Интерстициалният цистит не е причинен от инфекция

2 септември 2022
Интерстициалният цистит не е причинен от инфекция
Добавки помагат за намаляване на общото възпаление в пикочния мехур -- статия за в. "Галерия"

 

Интерстициалният цистит (ИЦ), известен също като синдром на болезнения пикочен мехур, е диагноза, свързана с хронична болка или натиск в пикочния мехур със симптоми на долните пикочни пътища, която няма общо с инфекция. При някои хора има разрушаване на лигавицата на пикочния мехур, наречено лезия на Хънър. 

 

Смята се, че болката в пикочния мехур може да възникне от контакт на урината с тъканта, чрез разрушаването на неговата лигавица. Пикочният мехур е облицован с гликозаминогликан наричан "GAG слой". 

 

Той е подобен на слуз, като функцията му е да предпазва епителните клетки на мехура от киселини и дразнещи токсини в урината. Известно е обаче, че много хора (предимно жени) изпитват интензивна болка в пикочния мехур, когато той се пълни, без видими лезии в лигавицата му.

 
 
Най- честите симптоми на ИЦ са болка в таза, често уриниране в малки количества през целия ден, постоянна нужда от уриниране, болка докато пикочният мехур е пълен и облекчение когато е изпразнен, болка по време на секс. Тези симптоми може да ви накарат да мислите, че имате инфекция на пикочния мехур, но интерстициалният цистит не е инфекция! 

 

Има редица доказани терапии при ИЦ, вариращи от лекарства и урологични лечения до физиотерапия на тазовото дъно с тренажорипражнения от специалист, както и природни добавки. Много хора просто използват мултимодалната стратегия за лечение, която включва някои или всички гореспоменати методи. 

 

Сакрална нервна стимулация с тазов тренажортази терапия може да помогне при болка в мехура, неотложност и при свръхактивен пикочен мехур (често уриниране). Ако страдате именно от болка в мехура е добре да знаете, че сакралните нерви контролират сигналите за болка, изпратени до мозъка. Стимулирането на сакралния нерв в корените на нервите, с помощта на електронен тренажор, като Kegel8 Ultra 20 за жени и Kegel8 V за мъже, може да потисне тези сигнали и да намали болката при до 70% от страдащите.  

 

Добавките за подпомагане на справянето със симптомите на интерстициалния цистит включват L-арганин, Омега-3 рибено масло, кверцетин и Алое Вера. L-арганинът, Омега-3 и кверцетинът помагат за намаляване на общото възпаление в пикочния мехур и околните тъкани, което се смята за възможен двигател на болка при хора с този вид цистит. 

 

Установено е, че чистият концентриран гел от Алое Вера действително помагат за лечение на симптомите на ИЦ, тъй като възстановява и подобрява целостта на GAG лигавицата на пикочния мехур, заздравява лезиите на Хънър и по този начин помага за намаляване на болката чрез възстановяване на защитния слой. В природата растението Алое Вера е известно с качествата си на антибиотик, аналгетик, антибактериално, противогъбично, анестетично, антисептично, антивирусно, антимикробно и противовъзпалително средство. 

 

В крайна сметка управлението на състоянието интерстициален цистит е добре да се случва по силно индивидуализирана програма. Много хора се възползват от комбинация от лекарства, физиотерапия на тазовото дъно у дома с тренажор и приемане на чисти добавки от Алое Вера, за да предотвратят болката и да подобрят цялостно качеството си на живот. Полезно е да обсъдите с лекар какво точно е подходящото лечение за вас, какви лекарства и добавки е добре да приемате, за да вземете възможно най-доброто решение! 

 

 

 

ПОЛЕЗНА СТАТИЯ: Как да забременеете с ендометриоза?

 

 

 

Пишете ми за темите, които искате да коментираме в рубриката "Женски Тайни" във в. "Галерия" на nachkova.gallery@abv.bg 


Автор:
Галина Начкова, Kegel8 България

 

 Галина Начкова е автор на новата рубрика "ЖЕНСКИ ТАЙНИ" във в. "ГАЛЕРИЯ!

 

Галина е основател и собственик на онлайн платформата Kegel8 България (www.kegel8.bg), консултант по женско здраве и тазово дъно, сертифициран уелнес коуч, автор и водещ на обучения за жени.

 

 

..........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

 

Статията има за цел да ви предостави полезна информация и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете каквото и да е лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.

 

 

 


KEGEL8 ULTRA 20 V2 за ЖЕНИ - тренажор с електростимулация

 

ПОДХОДЯЩ ПРИ ИНТЕРСТИЦИАЛЕН ЦИСТИТ!

 

 

Kegel8 Ultra 20 V2

 

 

 

 

 

 

 

Консумацията на твърде много захар и въглехидрати, води до обостряне на състоянието

прочети още

Средно качваме по 2 килограма всяка Коледа. Представете си „планините“ от храна, вредни напитки и сладки изкушения, които ни очакват.

прочети още

Всички знаем какво е хемороид, но колко от нас се замислят коя е основната причина за заболяването и как може да се предотврати?

прочети още