Инсулиновата резистентност отключва Алцхаймер

18 ноември 2022
Инсулиновата резистентност отключва Алцхаймер
Неправилното хранене и липсата на спорт са рискови фактори за състоянието

 

По даннина Световната здравна организация броят на хората със затлъстяване и диабет нараства лавинообразно всяка година. Днес, последиците от инсулиновата резистентност се превръщат в една от основните теми, касаещи човешкото здраве. Разбирането на функцията на инсулина в широк спектър от физиологични процеси и влиянието на производството и секрецията му, е от съществено значение за много хронични заболявания.  

 

Инсулиновата резистентност се превръща в един от големите проблеми на човечеството и може да доведе до много от хроничните заболявания, включително затлъстяване, диабет тип 2 и сърдечно-съдови проблеми. Тази болест се свързва още с високо кръвно налягане, висок холестерол, проблеми с щитовидната жлеза, загуба на мускулна маса, затлъстяване на черния дроб, рак на гърдата, рак на ендометриума и други. Също така инсулиновата резистентност се свързва и с диабет тип 3 или болестта на Алцхаймер. 

 

Напоследък доста се говори за това, че много от симптомите при жените, които се счита, че се дължат на менопаузата, често се оказват именно инсулинова резистентност. Инсулинът оказва влияние в нивата на всички хормони, включително естроген, прогестерон и тестостерон. Ако инсулинът не извършва функцията си е почти невъзможно да бъдат преодолени симптомите на менопаузата като горещи вълни, нощно изпотяване, покачване на теглото. 

 

Инсулиновата резистентност се появява, когато инсулинът се освобождава от панкреаса, но клетките не реагират правилно на отделянето му. Това е състояние, при което клетките в мускулите, мазнините и черния дроб не разпознават добре инсулина, който им носи глюкоза. Това означава, че не могат да използват глюкозата от кръвта за енергия. За да компенсира този недостиг, панкреасът започва да произвежда повече инсулин. В началните стадии на инсулинова резистентност хиперинсулинемията успява да компенсира намалената чувствителност на тъканите и да предизвика съответния ефект. С течение на времето обаче този механизъм на компенсация започва да изморява панкреаса и той постепенно изчерпва собствените си функции. Така глюкозата не може да бъде усвоена добре от клетките и остава в кръвта, в резултат на което вече имаме повишени нива на кръвна захар. Инсулиновата резистентност може да се разглежда и като свързващо ниво между наднорменото тегло и менструалните нарушения.  

 

Рисковите фактори за развитие на инсулинова резистентност са неправилно хранене, заседнал начин на живот, затлъстяване, сънна апнея, прием на стероиди и антидепресанти, заболявания като Кушинг и Синдром на поликистозните яйчници, недостиг на витамини, минерали и микроелементи, тютюнопушене, прекомерна употреба на алкохол, наследствен диабет и т.н. 

 

Симптомите на инсулинова резистентност в някои случаи може да са подобни на тези при диабет. Трудно е човек сам да прецени дали страда от инсулинова резистентност. За да се потвърди диагнозата е най-добре да се обърнете към медицински специалист, който да ви назначи съответните тестове. Има някои индикации, които може да подскажат дали има вероятност да страдате от инсулинова резистентност: талия над 100 см при мъже или 90 см при жени; замервания на кръвно налягане над 130/80; кръвна захар на гладно над 100 мг /dL; триглицериди на гладно над 150 мг/dL; нива на холестерол с висока плътност под 40 mg/ L при жени и 50 мг/ dL при мъже; петна, тъмна лилавееща кожа. 

 

Важно е да предприемем промени в начина на живот, като превенция и предотвратяване появата на диабет тип 2, а когато се налага незабавно да започнем съответното лечение. Препоръчителни са физическите упражнения, като е напълно достатъчно човек да бъде умерено активен поне по 30 минути на ден, дори това да означава просто една енергична разходка. Човек трябва да следи теглото си, като това е от изключително значение, особено при затлъстяване в долната част на корема. Храненето със свежи плодове и зеленчуци е важно, трябва да се добавят и пълнозърнести, ядки, бобови растения, риба и източници на чист протеин (да се избягват меса с много мазнини, бързи въглехидрати, обработени храни), като допълнително се приемат качествени хранителни добавки и се обръща внимание на алкално-киселинния баланс. 

 

Добре е да знаем, че инсулиновата резистентност е обратимо състояние, когато човек вземе нужните мерки навреме, като подобри диетата си, има активен начин на живот и си набавя допълнително полезните хранителни вещества. В противен случай има риск от развитието както на диабет, така и на други сериозни заболявания с големи усложнения. 

 

 

Пишете ми за темите, които искате да коментираме в рубриката "Женски Тайни" във в. "Галерия" на nachkova.gallery@abv.bg 


Автор:
Галина Начкова, Kegel8 България

 Галина Начкова е автор на рубриката "ЖЕНСКИ ТАЙНИ" във в. "ГАЛЕРИЯ!

 

Галина е основател и собственик на онлайн платформата Kegel8 България (www.kegel8.bg), консултант по женско здраве и тазово дъно, сертифициран уелнес коуч, ментор, автор и водещ на обучения за жени.

 

 

..........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

 

Статията има за цел да ви предостави полезна информация и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете каквото и да е лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.

 

 

 

Консумацията на твърде много захар и въглехидрати, води до обостряне на състоянието

прочети още

Средно качваме по 2 килограма всяка Коледа. Представете си „планините“ от храна, вредни напитки и сладки изкушения, които ни очакват.

прочети още

Всички знаем какво е хемороид, но колко от нас се замислят коя е основната причина за заболяването и как може да се предотврати?

прочети още