Миомата се появява с болка в таза

4 ноември 2022
Миомата се появява с болка в таза
Стресът и наднорменото тегло повишават нивата на естроген, което води до образуването на миома

 

Миомата е доброкачествен тумор от мезенхимен произход, който расте в и около матката (утробата). Тези неракови образувания се развиват при 1 на всеки 3 жени, като най-често се откриват във възрастта около 35 - 45 години. Понякога миомният възел започва да расте и това затруднява функцията на някои от репродуктивните органи (матка, маточни тръби, маточна лигавица – ендометриум). Счита се, че уголемяването на образуванието може да е една от причините за проблеми със забременяването или дори инфертилитет 

 

Повечето жени нямат симптоми, но ако миомите станат твърде големи причиняват обилна менструация (менорагия); болка в таза или долната част на гърба; болезнен цикъл; болка при секс; усещане за „топка в корема“, която се напипва през предна коремна стена; смущение при ходене до тоалетна, тъй като може да притискат пикочният мехур или ректума, а така да се появят инконтиненция и констипация. 

 

Все още не е известно какво точно кара фиброидите да започнат да растат. Установено, че миомата е хормонозависим тумор, който се влияе от естрогените, но от друга страна те не са отговорни за развитието му.  Доказано е, че фиброидите увеличават размерите си при естрогенно лечение, както и при бременност, когато нивото им е повишено. С настъпване на менопаузата нивата на този хормон падат и се наблюдава обратното развитие смаляване на миомите. 

 

Според проучванията има редица рискови фактори, които увеличават вероятността миомите да започнат да растат. Естрогенът насърчава растежа на фиброидите, тъй като те обикновено се развиват през репродуктивните години на жената и се свиват след критическата. Стресът, наднорменото тегло и затлъстяването също могат да повишат нивата на естроген. Етническа принадлежностпроучванията показват, че жените от афро-карибски произход са 2-3 пъти по-склонни да страдат от миоми, отколкото белите жени. Това отчасти се дължи на разпространението на дефицита на витамин D в тази група. Хормоналните промени по време на бременност могат да причинят увеличаване на размера на миомите, понякога до такава степен, че възпрепятстват вагиналното раждане, поради което е необходимо цезарово сечение. Червено месо – ако се яде в значителни количества, се смята, че червеното месо увеличава риска от развитие на фиброиди. Заседнал начин на животизследванията показват, че има 40% по-висок риск от развитие на миома, ако дамите спортуват рядко.  
 

Важно е да отбележим, че недостатъчното кръвоснабдяване, следователно кислородното гладуване на органите в малкия таз, може да доведе до образуване на доброкачествени и злокачествени заболявания. При жените се обострят хроничните възпалителни процеси, влошават се гинекологичните заболявания, като маточни фиброиди (миоми), ерозия на шийката на матката, кисти и др. Кислородът навлиза в органите и тъканите само с кръв. При добро снабдяване на различни видове органи и тъкани с кислород те не се появяват. Развитието на туморните процеси става без участието на кислород, точно там, където органите се притискат и настъпва стагнация на кръвта, от своя страна стагнацията възниква в повечето случаи от физически неактивност и липса на пълноценни сексуални отношения. Затова е измислена и лечебната интимна гимнастика (или упражнения за мускулите на тазовото дъно), която жените могат да изпълняват комфортно и лесно у дома с помощтта на тренажори.

 
Миомната болест най-често се диагностицира чрез гинекологичен преглед и ултразвуково изследване, за да се установи точното разположение, дали има промяна в структурата и размера на матката. Лечението на фиброидите зависи от възрастта на пациентката,  дали планира бременност, каква е големината и вида на възела. 

 

Миомата се счита за най-често срещаното доброкачествено туморно образувание на матката. Близо 30% от гинекологичните операции, които се извършват в специализираните клиники у нас са именно поради тази причина. По статистика от 2016 г. над половин милион от жените в България страдат от миоматозна матка в някакъв етап от живота си. 

 

Въпреки това, едва 40 000 от тях се нуждаят от лечение и операция. Затова най-добрата препоръка са профилактичните прегледи при специалисти. Ако имате миома, която ви причинява дискомфорт и се нуждае от лечение, вашият лекар може да ви даде препоръки за лекарства, които да помогнат за облекчаване на симптомите. 

 

Съществуват и хирургични възможности за лечение на фиброидите, но те често причиняват репродуктивни проблеми и са свързани с рискове за здравето. Следователно преди подлагането на операция в областта на таза трябва да се обмислят добре всички възможности за лечение. 

 

ПОЛЕЗНА КНИГА: Интимна гимнастика за жени

 

 

Пишете ми за темите, които искате да коментираме в рубриката "Женски Тайни" във в. "Галерия" на nachkova.gallery@abv.bg 


Автор:
Галина Начкова, Kegel8 България

 Галина Начкова е автор на рубриката "ЖЕНСКИ ТАЙНИ" във в. "ГАЛЕРИЯ!

 

Галина е основател и собственик на онлайн платформата Kegel8 България (www.kegel8.bg), консултант по женско здраве и тазово дъно, сертифициран уелнес коуч, ментор, автор и водещ на обучения за жени.

 

 

..........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

 

Статията има за цел да ви предостави полезна информация и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете каквото и да е лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.

 

 

 


KEGEL8 ULTRA 20 V2 за ЖЕНИ - тренажор с електростимулация

 

ПОДХОДЯЩ ЗА ТЕРАПИЯ И ПОДДЪРЖАНЕ НА МУСКУЛИТЕ НА ТАЗОВОТО ДЪНО!

 

 

Kegel8 Ultra 20 V2

 

 

 

 

 

 

 

 

Консумацията на твърде много захар и въглехидрати, води до обостряне на състоянието

прочети още

Средно качваме по 2 килограма всяка Коледа. Представете си „планините“ от храна, вредни напитки и сладки изкушения, които ни очакват.

прочети още

Всички знаем какво е хемороид, но колко от нас се замислят коя е основната причина за заболяването и как може да се предотврати?

прочети още