Как да се справим с изпускането?

23 март 2022
Как да се справим с изпускането?
Статистиката сочи, че 1 от 3 жени страда от инконтиненция (изпускане на урина), а решениe има!
-- статията за бр. 12/22 г. на в. "ГАЛЕРИЯ"

 

Инконтиненцията се определя като „неволно изпускане на урина, причиняващо социални и хигиенни проблеми“. Това е често срещано състояние, което е неприятно и потискащо. Изпускането е симптом, с който тялото показва, че не се чувства добре. 

 

Може би имате „само няколко изпускания при смях“, заради което се налага да сменяте дрехи и да носите превръзки. Най-вероятно се притеснявате, че неприятната миризма се усеща от околните, а в същото време ви е срам да признаете, че се изпускате. Не го правете, защото инконтиненцията е изключително чест проблем, тя засяга 42% от дамите на възраст под 50 години, а цифрите са дори по-високи при жените над 50. Проучванията показват, че най-често причина се крие в отслабването на мускулите на тазовото дъно. Често след раждане, при менопауза, с напредването на възрастта, при наднормено тегло или след операция в областта на таза, интимните мускули, които поддържат органите в малкия таз, губят сила и не изпълняват функциите си правилно. 

 

Инконтиненция е дори изтичането на малки количества урина, които се скриват лесно. Не пренебрегвайте тези първи знаци и не се примирявайте с тях! За жалост повечето жени търсят помощ едва 5 години след първите инциденти. Ако се изпускате при смях или имате внезапни и неконтролируеми позиви за уриниране, които завършват с напикаване - това не е нормално, но е поправимо! Вземете мерки с доказани средства, които могат лесно да спрат инконтиненцията. Носенето на превръзки няма да реши проблема, докато упражненията с тренажор за тазовото дъно могат. С негова помощ много жени успяват да възстановят контрола над тялото си и мускулите на тазовото дъно, само за седмици. Редовните упражнения на Кегел с тренажор не позволяват на инконтиненцията да се влоши. 

 

За да разберете по-добре сигналите на тялото и така да направите съответните промени в начина си на живот, е важно да знаете за различните видове изпускане. 

 

  • Стрес инконтиненцията е отслабване на интимните мускули, което води до неволно изпускане на урина при усилие, като кихане, кашляне, смях, тежки физически упражнения, скачане, натоварващ спорт, вдигане на тежко и т.н. 

  • Спешната, неотложна инконтиненция е внезапен, интензивен позив за уриниране, последван от неволно изтичане. Чести позиви, включително и през нощта.

  • Смесената инконтиненция е неконтролирано изпускане по време на физическо натоварване, съчетано с чувство на неотложност. 

  • Императивната инконтиненция е невъзможността да се стигне до тоалетната навреме и изпускане на урина. 

  • Преливната инконтиненция е съчетана от няколко типа едновременно. Появява се, когато не можете напълно да изпразните пикочния мехур. Не усещате, че той е пълен и необходимостта за уриниране, при което мехурът прелива и се изпускате.

  • Фекалната инконтиненция е невъзможността да се стигне до тоалетната навреме при позив за голяма нужда. 

 

Жените обикновено си казват „няма да се оплаквам, ще се справя сама“, "толкпова ми е неудобно и ме е срам да споделя", но тези предразсъдъци пречат! Заслужава си да отделите време и да се погрижите за интимната област и по-специално тазовото дъно, като потърсите специалист. Симптомите на уринарна инконтиненция често се влошават бързо, като се появява и фекална инконтиненция или пролапс (смъкване). Ще се съгласите, че не си струва да рискувате с подобни усложнения? 

 

Редовната работа с мускулите на тазовото дъно ще намали симптомите на изпускане, а с помощта на тренажор с електростимулация, връщането на контрола над пикочния мехур ще е дори по-лесно. 

 

Огромно значение за справянето с проблема с изпускането на урина се оказва и промяната на хранителния режим, както и ограничаването на вредните навици - намаляване на телесното тегло, повече движение и физически упражнения за укрепване на мускулатурата на тазовото дъно (например с правилното изпълнение на упражненията на Кегел), намаляването на приема на кафе, лютиви и пикантни храни, газирани напитки, алкохол и задължително спиране на тютюнопушенето. 

 

 

Пишете ми за темите, които искате да коментираме в рубриката "Женски Тайни" във в. "Галерия" на nachkova.gallery@abv.bg 


Автор:
Галина Начкова, Kegel8 България

 

 Галина Начкова е автор на новата рубрика "ЖЕНСКИ ТАЙНИ" във в. "ГАЛЕРИЯ!

 

Галина е основател и собственик на онлайн платформата Kegel8 България (www.kegel8.bg), консултант по женско здраве и тазово дъно, сертифициран уелнес коуч, автор и водещ на обучения за жени.

 

 

..........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

 

Статията има за цел да ви предостави полезна информация и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете каквото и да е лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.

 

ОЩЕ ПОЛЕЗНИ СТАТИИ:


КАК СЕ ПРАВЯТ КЕГЕЛУ ПРАЖНЕНИЯТА?

 

Д-р Атанасов: При уринарна инконтиненция потърсете консултация. Лек има!

 

 

 


KEGEL8 ULTRA 20 V2 за ЖЕНИ - тренажор с електростимулация

 

ТРЕНАЖОРЪТ Е ПОДХОДЯЩ ПРИ ИНКОНТИНЕНЦИЯ (изпускане на урина или фекалии)!

 

 

Kegel8 Ultra 20 V2

 

Консумацията на твърде много захар и въглехидрати, води до обостряне на състоянието

прочети още

Средно качваме по 2 килограма всяка Коледа. Представете си „планините“ от храна, вредни напитки и сладки изкушения, които ни очакват.

прочети още

Всички знаем какво е хемороид, но колко от нас се замислят коя е основната причина за заболяването и как може да се предотврати?

прочети още