Как да подготвим тялото си за празниците

23 декември 2022
Как да подготвим тялото си за празниците
Средно качваме по 2 килограма всяка Коледа -- статия от рубриката "Женски Тайни" във в. "Галерия"

 

В навечерието на светлите Коледни празници, често изпускаме контрола върху храненето без да си даваме сметка как това се отразява не само на фигурата ни, но и на здравето на тялото. Само си представете „планината“ от храна, вредни напитки и сладки изкушения, които ни очакват. Това е единственото време от годината, когато намираме извинение почти за всичко, което поставяме в устата си и си казваме „все пак е Коледа“! През зимата често забравяме, че „безобидните“ ни действията могат да причинят хаос в нашето тяло – например проблеми с кожа, стомаха, мехура, червата, тазовото ни дъно и т.н. 

 

Всички знаем, че Коледният сезон обикновено е времето, когато се отдаваме на импулсите си – при покупките на подаръци, при консумирането на тежки и не толкова полезни храни. Шоколадови бонбони, джинджифилови къщички, сладкиши, всякакви видове тестени изделия и тежки специалитети с меса съпътстват Коледните вечери. Често си казваме това са само няколко дни, просто е неизбежно. Всъщност повечето хора качват средно по около 2 кг по празниците, а за съжаление рядко се разделят с тях през новата година! Хроничното затлъстяване натоварва тазовото дъно поради повишеното интраабдоминално (вътрекоремно) налягане и това може да доведе дори до инконтиненция (неволно изпускане на урина). 

 

Сезонът на веселието често включва повече от 1-2 питиета, но все пак трябва да сте наясно с ефектите от консумацията на алкохол върху тялото. Алкохолът е диуретик, той повишава киселинността на урината, а това дразни лигавицата на пикочния мехур. Пиенето увеличава количеството урина, което произвеждате, и когато консумирате повечко питиета, мускулите около мехура са склонни да се отпускат, което ви прави по-податливи на напикаване и може да ви накара да посещавате тоалетната много повече от обикновено. Това от своя страна влошава симптомите на свръхактивен пикочен мехур. Намаляването на количеството алкохол, което пиете, може да ви помогне да предотвратите редовни инфекции на пикочните пътища и инконтиненция. Така че е най-добре да го избягвате или поне да ограничите приема. 

 

Едно събитие, което наистина отбелязва началото на празничния сезон, е изваждането на кутиите с Коледните декорации и елхата. Въпреки че не трябва напълно да се откажете от тях, е добре също да внимавате с тяхното повдигане, най-добре потърсете помощта на любимия човек. Вдигането на тежести, дори и декорацията, е рисков фактор, който може да стресира и отслаби тазовото ви дъно, също да спомогне за изсипването на органите на малкия таз, за образуването на хернии или дори хемороиди. 
 

Предлагаме ви малки, но много ефективни трикове, които ще спасят тялото ви през следващите дни:  

 

Водата е безценен помощник. Пийте вода, а НЕ газирани напитки или натурални сокове, които дразнят мехура и обострят цистита. С приема на вода ще намалите количеството захар, което сте погълнали с храната. Водата ни засища и така може да предотврати преяждането. 
По време на хранене наблегнете на салатите. Те са пълни с фибри, които също засищат и оставят по-малко място за основното и десерта. Така не само ще ви бъде по-леко, но и ще приемете по-малко калории. 
При тежест в стомаха изстискайте лимон и изпийте сока (или го разредете с вода). След минути ще усетите облекчение. Важно: ако имате гастрит или други стомашни проблеми, заместете лимона с Алое Вера гел за пиене или чай от мента, които едновременно облекчават и разтоварват червата. 

 

Не си лягайте веднага при преяждане. Разходете се на чист за няколко минути. Дишайте дълбоко, протегнете се, раздвижете крайниците или направете няколко слизания/качвания по стълбите. Така ще помогнете на храната да мине по-бързо по храносмилателния тракт. 
Поддържайте форма. По време на празничния период имаме склонност към зимен сън. Колкото и досадно да е, важно е да сме здрави и във форма, особено през този сезон. Загубата дори само на 5% от телесното тегло, може да намали изтичането на урина с 50%! 
Стягайте и отпускайте тазовото си дъно по няколко минути на ден. Това е предпазна мярка срещу проблемите, които могат да направят празниците ви неприятни – изпускане, смъкване, болка, цистит, често посещаване на тоалетната, газове.

 

 

 

 

 

Пишете ми за темите, които искате да разгледаме в рубриката ми "Женски Тайни" във в. "Галерия" на office@kegel8.bg

 Галина Начкова е автор на рубриката "ЖЕНСКИ ТАЙНИ" във в. "ГАЛЕРИЯ!

 

Галина е основател и собственик на онлайн платформата Kegel8 България (www.kegel8.bg), консултант по женско здраве и тазово дъно, сертифициран уелнес коуч, ментор, автор и водещ на обучения за жени.

 

 

..........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

 

Статията има за цел да ви предостави полезна информация и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете каквото и да е лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.

 

 

 


KEGEL8 ULTRA 20 V2 за ЖЕНИ - тренажор с електростимулация

 

ПОДХОДЯЩ ЗА ТЕРАПИЯ И ПОДДЪРЖАНЕ НА МУСКУЛИТЕ НА ТАЗОВОТО ДЪНО!

 

 

Kegel8 Ultra 20 V2

 

 

 

Консумацията на твърде много захар и въглехидрати, води до обостряне на състоянието

прочети още

Всички знаем какво е хемороид, но колко от нас се замислят коя е основната причина за заболяването и как може да се предотврати?

прочети още

Креатин, протеинова добавка, упражнения на Кегел и йога помагат при контузии

прочети още