.

 

 

 

Как упражненията на тазовото дъно могат да контролират и да спрат пролапса да не  прогресира?

 

Вярно е; посещението на фитнеса от време на време не решава въпроса. Всъщност много от нас асоциират упражненията с външния вид. Но не трябвали упражняването да е за здраве, а не от суета?

 

Нашето тазово дъно има изключително полезна роля в тялото ни. То контролира  ежедневното функциониране на пикочния мехур и червата и поддържа всички органи на малкия таз. Именно за това е толкова важно то да е достатъчно здраво.

 

Как да увеличим силата на тазовото си дъно? Като с всяко друга мускулна група, упражнявайте я и тя ще стане по-силна. Силното тазово дъно ще бъде по-подготвено да задържи органите на място, като така намали риска от пролапс. Засилването на тазовото дъно може също да подобри състоянието на съществуващите симптоми и постепенно да възстанови положението на органите.

 

 

Така, че защо да не упражнявате мускулите, които имат значение?

 

 

 

Как може да помогне Kegel8 Ultra 20?

 

 

 

 

Уред, който прави упражненията вместо теб?

 

С използването на невромускулна стимулация (NMES), Kegel8 Ultra 20 стимулира контракции в тазовото дъно, които с времето упражняват мускулите, за да изградят сила и тонус.

 

Слабите електро-импулси действат на тялото чрез вагинална сонда или електродни подложки.

 

Въпреки, че когато се правят правилно механичните упражнения могат да са много полезни се смята че около 50% от жените не  разбират как да правят ефективнo свиване на интимните си мускули. Дори когато се правят правилно те таргетират едва 40% от мускулната група. Kegel8 Ultra 20 от своя страна работи с до 90%.

 

Когато става дума за превенция и лечение на пролапс, Kegel8 Ultra 20 е нашият най-добър тренажор. С 20 предварително програмирани програми, той ви дава възможност да персонализирате режима си на упражнения на базата на индивидуалните си нужди.

 

Тренажорът е окомплектован с безникелова сонда и 4 електродни подложки. Те позволява стимулацията да бъде приложена по много различни начини в зависимост от това как предпочитате и как работи най-добре за вас.

 Ultra20

 

Kegel8 Ultra 20 е медицински сертифициран тренажор за тазово-дънни мускули, който използва невромускулна електростимулация. 

 

"Имам  трета степен цистоцеле смъкване, което се повдигна с около 2,5 см. нагоре благодарение на Ultra20. Този продукт дойде с препоръка от физиотерапевта ми и си струваше! Има изключлително положителен ефект върху мен и наистина работи!

Мари, 61 г.

 

"След като бях диагностицирана с лек пролапс исках да се уверят, че няма да стане по-зле и че можех да го контролирам. Използвах Kegel8 Ultra20 за 6 седмици и съм абсолютно доволна от разликата, която почувствах. Бих го препоръчала на приятели - чувствам се като нова жена!"

Женя, 42 г.

 

 

Независимо дали преживявате естествена менопауза или хирургична (преждевременна) менопауза, от съществено значение е да се научите как да се грижите за тялото си и да се подготвите за това, което предстои. Ето защо в Kegel8 направихме списък с най-добрите храни за консумиране по време на менопаузата.

прочети още

Еректилната дисфункция засяга повече от 1 на 10 мъже в Европа. Еректилните проблеми са изключително чести, особено при мъже на възраст над 40 години. Но не всичко е обречено! Има най-различни методи, с които можете да опитате да премахнете еректилните проблеми.

прочети още

Прочетете историята на една млада жена, която страда от странното усещане за „отпуснатост“ в гениталиите. Тя се е опитвала да прави упражненията на Кегел, но мускулите ѝ били толкова слаби, че не можела да задържи свиването много дълго. Само за 6 седмици с тренажора Ultra 20, тя рязко повишава силата на мускулите на тазовото си дъно и подобрява качеството си на живот.

прочети още

За няколко месеца, дори не с много редовни упражнения ефектът е поразителен. Съжалявам, че не си закупих уреда ви, когато го видях още първия път. Това щеше да ми спести много неприятни усещания.

прочети още

Валерия е на 64 години и страда от ректоцеле или смъкване на ануса и ректума, което е свързано с болка и дискомфорт. Тя използва комбинация от електростимулация и механични упражнения - Kegel8 Ultra 20 и Механичен биофийдбек тренажор Kegel8. След по-малко от 2 седмици, вече вижда резултати. Прочетете разказа ѝ.

прочети още

Почти 30% от жените над 50 години страдат от различна степен стрес инконтиненция. При по-младите дами този процент е по-нисък, но независимо от възрастта много от тях не се осмеляват да споделят за това дори пред лекаря си.

