Как да се грижите за ПРОСТАТА?

15 юли 2022
Как да се грижите за ПРОСТАТА?
Упражненията на Кегел помагат за възстановяване след операция -- статия за в. "ГАЛЕРИЯ"

 

 

Тази седмица ще говорим за мъжете и по-специално за тяхната простата. Мъжете също имат тазово дъно, за което е добре да се грижат навреме, за да си спестят редица проблеми. Правилното функциониране на мъжките интимни мускули може да бъде повлияно от заболявания на простатата, като доброкачествена хиперплазия (уголемена простата) и рак.

 

Всички мъже знаят, че имат простатна жлеза, но повечето от тях не се замислят какво представлява тя или какво точно прави, докато не възникне някакъв сериозен здравословен проблем.

 

Простатата е част от мъжката репродуктивна система, намира се под пикочния мехур и обвива като маншон уретралния канал, през който урината се пренася от пикочния мехур през центъра на простатата и пениса извън тялото. Много от господата живеят с вярването, че простата не е от съществено значение за живота им, но всъщност е особено важна за възпроизводството. Тя произвежда течност, която се смесва със сперматозоидите и ги прави по-подвижни, а също така им помага да достигнат до яйцеклетката.

 

В защита на силния пол ще споделим една тайна – ако мъжете нямат проблеми с простатата, в повечето случаи те може дори да не разберат, че тя е там – затова не ги обвинявайте, че са небрежни към здравето си! 

 

Ако мъжът ви усеща, че има някакви промени, окуражете го да се е консултира с лекар, докато не е станало късно! Уголемената простата може да затрудни ходенето до тоалетната, особено при простатит тя може да се възпали и състоянието да стане много болезнено. Нека партньорът ви не се смущава от прегледа, лекарите са за това, за да помагат, а и преди са виждали всичко, от което мъжът ви се притеснява.

 

Упражненията на Кегел (Кегели за мъже) могат да помогнат за поддържане здравето на простатата. Когато се свива и отпуска, мъжкото тазово дъно масажира простатата, което може да помогне за намаляване на натрупването на токсини вътре. Кегелите също са и добро средство за възстановяване след операция на простата.

 

ПОЛЕЗНА СТАТИЯ: Как се правят Кегел упражненията за мъже?

 

 

6 съвета за упражняване мускулите на тазовото дъно (МТД):
 1. Опитайте да изолирате точно интимните мускули
 2. Вдишайте и отпуснете, на издишване издърпвайте нагоре интимните мускули и стиснете около ануса
 3. Нека бедрата, седалището и краката са в покой
 4. Слабите МТД стават по-слаби под влияние на гравитацията, а силните не
 5. Когато усвоите техниката, правете Кегели и докато спортувате
 6. Опитайте бързо да стягате, задържате и отпускате – 2 секунди.

 

6 грешки, които мъжете допускат при Кегел упражненията:
 1. Стягат други мускули, но не и интимните
 2. Забравят да дишат нормално
 3. Напрягат всички мускули – без контрол над интимните
 4. Практикуват, но не се замислят дали изпълняват правилните действия с правилните мускули – нямат обратна връзка
 5. Правят само Кегели без да ги комбинират и с други упражнения
 6. Правят само няколко бързи стягания – правилно е да се редуват бавни с бързи Кегели!

 

Както вече знаете упражненията за тазовото дъно могат да се изпълняват съвсем лесно и без грешка с тренажори за мъже с електростимулация. Освен че са ефикасна терапия след операция, уредите имат и специално разработени програми за подобряване на еректилната дисфункция и дори мъжката инконтиненция, която често се появява няколко месеца след операция на простата.

 

Очаквайте продължение на темата за здравето на простата и в следващата рубрика. Защо мъжете започват да се изпускат след операция на простата?

 

 

Пишете ми за темите, които искате да коментираме в рубриката "Женски Тайни" във в. "Галерия" на nachkova.gallery@abv.bg 


Автор:
Галина Начкова, Kegel8 България

 Галина Начкова е автор на новата рубрика "ЖЕНСКИ ТАЙНИ" във в. "ГАЛЕРИЯ!

 

Галина е основател и собственик на онлайн платформата Kegel8 България (www.kegel8.bg), консултант по женско здраве и тазово дъно, сертифициран уелнес коуч, автор и водещ на обучения за жени.

 

 

..........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

 

Статията има за цел да ви предостави полезна информация и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете каквото и да е лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.

 

 

ОЩЕ ПОЛЕЗНИ СТАТИИ:


ПОТЕНТНОСТТА И КЕГЕЛ УПРАЖНЕНИЯТА

 

ПОДОБРЯВАНЕ НА ПОТЕНТНОСТТА - ИМА НАЧИНИ!

 

 

 

KEGEL8 V за МЪЖЕ - тренажор с електростимулация

 

ТРЕНАЖОР ЗА КЕГЕЛ УПРАЖНЕНИЯ С ПРОГРАМИ ЗА ПОТЕНТНОСТ!

 

 

 

 

 

 

 

Консумацията на твърде много захар и въглехидрати, води до обостряне на състоянието

прочети още

Средно качваме по 2 килограма всяка Коледа. Представете си „планините“ от храна, вредни напитки и сладки изкушения, които ни очакват.

прочети още

Всички знаем какво е хемороид, но колко от нас се замислят коя е основната причина за заболяването и как може да се предотврати?

прочети още