• Начало »
  • Новини »
  • Надя Данчева, физиотерапевт: Когато жената е информирана, сама прави профилактика на тазовото си дъно!

Надя Данчева, физиотерапевт: Когато жената е информирана, сама прави профилактика на тазовото си дъно!

19 май 2019
Надя Данчева, физиотерапевт: Когато жената е информирана, сама прави профилактика на тазовото си дъно!

Коя е Надя Данчева? Представи се на нашите читатели с няколко думи.

Надя е кинезитерапевт/физиотерапевт по образование, като решава да се специализира в темата за женско здраве. Това включва физиотерапия при бременни, след раждане, при гинекологични и урогинекологични проблеми, болка в тази област. Страстта ми е да помагам на жените да се завърнат към любимите си дейности/спорт независимо от проблема, както и да повишавам информираността по темата.

  

Как реши да специализираш в тема, за която всички или не са чували, или смятат за табу – тазовото дъно?

Да си призная, когато за пръв път се докоснах до тази тема, бях на обучение Еразъм в Испания и тогава си казах „Не мога да повярвам, че някой би отишъл при физиотерапевт за това?“ и „Не си представям да го правя!“. Не след дълго обаче темата ми стана много интересна и колкото повече се ровех из нея, толкова повече откривах липсата на информация, особено на български език. В последствие и аз забременях и тогава започнах още повече да се докосвам до темата. Темата за тазовото дъно е толкова интересна и обширна и все изкачат нови неща и не мисля, че някога бих се отказала от нея.

  

Какво трябва да знае една жена за тазовото си дъно?

Първо, че го има!!! Шегата настрана, но самопознанието за тялото ни се оказа доста компрометирано. Голяма част от нас изпитват притеснения или дистанцираност и не смеят да хванат огледалото, за да видят какво се случва там долу. Тазовото дъно като структура не може да се види, но може да се види как работи.

 

Представлява група мускули (същите като тези на ръцете, краката и т.н.), които се разполагат като хамак между срамната кост и опашката от една страна и между двете седалищни кости, от друга. Играе съществена роля за поддържането на тазовите органи, както и за континенцията, сексуалния живот, има дренажна и стабилизираща функция.

 

А един мъж?

Първо, че и те го има!!! Въпреки очевидните и някои не толкова очевидни разлики, тазовото дъно при мъжете има сходни функции. При тях обаче, често проблемите са от друго естество. Трябва да знаят, че може да има връзка с някои състояния като еректилна дисфункция, простатити, болка и др.

 

Кои са най-честите симптоми, които водят жените при теб?

Най-често се виждаме, когато усетят симптоми като изпускане на урина/изпражнения/газ, усещане за тежест във влагалището, свързани със следродилния период, независимо дали е веднага след това или години по-късно. Някои жени просто не знаят, че има как да си помогнат и идват след доста години, живеейки си с тези неприятни симптоми. Вече, когато информацията е по-достъпна идват и за възстановяване на тазовото дъно след раждане. Когато жената е информирана тя сама решава да направи профилактика.

 

Как се поддържа тазово дъно с физиотерапия? Какви методи се използват най-често?

Физиотерапията за тазово дъно използва много средства, като повечето от тях се припокриват с тези, които се използват и при другите муксулно-скелетни проблеми.

Тазовото дъно е малко по-сложно, тъй като там има и доста органи, всеки от които си има свои особености, които трябва да се имат предвид. В тази област се събират на едно място гинекология, урология, неврология, хирургия, проктология.

Златният стандарт е вагиналният дигитален (с пръсти) преглед, който цели да се набави информация за силата и тонуса на мускулатурата, координацията с дишането, болезнени места и др. У нас този метод не се използва, тъй като физиотерапевтите нямат право. Може би е най-полезният метод за установяване на хипо или хипертонус.

Използва се ехограф за целите биофийдбек, т.е. да може да се следи функцията на тазовото дъно и от пациента и да регулира действията си.

Използват се всякакви тренажори, дилататори, електростимулация, масаж.

 

Какво мислиш за класическите медицински терапии на тазовото дъно?

Ако под „класически методи“, имате предвид оперативни, мисля че имат своето място, но не трябва да се остава с впечатление, че са единственото нещо, което може да се направи. В световен мащаб тенденцията и на лекари и на физиотерапевти е да се пробва първо консервативно лечение и ако няма ефект – оперативно. Естествено има случаи, които налагат директно оперативно лечение.

