Кегел упражненията - механични или с електронен тазов тренажор

7 юни 2020
Кегел упражненията - механични или с електронен тазов тренажор

Ако изпитвате трудности да започнете с Кегел упражненията си или се притеснявате, че не ги правите правилно, специализираните тренажори ще подобрят ефективността на всяко стягане, което правите.

 

Ако пък сте напреднали в Кегел упражненията и те са станали навик като миенето на зъбите за Вас, можете да използвате уредите за Кегел упражнения като допълнително предизвикателство или да разнообразявате тренировъчната си програма с тях.

 

 

 

Механичните Кегел упражнения наричаме упражненията, при които Вие сами свивате и отпускате мускулите на тазовото си дъно.

 

С механичните упражнения можете да използвате и помощен уред, като вагинален конус, например, който да осигурява допълнително съпротивление и по-интензивна тренировка на мускулите.

 

Можете да използвате и уред с обратна връзка (като механичен биофийдбек тренажор), за да потвърдите, че стискате правилните мускули и проследявате напредъка си, като виждате стойност на силата си на стягане.

 

 

Електронните тазови тренажори свиват и отпускат тазовото ви дъно за вас.

 

Това ги различава от механичните Кегел упражнения. Но не си мислете, че електронните тренажори непременно са за по-мързеливите от нас. Кегел упражненията не са толкова лесни.

 

Всъщност 50% от жените не знаят как да извършат ефективно свиване на мускулите на тазовото си дъно (и подозираме, че повечето от останалите 50% просто забравят или не могат да намерят време да ги направят!). В същото време електронният тазов тренажор може да свърши тази работа по-ефективно и вместо нас.

 

Просто изберете една от предварително зададените програми на устройството и оставете машината да свърши работата.

 

 Използването на тренажор за тазово дъно - механичен или електронен може да подобри:

 

 

 • Вашата тренировъчна техника - особено ако се затруднявате да свиете правилните мускули.

 

 • Ефективността на вашето време, прекарано в Кегел упражнения.

 

 • Вашата мотивация и в резултат на това продължителността на Кегел тренировките Ви.

 

 • Вашите резултати!

 

 

Прочетете, за да научите повече за това как тренажорите могат да помогнат за подобряване на силата на мускулите на тазовото Ви дъно.

 

Иновативният тренажор за Кегел упражнения kGOAL е интерактивна тренировъчна система за жени (уред + безплатна смартфон апликация), която предлага уникална комбинация от инструкции, проследяване на напредъка, биофийдбек (обратна връзка), персонализирани тренировки и дори тренировки под формата на забавни игри.

 

 

Тренажор за Кегел упражнения kGOAL

 

 

 

Как kGoal ви помага да правите Кегел упражнения

 

 • Обратна връзка - получавате я в реално време, на своя смартфон. Вибрационната и визуална обратна връзка ви позволява да виждате какво правите със своите тазови мускули в момента на тренировка.

 

 • Тренажорът води тренировката - получавате лесни инструкции как да следвате тренировъчните програми, които се адаптират спрямо тялото ви.

 

 • Проследявате своя прогрес - получавате възможност да следите своя напредък и да виждате как силата на тазовите ви мускули се е променила с времето.

 

 • Приспособява се към тялото ви за максимален комфорт - възглавничката за стискане на kGoal се пълни с въздух и е мека, гъвкава, регулируема, за да пасне идеално на тялото ви.

 

 • Прави упражненията на Кегел забавни - тренирате мускулите на тазовото си дъно чрез забавни тренировки, които са базирани на игри.

 

 • Толерантен към тялото ви - kGoal направен от 100% безопасен за тялото ви медицински силикон клас VI, без фталати.

 

 

Вагинални конуси Kegel8

 

 

 

Много физиотерапевти препоръчват да използвате специални тренажори със съпротивление - напр. вагинални конуси, за да подобрите техниката си.

 

Конусите могат да бъдат с различен размер и тежест, осигурявайки ви постепенно и прогресивно упражняване на тазовото дъно за по-добри и по-бързи резултати.

 

Най-големият и лек конус е и най-лесният за задържане. С напредването на тренировките ще се усетите по-силна и постепенно ще можете да продължавате към по-малките, които са и по-тежки, докато тазовото ви дъно се укрепва.

 

 

Вагиналните конуси Kegel8 имат уникална индикаторна опашка.

 

Докато правите вашите Кегели с вагиналните конуси, ще видите как уникалната индикаторна опашка се движи надолу и така ви показва, че правите упражненията правилно.

 

Когато стиснете и повдигнете мускулите си, както трябва, опашката се движи надолу. Ако опашката се движи нагоре, значи вместо тазовото си дъно, упражнявате дупето, бедрата или други мускули.

