Месец на осведомеността за здравето на шийката на матката

10 януари 2022
Месец на осведомеността за здравето на шийката на матката

Дали по време на пандемията отлагахте посещението при гинеколог? 31% от анкетирани жени в САЩ, които не са насрочили проверка на шийката на матката при лекар по време на пандемията, го приписват на притеснения, че ще бъдат изложени на коронавирус. Не само пандемията държи жените далеч от лекаря. Близо 1/4 от дамите (24%) на възраст от 40 до 60 години казват, че са минали повече от 3 години от последната им среща с техния акушер/гинеколог или доставчик на първична медицинска помощ. Освен това, близо 40% от жените съобщават, че имат притеснения за болка или дискомфорт и/или чувство на неудобство по време на рутинен преглед за рак на маточната шийка. По наши наблюдения статистиката в България не е по-различна. Можем да променим статистиката, като върнем редовните прегледи в графика си. Ранната диагностика спасява животи!!!

 

Месецът на осведомеността за здравето на шийката на матката се отбелязва всяка година през януари, за да насърчи жените да бъдат по-внимателни към здравето си. Здравето на шийката на матката е важен аспект от живота на жената, който много дами пренебрегват през целия си живот. Знанието е сила и ние вярваме, че когато станем по-осведомени сами осъзнаваме необходимостта от профилактика на женските ни органи. Тогава  откриването на здравословни проблеми ще се случва още в ранен етап, а тогава ще можем да получим и най-доброто лечение.

 

 

КОГА ЗАПОЧВА ВСИЧКО?

 

В средата на 40-те години на миналия век методът за скрининг на рак на матачната шийка на д-р Георгиос Николау Папаниколау се практикува в САЩ. По-късно тестът става също толкова популярен и в Обединеното кралство. От 1950 г. се полагат усилия за контрол на заболяването, а през 1988 г. е въведена специална програма за ранен скрининг и лечение.

 

Месецът на осведомеността започва да се отбелязва в САЩ през януари. Основната идея е да се повиши информираността на обществото за ползите от ранното откриване на рака на шийкта на матката, когато заболяването няма симптоми. Изчислено е, че всяка година в САЩ над 13 000 жени се диагностицират със заболяването. За щастие, това състояние може лесно да бъде предотвратено чрез ваксинация и ранно откриване. През целия януари в САЩ се организират различни събития, за да се повиши осведомеността относно рака на маточната шийка и човешкия папилома вирус (HPV).

 

 

КАК ПОМАГА ИНИЦИАТИВАТА НА ЖЕНИТЕ?

 

Създава се осведоменост и се насърчават да се грижат за здравето на матката си!

Жените се запознават по-добре как трябва да променят навиците си и ползите от промените в начина на живот, научават за значението на плодовете и зеленчуците, които са богати на фолиева киселина и витамин А за предотвратяване на рак на маточната шийка. Полезни за здравето на матката ни са още ядки като лешници, бадеми, фъстъци, кашу, орехи и зелени листни зеленчуци, включително броколи и спанак.

 

Създава се информираност за HPV (човешкия папилома вирус)!

Този месец на превенция е еднакво важен за мъжете и жените. Човешкият папилома вирус е инфекция, която може да се появи както при мъже, така и при жени. Ракът на маточната шийка е коварна болест, която засяга шийката на матката. Предимно се причинява от човешки папилома вирус, който може да се хване по време на секс. Болестта може да се предотврати, ако се употребяват предпазни средства, ако жените си правят редовни профилактични прегледи и ако се лекува в ранен стадий. Профилактиката се осъществява с гинекологичен преглед всяка година, към стандартното профилактично посещение. Взема се цитонамазка, която се изследва, за да се установи промяна в клетките на маточната шийка.

През този януари се създава осведоменост за HPV вируса и неговото лечение. Тъй като няма лек за HPV вирус, хората се информират и за ваксините срещу HPV и ефективните лечения за смекчаване на ефекта при носители на вируса.

 

Прави се скрининг и за млади момичета!

