Кегел упражнения при свръхактивен пикочен мехур

25 юни 2018
Кегел упражнения при свръхактивен пикочен мехур

 

 

Свръхактивния пикочен мехур е състояние, което се проявява с почти постоянна нужда за уриниране и може да доведе до инконтиненция и изпускане. Свръхактивния пикочен мехур е още познат като неотложна или императивна инконтиненция.

 

Но независимо от това как го наричаме, това състояние се отличава със следните симптоми: 

 

Неотложност – неочаквана и рязка нужда да посетите тоалетната 

 

Императивна инконтиненция – просто не успявате навреме и може да се изпуснете малко или повече.

 

Чести позиви – постоянни или прекалено чести позиви да ходите до тоалетната по малка нужда. Средно дневната норма е около 8 пъти.

 

Ноктурия– събуждате се повече от веднъж през нощта, за да ходите до тоалетната.

 

 

 

 

 
Кои мускули отговарят за контрола и освобождаването на урина?

 


Сфинктерът на пикочния канал (уретра) е част от мускулите, които обобщено наричаме мускули на тазовото дъно. Този мускул може да се контролира волево и ни помага да задържаме позива за уриниране като му подадем сигнал да изчака. Можем да тренираме този мускул да е по-силен и да издържа по-дълго с помощта на Кегел упражнения. 


Мускулатурата на пикочния мехур (детрузор). Това е неволеви мускул, който се свива не по наше желание, а когато пикочния мехур изпълни капацитета си, за да уринираме. Понякога, обаче, по различни причини мозъка подава сигнали към детрузора да се свива, създавайки усещането, че постоянно ни се пишка, без реално да имаме нужда. Това състояние е познато като свръхактивност на пикочния мехур. 

 

Свръхактивният пикочен мехур е често срещана форма на уринарна инконтиненция, която се лекува широко с помощта на упражнения на мускулите на тазовото дъно (или т. нар. Кегел упражнения). Д-р Лусио и колегите му са проектирали лабораторно проучване, за да изследват механизмите, чрез които контракциите на мускулите на тазовото дъно работят за подобряване на симптомите на свръхактивен пикочен мехур. Проучването дава представа за това как работят Кегел упражненията за намаляване на контракциите на мускула на детрузора на пикочния мехур, съобщава American Journal of Physical Medicine & Rehabilitation, официалното списание на Association of Academic Physiatrists. Повече за самото проучване можете да прочете ТУК.

 

Резултатите сред две групи жени (18 жени с множествена склероза, които страдат от свръхактивност на пикочния мехур и 17 жени, при които неотложните позиви са с неясен произход) потвърждават, че свиването на мускулите на тазовото дъно води до намаляване на налягането, произведено от свръхактивността на детрузора. Въпреки че намаляването на мускулното налягане на детрузора с контракция на тазовото дъно е значително и в двете групи, ефектът е по-голям при пациенти, чиито свръхактивен пикочен мехур е с неизяснен произход. За тази група средното намаление на свръхактивността на детрузора е 69%, в сравнение с 34% при пациентите с множествена склероза.

 

 

 

Изследването показва, че контракциите на тазовото дъно могат да засилят ключовия „доброволен рефлекс“, контролиращ уринирането.
Ако пикочния ви мехур сигнализира, че трябва да отидете преди планираното време, използвайте упражненията на Кегел, за да контролирате усещането, докато не потиснете нуждата и позива за уриниране. Когато започнете да разпознавате какво задейства пикочния ви мехур, ще можете да се обучавате да ходите до тоалетна все по-рядко, с все по-дълги интервали.

 

 

 

От какво може да бъде причинено състоянието на свръхактивен пикочен мехур?

 

Някои лекарства – диуретичните лекарства може да предизвикат подобни симптоми.

 

Кофеин - Всичко от чай, кафе и кола до кофеин в болкоуспокояващи лекарства може да раздразни пикочния ви мехур. Кофеинът е диуретик, което означава, че бъбреците ви ще увеличат количеството урина, която произвеждат. Освен това кофеинът стимулира и активността на пикочния мехур!