За съжаление, голяма част от операциите не дават добри прогнози в дългосрочен план и някои от тях могат да бъдат свързани с доста неприятни странични ефекти според Световната общност за континенция. Непрекъснато се правят проучвания и специалистите се стремят да подобрят методите и материалите, които се използват. Тези проблеми често изискват мултидисциплинарен екип, който се състои от лекар, терапевт и психолог, тъй като нарушенията в тазовото дъно се отразяват на трудоспособността на човека, както и на социалния му живот.

Ако една жена се оперира, но не предприеме никакви мерки за ограничаване на факторите, които предразполагат тези проблеми, шанса те да се повторят е по-голям.

Важно е да се обучат в правилно менажиране на вътрекоремното налягане, правилно изпълнение на упражнения, дишане, какво и кога е хубаво да се избягва или как да се модифицира и т.н.

 

Безопасно ли е да използваме нефритени яйца, тренажори и уреди за тонизиране на мускулите на тазовото дъно?

Любимият ми отговор – зависи. Тук малко важи и сентенцията на Парацелз, че „Дозата прави отровата“. Малко е преувеличено де, но смисълът е същият. Употребата им не трябва да е безцелна, тъй като прекомерната им употреба с цел засилване мускулатурата, може да доведе до обратен проблем – хипертонизирането и. Или пък неправилното дозиране да не доведе до никакъв ефект. Хубаво е да се направи консултация със специалист, за да се прецени дали наистина е това, от което има нужда в момента жената, тъй като някои от уредите имат различен принцип на работа. В зависимост от състоянието, понякога е по-добре да се използва електростимулация, докато друг път тренажор, или пък дилататор.

За съжаление, няма едно нещо, което да важи за всички и при всичко. Най-успешният подход за възстановяване е индивидуализираният.

 

Има ли нещо, което би искала да кажеш на нашите читатели?

Да! Въпреки, че проблемите на тазовото дъно са много често срещани, това не ги прави нормални! Например: 

  • Ако се страхувате да излезете навън, защото няма тоалетна наблизо
  • Или защото са Ви свършили превръзките
  • Ако си слагате тампон или превръзка, за да не се изпуснете, когато тренирате
  • Ако усещате смъкване или изпускане при кихане, кашляне, или докато викате, смеете се
  • Или ако усещате болка по време на секс.

 

Това не са нормални неща! Това са все проблеми, които подлежат на терапия на тазовото дъно. И дори тези симптоми да не се премахнат напълно е важно те да бъдат менажирани, за да не прогресират, а Вие да се научите как да имате пълноценен живот. Не е нужно да се отказвате завинаги от любимите си хобита, само защото имате някой от тези проблеми.

 

 

 

Повече за Надя Данчева и с какво тя може да Ви бъде полезна ще намерите на сайта ѝ https://physiofit.bg/.

 

 

 

Прочетете историята на една млада жена, която страда от странното усещане за „отпуснатост“ в гениталиите. Тя се е опитвала да прави упражненията на Кегел, но мускулите ѝ били толкова слаби, че не можела да задържи свиването много дълго. Само за 6 седмици с тренажора Ultra 20, тя рязко повишава силата на мускулите на тазовото си дъно и подобрява качеството си на живот.

прочети още

За няколко месеца, дори не с много редовни упражнения ефектът е поразителен. Съжалявам, че не си закупих уреда ви, когато го видях още първия път. Това щеше да ми спести много неприятни усещания.

прочети още

Валерия е на 64 години и страда от ректоцеле или смъкване на ануса и ректума, което е свързано с болка и дискомфорт. Тя използва комбинация от електростимулация и механични упражнения - Kegel8 Ultra 20 и Механичен биофийдбек тренажор Kegel8. След по-малко от 2 седмици, вече вижда резултати. Прочетете разказа ѝ.

прочети още

Почти 30% от жените над 50 години страдат от различна степен стрес инконтиненция. При по-младите дами този процент е по-нисък, но независимо от възрастта много от тях не се осмеляват да споделят за това дори пред лекаря си.

прочети още

Честно да си призная преди да започна да използвам тренажора нямах никакви усещания отвътре в интимната област на тазовото дъно.

прочети още

В науката гинекология има голям раздел статични заболявания. Казано простичко, това са заболявания на женските полови органи, свързани с промяната на статиката на човешкото тяло. Матката и яйчниците се държат в определено положение в корема на жената благодарение на три чифта връзки със стената на таза. Ако има вродена слабост на съединителната тъкан, при малко натоварване се получава някаква степен на смъкване. Под натоварване разбираме бременността и нормалното раждане.

