Как да забременеем с ПОЛИКИСТОЗНИ ЯЙЧНИЦИ

19 август 2022
Как да забременеем с ПОЛИКИСТОЗНИ ЯЙЧНИЦИ
Балансираният режим на хранене и упражненията на Кегел помагат -- статия за в. "Галерия"

 

Синдромът на поликистозните яйчници (СПКЯ) е хормонално заболяване, засягащо повече от 5 милиона жени по света. Това е и една от най-честите причини за проблеми с фертилитета при дамите. Заболяването причинява определен вид хормонален дисбаланс, който може да затрудни овулацията Въпреки това, в наши дни има начини, по които можете да забременеете със СПКЯ, независимо дали ще решите да се подложите на лечение или не. Повечето жени със синдрома могат да забременеят с комбинация от промени в начина на живот, но все пак е добре да се имат предвид и различните варианти за лечение на безплодие, като в някои случаи това може да е инвитро оплождане (IVF). 

 

Можете ли да забременеете със СПКЯ?

Да, дами, можете да забременеете, ако имате тази диагноза. С воденето на по-здравословен начин на живот и добавянето на определени лекарства, синдромът е лечим и бременността е възможна. 

 

Какви са най-общите симптоми свързани със СПКЯ? 

 

Най-честите симптоми включват: нередовен или липсващ цикъл, прекомерно окосмяване по тялото и лицето, акне, косопад, трудности при забременяване, инсулинова резистентност, качване на тегло, обилни месечни периоди; други симптоми може да включват и изтъняване на косата, потъмняване на кожата и развитие на петна в областта на шията или подмишниците. 

 

Как да забременеете с диагнозата СПКЯ?  

 

Отслабване – затлъстяването засяга повече от половината пациентки със синдрома. Ако сте с наднормено тегло, както многото жени с диагноза СПКЯ, може да помислите за отслабване, за да възобновите овулацията си. 

 

Симптомите на заболяването включват проблеми с реагирането на инсулин или инсулинова резистентност. Тя не позволява на тялото да реагира добре на инсулина, което води до висока кръвна захар и липса на енергия. С течение на времето може да причини наддаване на тегло и дори затлъстяване. 

 

Една от основните причини жените със СПКЯ да забременеят трудно е, че нямат овулация или не овулират редовно. Проучванията показват, че дамите със затлъстяване са по-склонни да получат безплодие поради липса на овулация. А както добре ни е известно, без редовна овулация жената не може да забременее. 

 

Намаляването на теглото е едно от най-добрите решения при СПКЯ, тъй като така се намалява броя на циркулиращите андрогени и се повишава инсулиновата чувствителност. Голям брой изследвания показват, че отслабването с 5-10% може да намали инсулиновата резистентност с около 50%, да възстанови овулацията и да регулира менструалния цикъл. 

 

Здравословна диета и упражнения – балансираният начин на живот винаги е важен за бременността, но особено, ако се борите със СПКЯ. 

 

Поддържането на здравословна диета и редовни физически упражнения могат да помогнат за нормално тегло, здрави репродуктивни органи и да повишат инсулиновата чувствителност. Изпълнявайте редовно упражненията за интимните мускули с Кегел тренажор, които повишават имунитета в таза и имат оздравителен ефект при редица гинекологични заболявания, а и са добро средство при лечението на безплодие. Гимнастиката за мускулите на тазовото дъно (упражненията на Кегел) улеснява зачеването, тъй като подобрява състоянието на матката, яйчниците и вагиналните стени с интензивно кръвоснабдяване, което зарежда репродуктивните органи с полезни вещества. По този начин се развива силен имунитет в областта на таза, което е предпоставка за по-лесно забременяване, износване на бебето и леко раждане. Скорошно проучване показа, че терапия с упражненията възстановява редовната менструация при 60% от жените страдащи от синдрома. 

 

Съществува дебат относно това каква е най-подходящата диета за жените със СПКЯ. Най-важното е да се храните с балансирано, с богата на пълнозърнести храни диета, с много плодове, зеленчуци, фибри и протеини. Въпреки че понякога може да се поглезите, добре е да избягвате добавената захар. 

 

Така с течение на времето преминаването към по-здравословен начин на живот благоприятства за редовната овулацията и успеваемостта на лечението на безплодие. 

 

 

ПОЛЕЗНО: 

Книга "Интимна гимнастика за жени"

 

 

 

Пишете ми за темите, които искате да коментираме в рубриката "Женски Тайни" във в. "Галерия" на nachkova.gallery@abv.bg 


Автор:
Галина Начкова, Kegel8 България

 

 Галина Начкова е автор на новата рубрика "ЖЕНСКИ ТАЙНИ" във в. "ГАЛЕРИЯ!

 

Галина е основател и собственик на онлайн платформата Kegel8 България (www.kegel8.bg), консултант по женско здраве и тазово дъно, сертифициран уелнес коуч, автор и водещ на обучения за жени.

 

 

..........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

 

Статията има за цел да ви предостави полезна информация и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете каквото и да е лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.

 

 

 


KEGEL8 ULTRA 20 V2 за ЖЕНИ - тренажор с електростимулация

 

ЗА БЪРЗО И ЛЕСНО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА КЕГЕЛ УПРАЖНЕНИЯ!

 

 

Kegel8 Ultra 20 V2

 

 

 

 

 

Консумацията на твърде много захар и въглехидрати, води до обостряне на състоянието

прочети още

Средно качваме по 2 килограма всяка Коледа. Представете си „планините“ от храна, вредни напитки и сладки изкушения, които ни очакват.

прочети още

Всички знаем какво е хемороид, но колко от нас се замислят коя е основната причина за заболяването и как може да се предотврати?

прочети още