Жените се насърчават да си направят цитонамазка, дори ако не изпитват никакви признаци или симптоми на рак на маточната шийка. Освен това по света се създават специални обучителни програми за гимназисти, за да се подчертае важността на HPV ваксините. Като целта на тези програми е и да се обясни подробно цялата процедурата по извършване на цитонамазката.

Ракът на маточната шийка беше една от най-честите причини за смърт от рак при жените в Съединените щати. От въвеждането на PAP теста (наричан още цитонамазка) преди повече от 50 години, процентът на смъртност от рак на маточната шийка е намалял драстично.

 

 

КОИ СА РИСКОВИТЕ ФАКТОРИ?

 

Може да сте изложени на повишен риск от рак на маточната шийка, ако:

 

 • Вие сте над 30 години и имате инфекция с човешки папиломен вирус (HPV), която не е изчистена. HPV е често срещан вирус, предаван по полов път, който може да причини най-малко шест вида рак, включително рак на маточната шийка.
 • Вие сте започнала да правите секс още в ранна възраст.
 • Имате множество сексуални партньори.
 • Не правете редовни прегледи на шийката на матката.
 • Използвате противозачатъчни хапчета дълго време.
 • Имате отслабена имунна система, като жени, които имат човешки имунодефицитен вирус (ХИВ).
 • Имате наднормено тегло или затлъстяване.
 • Вие сте пушач от дълги години.
 • Имате близък роднина, като сестра или майка, която е имала рак на маточната шийка.
 • Била сте подложена на  изложени на диетилстилбестрол (ДЕС) преди раждането.

 

 

СИМПТОМИ


Предракови състояния на шийката на матката обикновено не причиняват симптоми и се откриват само с прегледпри гинеколог  и РАР тест (цитонамазка).

 

Говорете с вашия медицински специалист веднага, ако изпитате някой от следните симптоми:

 • Повишено или необичайно течение от влагалището!
 • Кръвни петна или леко кървене в периоди, различни от нормалната менструация!
 • Менструално кървене, което продължава по-дълго и е по-тежко от обикновено!
 • Кървене или болка по време или след секс!
 • Кървене след менопауза!
 • Ракът на маточната шийка обикновено не проявява симптоми до по-късните етапи! Прегледите при гинеколог, РАР тестовете и HPV тестовете са от ключово значение за ранното откриване.

 

 

ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ

 

Ракът на маточната шийка е силно предотвратим в повечето западни страни, тъй като са налични скринингови тестове и ваксина за предотвратяване на инфекции с човешки папиломен вирус (HPV). Когато ракът на маточната шийка се открие рано, той е силно лечим и е свързан с добро качество на живот.

 

 

РАННО ОТКРИВАНЕ

Ракът на маточната шийка е най-лесният за предотвратяване гинекологичен рак с редовни скринингови тестове и проследяване. Два скрининг теста могат да помогнат за предотвратяване на рак на маточната шийка или за откриването му навреме:

 

 • Пап тестът (или цитонамазката) търси предракови заболявания, клетъчни промени на шийката на матката, които могат да се превърнат в рак на шийката на матката, ако не се лекуват по подходящ начин.
 • HPV тестът търси вируса (човешки папиломен вирус), който може да причини тези клетъчни промени.

 

 

ЛЕЧЕНИЕ

 

Ракът на маточната шийка се лекува чрез операция, радиация и химиотерапия. Тези терапии могат да се прилагат самостоятелно или в комбинация една с друга.

 

Лечението зависи от стадия на рака, вида на туморните клетки и вашето медицинско състояние.

 

 

 

ПРИЗИВ!

 

Споделете с нас гинеколог, който считате за добър професионалист! Пишете ни на нашия електронен адрес office@kegel8.bg! Ще се радваме да получим препоръки за гинеколози от цяла България! :)

 

 

 

 

Източник: preventcancer.org

Консумацията на твърде много захар и въглехидрати, води до обостряне на състоянието

прочети още

Средно качваме по 2 килограма всяка Коледа. Представете си „планините“ от храна, вредни напитки и сладки изкушения, които ни очакват.

прочети още

Всички знаем какво е хемороид, но колко от нас се замислят коя е основната причина за заболяването и как може да се предотврати?

прочети още