КОЛЕДЕН КЕГЕЛ КАЛЕНДАР

1 декември 2021
КОЛЕДЕН КЕГЕЛ КАЛЕНДАР

 

 

 

Представяме ви 24 "Приказки от д-р Кегел"!

 

През следващите дни, всяка вечер до Коледа ще ви разказваме по една приказа за лека нощ!

 

Очаква ви много любопитна и полезна информация за здравето на жената!

 

Започваме тази вечер...

 

 

 

 

 

 

https://kegel8.bg/media/53/619.png?1638391373877

 

ДЕН 1: Приказка "Женските мускули"

 

Веднъж пациентка споделила на д-р Кегел, че иска да започне да разказва на дъщеря си за тазовото дъно и защо да се грижи за него. Преди години жената беше преминала през тежко раждане и знаеше, че ако дъщеря ѝ започне да упражнява навреме “женските мускули” ще може да роди по-лесно. Дамата разказала на своя гинеколог, че не може да намери подход и не знае как да започне, много ѝ било неудобно...


Д-р Кегел имал огромен опит и през годините многократно му се беше налагало да ползва приказната аналогия за обяснения, дори и при възрастни дами. В този момент лекарят се сети за следното сравнение:


„Точно както Златокосата не искаше кашата й да е прекалено гореща или прекалено студена, никоя жена не иска тазовото ѝ дъно да е прекалено стегнато или прекалено отпуснато. Има златна среда и при мускулите на тазовото дъно (“женските мускули”). Повярвай ми, вие жените просто искате интимните мускули да работят правилно, но повечето от вас дори не подозират защо!”


Докторът веднага събудил любопитството на своята пациентка и тя започнала да задава въпроси: “Но какво става, ако тазовото ни дъно е прекалено стегнато, а когато е прекалено отпуснато?”.


Д-р Кегел вече закъснявал с часовете и посъветвал дамата да дойде в кабинета му отново утре, за да ѝ разкаже как функционира тазовото дъно. Той помолил тя да си запише няколко изречения и още тази вечер да помисли как да ги преразкаже на дъщеря си, като ползва приказната аналогия или дори предмети.

 

“Тазовото дъно обхваща областта от срамната кост до опашната кост. Tазовото дъно е група мускули (16 отделни) с форма на “купа”, която лежи в основата на таза ни. Ако съберем дланите  си в шепи то е приблизително с тази форма и размер.”

 

 

 

 

ДЕН 2: Приказка "Без почивен ден"

 

- Е, справихте ли се с приказната аналогия? Започнахте ли разговор по темата за тазовото дъно с дъщеря си?


Д-р Кегел поднесе чаша чай на своята пациентка, дамата отпи и въодушевено започна да обяснява на гинеколога си как е използвала малък обръч за таза, чорапогащник (за мускулите на тазовото дъно) и разноцветни балони, за да обясни функцията на тазовото дъно и как то поддържа пикочния мехур, матката и ректума (с балоните). Д-р Кегел се усмихна доволно от креативността на жената и си спомни за студентските години и как му се налагаше да представя по подобен начин своите доклади.

- Знаете ли? – каза дамата – въпреки цялото ми старание дъщеря ми не успяваше да си обясни къде точно “там долу” са тези мускули. Тогава ми хрумна нещо и я накарах да си представи, че ако можеше да погледне надолу вертикално между тазобедрените си кости, ще види леглото от мускули и съединителна тъкан (тазовото дъно!) в долната част на таза си. Мисля, че тя започна да разбира.


- Поздравления, Вие сте истински талант! – гордо отбеляза доктора. – Имам около 10 мин. преди следващия преглед, затова докато допиваме чая ще ви скицирам малка част от това, което ни дава здравото и правилно функциониращо тазово дъно. Съветвам Ви да си записвате внимателно – каза грижливо д-р Кегел и повдигна вежди.

- Какво прави тазовото дъно?