 

Тазов тренажор за механични Кегел упражнения с обратна връзка (биофийдбек)

 

 

Тези тренажори често се предлагат с две части: една част - сонда, която поставяте вътре във вагината си, за да стискате по време на Кегел упражненията, и ръчно контролно устройство с екран, което ви казва дали стискате правилните мускули и колко силно го правите.

 

 

Поставете си за цел да подобрявате силата на тазовото си дъно всяка седмица, за да поддържате мотивацията си и да докажете колко добре се справяте. След това поддържайте нивото си с по-редки, но регулярни упражнения, за да не губите добрата си форма.

 

Електронни тазови тренажори: Невромускулна електрическа стимулация (NMES)

 

 

 Електронен тренажор с вагинална сонда
Електронен тренажор с кожни електродни подложки

 

 

Повечето електронни тазови тренажори използват невромускулна електрическа стимулация (NMES) за укрепване на тазовото Ви дъно. Те работят като произвеждат електрически импулси, които стимулират мускулите и нервните влакна във Вашата тазова област.

 

............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

 

Клинично доказано е, че е повече от 2 пъти по-ефективно да използвате електростимулация от това да изпълнявате Кегели механично. Това означава, че с електронния тазов тренажор можете да тренирате по-рядко и да постигнете по-добри резултати.

 

............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

 

 

Ако досега не сте използвали нервно-мускулен стимулатор, идеята да прилагате електрически импулси върху тялото Ви може да Ви изглежда малко странна.Но няма нужда да се притеснявате - тялото Ви вече използва електрически сигнали през цялото време. Например, да кажем, че искате да напрегнете мускула на бицепса на ръката си. За да направите това, Вашият мозък изпраща електрически сигнал до мускула Ви чрез нервната Ви система. Когато сигналът достигне до бицепса Ви, той кара мускула да се свива и когато сигналът не присъства, мускулът Ви отново се отпуска.

 

 

Електронните тазови тренажори работят по много сходен начин - изпращат електрически импулси към прецизни зони на отслабените мускули във вашата тазова област, карайки ги да се свиват и отпускат. С течение на времето това укрепва мускулите и нервните влакна, като ви осигурява по-голям контрол върху мускулите и подобрява тонуса и силата на стягане. Периодите на стимулация са последвани от периоди на почивка, които са от съществено значение, за да позволят на мускулите Ви да се възстановят и да не се стегнат прекалено, защото в противен случай може да доведе до тазова болка.

 

 

Някои електронни тренажори за тазово дъно, като Kegel8 Ultra 20, могат да се използват и с електродни подложки на кожата, освен с вагинална сонда, предоставяйки на мускулите на тазовото дъно най-ефективната тренировка.

 

 

В зависимост от програмата, която използвате, ще почувствате вашия тренажор да извършва бързи или бавни Кегел упражнения. Най-добрият начин да опишете усещането е чукащо усещане във вътрешността на Вашия таз, което понякога може да е придружено от изтръпване. Ето как знаете, че сте задали правилното за вас ниво на напрежение. Започнете от ниво, на което Ви е удобно, и го увеличавайте, докато свикнете с усещането, за да има по-голям ефект върху мускулите.

 

 

За да извлечете максимума от вашия електронен тазов тренажор:

 

 

 • Използвайте подходящо количество мощност - Количеството мощност, необходимо за стимулиране на мускулите на тазовото дъно, варира от човек на човек. По подразбиране повечето електронни тазови тренажори започват с напрежение от 0mAs (милиампери). Вие сами увеличавате това напрежение до ниво, при което можете да усетите ефекта на електрическия импулс, но той не Ви причинява никакъв дискомфорт. Много жени установяват, че настройката от около 30mAs е добра отправна точка с вагиналната сонда, но само вие можете да кажете какво ви е удобно. Ако използвате електродните подложки, трябва да използвате по-ниско количество мощност - не надвишавайте 15mA, тъй като това може да ви нарани физически и да повреди електродите ви. Тъй като мускулите на тазовото ви дъно започват да се укрепват, ще откриете, че можете да увеличите изходната мощност, при която ползвате тренажора.

 

 • Упражнявайте се 1-2 пъти на ден в продължение на 12 седмици - Препоръчваме Ви да използвате електронен тренажор веднъж или два пъти на ден в продължение на 12 седмици. Редувайте между избраната от Вас програма и програма за обща тренировка на тазовото дъно всеки ден. Когато имате по-добър контрол на мускулите си, можете да използвате седмичната програма за поддръжка, за да поддържате мускулната си сила. Ако решите да правите Кегели два пъти на ден, е важно да не правите две серии една след друга. Причината е, че мускулите на тазовото Ви дъно се нуждаят от време, за да се възстановят. Предлагаме Ви да използвате тренажора си веднъж сутрин и веднъж вечер, оставяйки си почивка от поне 8 часа.

