Как да се възстановите при ОТСТРАНЯВАНЕ НА МАТКАТА?

20 май 2022
Как да се възстановите при ОТСТРАНЯВАНЕ НА МАТКАТА?
За какво е добре да внимаваме след хистеректомия! -- статия за бр. 18/22 г. на в. "ГАЛЕРИЯ"

 

 

Подлагането на хистеректомия е преживяване, променящо живота на всяка жена. Това е хирургично отстраняване на матката, а в някои случаи и на маточната шийка (цервикса), маточните (фалопиевите) тръби и яйчниците. 1 от 5 жени в Обединеното кралство ще претърпят хистеректомия до 60-годишна възраст. В България по статистика от 2014 г. ежегодно се извършват към 8000 хистеректомии при жени между 40-50 г. 

 

Пълната хистеректомия се прилага при непоносима болка в тазовата област, менорагия, фиброиди, гинекологичен рак на репродуктивните органи, ендометриоза, смъкване на матката извън влагалището. 

 

Отстраняването на матката е сериозна операция в тазовата област, която се извършва през корема (абдоминална), през влагалището (вагинална) и чрез няколко отвора в коремната стена (лапароскопска). Това е една от най-често срещаните гинекологични интервенции и има сериозно негативно отражение върху тазовото дъно. Често причина за извършване на хистеректомия е именно вече съществуващата слабост или увреждане на тазовото дъно. Тук е важно да се отбележи, че операцията не може да подобри силата на интимните мускули. 

 

Изглежда, че темата отново е едно от онези табута, които никога не се обсъждат. Жените нямат необходимата информация, за да направят правилния избор за начина си на живот. Нека разгледаме какво се случва с тазовото дъно след хистеректомия. 

 

Когато при операцията матката и шийката на матката се отстранят, остава празнина, в която другите органи в малкия таз могат да се смъкнат. Ако тазовото дъно е било слабо преди операцията, то и след нея няма да поддържа тези органи. Много дами изпитват дисфункциите на тазовото дъно, изброени по-долу и очакваното подобрение на качество им на живот след хистеректомията, често не се оправдава. 

 

А, ако едновременно се отстранят и яйчниците, настъпва промяна в хормоните и преждевременна менопауза!

 

Намаляването на естрогена води до естествено отслабване на мускулите на тазовото дъно и увеличаване на риска от нарушения на тазовото дъно:

 

  • Смъкване – има 40% шанс за свличане на вагиналните стени, тъй като матката вече не поддържа органите.
  • Уринарна инконтиненция – в резултат на увреждане на пикочния мехур или пикочните пътища по време на операцията, а в резултат от увреждането на утретрата се получават чести инфекции.
  • Също така и фекална инконтиненция – увреждане на червата или ректума.
  • Увреждане на органите в малкия таз и тъканите – тъй като хирургът влиза в таза през влагалището или корема, има риск от засягане на другите органи и тъкани. 

 

Предлагаме ви практични съвети в помощ на тазовото дъно за тези от вас, които са претърпели хистеректомия. Те ще ви дадат възможност да почувствате контрола над тялото си след операцията и да имате пълноценен живот. 

 

За да намалите риска от поява на увреждане на тазовото дъно в резултат на хистеректомия или да възстановите щетите, се грижете за интимните мускули и след процедурата.  

 

Нека близките ви знаят колко сериозно е това, през което сте преминали и че е важно да си почивате. Поне през първите 6 седмици не вдигайте тежко, избягвайте използване на прахосмукачка, градинарството и всичко с повдигане и навеждане.

 

Променете начина си на живот след операцията, за да подобрите здравето на тазовото си дъно: 

  1. Качването на килограми може да е от хормоналните промени или от ограниченото движение по време след операцията. Диетата с много протеини и желязо ще регулира теглото и ще оптимизира възстановяването. Приемът на достатъчно вода (2 л/ден) и много фибри ще гарантира, че червата са здрави и избягването напрежение в тоалетната. 
  2. С правилните упражнения ще облекчите тазовото дъно – ходене, каране на велосипед (с гел седалка!), плуване, дихателни упражнения с корем (без коремни преси!). 
  3. При кашляне, кихане или повръщане подпрете с ръка или седнете на ръба на нещо, за да поддържате тазовото дъно и да го предпазите от натиск.  
  4. Изпълнявайте упражненията на Кегел от 7-12 седмица след операцията (уточнете с лекар). С тях поддържате вътрешните органи, пикочния мехур и червата функционират правилно и намалявате риска от смъкване.  
  5. За по-ефикасни Кегел упражнения използвайте тренажор с електростимулация с конкретни програми при постоперативните проблеми, а и за облекчаване на болка – изключително важно след хистеректомия! 

 

Пишете ми за темите, които искате да коментираме в рубриката "Женски Тайни" във в. "Галерия" на nachkova.gallery@abv.bg 


Автор:
Галина Начкова, Kegel8 България

 

 Галина Начкова е автор на новата рубрика "ЖЕНСКИ ТАЙНИ" във в. "ГАЛЕРИЯ!

 

Галина е основател и собственик на онлайн платформата Kegel8 България (www.kegel8.bg), консултант по женско здраве и тазово дъно, сертифициран уелнес коуч, автор и водещ на обучения за жени.

 

 

..........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

 

Статията има за цел да ви предостави полезна информация и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете каквото и да е лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.

 

 

 

 


KEGEL8 ULTRA 20 V2 за ЖЕНИ - тренажор с електростимулация

 

ПОДХОДЯЩ ПРИ СМЪКВАНЕ (1, 2 и 3 степен) и след ОПЕРАЦИЯ!

 

 

Kegel8 Ultra 20 V2

 

Консумацията на твърде много захар и въглехидрати, води до обостряне на състоянието

прочети още

Средно качваме по 2 килограма всяка Коледа. Представете си „планините“ от храна, вредни напитки и сладки изкушения, които ни очакват.

прочети още

Всички знаем какво е хемороид, но колко от нас се замислят коя е основната причина за заболяването и как може да се предотврати?

прочети още