- Вашето тазово дъно работи 24/7 (без почивка) и някои от неговите “служебни” задължения може да Ви изненадат. Набързо ще Ви разкажа за 5 от тях:

 1. Поддържа - мускулите на тазовото дъно действат като хамак, поддържащ пикочния мехур, вагината, шийката на матката и матката, дебелото черво, ректума.
 2. Стабилизира - докато работят в унисон с мускулите на бедрата, лумбалния гръбначен стълб и диафрагмата, мускулите на тазовото дъно стабилизират бедрата и седалището, като Ви помагат да стоите изправена, да ходите, да се движите и дори танцувате.
 3. Лимфен дренаж - артериите изтласкват течности през тялото Ви и по-голямата част от тези течности се връщат обратно през вените. Но лимфната система, която източва останалото, разчита на движението на мускули, като тези на тазовото дъно, без което сигурно бихте достигнала безпрецедентни нива на подуване.
 4. Поддържа континенция - мускулите на тазовото дъно помагат на пикочния мехур и ректума да се отварят-затварят при поискване, когато трябва да отидете по малка или голяма нужда, или когато е необходимо да задържите, за да стигнете навреме.
 5. Грижа за интимните усещания - същите тези мускули, които се стискат, за да стигнете навреме до “дамската стая”, са мускулите, които се свиват и освобождават по време на “голямото О”. Това е неволно свиване, но Вие също така можете съзнателно да работите с тези мускули, за да увеличите усещането по време на “танците със свалени панталони”! – побърза да се пошегува д-р Кегел, като намигна на своята пациентка, която се беше вглъбила прекалено много в темата.
- Спомняте ли си онези упражнения за "женските мускули", които Ви карах да правите след като родихте дъщеря си? Тя вече е млада дама и мисля, че може да ѝ разкажете за тях.

- Поздравете семейството и Ви очаквам на профилактичен преглед скоро!
 
 
 

 

ДЕН 3: Приказка “Женска гимнастика или магия?”

 

Жената разлистваше дневника си, като търсеше дата на раждане на дъщеря си, за да се ориентира за периода, в който би следвало да е правила “женската гимнастика”, на която д-р Кегел я беше научил и която буквално спаси отношенията със съпруга ѝ. - спомни си с тежка въздишка тя и врътна очи за онези налудничави времена. След раждането на дъщеря си пациентката на д-р Кегел беше изпаднала в тежка депресия. Освен, че се чувстваше зле, физически сякаш тялото, за което се беше грижила внимателно сега я предаваше. С множество разкъсвания и шевове след раждането на тежичкото си бебе, тя не можеше да си представи, че отново някога ще има интимни отношения и че ще позволи на мъжа си да я види гола отново… 

- Тежко си беше! - въздахна отново Алис и си помисли - направо не знам как се измъкнах от този “капан”. Спомни си как освен дискомфорта в тялото, душата ѝ също страдаше, чувствата ѝ бяха наранени, хормоните не я слушаха, липсваше ѝ каквото и да е самочувствие, нямаше кой да ѝ помага дори и за миг с бебето, мъжът ѝ работеше денонощно… тогав тя беше тотално опустошена. Затъваше все повече и повече в този омагьосан кръг и дори нямаше сили да се зарадва на малкото човече, което беше толкова спокойно и сякаш се стараеше да не я натоварва с нищо. - Бях си истинска късметлийка с това дете, какво съм си мислела тогава! - въздъхна тежко Алис и тръпки я побиха, като се припомняше как беше стигнала почти до развод, докато не се намеси Съдбата, когато  спешно ѝ се наложи да отиде в кабинет на гинеколог поради кървене… И така, тогава нищо неподозираща Алис попадна пред кабинета на своя спасител. Д-р Кегел освен, че се славеше като един от най-добрите гинеколози в страната, беше и отличен психолог, това разбира се му беше дар от Небето, както се казваха пациентките му по онова време. - Добре, че винаги някой отгоре се грижи за мен, сама едва ли бих се справила! - усмихна се изчервена Алис и се удиви сама колко е наивна понякога.


Ако някой ѝ беше казал, че срещата с доктора ще промени нейната женска съдба, сигурно щеше да го помисли за луд. В кабинета на д-р Кегел тя за първи път разбра, че женските органи освен отделителна и репродуктивна функция са двигател на женското здраве и щастие. Също, че има една специална гимнастика (комплекс от упражнения), която докторът беше разработил на база 20 годишни проучвания от древните учения и практики до всичко, което съществуваше като алтернатива и се практикуваше от най-добрите атлети в света. 

