Помощ при инфекция на пикочните пътища

9 септември 2022
Помощ при инфекция на пикочните пътища
12 съвета за намаляване на риска от уринарен дискомфорт

 

Инфекциите на пикочните пътища са доста често срещан дискомфорт при нежния пол. В САЩ над 6 милиона жени посещават специалистите с такъв вид оплакване. 

 

Уринарните инфекции са честа причина за болка и нарушения в областта на таза при дамите. Причиняват се от навлизане на бактерии в уретрата, които дори могат да се придвижат до пикочния мехур и бъбреците. Това води до редица симптоми, като парене или болка при уриниране, а понякога може да се наложи да уринирате по-често и да не се чувствате добре като цяло. 

 

Видовете уринарни инфекции са: цистит – когато е инфектиран само пикочния мехур; уретрит – когато е инфектирана само уретрата; бъбречна инфекция – когато единият или двата бъбрека са заразени, което може да доведе до сериозното им увреждане, ако не се лекуват навреме; инфекции, засягащи долните пикочни пътищакогато пикочният мехур и уретрата са инфектирани; инфекции на горните пикочни пътища – пикочният мехур, уретрата и единият или двата бъбрека са инфектирани. 

 

Уринарният тракт (пикочните пътища) съхранява урина за дълги периоди от време. Когато е здрав, той има плътна бариера от епителни клетки, които предотвратяват навлизането на токсините от урината в кръвния поток. Тези клетки отделят антибактериални агенти и противовъзпалителни вещества, за да предотвратят растежа на бактериите. Уретрата често е изложена на бактерии, но е в състояние да устои на инфекции чрез този естествен имунен отговор. Останалата част от пикочните пътища обикновено е стерилна, защитена от естествените слузни секрети на тялото. 

 

Какви са симптомите на инфекцията на пикочните пътища? Парене и дразнене при уриниране; желание за малка нужда по-често от нормалното; чести и внезапни позиви за уриниране; миризлива или мътна урина; кръв в урината – ако това се случи дори веднъж, незабавно посетете лекар; болка в долната част на корема; умора; при по-възрастните може да причини объркване и възбуда; децата може да се подмокрят, тъй като отказват да посетят тоалетна, защото при уриниране ги щипе; бебетата може да не се хранят и да имат треска от 37,5°C! 

 

Потърсете спешна медицинска помощ, ако сте имали подобни нарушения повече от седмица или ако имате някой от следните симптоми, които предполагат, че се е развила бъбречна инфекция: болка отстрани на долната част на гърба; треска; диария; повръщане или силно гадене. 

 

12 здравни съвета за намаляване на вероятността от развиване на уринарни инфекции:   

 

 1. Изпълнявайте упражненията на Кегел с тазов тренажор – силното тазово дъно е от съществено значение за контрола над пикочния мехур. Ако изпитвате затруднения да изпразните напълно пикочния си мехур, това обикновено се дължи на слаби мускули на тазовото дъно. 

 2. Почистете се отпред назад, след като сте били в „дамската стая“така се намалява рискът бактерията Ешерихия коли да достигне от червата до уретрата. 

 3. Изпразвайте напълно пикочния си мехур всеки път, когато ходите по малка нуждатака предотвратявате нарастването му в застояла урина. 

 4. Пийте много вода за да изхвърлите бактериите от тялото. 

 5. Душ, а не вана за да предотвратите натрупването на бактерии около уретрата. 

 6. Носете свободно памучно (дишащо) бельо за да сте свежи и с добра хигиена. 

 7. Уринирайте веднага след секс (за жени) за да предотвратите проникването на бактерии от влагалището в уретрата. 

 8. Сменяйте често пелените на детето си за да предотвратите натрупването на бактерии около уретрата. 

 9. Избягвайте спермициден лубрикант (за жени) – той съдържа веществото ноноксинол-9, което насърчава растежа на лошите бактерии и потиска добрите бактерии във влагалището. По-подходящи са геловете на водна основа.

 10. Избягвайте ароматизирани продукти за грижа за кожата – които могат да раздразнят уретрата ви. 

 11. Потърсете информация за храните и напитките, които дразнят пикочния мехур – опитайте се да намалите газираните напитки, цитрусовите плодове и лютото. 

 12. Подсилете имунитета си с натурални хранителни добавки, като червена боровинка, пробиотик, гел за пиене от Алое Вера  – за да подпомогнете естествените защити на организма. 

 

 

ПОЛЕЗНА СТАТИЯ: Интерстициалният цистит не е причинен от инфекция

 

 

Пишете ми за темите, които искате да коментираме в рубриката "Женски Тайни" във в. "Галерия" на nachkova.gallery@abv.bg 


Автор:
Галина Начкова, Kegel8 България

 

 Галина Начкова е автор на новата рубрика "ЖЕНСКИ ТАЙНИ" във в. "ГАЛЕРИЯ!

 

Галина е основател и собственик на онлайн платформата Kegel8 България (www.kegel8.bg), консултант по женско здраве и тазово дъно, сертифициран уелнес коуч, автор и водещ на обучения за жени.

 

 

..........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

 

Статията има за цел да ви предостави полезна информация и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете каквото и да е лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.

 

 

 


KEGEL8 ULTRA 20 V2 за ЖЕНИ - тренажор с електростимулация

 

ПОДХОДЯЩ ПРИ ПРОБЛЕМИ С ПИКОЧНИЯ МЕХУР!

 

 

Kegel8 Ultra 20 V2

 

 

 

 

 

Консумацията на твърде много захар и въглехидрати, води до обостряне на състоянието

прочети още

Средно качваме по 2 килограма всяка Коледа. Представете си „планините“ от храна, вредни напитки и сладки изкушения, които ни очакват.

прочети още

Всички знаем какво е хемороид, но колко от нас се замислят коя е основната причина за заболяването и как може да се предотврати?

прочети още