прочети още

Надя Данчева, физиотерапевт, хронично любопитен двигателен ентусиаст, чиято мисия е да убеди света, колко важно е да се движиш, както и че Вагина не е еквивалент на чудовището Неси от Лох Нес, както и че тазово дъно имаме всички! Майка на две прекрасни същества, леко разхвърляна и вечно ентусиазирана за пътешествия и обучения.

прочети още

Честно да си призная преди да започна да използвам тренажора нямах никакви усещания отвътре в интимната област на тазовото дъно.

прочети още

В науката гинекология има голям раздел статични заболявания. Казано простичко, това са заболявания на женските полови органи, свързани с промяната на статиката на човешкото тяло. Матката и яйчниците се държат в определено положение в корема на жената благодарение на три чифта връзки със стената на таза. Ако има вродена слабост на съединителната тъкан, при малко натоварване се получава някаква степен на смъкване. Под натоварване разбираме бременността и нормалното раждане.

прочети още

Едно от основните даоистки упражнения, наречено „Елен“ всъщност почти изцяло се припокрива с Кегел упражненията за тазово дъно, изследвани през 50-те години на 20 век от американският гинеколог д-р Арнолд Кегел.

прочети още

Материал за списание „Жената днес“ с участието на Галина и Ива от Kegel8 България.

прочети още

Чували ли сте,че Кегел упражненията са много полезни, но някак все не успявате да ги правите редовно? Kegel8 може да бъде ваш най-добър помощник в това да възстановите силата и контрола над вагиналните си мускули само за 12 седмици. Попълнете краткия тест на Kegel8, за да определите кой тренажор е най-добър за вас! Ще отнеме само 1 минута от вашето време.

прочети още

За първи път услугата се предлага за жени само в масажно студио „ATMAN“

прочети още

Ако имате симптомите на следните две заболявания едновременно, то вероятно страдате от смесена уринарна инконтиненция.

прочети още

Императивната инконтиненция е много често срещана форма на инконтиненция и обикновено се получава поради свръхактивен пикочен мехур.

прочети още

Преливната инконтиненция е името, което се дава на няколко различни типа инконтиненция, които настъпват едновременно. Тя е свързана с невъзможност да контролирате уринирането си и може да приема множество форми.

прочети още

Фекалната инконтиненция може да има различни степени, от изпускане при газове до пълна загуба на контрол. Без значение в каква степен е заболяването, чревната или фекална инконтиненция може да срине самочувствието и качеството на живот.

прочети още

Стресовата инконтиненцията или Стресова уринарна инконтиненция (СУИ) се случва, когато мускулите отслабнат и не могат да поддържат пикочния мехур да не се изпуска. Това е „предупредителен знак”, с който твоето тяло ви казва, че трябва да заздравите своите мускули.

прочети още

Толкова свикнахме да търсим бързо решение, когато става дума за лицето и външния си вид, че вече не е чудно, че го правим и за най- интимните си части! „Дизайнерските вагини“ са последен писък на модата напоследък и бързо стават една от най-популярните козметични процедури.

прочети още
ЕНТЕРОЦЕЛЕ
13 май 2018

В резултат на отслабване на мускулите и съединителната тъкан на тазовото дъно, част от тънкото черво спада в пространството между ректума и вагината. Ентероцеле (или смъкване на тънкото черво) се случва, когато част от тънкото черво спада и измества горната част на вагиналната стена. Това създава издуване на повърхността на вагината.

прочети още

Ние разбираме колко отчаяна и уплашена се чувствате, но Ви молим да вземете мерки  навреме, а не да игнорирате и да избягвате тази трудна ситуация. Когато нещо не е съвсем наред с вашето тазово дъно, Вие го знаете. Първото нещо, което трябва да направите е да посетите Вашия личен лекар или гинеколог, който да Ви прегледа и да Ви постави диагноза.

прочети още

И така, Вие имате диагноза пролапс (или смъкване на половите органи). Вероятно се чудите какво да предприемете, притеснявате се и със сигурност се страхувате. Специфичното за пролапса е, че не можете да сравнявате своя случай с някой друг – това е нещо скрито, много лично – и около него има такова табу, че много от нас си заравят главите в пясъка!

прочети още

Има няколко класифициращи системи, които лекарите използват, за да опишат степента на пролапса – 1 (първа степен) е умерена, а 4 (четвърта степен) най-тежка.  

прочети още

Дамите, които страдат от някаква форма на пролапс, знаят, че това състояние е неудобно, болезнено и може да окаже опустошително влияние върху самочувствието.

прочети още

Ако можете да стягате силно мускулите на тазовото си дъно, Вие имате силни оргазми. Силните мускули „там долу“ означават, че сте по-силни, по-здрави и по-лесно възбудими, така че когато правите любов с партньора си можете да го обгърнете плътно и да увеличите усещанията си като създавате този прекрасен оргазмичен контакт, който ще увеличи и разшири вашият любовен живот!