- Ах, ето къде се съм ги записала! - възторжено извика Алис и плясна с ръце от щастие. 

- Чакай малко!!! Тук пише, че след като се възстановя е препоръчително да не ги спирам и да правя гимнастиката, като профилактика. - Алис се изчерви, спомни си как след като се възстанови напълно, вече имаше самочувствие и отново се чувстваше привлекателна, можеше да се усети като истинска жена, привличаше мъжките погледи, отношенията със съпруга ѝ разцъфваха по нов и красив начин, до момента, в който детето започна да расте с невиждана скорост и пропорционално на това ангажиментите и грижите също нарастнаха, докато тя тотално забрави за “лечебната, магична гимнастика”. - И така, та чак до днес, а, Алис? - самоиронизира се тя. Тя вече не беше онази объркана млада жена след раждането и гледаше по-трезво на живота. - Каквото толкова, никогане не късно, сега съм все по-близо до менопаузата и си спомням, че някъде си бях записала, че “женската гимнастика” помага и да забавим този процес, но и да преминем по-леко през менопаузата. Така, че скъпа Алис, започваш отново - си каза наум жената, разлисти няколко страници, погледът и шареше, сякаш осмисляше добре информацията, извади един нов лист, взе любимия си химикал и започна да пише:

"Мило момиче, тази “женска гимнастика” е лечебна, това е магия, която ще ти бъде полезна когато си на 20 г., на 30 г., на 40 г., дори на 50 г., а най-вече на 60 г. и нагоре… Упражненията са измислени от д-р Кегел, нашият скъп приятел, един отдаден на професията си лекар, който сътвори тази гимнастика за благополучието на нас жените! От теб мила моя се иска само да изпълняваш упражненията всеки ден по 2 пъти (ако можеш и 3 пъти) за минимум 10 минути на ден! Разбира се винаги можеш да почиваш през уикенда, но прояви воля и бъде упорита, скоро ще усетиш ползите и магията… Мъжките погледи, усещането ти за самата теб, здравата и сияйна кожа на лицето, блясъкът в очите, жизнеността, която ще лъха от теб и ще усещаш с всяка клетка на тялото си и не на последно място интимните усещания слюбимия човек, които ти предстоят. Направи това малко усилие и се погрижи за себе си, не чакай да ти се наложи например след раждането, тогава обикновено не ти е до нищо, камоли до упражнения за интимните мускули. Дори не ми се иска да ти разказвам как от нсъвсем неволното изпускане при смях, когато не се грижим за “женските мускули”, можем буквално да изпуснем органите си, например матката да изпадне извън нас. Скоро ще ти разкажа и за изобретението на д-р Кегел, но има време до сватбата ти, сега едно по-едно. И така, ето как трябва да правиш упражненията на д-р Кегел:

 

 1. Бавни Кегел упражнения – застани права, седни или легни с леко разтворени колене. Бавно стегни мускулите на тазовото дъно и повдигни (или „засмучи” навътре), колкото можете по-силно. Задръж позицията докато преброиш до 5, след което отпусни задължително. Повтори 5 пъти.
 2. Бързи Кегел упражнения – както преди (стягате и повдигате), но бързо за 2 секунди, след което отпускаш за 2 секунди (буквално като мигане). Повтори 5 пъти.
 3. Опитай се да редушав упражненията като правиш 5 бавни Кегели, последвани от 5 бързи. Най-добре за 5 минути.
 4. Добре би било да правиш Кегел упражнения за поне 5 минути по 3 пъти на ден. 

 

Съвет: Когато “женските мускули” станат по-силни удължи времето, за което стягаш и повдигаш. Целта е да успееш да задържиш всеки бавен Кегел за отброяване до 10 (или около 10 секунди).

Още един съвет: Увери се, че упражняваш “женските си мускули” (интимните мускули), а не дупето, бедрата, корема или краката. Отначало може да изглежда трудно, особено ако мускулите са по-слаби, но след няколко седмици ще бъдеш изумена как ще овладееш техниката на д-р Кегел.

