Липсата на движение води до ХЕМОРОИДИ

16 декември 2022
Липсата на движение води до ХЕМОРОИДИ
Помага приемът на фибри, вода, Алое Вера, коприва и лаксативи -- статия от рубриката "Женски Тайни" във в. "Галерия"

 

Напоследък в медицинската литература (и не само) обръща значително внимание на заболяванията, причинени от застой на венозна кръв в малкия таз. Всички знаем какво е хемороид, но колко от нас се замислят коя е основната причина за заболяването и как може да се предотврати? 

 

По-голямата част от населението живее в големите градове и работи основно в офиси, а напоследък дори все по-често в хоум офис. Прекарваме значителна част от деня в седнало положение и стоим неподвижни над 8 часа на ден, най-често пред компютъра. Получава се така, че венозната кръв трудно се връща към сърцето и следователно тъканите и органите получават по-малко артериална кръв. В тази ситуация органите в малкия таз страдат най-много от този застой. Като резултат имаме постоянно венозна кръв в малкия таз, което допринася за развитието на различни инфекции, микроби и токсини. Поради повишаване на налягането и стагнация на кръвта във вените на малкия таз и венозните плексуси на ректума, възникват и хемороидите. Тоест появяват се, като отоци, когато вените в долната част на ректума и ануса се разширят, подуят и възпалят. 

 

Това е често срещан проблем и при двата пола. Всеки човек, на всяка възраст, може да развие хемороиди, но това се случва по-често при бременни жени и хора, които имат констипация (запек). Трябва да знаете, че можете да вземете мерки, за да си помогнете и да не страдате мълчаливо! Смята се, че до 50-годишна възраст повечето хора са имали хемороиди поне веднъж. През 2012 г. думата „хемороиди“ е най-търсеният здравен термин в Гугъл. Затова бъдете сигурни, че не сте сами! 

 

В повечето случаи хората може дори да не знаят, че ги имат, но тежките хемороиди са болезнени и дори сърбящи. Понякога те се появяват напълно произволно. Смята се обаче, че друг отключващ фактор е запекът, тъй като напрежението може да окаже натиск върху кръвоносните съдове в тази област. 

 

Това, което увеличава шансовете да получите хемороиди, включва: наднорменото тегло; продължителната констипация; бременността; възрастта (след 50 години тъканите стават по-слаби, което увеличава риска); честото вдигане на тежести; продължителната диария; фамилната предразположеност. 

 

Хемороидите се класифицират като първа, втора, трета или четвърта степен. Тези от първа и втора степен са най-често срещаните, най-безобидните и обикновено утихват сами след няколко дни без да изискват лечение. Трета и четвърта степен са най-болезнени и изискват медицинско лечение. 

 
Лечението на хемороиди от 1-ва и 2-ра степен е консервативно и включва няколко прости промени в начина на живот и при двата пола – използване на столче за тоалетна (за лесно изхождане); прием на много вода; увеличаване количеството на фибри в диетата (пълнозърнест хляб, зърнени храни, плодове и зеленчуци, 5-30 g неразтворими фибри на ден). 

 
За успокояване на леките хемороиди, ако са болезнени, възпалени или сърбящи: използвайте влажна тоалетна хартия за почистване, като потупвате областта, вместо да търкате; нанасяйте външно гел с 90% Алое Вера за мазане; за подпомагане на тялото вътрешно може да приемате Алое Вера гел за пиене, както и коприва; ако се налага вземете болкоуспокояващо като парацетамол; попитайте личния си лекар, дали може да ви предпише и болкоуспокояващ крем, който съдържа локален анестетик; можете да приемате лаксативи без рецепта, като например тези, съдържащи сена. 

 

С няколко прости промени в начина на живот и упражнения за мускулите на тазовото дъно можете да си помогнете да се освободите от болката, сърбежа и срама от хемороидите. Упражненията помагат за предотвратяване на хемороидите, като увеличават притока на кръв към аналната област и подобряват кръвообращението – тъй като именно лошото кръвообращение допринася за развитието им! Лечебната интимна гимнастика укрепва аналните мускули, а това осигурява добра опора за вътрешните хемороиди и предпазват съществуващите от уголемяване или изпъкване навън! Упражненията за интимните мускули ще ви помогнат да стегнете тъканите и да контролирате изтичането около проблемната зона, където са хемороидите. 

 

 

 

 

Пишете ми за темите, които искате да разгледаме в рубриката ми "Женски Тайни" във в. "Галерия" на office@kegel8.bg

 Галина Начкова е автор на рубриката "ЖЕНСКИ ТАЙНИ" във в. "ГАЛЕРИЯ!

 

Галина е основател и собственик на онлайн платформата Kegel8 България (www.kegel8.bg), консултант по женско здраве и тазово дъно, сертифициран уелнес коуч, ментор, автор и водещ на обучения за жени.

 

 

..........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

 

Статията има за цел да ви предостави полезна информация и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете каквото и да е лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.

 

 

 


KEGEL8 ULTRA 20 V2 за ЖЕНИ - тренажор с електростимулация

 

ПОДХОДЯЩ ЗА ТЕРАПИЯ И ПОДДЪРЖАНЕ НА МУСКУЛИТЕ НА ТАЗОВОТО ДЪНО!

 

 

Kegel8 Ultra 20 V2

 

 

 

Консумацията на твърде много захар и въглехидрати, води до обостряне на състоянието

прочети още

Средно качваме по 2 килограма всяка Коледа. Представете си „планините“ от храна, вредни напитки и сладки изкушения, които ни очакват.

прочети още

Креатин, протеинова добавка, упражнения на Кегел и йога помагат при контузии

прочети още