 

Алкохол – употребата на алкохол може да влоши императивната инконтиненция и свръхактивния пикочен мехур.

 

Медицински състояния - диабет, болест на Паркинсон, множествена склероза, миома и нараняване на гръбначния стълб могат да предизвикат подобни проблеми.

 

 

 
Как можете да се справите с императивната инконтиненция?

 

Упражнения за тазово дъно - Кегел упражненията или упражненията за тазово дъно са изключително важни. Резултатите могат да отнемат до 3 месеца, но укрепването на мускулите на тазовото дъно означава, че вашият пикочен мехур и тазовите ви органи няма да се смъкнат и да причинят неволево изпускане на урина.

 

Рехабилитация на пикочния мехур - известен също като тренировка на пикочния мехур или възстановяване на пикочния мехур. Чрез създаването на график за вашите посещения в тоалетната ще можете да разберете повече за вашия пикочен мехур и как той работи - в крайна сметка ще можете да го контролирате, вместо пикочния мехур  да контролира вас! Например, поставете за цел да ходите до тоалетната на всеки два часа или на друг редовен интервал, ако не можете да чакате толкова дълго. Ако пикочния ви мехур сигнализира, че трябва да отидете преди планираното време, използвайте упражненията на Кегел/упражнения за тазово дъно, за да контролирате усещането, докато не потиснете нуждата и позива за уриниране. Когато започнете да разпознавате какво задейства пикочния ви мехур, ще можете да се обучавате да ходите до тоалетна все по-рядко, с все по-дълги интервали.

 

Кофеин и алкохол - Намалете количеството, което консумирате, но не намалявайте количеството вода, която пиете! Някои жени намаляват количеството вода, което пият, мислейки, че това ще сведе до по-малко посещения до тоалетната. Това е грешка! Това просто прави урината по-концентрирана и всъщност може да натовари пикочния ви мехур още повече.

 

Предписани медикаменти - Има лекарства, предписани ви от вашия лекар, които могат да ви помогнат за императивната инконтиненция. Но трябва да знаете, че проблемът ви се дължи на слаба мускулатура на тазовото ви дъно, а лекарството ще се справи само с изпусканията и няма да помогне за укрепване на тазовото ви дъно. Така, че не забравяйте да правите и упражненията на Кегел! Тези лекарства обикновено отнемат до 3 месеца, за да проработят и са дългосрочно лечение. Те блокират нервните импулси, които отпускат мускула на пикочния мехур, така че капацитетът му се увеличава. Те, обаче, имат странични реакции като сухота в очите и устата, а понякога и запек.

 

Теглото - Дори и скромната загуба на тегло от 5-10% може да помогне да облекчите императивната инконтиненция и отслабването на тазовото ви дъно!

 

Операции - не се препоръчва при императивна инконтиненция, освен ако не са налице други симптоми.

 

За да можете да спирате позивите за уриниране, трябва да можете волево да свивате и отпускате мускулите на тазовото си дъно. Ако в момента, имате усещането, че този контрол ви липсва или не е достатъчно силен, а мускулите ви са забравили как се стягат, когато им "заповядате", не се притеснявайте. Можете да обучите мускулите на тазовото си дъно отново с малко постоянство с Кегел упражнения. 

 

Ако искате да научите повече за това как да правите Кегел упражнения, прочетете детайлни инструкции ТУК.

 

 

 
Как ще Ви помогнат тренажорите за тазово дъно?

 

Тренажорите за тазово дъно ще ви помогнат да засилите мускулите си "там долу" и когато изпитате позив, а знаете, че мехурът ви още не е пълен, да можете да го задържите.

