Какво е ЕНДОМЕТРИОЗА и пречи ли ни да забременеем?

5 август 2022
Какво е ЕНДОМЕТРИОЗА и пречи ли ни да забременеем?
Ендометриозата води до сраствания, възпаления и болки в областта на таза -- статия за в. "Галерия"

 

 

Ендометриозата е заболяване, при което тъкан, подобна на лигавицата на матката (известна като ендометриум), започва да расте извън нея. Най-често се разпространява върху яйчниците, фалопиевите тръби, пикочния мехур и таза, но може да расте и извън него. Всъщност, ендометриоза е открита във всеки орган и анатомична структура в тялото, с изключение на далака. 

 

Счита се, че приблизително 2 милиона жени по света имат ендометриоза. Това прави 1 от 10 жени в репродуктивна възраст има ендометриоза. Това е болезнено състояние на репродуктивното здраве, което може да повлияе отрицателно върху плодовитостта. Много жени, които получават диагнозата, се притесняват дали ще могат да забременеят или не. 

 

Все още няма достатъчно консенсус какво причинява ендометриоза, а симптомите са твърде разнообразни. Начинът на развитие на състоянието е специфичен за всяка жена, което прави диагностиката и намирането на подходящо лечение трудно. 

 

За щастие, около 70% от дамите с лека до умерена ендометриоза продължават да зачеват успешно и по нормален път, дори без инвитро оплождане. Въпреки това, колкото по-разпространена е ендометриозата в тялото ви, толкова по-вероятно е да се сблъскате с предизвикателства при зачеването. 

 

Ендометриозата е сложно медицинско състояние, което понякога може да затрудни забременяването и да е причина за безплодие при част от жените (от 30 до 50%). Въпреки това близо 3/4 от жените с лека до умерена ендометриоза зачеват в рамките на 3 години без помощта на инвитро процедури. Това означава, че процесът може да отнеме повече време при пациенти с ендометриоза, които опитват да забременеят по естествен път. 

 

По-обширната ендометриоза може да доведе до развитие на белези или сраствания върху репродуктивните органи. Смята се, че наличието на сраствания допринася за безплодие при пациентките с ендометриоза. Жените с по-тежка ендометриоза може да се нуждаят от лечение за безплодие, за да забременеят. Това обикновено включва лапароскопска ексцизионна хирургия за отстраняване на тъканта от репродуктивните органи. 

 

Ендометриозната тъкан се държи подобно на ендометриума, тъй като се удебелява и кърви всеки месец по време на менструация. За разлика от менструалния цикъл обаче, тази тъкан няма как да излезе от тялото и затова остава в “капан”. В резултат на това жените с ендометриоза могат да получат възпаление, белези и болка. Тази болка често е най-силна по време на менструация, но може да се появи и по всяко време на месеца. 

 

 

Какви са симптомите на ендометриоза?

 

Жените с ендометриоза могат да имат от нулеви симптоми до тежки симптоми на заболяването. Основният симптом е тазовата болка, която се появява най-често по време на менструация. Жените с ендометриоза изпитват изтощителна болка, която се влошава с времето, докато други обратно - може да нямат никакви симптоми. Често тези жени не разбират, че имат ендометриоза, докато не се опитат да забременеят. 

 

Най-честите симптоми на ендометриоза са болезнени и обилни периоди, болка в областта на таза, продължаваща повече от 6 месеца, болка по време на секс (диспареуния), а особено по време на цикъл - гадене или повръщане, болка при движение на червата и/или уриниране, запек и/или диария; ректално кървене, умора, безплодие. Голяма част от жените с ендометриоза, могат да имат и проблеми с мускулите на тазовото си дъно. Обикновено те усещат хиперчувствителност в интимната зона, което води до още по-голяма болка. 

 

Електрическата стимулация (невромодулация) помага за намаляване на болката по естествен път. Ако използвате уреди с електростимулация, те имат програми за леко ангажиране на интимните мускули и за успокояване на входящите нервни сигнали. Така се намалява и свръхактивността на органите, като пикочния мехур, които самата болка предизвиква. 

 

 

ПОЛЕЗНА СТАТИЯ: Как да забременеете с ендометриоза?

 

 

 

Пишете ми за темите, които искате да коментираме в рубриката "Женски Тайни" във в. "Галерия" на nachkova.gallery@abv.bg 


Автор:
Галина Начкова, Kegel8 България

 

 Галина Начкова е автор на новата рубрика "ЖЕНСКИ ТАЙНИ" във в. "ГАЛЕРИЯ!

 

Галина е основател и собственик на онлайн платформата Kegel8 България (www.kegel8.bg), консултант по женско здраве и тазово дъно, сертифициран уелнес коуч, автор и водещ на обучения за жени.

 

 

..........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

 

Статията има за цел да ви предостави полезна информация и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете каквото и да е лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.

 

 

 


KEGEL8 ULTRA 20 V2 за ЖЕНИ - тренажор с електростимулация

 

ПОДХОДЯЩ ПРИ БОЛКА В ОБЛАСТТА НА ТАЗА!

 

 

Kegel8 Ultra 20 V2

 

 

 

 

 

Консумацията на твърде много захар и въглехидрати, води до обостряне на състоянието

прочети още

Средно качваме по 2 килограма всяка Коледа. Представете си „планините“ от храна, вредни напитки и сладки изкушения, които ни очакват.

прочети още

Всички знаем какво е хемороид, но колко от нас се замислят коя е основната причина за заболяването и как може да се предотврати?

прочети още