Как да предотвратим уринарните инфекции

30 септември 2022
Как да предотвратим уринарните инфекции
Пийте много течности, тренирайте мехура, приемайте Алое вера и ограничете приема на кофеин

 

Инфекциите на пикочните пътища(ИПП) засягат голям брой хора по света и са сериозен  здравословен проблем. Възпалителните заболявания на уринарния тракт могат да бъдат причинени от различни микроорганизми, което да наруши функционирането на бъбреците и пикочните пътища. Този тип инфекции засягат всяка част от пикочната система – бъбреци, уретери, пикочен мехур и уретра. Повечето инфекции засягат долните пикочни пътища – пикочен мехур и уретра. 

 

Пикочните инфекции могат да се появят при мъже и жени от всякакви възрасти, но са 8 пъти по-чести при жените, тъй като анусът и уретрата ни са по-близо един до друг и имаме по-къс пикочен тракт, по който бактериите се придвижват нагоре. Около 50-60% от жените развиват ИПП през живота си, което представлява 25% от всички видове бактериални инфекции, които ние жените претърпяваме.  

 

Причината за тези инфекции са бактерии, които навлизат в пикочните пътища през уретрата. Това може да се случи от: 

 

 • Неизпразване на пикочния мехурурината, която остава в мехура позволява на бактериите да се размножават. 

 • Ако имате слабо тазово дъно, няма да имате необходимия контрол върху пикочния мехур и често поради това може да остава урина след ходене по малка нужда. 

 • Запекът при децата може да попречи на пълното изпразване на пикочния мехур. 

 • Увеличената простатна жлеза при мъжете също може да попречи на изпразването на мехура. 
 • Отслабената имунна системанапример при състояния, като диабет тип 2, ХИВ и преминаване през химиотерапия. 

 • Изпражненията достигат до уретрата – 80% от инфекциите на пикочните пътища се причиняват от бактерията Ешерихия коли (Escherichia coli), която се намира в изпражненията и червата. Това може да се случи от лоша хигиена, диария или избърсване отзад напред. 

 • Бременносткогато се повишава рН на урината. Освен това тогава отслабва тазовото дъно и се разширява бъбречното легенче (в бъбреците). 

 • Камъни в бъбреците блокират пикочните пътища и позволяват на урината да се събира в тях. 

 • Уринарни катетринай-честата причина за ИПП, които се развиват при престой в болница (събира се урина и така се случва растеж на бактериите) 
 • Бактерии от вагината, достигащи до уретрата близостта на вагината и уретрата често позволява на бактериите да пътуват между двете. Бактериите могат да растат във влагалището в резултат на: 
  • Спад на естрогена, както често се наблюдава по време на менопаузата, когато намалява нормалната защитна флора на влагалището, което позволява на бактериите да растат в областта. 
  • В следствие на спермициден лубрикант, който потиска растежа на нормалната вагинална флора и насърчава растежа на лошите бактерии. 

 

Ако вашата уринарна инфекция се появява отново, вероятно бактериите са се комбинирали в епителните клетки, което им позволява бързо да растат. При това положение може да се наложи по-интензивно лечение например с антибиотици. Когато инфекцията на пикочните пътища не изчезва естествено за няколко дни, е най-добре да се обърнете към лекар, който ще ви насочи към адекватно лечение.  

 

Няколко съвета, които могат да ви помогнат да облекчите уринарни инфекции в домашни условия: 

 

 • Пийте много течности за да подпомогнете изхвърлянето на бактериите от тялото си. 

 • Елиминационна диетаако често страдате от ИПП, може да обмислите елиминационна диета, за да видите дали някаква храна или напитка подпомага инфекцията. Спрете да консумирате дразнителите на пикочния мехур, като киселинни храни и напитки (цитрусови плодове, кофеин, люто, газирани напитки и алкохол), след това ги върнете обратно в диетата си един по един. На следващ етап помислете за постоянно спиране на всички храни, които водят до развитие на ИПП при повторно въвеждане. Елиминационните диети са най-успешни, когато са по препоръка на диетолог в комбинация с режим на изхождането и много течности. 

 • Сода бикарбонат и калиев цитратте правят урината ви по-алкална и намаляват болката при уриниране. Често се предлага под формата на таблетки в аптеките. 

 • Трениране на пикочния мехурза намаляване на риска от развитие на инконтиненция (изпускане на урина). Опитайте с упражнения на Кегел с тренажор за интимните мускули с електростимулация, който има специални програми за трениране на мехура и облекчаване на болка. 

 • Вагинален естрогенен (локален) кремако имате ниски нива на естроген, вагината ви е по-малко защитена от бактериални инфекции. Приемането на естроген вагинално (по препоръка на лекар) може да засили имунната защита. 

 • Алое Вера гел за пиенеза успокояване на инфекциите на пикочните пътища и тяхното предотвратяване. Доказано е, че приемът на чист гел Алое Вера ефективно намалява до 92% от болката в пикочния мехур, честото уриниране, неотложните позиви и паренето в уретрата. Когато се приема като постоянна превантивна мярка, тази здравна добавка обезсърчава полепването на вредни бактерии по пикочните пътища. 

 

 

ПОЛЕЗНА СТАТИЯ: Помощ при инфекция на пикочните пътища

 

 

Пишете ми за темите, които искате да коментираме в рубриката "Женски Тайни" във в. "Галерия" на nachkova.gallery@abv.bg 


Автор:
Галина Начкова, Kegel8 България

 

 Галина Начкова е автор на новата рубрика "ЖЕНСКИ ТАЙНИ" във в. "ГАЛЕРИЯ!

 

Галина е основател и собственик на онлайн платформата Kegel8 България (www.kegel8.bg), консултант по женско здраве и тазово дъно, сертифициран уелнес коуч, автор и водещ на обучения за жени.

 

 

..........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

 

Статията има за цел да ви предостави полезна информация и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете каквото и да е лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.

 

 

 


KEGEL8 ULTRA 20 V2 за ЖЕНИ - тренажор с електростимулация

 

ПОДХОДЯЩ ПРИ ПРОБЛЕМИ С ПИКОЧНИЯ МЕХУР!

 

 

Kegel8 Ultra 20 V2

 

 

 

 

 


 

Консумацията на твърде много захар и въглехидрати, води до обостряне на състоянието

прочети още

Средно качваме по 2 килограма всяка Коледа. Представете си „планините“ от храна, вредни напитки и сладки изкушения, които ни очакват.

прочети още

Всички знаем какво е хемороид, но колко от нас се замислят коя е основната причина за заболяването и как може да се предотврати?

прочети още