прочети още

Знаете какво казват – остаряването е необратимо! Ако сте започнали да забелязвате сиви коси тук-таме, по-трудно Ви е да ставате сутрин от леглото или просто не сте толкова подвижни колкото преди – може би вече е време да прегърнете идеята, че възрастта е само число. Тези промени са част от процеса на остаряване и като такива се приемат просто като друг елемент от живота.

прочети още

Загубили сте интерес към секса? Усещанията не са както преди? Опитвате се да избягвате интимни отношения?

прочети още

Уринарната инконтиненция се определя като „неволево изпускане на урина, причиняващо социални и хигиенни проблеми“. Това е често срещано състояние, което е много неприятно и потискащо.

прочети още

Ако се изпускате, когато се смеете или чувствате внезапни неконтролируеми позиви за уриниране (които понякога завършват с инциденти). Не сте сами...

прочети още

Ако се чудите как да правите упражнения за здраво тазово дъно ( или Кегел упражненията) правилно, Вие сте на правилното място. Тази гимнастика са важна част от дневната тренировка, както на мъжете, така и на жените.

прочети още

Това е често срещано мнение за упражненията за тазовото дъно (или Кегел упражненията, както още са известни), но истината е, че ако те не работят за теб има причина за това и Kegel8 може да помогне.

прочети още

Какво са Кегел упражнения? Разработени от калифорнийския гинеколог д-р Арнолд Кегел, това са упражнения, които са клинично доказано, ефективно, неоперативно лечение на слабости на тазовото дъно.  

прочети още

Mоже би току-що сте родили, изпускате се понякога , или просто искате да поддържате мускулите си силни, здрави и в добра форма. Но, това не винаги е лесно само със самостоятелни Кегел упражнения на тазовото дъно.

прочети още

Откъде идва терминът "Кегел"? Кегел упражнения са кръстени на човека, който ги е измислил - д-р Арнолд Кегел. Прочетете, за да разберете как той става пионер в грижата за тазовото дъно.

прочети още

Мария Попова: "След близо 3 седмици използване на тренажора попитах съпруга си дали усеща разлика. В отговор получих усмивката му."

прочети още

Стиляна Йорданова: "Това, което на пръв поглед събуди любопитството ми, бе възможността да бъде измерена с точност, в цифри, силата на интимните мускули... Определено намирам тренажора за полезна и смислена придобивка за всяка жена"

прочети още

Лилия Илиева: "Само след 20 дни постигнах чувствителността ми се е повишила осезателно. Изпитвам и по-голямо желание, и по-голямо удоволствие от секса... Предимствата на тази машинка са и че може да помогне за облекчаване на болките при раждане."

прочети още

Рени Аврамова: "Тренировката с тренажора Kegel8 стана част от сутрешните ми упражнения наред с коремните преси в леглото."

прочети още

Препоръчваме ви първоначално да използвате Kegel8 или в легнало положение, или седнали с вдигнати крака. Това ще ви помогне да свикнете с усещането на Kegel8 и да не позволите сондата да се размести. Важно е сондата да поддържа контакт с мускулите на тазовото дъно, за да може да ги упражнява правилно.

прочети още

Хедър е млада жена едва на 20 г. и до скоро страда от проблеми на тазовото дъно. Заради възрастта си тя се срамува да говори с партньора си. Помага й тренажор на Kegel8 и тя подобрява своя сексуален живот.

прочети още

Когато решите, че сте готови да имате бебе, подготвянето на тялото ви за зачеване и износване на вашето бебе, ще бъде на върха на вашия списък със задачи през следващите месеци.

прочети още

1 от всеки 3 жени страда от стрес инконтиненция и 50% от жените над 55 години ще имат някаква форма на пролапс

прочети още

Накратко След раждането на второто си дете, Трейси започва да усеща изпускания и сексът става неудобен и болезнен Трейси открива, че има увреждане на нервите, но само 6 седмици тренировки с Kegel8 значително подобриха симптомите й Трейси използва Kegel8 Ultra 20, за да получи тези резултати

прочети още

Накратко Саманта имаше симптоми на слаб пикочен мехур от тийнейджърска възраст; те продължаваха да се влошават и живота й стана неуправляем 12 седмично лечение с Kegel8 Ultra 20 остави памперсите и подложките в миналото за Саманта! Саманта използваше Kegel8 Ultra 20, за да постигне тези резултати.

прочети още

Kegel8 България с гордост и удоволствие ви представя – нашите партньори от Мамма Бокс. Те са две прекрасни млади мами, които са създали уникална абонаментна програма за грижа за всички жени, които преминават през чудото на майчинството.

прочети още