Какво се случва с тазовото дъно след диагнозата рак на гърдата

28 октомври 2022
Какво се случва с тазовото дъно след диагнозата рак на гърдата
90% от оздравелите изпитват трудности, свързани със сексуалното здраве и отделителните функции 

 

Сигурно много от вас знаят, че октомври е месецът за борба с рака на гърдатавторият най-често срещан вид при жените. През 2020 г. тази диагноза е поставена на 2,3 милиона жени по света. 

  

Когато заболяването е открито навреме лечението е успешно при 92% от случаите. Затова ранното диагностициране на рака на гърдата е от изключителна важност. Това най-често се случва чрез мамографии и други тестове, но не забравяйте, че можете да извършвате редовно самоизследване и у дома. Можете да прочетете инструкции в специализираните сайтове или да се обърнете към личния си лекар. Чудесен начин да се подсещате за самостоятелния преглед е да го правите всеки месец на една и съща дата. Отбележете времето за това в календара си, например в телефона, за да ви напомня кога е моментът! 

  

Науката и вариантите за лечение напредват всеки ден, което е прекрасно! Но все още много методи имат траен ефект върху функционирането на останалата част от тялото и могат да повлияят на качеството на живот на лекуващия се. Установено е, че над 50% от жените ще изпитат промени и в тазовото си дъно след лечение на рак на гърдата. Близо 90% от оздравелите от това заболяване съобщават за сериозни трудности, свързани със сексуалното здраве и отделителните функции на тялото

 

Много от леченията, предвидени за рак на гърдата, като химиотерапия, лъчетерапия или хормонална терапия, могат да доведат до ранна менопауза. Целта на много хормонални терапии е да ограничат количеството и ефекта на естрогена върху раковите клетки, но това също ограничава действието им върху останалата част от тялото. 

 

Хормоните са важни за правилното функциониране на тазовото дъно и когато настъпят промени в нивата им, може да се появи вагинална сухота и сърбеж. Често хормоналните промени са причина и за намаляване еластичността на тъканта, което води до болка, особено при интимен акт. За да намалите сухотата и дискомфорта с партньора можете да използвате естрогенни кремове, лубриканти на водна основа или натурални балсами за интимна грижа. Преди да приложите кремовете върху интимната зона, задължително говорете с вашия лекар, особено, ако сте подложени на химиотерапия или радиация! 

  

Операциите в следствие на заболяването също могат да променят начина, по който се движат и работят мускулите на тазовото дъно. Това може да доведе до запек, инконтиненция (изпускане) и редица други проблеми. Не забравяйте, че изтичането на урина или фекалии (дори съвсем малко) е знак, че тазовото ви дъно не функционира правилно 

 

Лъчевата терапия може да изгори телесните тъкани (включително и в областта на таза) и да ограничи способността им да се движат и разтягат. Физиотерапевтите може да ви помогнат да се научите как да разтягате, движите и масажирате тези тъкани, след като получите разрешение от вашия онколог. Тези специалисти ще ви напътстват и при използването на тренажори за мускулите на тазово дъно. Те могат да ви покажат как да комбинирате едновременно упражнения за тялото (като клекове, напади, разтягане) с използването на Кегел тежести (вагинални конуси). Този тип механични тазови тренажори имат обратна връзка, която ви помага да ангажирате мускулите на тазовото дъно ефективно и комфортно у дома, за да си върнете правилната функция на интимните мускули и да предотвратите неприятните моменти като изпускане, които могат да се появят след лечение на рак на гърдата.  

 

Не забравяйте да обсъдите ВСИЧКИ притеснения или проблеми с вашите лекуващи лекари. Медицинските специалисти ще ви помогнат да възстановите качеството си на живот по най-добрия начин! 

 

 

ПОЛЕЗНА СТАТИЯ: Как се правят Кегел упражненията?

 

 

Пишете ми за темите, които искате да коментираме в рубриката "Женски Тайни" във в. "Галерия" на nachkova.gallery@abv.bg 


Автор:
Галина Начкова, Kegel8 България

 Галина Начкова е автор на новата рубрика "ЖЕНСКИ ТАЙНИ" във в. "ГАЛЕРИЯ!

 

Галина е основател и собственик на онлайн платформата Kegel8 България (www.kegel8.bg), консултант по женско здраве и тазово дъно, сертифициран уелнес коуч, автор и водещ на обучения за жени.

 

 

..........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

 

Статията има за цел да ви предостави полезна информация и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете каквото и да е лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.

 

 

 

С тренажор с обратна връзка ще изпълнявате упражненията на Кегел без грешка, за да имате резултат!  

ЕДНО ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ ИЗОБРЕТЕНИЯ ЗА ЖЕНИ

 

 

KGOAL Kegel8 Ultra 20 V2 Кегел тежести

 

 

 

 

 

Консумацията на твърде много захар и въглехидрати, води до обостряне на състоянието

прочети още

Средно качваме по 2 килограма всяка Коледа. Представете си „планините“ от храна, вредни напитки и сладки изкушения, които ни очакват.

прочети още

Всички знаем какво е хемороид, но колко от нас се замислят коя е основната причина за заболяването и как може да се предотврати?

прочети още