Последен съвет (обещавам!): За най-добри резултати прави упражненията редовно, дори и да забравиш някога, просто продължи отново като се сетиш, защото истинската “магия” и усещания ставт след шестия месец."

 

На Даяна и всички бъдещи жени в нашия род с любов,

Мама Алис

 

 

 

ДЕН 4: Приказка "Кегели и за мен, моля!"

 
- Д-р Кегел! - извика от вратата следващата пациентка. Влезе, трясна силно вратата и се подпря с две ръце върху бюрото на доктора, като го гледаше изпитателно отгоре. - Как не сте ми казал досега? Защо трябваше да разбирам от Алис, че имало някаква женска гимнастика и то измислена от Вас самия?
 
- Ниии-наа - изрече д-р Кегел спокойно и равно, като чак сега надигана поглед към напрегната си пациентка. - Какво е това вълнение, седни да си поговорим първо.
 
Нина беше висока, нежна и елегантна дама, която изглеждаше доста крехка външно, но всъщност беше истински ураган, особено когато трябваше да отстои своето! Беше родила преди 6 седмици и днес за първи път дойде на преглед отново. Тя страдаше от в@гинизъм, а сега след раждането вече не можеше да разбере дали я боли от самото раждане или състоянието ѝ просто се беше задълбочило. Беше изнервена до краен предел.
 
Д-р Кегел започна със сериозен тон. - Няколко уточнения! С женската гимнастика се започва с първия полов контакт, желателно преди бременност, а след раждане в най-добрия случай след месец и половина. За целта се посещава гинеколог, който установява дали всичко “там долу” е зарастнало и възстановено и съответно дава разрешение за “нови действия” на “женските мускули”! Затова нека започваме без излишни изблици и настроения. Да не говорим, че при твоето състояние (в@гинизма), може изобщо да не стигнем до назначаване на тази гимнастика. Приготвяй се, Нина! - намигна ѝ, вече с лека усмивка д-р Кегел и посочи паравана!
 
- Така, както ѝ предполагах. Виждам, че с раждането симптомите на вагинизъм при теб са намаляли! - Нина беше смаяна, защото и тя усети, че докторът успя да я прегледа много по-лесно от преди и дискомфортът сякаш беше изчезнал. Въпреки недоспиването и цялата ѝ напрегнатост се оказа, че сега усещането за болка просто беше някаква “предишна команда” за управление на тялото ѝ, която вече не ѝ служеше и беше се сменила с нещо ново и непознато за нея - лекота и дори приятно усещане.
 
- Докторе, това дали има връзка с това, че избрах да родя естественото?
- Определено! Някои дами изпитват намаляване на симптомите на вагинизъм след бременността и/или раждането, докато други изобщо не изпитват промяна. Е, Нина, ти както винаги си късметлийката сред моите пациентки!
- Като се замисля - каза Нина - интимните ми мускули по време на бременността бяха по-отпуснати. Просто аз все бях свикнала да ме боли и сякаш мозъкът ми отказваше да приеме това ново усещане.
- Да, определено след раждането мускулите ти са се поразтегнали, което би трябвало да направи интимните отношения със съпруга ти по-малко болезнени. Виждам и че всичко се възстановява добре и след още някой друг ден може да се престрашиш и да си върнеш интимния живот.
- Прекрасна новина - плесна с ръце Нина и побърза да попита - А кога започвам с Вашите “магични” упражнения, за които Алис ми разказа чудеса?
 
- Ех, Нина, колко си любопитна само! Заради твоите сцени преди малко загубихме много време, затова запиши упражненията от Алис, а сега слушай внимателно какво още искам от теб. Започни с това дишане, което ще синхронизира работата на диафрагмата, коремните ти мускули и мускулите на тазовото ти дъно. Тази техника ще ти помогне да се отпускаш все повече, докато болката отшуми напълно (да се надяваме). Когато се сетиш през деня дишай за няколко минути по следния начин:
 1. Вдишваш - мускулите на корема се издуват, интимнуте мускули се отпускат.
 2. Издишваш - коремът се прибира навътре, а мускулите на тазото дъно меко се стягат и се прибират нагоре.
Започвай с Кегелите и дишането още днес! А другия път ще проверя дали техниката ти е правилна и ще измерим силата на “женските ти мускули” с перинеометъра! Съгласна си, нали? - каза д-р Кегел докато изпращаше Нина към врата, която кимаше одобрително, вече във видимо добро настроение и с широка усмивка върху красивото си лице.

