Как да забременеем с ЕНДОМЕТРИОЗА

12 август 2022
Как да забременеем с ЕНДОМЕТРИОЗА
До 70% от жените с лека до умерена форма на болестта могат да заченат по естествен път в рамките на 3 години -- статия за в. "Галерия"

 

Според института "Джон Хопкинс Медицин" приблизително 2-10% от жените на възраст 25-40 години са засегнати от ендометриоза, която може да доведе до хаос в репродуктивната система и да причини много болка. 

 

В по-голямата част от случаите хормоналният контрол на раждаемостта облекчава симптомите и потиска разпространението на ендометриозата. Въпреки това, ако се опитвате да забременеете, може да се наложи да потърсите и други решения. 

 

В тази статия продължаваме темата как ендометриозата засяга способността за зачеване и какви са възможностите за лечение.  

 

Ендометриозата е състояние, при което клетки, подобни на лигавицата на матката (ендометриума), се откриват на петна извън матката. Тези петна се наричат лезии и могат да растат и кървят всеки месец в синхрон с цикъла около яйчниците („шоколадови кисти“), по фалопиевите тръби и по външната повърхност на матката. В редки случаи около червата, пикочния мехур, ректума, шийката на матката, вагината и вулвата. 

 

В тазовата област няма къде да бъде изхвърлена излишната тъкан и оставането ѝ вътре води до хронични възпаления и сраствания от влакнеста тъкан. Затова лечебната интимна гимнастика е чудесна профилактика срещу появата на ендометриоза. Може да изпълнявате редовно упражненията с помощта на Кегел с тренажор, като почивате по време на месечния си цикъл. Често срещани ендо симптоми са тежко кървене и силни спазми преди и по време на менструацията или болезнен полов акт. В тази връзка работата с уред с електростимулация е естествен и щадящ начин да облекчите болката, ако вече сте с диагнозата. 

 

Днес се смята, че ендометриозата се дължи на няколко фактора едновременно – генетична предразположеност, нарушения в хормоналния баланс, стрес и възпалителни процеси в организма. Точната причина не е известна, но има няколко възможни теории: 


Ретроградна менструация
когато при менструация не се изхвърля цялата кръв и така тя нахлува през фалопиевите тръби в тазовата област 


Трансформация на перитонеални клетки
трансформирането на клетки от стената на перитонеума в ендометриозни клетки под влияние на хормони. 


Трансплантация на ендометриална тъкан
Подобно на теорията за ретроградната менструация, тази теория предполага, че ендометриалната тъкан може да се транспортира от матката до други части на тялото чрез лимфата или кръвния поток.  


Ембрионална клетъчна трансформация
едно от най-обещаващите обяснения за това как се образува ендометриозата е теорията за стволовите клетки. Въз основа на теорията за трансплантацията, теорията за стволовите клетки на ендометриозата предполага, че тези видове стволови клетки мигрират към други части на тялото и се имплантират извън матката, за да причинят ендометриоза. 

Генетичен компонентучените са наблюдавали, че жените са с 5 до 8% по-склонни да развият ендометриоза, ако роднина от първа степен като майка, сестра или баба също има заболяването.  

 

Как да забременеете с ендометриоза?
Ако лекар е установил, че ендометриозата е основната причина за вашето безплодие, тогава лечението на може да подобри шансовете ви за зачеване. Ето някои възможности за лечение*, когато става въпрос за ендометриоза: лапароскопската ексцизионна хирургия; аблацията (малък лазер за изгаряне); хормонални лечения; нестероидни противовъзпалителни лекарства и нагревателни подложки; промени в начина на животпреминаване къмендо диета“ без глутен и млечни продукти, прием на противовъзпалителни храни; асистирани репродуктивни технологии.

 

Как да забременеете с ендометриоза по естествен път?
До 70% от жените с лека до умерена ендометриоза могат да заченат по естествен път в рамките на 3 години. Използването на методи за осъзнаване на плодовитостта, за да разберете вашите уникални признаци и симптоми на плодовитост, може да увеличи шансовете за естествено зачеване с ендо. Можете също да опитате различни пози, които намаляват болката от ендометриозата по време на секс. 

Разбирането на менструалния ви цикъл ще помогне да определите по-добре кога сте в овулация, така че да можете да синхронизирате половия акт с вашия фертилен прозорец, за да имате най-добри шансове за зачеване. Тракерът за фертилитет е ефективно решение за проследяване на цикъла и за измерване на концентрацията на хормоните на плодовитостта. С течение на времето иновативното устройство научава хормоналния ритъм на тялото, за да предскаже кога сте в овулация, като помага да съобразите половия акт с най-фертилното време за вас от месеца.  

 

 

*Преди да предприемете каквото и да е лечение задължително се консултирайте с лекар! 

 

 

ПОЛЕЗНИ СТАТИИ: 

Как се правят Кегел упражненията?

Какво е ендометриоза и пречи ли ни да забременеем?

 

 

 

Пишете ми за темите, които искате да коментираме в рубриката "Женски Тайни" във в. "Галерия" на nachkova.gallery@abv.bg 


Автор:
Галина Начкова, Kegel8 България

 

 Галина Начкова е автор на новата рубрика "ЖЕНСКИ ТАЙНИ" във в. "ГАЛЕРИЯ"!

 

Галина е основател и собственик на онлайн платформата Kegel8 България (www.kegel8.bg), консултант по женско здраве и тазово дъно, сертифициран уелнес коуч, автор и водещ на обучения за жени.

 

 

..........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

 

Статията има за цел да ви предостави полезна информация и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете каквото и да е лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.

 

 

 


KEGEL8 ULTRA 20 V2 за ЖЕНИ - тренажор с електростимулация

 

ПОДХОДЯЩ ПРИ БОЛКА В ОБЛАСТТА НА ТАЗА!

 

 

Kegel8 Ultra 20 V2

 

 

 

 

 

Консумацията на твърде много захар и въглехидрати, води до обостряне на състоянието

прочети още

Средно качваме по 2 килограма всяка Коледа. Представете си „планините“ от храна, вредни напитки и сладки изкушения, които ни очакват.

прочети още

Всички знаем какво е хемороид, но колко от нас се замислят коя е основната причина за заболяването и как може да се предотврати?

прочети още