Можем ли да правим секс с ПРОЛАПС?

30 юни 2022
Можем ли да правим секс с ПРОЛАПС?
Добър начин да облекчите дискомфорта е терапията с тренажор! -- статия за бр. 26/ 22 г. на в. "ГАЛЕРИЯ"

 

 

В много страни юни е месецът на осведомеността за пролапса – смъкването на органите на малкия таз. Тази и следващата рубрика ще посветим именно на проблема и как той се отразява на сексуалния живот на жените. Напомняме ви, че пролапсът засяга всяка втора жена над 50 г. 

 

Смъкването наистина може да влоши здравето ви, да срине вашето самочувствие и да ви накара да се чувствате неудобно в тялото си. 

 

Напълно нормално е да изпитвате притеснения дали изобщо ще имате удовлетворяващ сексуален живот за вас и партньора ви. Много дами избягват интимност именно поради страх, че мъжът им ще открие как някаква тъкан се подава от вагината им или че се изпускат по време на секс. 

 

Може ли жените със смъкване да водят интимен живот? Подготвили сме ви ПЪТЕВОДИТЕЛ под формата на въпроси, с който ще отговорим на притесненията ви и ще ви дадем уелнес съвети как да си върнете интимността. 

 

 
Възможно ли е сексът да влоши пролапса ми?

Половият акт, образно казано, е „избутване на нещо във влагалището“, което е обратното на смъкването. Няма риск пролапсът ви да бъде допълнително свлечен от секс! Дори да не прибере смъкването ви, редовният и пълноценен полов акт ще подобри значително качеството ви на живот.

 

 

Ще усети ли партньорът ми пролапса?

За всеки, който не е гинеколог, е трудно да види или почувства смъкването. Вие най- вероятно го усещате, като най-изявената част от тялото ви, защото в момента сте фокусирани там. Мъжете не се вкопчват в детайлите, а гледат цялостно тялото на жената. 

 

Направете първи опит с мисионерската поза, като поставите възглавничка под дупето. В тази позиция пролапсът ще се прибере осезаемо, тъй като се изтласква назад от гравитацията. Така ще се почувствате отново уверени в интимните занимания и с времето ще си върнете желанието. 

 

 

Какво ще усетите по време на секс? 

Може да изпитвате известно неудобство, особено ако пролапсът е в напреднала степен. Само с експериментиране ще откриете най-удобното положение за вас като двойка! За повече комфорт легнете на една страна. Когато партньорът е зад вас, ще избегнете дълбоко проникване, а като отпуснете интимните мускули ще намалите напрежението и болката. 

 

Ако пролапсът ви причинява изпускане на урина или фекалии по време на секс (това се случва при 40% от жените), опитайте да сте интимни под душа. Особено ако се срамувате, че той ще забележи какво се случва. 

 

Ако получавате оргазъм само от стимулация на клитора, бъдете сигурни, че пролапсът не засяга нервните окончания там. Причината, поради която не сте в състояние да постигнете оргазъм, най-вероятно се крие в това, че не можете да се отпуснете. 

 

 

Операцията ще засегне ли сексуалния ми живот?

Има няколко операции, които правят секса невъзможен, тъй като ограничават размера на вагината или я затварят напълно. Потърсете хирург, който да ви препоръча правилната процедура за вас. Тъй като пролапсът не е животозастрашаващ, изберете начин, който ще ви позволи да правите секс и след операцията. Отнесете се сериозно към възстановяването, което отнема от 6 до 8 седмици или дори повече преди болката да отшуми. 

 

След операцията е вероятно вагината ви да е по-стегната от преди, до степен, че усещате непоносимост при проникване. Добър начин да облекчите дискомфорта е терапията с тренажор с електростимулация, който ще ви помогне да се възстановите и значително ще намали нетърпимата болка. 

 

 

ПОЛЕЗНИ СТАТИИ: Пролапсът - тихата пандемия при жените

 

 

Очаквайте продължение в следващия брой на в. "ГАЛЕРИЯ" на 6 юли! 

 

Пишете ми за темите, които искате да коментираме в рубриката "Женски Тайни" във в. "Галерия" на nachkova.gallery@abv.bg 


Автор:
Галина Начкова, Kegel8 България

 

 Галина Начкова е автор на новата рубрика "ЖЕНСКИ ТАЙНИ" във в. "ГАЛЕРИЯ!

 

Галина е основател и собственик на онлайн платформата Kegel8 България (www.kegel8.bg), консултант по женско здраве и тазово дъно, сертифициран уелнес коуч, автор и водещ на обучения за жени.

 

 

..........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

 

Статията има за цел да ви предостави полезна информация и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете каквото и да е лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.

 

 

 

 


KEGEL8 ULTRA 20 V2 за ЖЕНИ - тренажор с електростимулация

 

ПОДХОДЯЩ ПРИ СМЪКВАНЕ (1, 2 и 3 степен) и след ОПЕРАЦИЯ!

 

 

Kegel8 Ultra 20 V2

 

 

 

Консумацията на твърде много захар и въглехидрати, води до обостряне на състоянието

прочети още

Средно качваме по 2 килограма всяка Коледа. Представете си „планините“ от храна, вредни напитки и сладки изкушения, които ни очакват.

прочети още

Всички знаем какво е хемороид, но колко от нас се замислят коя е основната причина за заболяването и как може да се предотврати?

прочети още