 

 

ДЕН 5: ПРИКАЗКА "ПЕТТЕ ГРЕШКИ"

 

Днес д-р Кегел беше отделил 1 час за няколко от най-новите си пациентки, които повече от месец усилено правеха самостоятелни упражнения за интимните мускули. Бяха подпалили телефонната линия от въпроси. Повечето случаи абсолютно идентични, затова той реши да си спести малко време и да обясни на всички грешките, които се допускат в интимната гимнастика (по конкретно Кегел комплексът, който беше разработил той).

- И така дами, извадете химикалките и моля да се концентрираме, защото скоро фоайето ми ще е претъпкано с нови пациентки! 

- Може ли да започнем с моите въпроси? Мисля, че при мен е най-спешно, тъй като упражненията сякаш не работят! - побърза да каже една от жените. - Момичета, въпросите Ви са абсолютно идентични. Нека обясня най-честите грешки, които е възможно да допускате при изпълнението на Кегелите, а въпросите да оставим за финала. Започвам и моля Ви, ако възникнат въпроси просто си го запишете за накрая. - каза с топла усмивка лекарят.

Сега, когато знаете как да правите Кегелите и коя е най-добрата позиция за това, е време да се уверите, че ги правите правилно! Ако правите упражнения за тазовото дъно от известно време, но не виждате особено подобрение и не усещате разлика, значи е възможно да сте една от многото жени, които допускат малки грешки. Тазовото дъно е сложна част от тялото и е лесно да сбъркате, без дори да го осъзнавате. Подготвил съм списък с 5 от най-често срещани грешки и как да ги коригирате, за да имате ефективно натоварване на интимните мускули...

 

1. Натискате вместо да повдигате

Усещате ли натиск надолу когато правите Кегел упражнения? Това е много лош знак и може да ви навреди! Натискът надолу деформира мускулите на тазовото дъно, пренатоварва ги, като ги прави още по-слаби! Ако симптомите ви се влошават след “женската гимнастика”, значи е добре да коригирате техниката си възможно най-бързо! Прегънете възглавница на две, поставете я между краката си, седнете върху коленете си и върху възглавницата на пода (в поза ездач). Докато стягате мускулите се опитайте да приберете навътре цялата си интимна зона от повърхността на възглавницата, без да повдигате таза. Това ще ви помогне да направите правилното засмукване на мускулите.

2. Не използвате всички мускули

Често хората си мислят, че правят Кегел упражнение, когато всъщност просто стягат бузите на дупето си. Накрая вероятно ще имате доста добре оформена задна част на тялото, но това няма изобщо да помогне на тазовото ви дъно! Когато правите Кегел упражненията започнете с леки стягания като се концентрирате върху това да изолирате изцяло тазовото си дъно от мускулите на дупето. Ако дупето ви започне да се стяга отпуснете всички мускули и опитайте отново. Ако се затруднявате да намерите правилните мускули, много би ви помогнал един от моите перинеометри (тренажори). Той ще ви даде обратна връзка дали напрягате правилните мускули и с каква сила се случва това. 

3. Стягате, но не отпускате

Едно упражнение трябва да включва пълно отпускане на мускулите в края! Липсата на отпускане след стягането може да причини напрежение, мускулни спазми и бърза умора. Може още да доведе до хипертонични мускули (твърде стегнати мускули). Твърде стегнатите мускули на тазовото дъно водят до състояния като хронична тазова болка и запек. Дишайте дълбоко докато правите упражненията. Така ще се уверите, че отпускате тазовото дъно след всяка контракция. Бройте бавно до 5 и вдишайте, докато стягате мускулите, след което издишайте бавно, като броите до 5, докато ги отпускате. Дълбокото дишане (известно още като диафрагмено дишане) ви помага изцяло да активирате мускулите си и да се уверите, че те наистина се стягат.

