Как да забавим менопаузата?

28 април 2022
Как да забавим менопаузата?
Кегел упражненията с тренажор, приемът на Омега-3 наситени мастни киселини, пълнозърнести храни, броколи и фитоестрогени ще подобрят състоянието ви! -- статия за бр. 15/22 г. на в. "ГАЛЕРИЯ"

 

Какво ви идва наум, когато си помислите за менопаузата? Горещи вълни, загуба на менструация, промени в настроението? Но защо никога не се говори за това какво се случва с вагината? Хормоналните промени, които причиняват общите симптоми по време на климакса, променят и тялото ни „там долу“. Знаете ли, че до 2025 г. се очаква броят на жените в постменопауза да нарасне до 1,1 милиарда в световен мащаб? Каква по-добра причина от това да се замислим как да забавим критическата възраст или да облекчим симптомите й? 

 

Вагинални промени започват още в перименопаузата и се проявяват напълно след критическата възраст (постменопаузата). Има много начини вашето вагинално здраве да процъфтява дълги години, независимо в какъв етап от климакса сте. 

 

Естрогенът и колагенът насърчават естествената лубрикация (смазването) на вагиналните стени. Производството на естроген намалява по време на перименопаузата и спира с менопаузата. Производството на колаген започва да намалява до 25 годишна възраст и този спада съвсем през менопаузата. Това причинява изтъняване и изсушаване на вагиналните тъкани или вагинална атрофия. Когато това се случи, може да изпитате сухота, дразнене, парене и сърбеж.  

 

Подобно на другите мускулни в тялото, ако не използвате интимните мускули, губите силата им. Липсата на стимулация на мускулите на тазовото дъно ще доведе до промени в размера и формата на вагината. Сексът, мастурбацията и Кегел упражненията с тренажори са най-добрият начин за лесно поддържане на силни и еластични интимни мускули по време на менопаузата. 

 

Тъй като през този период вагиналната кожа става по-тънка, жените са склонни към разкъсване, кървене и страдат от болезнен секс. А всъщност точно редовния полов живот увеличава притока на кръв и влагата в интимната област, а така намалява риска от нараняване. Затова наблегнете на допълнително смазване „там долу“, което ще защити деликатната тъкан по време на секс.  

 

През репродуктивните години вагиналното рН на жената обикновено е 3,5-4,5. Но за поддържането на тези нива е необходимо точното количество естроген. Тъй като нивата на естроген намаляват, вагиналното рН става по-киселинно. Може да забележите воднисто течение с неприятна миризма. Това е типичен симптом на менопаузата и ако започне да ви притеснява, говорете с вашия лекар. 

 

Когато през критическа възраст производството на естроген силно намалява, понякога се стига до урогенитална атрофия. Този хормонален дефицит отслабва влагалището, пикочния мехур и уретрата, които започват да губят контрола и функциите си. Намаляването на естрогена също влияе върху киселинността, което ни прави по-податливи на инфекции.

 

Загубата на естроген и колаген, в съчетание с естественото стареене, може да причини нарушения на тазовото дъно при жени след менопауза. Тези дисфункции са инконтиненция (изпускане), пролапс (смъкване) на органите в малкия таз и проблеми в интимните отношения.  

 

Дори да не страдате от горните проблеми започнете с вагиналния уелнес режим превантивно. Тайните за интимно здраве на всяка възраст са: 

  • Електронен тренажор за Кегел упражнения, който работи с 90% от интимните мускули и връща силата и чувствителността „там долу“. 

  • Тренажор с LED терапия за производството на колаген, лубрикация и елиминиране на неприятната миризма. 

  • Качествени интимни балсами и серуми, които насърчават здравословно ниво на pH. 

  • Възстановяване интимните отношения (без оправдания с възрастта). 

  • По-малко стрес, повече сън, почивка, срещи с приятели и време сред природата. 

  • Прием на млечни продукти, омега-3 наситени мастни киселини, пълнозърнести храни, броколи, горски плодове, фитоестрогени, избягване на алкохол и пушене! 

 

 

Пишете ми за темите, които искате да коментираме в рубриката "Женски Тайни" във в. "Галерия" на nachkova.gallery@abv.bg 


Автор:
Галина Начкова, Kegel8 България

 

 Галина Начкова е автор на новата рубрика "ЖЕНСКИ ТАЙНИ" във в. "ГАЛЕРИЯ!

 

Галина е основател и собственик на онлайн платформата Kegel8 България (www.kegel8.bg), консултант по женско здраве и тазово дъно, сертифициран уелнес коуч, автор и водещ на обучения за жени.

 

 

..........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

 

Статията има за цел да ви предостави полезна информация и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете каквото и да е лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.

 

 

 

 


KEGEL8 ULTRA 20 V2 за ЖЕНИ - тренажор с електростимулация

 

ПОДХОДЯЩ ПРИ МЕНОПАУЗА!

 

ЗА ЛЕСНО И ПРАВИЛНО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА КЕГЕЛ УПРАЖНЕНИЯТА!

 

 

Kegel8 Ultra 20 V2

 

Консумацията на твърде много захар и въглехидрати, води до обостряне на състоянието

прочети още

Средно качваме по 2 килограма всяка Коледа. Представете си „планините“ от храна, вредни напитки и сладки изкушения, които ни очакват.

прочети още

Всички знаем какво е хемороид, но колко от нас се замислят коя е основната причина за заболяването и как може да се предотврати?

прочети още