 

 • Бъдете търпелива. Използването на електронен тазов тренажор ще подобри здравето и силата на тазовото Ви дъно, но всеки е различен. Някои хора реагират на електронните тазови тренажори много бързо, докато при други са необходими няколко седмици, за да се почувстват истински подобренията. Но бъдете сигурни, че ако използвате тренажора редовно, мускулите на тазовото Ви дъно и нервните влакна ще се засилят и заздравят.

 

 

За да научите повече за електронните тренажори, посетете нашата страница за тазови тренажори

 

Вагинални сонди

 

 

Ние разбираме, че използването на вагинална сонда може да бъде доста обезсърчително, но бъдете спокойни, ние Ви уверяваме, че няма никакъв риск от използването на такава.

 

С помощта на сонда, лекият електрически ток се подава дълбоко в мускулното легло на тазовото дъно за бързо и ефективно тонизиране и укрепване.

 

Вие контролирате нивото на електрическия импулс, което изпитвате. Някои програми ще намалят напрежението, когато скоростта на пулса и дължината е на път да се увеличи, само за да сте сигурни, че промяната в интензитета няма да Ви изненада.

 

 

Електродни подложки

 

Ако сте загрижени или имате нужда да свикнете с идеята за използване на вагинална сонда, можете да използвате външни електродни подложки върху кожата.

 

 

Тибиалният нерв се намира надолу по крака Ви - от таза до глезена ви. Той е отговорен за много двигателни функции на тялото, включително тези на пикочния мехур, червата и таза. Това означава, че с помощта на стимулация на тибиалния нерв можем да „събудим“ тези зони, като върнем правилната функция и излекуваме инконтиненцията. Задната стимулация на тибиалната нерв (PTNS) използва малки, безболезнени електрически токове от вашия електронен тренажор, като ги предава нагоре през кожата на глезена ви чрез електродните подложки.

 

Стимулацията на сакралния нерв (SNS) е подобна на PTNS, но нервът започва в долната част на гърба, вместо от глезена ви. Сакралните нерви са група от 31 нерва, които достигат от долната част на гърба до ректума, пикочния мехур и сфинктера и мускулите на тазовото дъно. Те помагат на тялото ви да контролира кога мехурът и червата ви се отварят и затварят. Стимулацията на сакралния нерв може да облекчи и след постоянна употреба да излекува, както на уринарна, така и на фекална инконтиненция, запек и задръжка на урина (невъзможност за пълно изпразване на пикочния мехур).

 

 

Внимавайте, когато увеличавате мощността на своите електродни подложки, тъй като кожата ви е чувствителна. Препоръчваме ви да не увеличавате мощността над 15mA, тъй като мощността, по-висока от тази, може да причини физически наранявания (изгаряния на кожата). Мощност по-голяма от 15mA също може да причини повреда на вашите електродни подложки. Трябва да бъдете изключително внимателни, когато използвате едновременно подложки за сонда и електрод, тъй като сондата ще се нуждае от много по-голямо количество мощност (обикновено 30mA или повече).

 

..............................................................................................................................................................

 

Източници

Bø, K. Talseth, T. Holme, I. (1999). The BMJ. Single blind, randomized controlled trial of pelvic floor exercises, electrical stimulation, vaginal cones and no treatment in management of genuine stress incontinence in women. [online] 318(7182), p487–93. [viewed 16/04/18]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC27740/

Castro, R. A. Arruda, R. M. Zanetti, M. R. D. Santos, P. D. Sartori, P. G. F. Girão, M. J. B. C. (2008). Clinics. Single-Blind, Randomized, Controlled Trial of Pelvic Floor Muscle Training, Electrical Stimulation, Vaginal Cones, and No Active Treatment in the Management of Stress Urinary Incontinence. [online] 63(4), p465-472. [viewed 13/04/18]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2664121/

Lang, J. Pang, H. Shi, H. Shi, X. Sun, Z. Wang, W. Zhu, L. (2015). Zhonghua fu chan ke za zhi. Continuous improvement of portable domestic pelvic floor neuromuscular electrical stimulation on the pelvic floor function of patients with urinary incontinence. [online] 50(12), p 937-941. [viewed 06/04/2018]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26887879

Herbison, G. P. Arnold, E. P. (2009). Cochrane Database of Systematic Reviews. Sacral neuromodulation with implanted devices for urinary storage and voiding dysfunction in adults. [online] 15(2). [viewed 16/04/18]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19370596