 

Ако получите позив, след като току що сте били в тоалетната, вие знаете, че мехурът ви не е пълен. Точно в този момент се опитайте да подтиснете този сигнал като стегнете мускулите на тазовото си дъно.  Така мускулите на тазовото ви дъно изпращат обратно сигнал към мозъка ви, който казва "мога да почакам и да стискам". Разбира се в началото ще ви бъде трудно, но се опитвайте постепенно да увеличавате интервалите между посещенията в тоалетната. Не прекалявайте все пак със стягането, нека да стане постепенен процес, за да получите болка от прекалено напрежение в тазовото дъно. Ще ви бъде от полза, ако си водите уринарен дневник и записвате часа и количеството при всяко уриниране, за да следите напредъка си. За да постигнете резултати са необходими последователност и също сила на тазовото дъно.

 

Засилването на тазовото дъно е изпитан начин да се справите със неотложността и свръхактивния пикочен мехур и най-естествения път към тази цел са Кегел упражненията. 

 

Ако искате да усетите точните мускули, които трябва да засилите с помощта на Кегел упражненията, можете да направите следното: Поставете два пръста във вагината - показалец и среден. Разтворете ги на 10 и на 14 часа. Опитайте да стиснете и отпуснете мускулите на вагината около пръстите си. Ако пръстите ви се приближават, това означава, че правите Кегел и стягате мускулите на тазовото си дъно. Подобно контракция трябва да направите, когато получите спешен позив за уриниране.

 

Много от нас трудно се справят с намирането на правилните мускули или загубват мотивация, ако трябва да правят Кегел упражнения сами. Затова на помощ идват тренажорите за тазово дъно, които лесно, удобно и от вкъщи ви осигуряват спокойствието и обратната връзка, че правите Кегел упражненията правилно.  

Умният тренажор за Кегел упражнения kGoal представлява интерактивна тренировъчна система за жени (уред + безплатна смартфон апликация), която предлага уникална комбинация от инструкции, проследяване на напредъка, биофийдбек (обратна връзка), персонализирани тренировки и дори тренировки под формата на забавни игри. 

 

Проучване сред 390 жени, които са използвали kGoal поне 2 пъти седмично в продължение на 6 седмици показва, че:

 

  • Силата на мускулите на тазовото дъно се увеличава с 28% само за 1 месец

  • Мускулите на тазовото дъно стават със 72% по-издръжливи

  • Сексуалните усещания стават 2 пъти по-ярки 
  • Контролът върху уринирането се увеличава с 87%, без да се приемат лекарства.

 

 

 

Когато нямате много добри усещания за областта "там долу" и трудно успявате да свивате и отпускате Кегел мускулите си, не се отчайвайте. Можете да се научите отново да контролирате тези мускули с помощта на домашен Кегел тренажор с невромускулна електрическа стимулация - Kegel8 Ultra 20. Той има специални програми за свръхактивен пикочен мехур, които могат да се използват, както с вагинална сонда, така и с електродни подложки, които се поставят на гърба или на глезена по протежението на нервите, които са свързани с мускулите на тазовото дъно и детрузора.

 

 

Kegel8 Ultra 20 стимулира контракции в тазовото дъно, които упражняват мускулите, за да изградят сила и да задържат всичко на мястото му и да Ви осигурят контрол.

 

Kegel8 Ultra 20 е безопасен и лесен за употреба; както повечето жени, които използват Kegel8 ще Ви се иска да сте го открили по-рано! NMES са слаби електро-сигнали, които достигат до мускулите чрез вагинална сонда или външни кожни електроди. Той е тих, дискретен и удобен за употреба.

 

Източници: How do pelvic floor muscle exercises reduce overactive bladder symptoms?, October 19, 2018, Wolters Kluwer Health, https://www.sciencedaily.com/releases/2018/10/181019120736.htm

Консумацията на твърде много захар и въглехидрати, води до обостряне на състоянието

прочети още

Средно качваме по 2 килограма всяка Коледа. Представете си „планините“ от храна, вредни напитки и сладки изкушения, които ни очакват.

прочети още

Всички знаем какво е хемороид, но колко от нас се замислят коя е основната причина за заболяването и как може да се предотврати?

прочети още