прочети още

Едно от основните даоистки упражнения, наречено „Елен“ всъщност почти изцяло се припокрива с Кегел упражненията за тазово дъно, изследвани през 50-те години на 20 век от американският гинеколог д-р Арнолд Кегел.

прочети още

Материал за списание „Жената днес“ с участието на Галина и Ива от Kegel8 България.

прочети още

Чували ли сте,че Кегел упражненията са много полезни, но някак все не успявате да ги правите редовно? Kegel8 може да бъде ваш най-добър помощник в това да възстановите силата и контрола над вагиналните си мускули само за 12 седмици. Попълнете краткия тест на Kegel8, за да определите кой тренажор е най-добър за вас! Ще отнеме само 1 минута от вашето време.

прочети още

За първи път услугата се предлага за жени само в масажно студио „ATMAN“

прочети още

Ако имате симптомите на следните две заболявания едновременно, то вероятно страдате от смесена уринарна инконтиненция.

прочети още

Императивната инконтиненция е много често срещана форма на инконтиненция и обикновено се получава поради свръхактивен пикочен мехур.

прочети още

Преливната инконтиненция е името, което се дава на няколко различни типа инконтиненция, които настъпват едновременно. Тя е свързана с невъзможност да контролирате уринирането си и може да приема множество форми.

прочети още

Фекалната инконтиненция може да има различни степени, от изпускане при газове до пълна загуба на контрол. Без значение в каква степен е заболяването, чревната или фекална инконтиненция може да срине самочувствието и качеството на живот.

прочети още

Стресовата инконтиненцията или Стресова уринарна инконтиненция (СУИ) се случва, когато мускулите отслабнат и не могат да поддържат пикочния мехур да не се изпуска. Това е „предупредителен знак”, с който твоето тяло ви казва, че трябва да заздравите своите мускули.

прочети още

Толкова свикнахме да търсим бързо решение, когато става дума за лицето и външния си вид, че вече не е чудно, че го правим и за най- интимните си части! „Дизайнерските вагини“ са последен писък на модата напоследък и бързо стават една от най-популярните козметични процедури.

прочети още

Много от нас не са чували термина пролапс или смъкване на матката докато не се сблъскат с този проблем лично. Но какво точно е пролапс? И защо има толкова много жени, които са в риск?

прочети още
ЕНТЕРОЦЕЛЕ
13 май 2018

В резултат на отслабване на мускулите и съединителната тъкан на тазовото дъно, част от тънкото черво спада в пространството между ректума и вагината. Ентероцеле (или смъкване на тънкото черво) се случва, когато част от тънкото черво спада и измества горната част на вагиналната стена. Това създава издуване на повърхността на вагината.

прочети още

Ние разбираме колко отчаяна и уплашена се чувствате, но Ви молим да вземете мерки  навреме, а не да игнорирате и да избягвате тази трудна ситуация. Когато нещо не е съвсем наред с вашето тазово дъно, Вие го знаете. Първото нещо, което трябва да направите е да посетите Вашия личен лекар или гинеколог, който да Ви прегледа и да Ви постави диагноза.

прочети още

И така, Вие имате диагноза пролапс (или смъкване на половите органи). Вероятно се чудите какво да предприемете, притеснявате се и със сигурност се страхувате. Специфичното за пролапса е, че не можете да сравнявате своя случай с някой друг – това е нещо скрито, много лично – и около него има такова табу, че много от нас си заравят главите в пясъка!

прочети още

За какво трябва да следя? Има няколко класифициращи системи, които лекарите използват, за да опишат степента на пролапса – 1 (първа степен) е умерена, а 4 (четвърта степен) най-тежка.  

прочети още

Дамите, които страдат от някаква форма на пролапс, знаят, че това състояние е неудобно, болезнено и може да окаже опустошително влияние върху самочувствието.

прочети още

Ако можете да стягате силно мускулите на тазовото си дъно, Вие имате силни оргазми. Силните мускули „там долу“ означават, че сте по-силни, по-здрави и по-лесно възбудими, така че когато правите любов с партньора си можете да го обгърнете плътно и да увеличите усещанията си като създавате този прекрасен оргазмичен контакт, който ще увеличи и разшири вашият любовен живот!