Herbison, G. P. Dean, N. (2013). Cochrane Database of Systematic Reviews. Weighted vaginal cones for urinary incontinence. [online] 8(7). [viewed 16/04/18]. Available from: http://cochranelibrary-wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD002114.pub2/full

Lúcio, A. Dʼancona, C. A. Perissinotto, M. C. McLean, L. Damasceno, B. P. de Moraes Lopes, M. H. (2016). Journal of Wound Ostomy & Continence Nursing - LWW Journals. Pelvic Floor Muscle Training With and Without Electrical Stimulation in the Treatment of Lower Urinary Tract Symptoms in Women With Multiple Sclerosis. [online] 43(4), p414-419. [viewed 13/04/18]. Available from: https://insights.ovid.com/pubmed?pmid=27014935

NHS Business Services Authority. (2018). NHS Prescription Services, Drug Tariff Part IX. [online] NHS Business Services Authority, 2018. [viewed 13/04/18]. Available from: https://www.nhsbsa.nhs.uk/pharmacies-gp-practices-and-appliance-contractors/drug-tariff/drug-tariff-part-ix

NHS Trust. (2016). Urinary incontinence, Non-surgical treatment. [online] NHS Trust, 2016. [viewed 16/04/18]. Available from: https://www.nhs.uk/conditions/urinary-incontinence/treatment/

NICE. (2012). Urinary incontinence in neurological disease: assessment and management. [online] National Institute for Health and Care Excellence, 2012. [viewed 13/04/18]. Available from: https://www.nice.org.uk/guidance/cg148/resources/urinary-incontinence-in-neurological-disease-assessment-and-management-pdf-35109577553605

NICE. (2015). Urinary incontinence in women. [online] National Institute for Health and Care Excellence, 2012. [viewed 16/04/18]. Available from: https://www.nice.org.uk/guidance/qs77/resources/urinary-incontinence-in-women-pdf-2098853147077

Payne, J. (2018). Lower Urinary Tract Symptoms in Women (LUTS), Pelvic Floor Exercises. [online] Patient, 2018. [viewed 13/04/18] Available from: https://patient.info/health/lower-urinary-tract-symptoms-in-women-luts/features/pelvic-floor-exercises

Peattie, A. B. Plevnik, S. Stanton, S. L. (1988).BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology.Vaginal cones: a conservative method of treating genuine stress incontinence. [online] 95(10), p1049–1053. [viewed 16/04/18]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3191043

Peters, K. M. Carrico, D. J. Perez-Marrero, R. A. Khan, A. U. Wooldridge, L. S. Davis, G. L. MacDiarmid, S. A.(2010). The Journal of Urology. Randomized Trial of Percutaneous Tibial Nerve Stimulation Versus Sham Efficacy in the Treatment of Overactive Bladder Syndrome: Results From the SUmiT Trial. [online] 183(4), p1438-1443 [viewed 16/04/18]. Available from: http://www.jurology.com/article/S0022-5347(09)03200-5/fulltext

Peters, K. M. MacDiarmid, S. A. Wooldridge, L. S. Leong, F. C. Shobeiri , S. A. Rovner, E. S. Siegel, S. W. Tate, S. B. Jarnagin, B. K. Rosenblatt, P. L. Feagins, B. A. (2009). Randomized trial of percutaneous tibial nerve stimulation versus extended-release tolterodine: results from the overactive bladder innovative therapy trial. [online] 182(3), p1055-1061 [viewed 16/04/18]. Available from: http://www.jurology.com/article/S0022-5347(09)01200-2/fulltext

Price, N. Dawood, R. Jackson, S. R. (2010). Maturitas. Pelvic floor exercise for urinary incontinence: A systematic literature review. [online] 67(4), p309-315. [viewed 16/04/18]. Available from: https://pdfs.semanticscholar.org/bd40/19fc898987cfb343c6652205837f92029039.pdf

Wang, A. C. Wang, Y. Chen, M. (2004). Urology.Single-blind, randomized trial of pelvic floor muscle training, biofeedback-assisted pelvic floor muscle training, and electrical stimulation in the management of overactive bladder. [online] 63(1), p61-66. [viewed 16/04/18]. Available from: http://www.goldjournal.net/article/S0090-4295(03)01033-1/fulltext

 

Консумацията на твърде много захар и въглехидрати, води до обостряне на състоянието

прочети още

Средно качваме по 2 килограма всяка Коледа. Представете си „планините“ от храна, вредни напитки и сладки изкушения, които ни очакват.

прочети още

Всички знаем какво е хемороид, но колко от нас се замислят коя е основната причина за заболяването и как може да се предотврати?

прочети още