Причини за болката в таза

18 февруари 2020
Причини за болката в таза

Болка в таза – каква може да е причината?

 

 

Има множество състояния, които могат да доведат до болки в тазовата област, било то остри или хронични. Ако страдате от болки в таза е важно да посетите лекар, за да стигнете до основната причина довела до това състояние.

 

 

               Аденомиоза

 

Аденомиозата е състояние, при което ендометриалната тъкан (тъканта, която обичайно обгръща матката) започва да расте отвътре на стената на матката. Това е различно от ендометриоза, при която тъканта расте извън матката, в яйчниците, пикочния мехур и други органи в коремната кухина.

 

 

              Ендометриоза

 

Ендометриозата е сравнително често срещано състояние, при което клетки като тези, които се намират в лигавицата на матката, растат извън матката, върху други органи от коремната кухина като яйчниците, фалопиевите тръби и пикочния мехур. Подобно на клетките вътре в матката ви, те ще се разрушават всеки месец по време на месечния цикъл, като при този процес често причиняват подуване и много болка.

 

 

 

             Миоми

 

Миомите са доброкачествени, неракови образувания, които растат в и около матката. Миомите са много често срещани и повечето жени дори не знаят, че ги имат, но те могат да бъдат причина за тежък и болезнен месечен цикъл (менорагия) и болка в тазовата област.

 

 

           СРЧ (Синдром на раздразненото черво)

 

СРЧ или синдром на раздразненото черво е много често срещано състояние и засяга до 1 от всеки 5 души в даден момент от живота им. СРЧ причинява болезнени спазми, диария, запек и подуване и може да причини хронична болка в таза, ако продължи дълго. Свързва се често с определени храни и стресови фактори, но може да се контролира.

 

 

            Кисти на яйчниците

 

Кистите на яйчниците са друг много често срещан проблем. Много жени ги имат без да им причиняват дискомфорт и може дълго време така и да не разберат за тях. Въпреки това, ако кистите стават по-големи или в зависимост от вида им, те могат да причинят болки в стомаха, в тазовата област и подуване.

 

 

 

           Тазови абсцеси

 

Тазовите абсцеси са редки и понякога могат да се появят, ако сте имали инфекция в тазовата област, например апендицит или операция. Ако имате тазов абсцес, ще се почувствате зле, ще имате треска и много силна болка в таза. Ако имате тазов абсцес, по всяка вероятност ще ви е необходима операция, за да бъде изчистен.

 

 

 

           Запушване на таза

 

Запушването на таза е наименованието, което се дава на разширените вени в стомаха. Това може да причини хронична болка в таза и точно като болката от разширени вени в краката, тя се влошава след много време в изправено състояние и болката изчезва, когато човек лежи.

 

 

 

           Танкови възпалителни заболявания

 

Танкови възпалителни заболявания или PID са инфекции, които засягат матката, яйчниците и фалопиевите тръби. Това е една от основните причини, поради които причинява хронична болка в таза.

 

 

           Пролапс/ смъкване

 

Пролапс е наименованието на процеса, при който един или повече от вашите органи се измъкнат от мястото си. Той може да причини тежко, плъзгащо чувство и да бъде наистина неудобно, особено ако сте се разхождате или сте били на крака цял ден. 

 

 

 

          Инфекция на уринарния тракт

 

Инфекция на пикочните пътища е много честа причина за тазова болка и дискомфорт в долната част на корема. Освен това може да почувствате изгаряне или болка, когато уринирате, може да изпитвате нужда от често уриниране или да се почувствате неспокойни.

 

 

 

 

Как тренажорът Kegel8 Ultra 20 V2 помага при Синдрома на хроничната тазова болка?

 

 

  • Kegel8 Ultra 20 V2 е медицински сертифициран тренажор за тазово-дънни мускули, който използва невромускулна електростимулация. 

 

  • С помощта на 20 клиничнодоказани програми спецално разработени от лекари и физиотерапевти, тренажорът помага за стимулиране на кръвния поток и подобряване на кръвообращението в тазовата област.

 

 

  • Може да се използва, както вътрешно - с вагинална сонда, така и външно - с електродни подложки върху кожата. Чрез използване на тибиална нервна стимулация или стимулиране на сакралния нерв можете да използвате електростимулацията и извън тялото без сонда - това е особено полезно, когато има хронична болка в гениалиите и не желаете или не можете да поставите вагинална или анална сонда там.

 

  • Kegel8 Ultra 20 V2 се бори с болката и помага да се отпусне напрегнатото, болезнено тазово дъно и автоматично  усъвършенства Кегел упражненията, за да подобри здравината и контрола на мускулите.

 

 

 

 

 

 

 

Вземи своя тренажор още сега! Не отлагай отново! 

 

 

 

Програми за облекчаване на болка на Kegel8 Ultra 20 V2

 

 

  • Програма за болка от менструален цикъл, тазова болка и вулводиния (необяснима болка на вулвата), това е прекрасна програма за облекчаване. Използвайте тази програма с електродни подложки в долната част на гърба към дупето или отпред върху долната част на корема. Може да си пускате програмата, колкото дълго и колкото често имате нужда. Само след няколкко минути облекчението започва! :)

 

  • Програма за мускулни крампи и напрегнати тазови мускули, тази програма се използва с вагинална сонда.

 

  •  Програма за релаксация на тазовото дъно и вагиналното напрежение, тази програма работи на много ниска честота, за да ви помогне да отпуснете и релаксирате добре мускулите си. Използва се с вагинална сонда.

 

Консумацията на твърде много захар и въглехидрати, води до обостряне на състоянието

прочети още

Средно качваме по 2 килограма всяка Коледа. Представете си „планините“ от храна, вредни напитки и сладки изкушения, които ни очакват.

прочети още

Всички знаем какво е хемороид, но колко от нас се замислят коя е основната причина за заболяването и как може да се предотврати?

прочети още