• Начало »
  • Новини »
  • Има ли ефект от Кегел упражненията? Доказателствата за упражненията на тазовото дъно

Има ли ефект от Кегел упражненията? Доказателствата за упражненията на тазовото дъно

4 ноември 2020
Има ли ефект от Кегел упражненията? Доказателствата за упражненията на тазовото дъно

 

Макар да са изминали над 70 години, откакто са описани и научно доказани от д-р Арнолд Кегел, Кегел упражненията (или упражненията на тазовото дъно) и тяхната ефективност при множество различни видове дисфункции на тазовото дъно продължава да вълнува специалисти, лекари, физотерапевти, жени и дори мъже. 

 

 


Ако  не  сте  запознати с   тазовото дъно и защо е важно да го упражняваме, можете да прочете нашата статия "Как работи тазовото дъно?".  В тази статия, ние ще скочим направо в дълбокото в опит да отговорим на въпроса: "Наистина ли работят Кегел упражненията?".   

 


Обърнете внимание, че  мъжете  също имат тазово дъно, което има много подобни функции с женското тазово дъно (свързани със  сексуалната и отделителната функция) и мъжете също могат да практуват Кегел упражнения, за да подобрят контрола и усещанията си. В тази статия разглеждаме само Кегел упражненията за жени. Всички любопитни господа могат да прочетат статията ни "Как се правят Кегел упражненията за мъже?

 

 

 

Защо Кегел упражненията са жизненоважни?

 

 

Най-общо казано, Кегел упражненията (изпълнени самостоятелно или с помощта на тренажорсе извършват като средство за защита от слабост на мускулите на тазовото дъно, което може да се случи без конкретна причина или в  резултат на редица фактори, включително бременност, стареене, менопауза и дори физическа активност, като бягане или други интензивни спортове.

 

 

Най-често Кегел упражненията се прилагат с терапевтична цел, за да предотвратим или да се справим с някоя дисфункция на тазовото дъно, която може да бъде от уринарна инконтиненция (изпускане на урина), липса на контрол над пикочния мехур до пролапс на органите в малкия таз (например смъкване на вагинални стени, матка, пикочен мехур, ректум).

 

 

 

В същото време някои хора предприемат този вид упражнения не само, защото са терапевтични, а повече за женска увереност в интимните отношения - съществува убеждението, че Кегелите водят до по-добър интимен живот и подобряват сексуалната дисфункция (по различни начини от повишаване на либидото до качество и честота на оргазма).

 

 

 

На последно място, те също така се смятат за полезни като превантивна мярка, например при свързано с възрастта влошаване на контрола над пикочния мехур (понякога и червата) или други функции на мускулите на тазовото дъно, или при подготовката за здравословна бременност и по-лесно раждане.

 

 

 

С такъв  широк спектър от твърдения за полезността на Кегел упражненията за женското здраве, наистина не е изненадващо, че съществува и скептицизъм за това дали всички те са напълно основателни.  

 

 

 

Има ли доказателства, че Кегел упражненията работят?

 

 

Тъй като упражненията за тазовото дъно са разработени за първи път през 40-те години на 20 век, те са били доста изчерпателно проучени. Има много научна литература по темата. По-долу ние споделяме линкове от заключенията на няколко от стотиците налични доклади от клинични проучвания, които се опитват да отговорят на конкретни въпроси за упражненията на тазовото дъно и тяхната ефективност в различни ситуацииУпражненията на тазовото дъно помагат ли да се предотврати инконтиненция по време на бременност?

ДА! 6-седмичната програма за  упражняване на тазовото дъно е била ефективна за предотвратяване на стрес инконтиненция и намаляване на стрес инконтиненция при бременни жени със стрес инконтиненция в края на бременността.

 Дали упражненията на тазовото дъно са ефективни за лечение на уринарна инконтиненция при жените?

ДА! Резултатите подкрепят широко разпространената препоръка упражненията на тазовото дъно да бъдат включени в програми за първостепенно консервативно лечение за жени със стрес, неотложна или смесена инконтиненция (изпускане на урината)."

 

 


Може ли упражненията на Кегел да повишат сексуалната възбуда за жени?

ДА! Настоящото проучване предоставя емпирична подкрепа за предписване на Кегел упражнения за жени като подобрител на сексуалната възбуда.

 

 Може ли упражненията за мускулите на тазовото дъно да имат положителен ефект върху сексуалността?

ДА! Упражненията на мускулите на тазовото дъно имат положителен ефект върху сексуалността. Сексуалното удоволствие, усещането за тялото ни, самочувствието и сексуалността са подобрени.

 

 Могат ли упражненията на тазовото дъно да помогнат за възстановяването на пролапс на тазовите органи?

ДА! Мускулната тренировка на тазовото дъно е без странични ефекти и може да се използва като терапия при смъкване.*

 

 

 

* Консултирайте се със специалист

 

 

 

 

Най-общо казано, упражненията за укрепване на тазовото дъно (интимните мускули) могат да бъдат полезни за:

 

  • Стрес инконтиненция на урината или свръхактивен пикочен мехур
  • Пролапс (смъкване/ свличане на органите в малкия таз)
  • Подобряване на сексуалната функция (интимнтите отношения)
  • Повишаване на силата на ядрото чрез укрепване на мускулите на тазовото дъно, особено при възстановяване след  раждането или за здравословно и красиво остаряване.  Може би е излишно да се споменава, но от изключителна важност за упражненията на тазовото дъно е да се упражняват правилните мускули. Няма много смисъл от упражняването на който и да е мускул, освен ако не използвате правилните  мускули и правилната техника. Ако не напрягате правилните мускули, това е малко като да отидете на олинклузив почивка и да гледате храната отстрани...

 

Ако искате да сте сигурни, че правите вашите Кегел упражнения по най-добрия начин, модерният умен тренажор kGoal за упражняване на интимните мускули, може да бъде вашия верен водач. Тъй като уредът разполага с измервателна скала и обратна връзка за състоянието на интимните ви мускули, той ви помага да проследявате напредъка и ефекта от всяко малко усилие. С всеки изминал ден вие следите как състоянието на мускулите ви се подобрява в няколко направления, изключително необходими при интимни отношения - издръжливост, сила и контрол.

 

 

 

 

 

 

 

Вземи своя тренажор още сега! Не отлагай отново! 

 

 

 

 

..........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

 

Статията има за цел да ви предостави полезна информация и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете каквото и да е лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.

 

 

 

Искаш да засилиш усещанията и тазовото си дъно с тренажор? Имаш нужда от помощ при избора?

 

 

Запази час за консултация с Галина Начкова 


+359 899 37 73 62

 

 


ВЗЕМИ КОНСУЛТАЦИЯ СЕГА!

 

 

 


ЖЕНСКИ WELLNESS
CLUB!

 

 

 

 

 

Консумацията на твърде много захар и въглехидрати, води до обостряне на състоянието

прочети още

Средно качваме по 2 килограма всяка Коледа. Представете си „планините“ от храна, вредни напитки и сладки изкушения, които ни очакват.

прочети още

Всички знаем какво е хемороид, но колко от нас се замислят коя е основната причина за заболяването и как може да се предотврати?

прочети още