Имаме ли нужда от терапия на тазовото дъно

7 октомври 2022
Имаме ли нужда от терапия на тазовото дъно
Упражненията с тренажор са много ефективни и при двата пола

 

Днес темата за дисфункцията на тазовото дъно става все по-популярна в цял свят, но у нас все още е табу. Много хора дори не са чували за проблемите, които се получават от отпускането на интимните мускули. Често жените питат как да разберат дали имам проблеми в областта на тазовото дъно? Какви са симптомите за нарушения? Трябва ли да посетят гинеколог, за да проверя какво се случва „там долу“? В тази рубрика ще говорим за често срещани признаци, че мускулите на тазовото дъно (МТД) може да не работят правилно и да не изпълняват функцията си. 

 

Тази информацията не замества медицински съвет, който ще получите от специалист. Важно е дори и при най-малкото съмнение да се обърнете към вашия лекар. 

  

Преди да започнем да обсъждаме специфични симптоми, нека разгледаме четирите основни функции на тазовото ни дъно: 

 

1. ПоддържащаМТД са като хамак и са закрепени от срамната до опашната кост, за да поддържат органите на малкия таз в тазовата кухина. 

 

2. Задържаща МТД се стягат здраво около изходните канали, за да задържат урината и отпадните вещества и се отпускат, за да ги изхвърлят навън.  

 

3. СтабилизиращаМТД са долната част на вътрешния ни пояс (ядрото). Ядрото поддържа всичко отвътре стабилно. Това са дълбоките коремни мускули, дълбоките долни мускули на гърба, диафрагмата отгоре и интимните мускули отдолу. 

 

4. Сексуална функцияМТД са активни по време на секс и оргазъм. Те спомагат за увеличаване на притока на кръв и за поддържане на ерекцията както на пениса, така и на клитора. Те осигуряват тонус и повишено усещане, за да се подобри сексуалното удовлетворение. 

 

Нека поговорим за най-често срещаните симптоми на мускулна дисфункция на тазовото дъно. 

  

Изпускането на урина (стрес инконтиненцията) при смях, кашляне, кихане и подскачане. Въпреки че това изтичане на урина може да се счита за нормално след раждането или с напредване на възрастта, то е знак, че интимните мускули са твърде слаби и не функционират правилно. 

 

Често уриниране и внезапни позиви. Нормално е да има поне 2 часа между ходенията по малка нужда. Ако това се случва няколко пъти на час или получавате силни внезапни позиви, които ни карат да тичаме до тоалетната, това може да е признак на свръхактивен пикочен мехур

 

Нощно напикаване. Много пъти то се причинява от запек и загуба на контрол над МТД.

 

Запек. Въпреки че има много неща, които влияят на храносмилането, ако интимните мускули са само стегнати, те могат да затруднят изхождането, тъй като трябва да могат и да се отпускат. 

 

Анална инконтиненция (изтичане на газове или изпражнения). Ако МТД са слаби или некоординирани, може да имаме неприятни моменти на изпускане, защото не можем да ги стегнем до времето за освобождаване.

 

Хемороиди. Хемороидите могат да възникнат в резултат на хронично напрежение и напъни поради запек. Те правят ходенето по голяма нужда болезнено, а това затруднява отпускането на МТД. 

 

Тежест (налягане) във влагалището. Това може да са признаци на пролапс (смъкване) на органите на малкия таз. Когато един или повече органи започват да попадат във влагалището или да излизат навън. 

 

Болка при секс. Независимо дали има проникване или не, болката при секс може да е знак, че мускулите на тазовото дъно не функционират правилно. Състояние, наречено вагинизъм, причинява спазъм на мускулите около влагалището, което прави проникването изключително болезнено и физически трудно. 

 

Сексът „не е същият“/трудно постигане на оргазъм. Освен да се стягат, интимните мускули трябва да могат и да се разтягат, за да позволят проникване. Ако тези мускули са слаби и нямат добър тонус, това може да намали удоволствието от половия акт и да направи трудно постигане на оргазъм. 

 

Еректилна дисфункция и преждевременна еякулация. Тъй като мускулите на тазовото дъно са важни за поддържане на ерекция и осигуряване на тонус за усещане, свръхактивните или слаби интимни мускули могат да повлияят на сексуалната функция при мъжете.  

 

Ето защо при такива симптоми упражненията за тазово дъно изпълнени с тренажор са много ефективни (и при двата пола)! С уред с електростимулация бързо постигате резултати, които се усещат от вас и от вашия партньор. Тренажорът ви показва как правилно да стягате и отпускате интимните мускули и вие усещате позитивна разлика в състоянието си само за няколко седмици. 

 

 

ПОЛЕЗНА СТАТИЯ: Как да предотвратим уринарните инфекции

 

 

 

Пишете ми за темите, които искате да коментираме в рубриката "Женски Тайни" във в. "Галерия" на nachkova.gallery@abv.bg 


Автор:
Галина Начкова, Kegel8 България

 

 Галина Начкова е автор на новата рубрика "ЖЕНСКИ ТАЙНИ" във в. "ГАЛЕРИЯ!

 

Галина е основател и собственик на онлайн платформата Kegel8 България (www.kegel8.bg), консултант по женско здраве и тазово дъно, сертифициран уелнес коуч, автор и водещ на обучения за жени.

 

 

..........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

 

Статията има за цел да ви предостави полезна информация и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете каквото и да е лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.

 

 

 


KEGEL8 ULTRA 20 V2 за ЖЕНИ - тренажор с електростимулация

 

ПОДХОДЯЩ ЗА ТЕРАПИЯ И ПОДДЪРЖАНЕ НА МУСКУЛИТЕ НА ТАЗОВОТО ДЪНО!

 

 

Kegel8 Ultra 20 V2

 

 

 

 

 


 

 

 

Консумацията на твърде много захар и въглехидрати, води до обостряне на състоянието

прочети още

Средно качваме по 2 килограма всяка Коледа. Представете си „планините“ от храна, вредни напитки и сладки изкушения, които ни очакват.

прочети още

Всички знаем какво е хемороид, но колко от нас се замислят коя е основната причина за заболяването и как може да се предотврати?

прочети още