4. Грешна позиция

Погрешната позиция е голям проблем – много лесно може да се окажете прегърбени, особено, ако прекарвате по-голямата част от деня си седнали (например на бюро). Това ще ви причини болки в гърба и други здравословни проблеми, включително такива с тазовото дъно (нарушаване на кръвообръщението в областта). Както съм ви казвал и преди, седенето с изправен гръб по време на Кегел упражненията ги прави 24% по-ефективни. Причината за това е, че когато торсът е изпънат той осигурява по-добра опора и така тазовото дъно може да се стяга много по-ефикасно. За перфектно изпълнение на Кегел упражненията сядайте изправени – изпънете гръбнака си и се уверете, че дупето ви е опряно в облегалката на стола. Възглавницата за корекция на стойката може да ви помогне за това  (поставете я на кръста).

5. Стягате повече от необходимото

Стягането на коремните мускули докато правите упражненията ще намали ефективността им. Използването на тези мускули твърде много напряга тазовото дъно, особено при наличие на пролапс (генитално смъкване). Напрягането на коремните мускули може също така да доведе до мускулни спазми на тазовото дъно и дори сериозна и продължителна болка. Опитайте се да изолирате мускулите на тазовото дъно докато правите Кегел упражненията. Нормално е да усетите стягане на коремните мускули, но то не трябва да бъде преднамерено. Ако ви е трудно да избегнете този вид стягане отново ви напомням за перинеометъра, с който може да проверим какво се случва при вас, за да се уверите, че стягате мускулите на тазовото дъно, а не тези на корема. Използването на тренажор прави упражненията с 50% по-ефективни, тъй като изолира мускулите на тазовото дъно.


Имате ли въпроси или ще останат за следващата ни среща? - попита д-р Кегел, видимо обърканите дами, които се опитваха да запомят всичко и да го осмислят. 

 

 

ДЕН 6: ПРИКАЗКА "ИЗОБРЕТЕНИЕТО"

 

През годините д-р Кегел наблюдаваше как упражненията му се отразяват върху здравето на неговите пациентки и много често чуваше изречението “Не мога повече, не разбирам изобщо какво се случва “там долу” и не мисля да продължавам с гимнастиката”. 

В изследванията си д-р Кегел не веднъж беше отбелязал, че пациентките му са склонни да се обезкуражат, ако нямат възможност да повторят усилията си под наблюдение и не установяват напредък от “женската гимнастика”.  Затова по онова време той беше започнал да разработва изобретение, което да помогне на жените да преодолеят трудностите, които срещат, докато се опитват да правят упражненията му за тазовото дъно правилно. Когато изобрети устройството го нарече "Кегел перинеометър” (първият тренажор), в началото имаше няколко бройки само за кабинета си, но новината се носеше дискретно из дамските среди “от ухо на ухо”, а желаещите чакаха на опашка пред вратата му и накрая д-р Кегел започна да дава на пациентките си перинеометри, които те да използват сами у дома.

- Докторе, когато го стискам и отпускам с ръка ми се струва, че ще ми е много лесно и с "женските мускули"! - каза оживено Нина, докато разглеждаше Кегел перинеометъра с огромно любопитство.

- Не искам да те разочаровам, но не бъди толкова сигурна, мила! - усмихна се д-р Кегел и я погледна изпитателно.

- Може ли да ми обясните на какъв принцип точно работи Вашето изобретение? - попита Нина, която изглеждаше смаяна.

Доктор Кегел усещаше умората, която вече го беше изтощила в края на деня, но остави очилата си върху бюрото и докато разтриваше слепоочията си, започна търпеливо да разказва за тренажора. 

- Перинеометърът работи механично, тоест ти стягаш и отпускаш мускулите на тазовото дъно, а той ти дава обратна връзка. Устройството има мека сонда, която се поставя “там долу” и когато я притиснеш, апаратът показва с каква сила (налягане) упражняваш мускулите на тазовото дъно. Това измерване на силата е от жизненоважно значение за успеха на упражненията ми. Забелязал съм, че жените, които могат да стискат по-силно имат далеч по-малко проблеми в интимната област. Пациентките ми постигат отлични резултати от използването на тренажора. Мога да обобщя, че успехът е при 93% от дамите. Те се справиха с проблеми като инконтиненция след раждане, смъкване, интимен дискомфорт и отпуснати “женски мускули”. Тренажорът не само помага да намериш правилните мускули, но и да ги упражняваш правилно и ти сама ще забележиш подобрение в силата на мускулите си и каква е разликата при упраженията с и без тренажор.