прочети още

Знаете какво казват – остаряването е необратимо! Ако сте започнали да забелязвате сиви коси тук-таме, по-трудно Ви е да ставате сутрин от леглото или просто не сте толкова подвижни колкото преди – може би вече е време да прегърнете идеята, че възрастта е само число. Тези промени са част от процеса на остаряване и като такива се приемат просто като друг елемент от живота.

прочети още

Загубили сте интерес към секса? Усещанията не са както преди? Опитвате се да избягвате интимни отношения?

прочети още

Уринарната инконтиненция се определя като „неволево изпускане на урина, причиняващо социални и хигиенни проблеми“. Това е често срещано състояние, което е много неприятно и потискащо.

прочети още

Ако се изпускате, когато се смеете или чувствате внезапни неконтролируеми позиви за уриниране (които понякога завършват с инциденти). Не сте сами...

прочети още

Ако се чудите как да правите упражнения за здраво тазово дъно ( или Кегел упражненията) правилно, Вие сте на правилното място. Тази гимнастика са важна част от дневната тренировка, както на мъжете, така и на жените.

прочети още

Това е често срещано мнение за упражненията за тазовото дъно (или Кегел упражненията, както още са известни), но истината е, че ако те не работят за теб има причина за това и Kegel8 може да помогне.

прочети още

Какво са Кегел упражнения? Разработени от калифорнийския гинеколог д-р Арнолд Кегел, това са упражнения, които са клинично доказано, ефективно, неоперативно лечение на слабости на тазовото дъно.  

прочети още

Mоже би току-що сте родили, изпускате се понякога , или просто искате да поддържате мускулите си силни, здрави и в добра форма. Но, това не винаги е лесно само със самостоятелни Кегел упражнения на тазовото дъно.

прочети още

Откъде идва терминът "Кегел"? Кегел упражнения са кръстени на човека, който ги е измислил - д-р Арнолд Кегел. Прочетете, за да разберете как той става пионер в грижата за тазовото дъно.

прочети още

Мария Попова: "След близо 3 седмици използване на тренажора попитах съпруга си дали усеща разлика. В отговор получих усмивката му."

прочети още

Стиляна Йорданова: "Това, което на пръв поглед събуди любопитството ми, бе възможността да бъде измерена с точност, в цифри, силата на интимните мускули... Определено намирам тренажора за полезна и смислена придобивка за всяка жена"

прочети още

Лилия Илиева: "Само след 20 дни постигнах чувствителността ми се е повишила осезателно. Изпитвам и по-голямо желание, и по-голямо удоволствие от секса... Предимствата на тази машинка са и че може да помогне за облекчаване на болките при раждане."

прочети още

Рени Аврамова: "Тренировката с тренажора Kegel8 стана част от сутрешните ми упражнения наред с коремните преси в леглото."

прочети още

Препоръчваме ви първоначално да използвате Kegel8 или в легнало положение, или седнали с вдигнати крака. Това ще ви помогне да свикнете с усещането на Kegel8 и да не позволите сондата да се размести. Важно е сондата да поддържа контакт с мускулите на тазовото дъно, за да може да ги упражнява правилно.

прочети още

Хедър е млада жена едва на 20 г. и до скоро страда от проблеми на тазовото дъно. Заради възрастта си тя се срамува да говори с партньора си. Помага й тренажор на Kegel8 и тя подобрява своя сексуален живот.

прочети още

Когато решите, че сте готови да имате бебе, подготвянето на тялото ви за зачеване и износване на вашето бебе, ще бъде на върха на вашия списък със задачи през следващите месеци.

прочети още

1 от всеки 3 жени страда от стрес инконтиненция и 50% от жените над 55 години ще имат някаква форма на пролапс

прочети още

Накратко След раждането на второто си дете, Трейси започва да усеща изпускания и сексът става неудобен и болезнен Трейси открива, че има увреждане на нервите, но само 6 седмици тренировки с Kegel8 значително подобриха симптомите й Трейси използва Kegel8 Ultra 20, за да получи тези резултати

прочети още

Накратко Саманта имаше симптоми на слаб пикочен мехур от тийнейджърска възраст; те продължаваха да се влошават и живота й стана неуправляем 12 седмично лечение с Kegel8 Ultra 20 остави памперсите и подложките в миналото за Саманта! Саманта използваше Kegel8 Ultra 20, за да постигне тези резултати.

прочети още

Kegel8 България с гордост и удоволствие ви представя – нашите партньори от Мамма Бокс. Те са две прекрасни млади мами, които са създали уникална абонаментна програма за грижа за всички жени, които преминават през чудото на майчинството.

прочети още