- Чудесно! Вече нямам търпение да направя сравнението! До следващия път, Докторе! - изтреля бързо Нина и буквално излетя от кабинета на Кегел.

 

 

 

ДЕН 7: ПРИКАЗКА "ЛЮБОВ И ОЩЕ НЕЩО"

 

Дъщерята на Алис се беше превърнала в ослепителна млада дама! Тя завършваше медицина и беше лудо влюбена в годеника си. Сватбата наближаваше и леля ѝ реши да я покани на чай. Нина беше толкова настоятелна да се срещнат възможно най-рано преди сватбата, че буквално ѝ звънеше всеки ден. Най-накрая София намери малко време между практиката и любовта, и прие поканата на леля си.
 
- Какво е това, което не търпи отлагане, лельо? - сядайки на масичката попита леко сърдито София.
- Толкова си се разхубавила, а като видиш какво ти нося направо ще оцветиш тези бузки в червено! - изкикоти се Нина и я ощипа, както правеше винаги когато не са се виждали дълго време. - Мисля да не го разопаковаме тук, но съм сигурна, че ще ахнеш, като разбереш какаво е. Исках да ти го подаря достатъчно рано, че като ви знам младежите може да ни изненадате с бебе и по-рано. С две думи, не искам да чакаш като мен и майка ти да ти стане нещо и тогава да търсиш решения. А и в едно хубаво нещо съм убедена, че интимните ви отношения вече никога няма да са същите! - намигна загадъчно Нина на смаяната си племенница.
 
- Лельо ти за упражненията на д-р Кегел ли ще ми говориш сега? Нали знаеш, че още на 16 г. мама ми ги обясни надълго и широко с обръчите? - и двете жени избухнаха в неистов смях.
- Да знам, Софи и колкото и да ми е смешно, майка ти намери доста креативен подход, това не може да ѝ го отречем. Но, не мила моя, нося ти “изобретението”! - каза въодушевено и шепнешком Нина.
- Неее, наистина ли? Аз, аз.. не знам какво да кажа, мислех, че вече не се намират, а мама е консервативна в това отношение, тя държи да си се мъчи самостоятелно. Да си призная планирах да го потърся след раждането! - изчерви се София.
- Знаех си аз и за това толкова настоявах да ти го дам преди да си забременяла. Взех един тренажор и за теб още когато д-р Кегел за първи път ми го представи. Знаеш ли колко дълго чаках този момент!!! Започвай “женската гимнастика” с устройството още тази вечер. Чуваш ли? Сигурна съм, че знаеш какво да правиш.
- Да, нали знаеш колко рано ми четоха тези лекции - погледна я София и двете жени отново се закикотиха истерично…
 
Още същата нощ София беше смаяна от разликата! Сякаш за първи път чувстваше тази интимна част от тялото си по нов начин. Усещаше “женските си мускули” отвътре и как те наистина трябваше да работят правилно. Тя си каза наум “Как е възможно? Все пак уча медицина и си мислех, че всичко ми е ясно “там долу”!…. Уаууу!” - изрече вече на глас младата дама.
 
- Какво толкова интересно се случва в тази баня? - попита годеникът ѝ, като почука закачливо на вратата.
- Всичко е наред! Идвам след малко, скъпи! - каза звънливо и кикотейки се за пореден път София.
 
Само няколко седмици след като тя се упражнява с “любовното тренажорче”, двамата годеници бяха още по-влюбени. Крис не спираше да се чуди какво става с него, усещаше, че се случва някаква магия между тях. София го привличаше и притегляше още повече, часовете прекарани заедно с нея бяха живи, ярки и пълноценни. Но в крайна сметка той реши да не се замисля прекалено много на какво се дължи тази "магия". Той просто се наслаждаваше на времето с годеницата си, беше вдъхновен и чертаеше планове за бъдещето им, отдаде “вълшебството” на младостта им, на тяхната разцъфваща лювоб, на това, че е декември, всичко е празнично, а и скоро наближаваше сватбата...
 
 
 

 

ДЕН 8: ПРИКАЗКА "СТУДЕНТСКИ ЖИВОТ"

 

Ето защо държа да разберете колко е важно правилното функциониране на мускулите на тазовото дъно и за двата пола! - завърши лекцията си д-р Кегел със загрижено и типично за него сериозно изражение. А, сега започвайте с практическата част, когато екипът ви е готов, предайтe материалите и заминавайте да празнувате края на семестъра!
Студентите “зажужаха” оживено и започнаха да обсъждат помежду си задачите, които д-р Кегел им беше поставил.
Няколко екипа вече се бяха разпалили и скоро започнаха споровете по раздела анатомия. Най-много студентите се бяха впечатлили от малко известните факти за интимните мускули (и при двата пола). Тези заданията се изпълняваха бързо и в удивителен синхрон. Материята им беше толкова интересна, че повечето скоро щяха да са приключили и да се отправят на заслужено празненство.
 
Въпросите в теста бяха много интересни и позитивни, а отговорите определено събуждаха любопитството:
 
В: Каква е защитната функция на мускулите на тазовото дъно (МТД)?
Отговор:
- При добър мускулен тонус устройството и разположението на женските полови органи почти изключват възможността за попадане на инфекция отвън. При недостатъчен мускулен тонус гениталните мускули са най-нежното и открито място за проникване на инфекция.
 
В: Какъв е очаквания оздравителен и лечебен ефект от гимнастиката на МТД?

Отговори:
- Предотвратяване на ерозия на маточната шийка.
- Активна профилактика срещу рaк на органите на малкия таз.
- Справяне с проблеми с гинекологичното здраве: изпускане на уринна, в@гинити,хронични цистити, млечница, смъкване/ отпускане на вл@галището, хронични аднексити, параметрити, лечение на инфекциозни заболяванив.
- Почистване на в@гиналния мускул от слуз и болестотворна миклофлора.
- Нормализиране на процеса на лубрикация.
- Стимулиране на отделянето в кръвта на женски хормони (имат ефект на подмладяване, усилват женската привлекателност и позитивна житейска нагласа).
Протича оздравяване на органите в малкия таз и в@гиналния мускул чрез засилване на кръвоснабдяването и насищане с хранителни вещества.
- Развива се мощен имунитет срещу инфекции и патогенна миклофлора чрез укрепване и удебеляване на мускулната тъкан и лигавицата.
- Лечение на безплодие и улесняване на зачеването.
- Забавяне на климактериума, а следователно и биологичното стареене.
 
В: Какви са очакваните резултати от гимнастиката за МТД при с3kсуалната функция?
Отговори:
- Усилване на либидото (желанието).
- Стимулиране изхвърлянето в кръвта на женски хормони (подмладяващ ефект, женственост, привлекателност).
- Развитие на тонус и сила на МДТ.
- Динамично намаляване на обема на в@гината.
- Отделяне на феромони.
- Лесно достигане до кулминация и засилване на интензивността на усещанията.
- Подобряване 3ректилната дисфункция при мъжете.
- Увереност в интимните отношения и осъзнаване на собствената значимост.
 
- И бих дописала “стимулира мъжете да проявяват нежност и да правят скъпи подаръци”! - каза съвсем уверено и със самочувствие студентката от Екип №1 пред смаяните погледи на колегите си.
- Да празнуваме края на семестъра и животааа! - вече се чуваха радостни изблици от студентите по коридорите, а нощта тепърва настъпваше…
 
 

Вижте продължението в част 2 тук!

 

Консумацията на твърде много захар и въглехидрати, води до обостряне на състоянието

прочети още

Средно качваме по 2 килограма всяка Коледа. Представете си „планините“ от храна, вредни напитки и сладки изкушения, които ни очакват.

прочети още

Всички знаем какво е хемороид, но колко от нас се замислят коя е основната причина за заболяването и как може да се предотврати?

прочети още