Признаци за безплодието при жените и мъжете

24 юни 2022
Признаци за безплодието при жените и мъжете
Хормонални причини, инсулинова резистентност и ендометриоза водят до стерилитет -- статия за бр. 25/22 г. на в. "ГАЛЕРИЯ"

 

 

Планирането на бебе е вълнуващ и понякога дълъг процес. Важно е да обърнете внимание на нивата на плодовитостта, които намаляват с възрастта. Излишно е да се притеснявате без основание! По-добре се информирайте как да забелязвате признаците на безплодие или проблемите, свързани с плодовитостта.

 

Безплодието се определя като невъзможност за забременяване след 1 година редовен и незащитен секс. Среща се, както при мъжете, така и при жените. Статистиката в САЩ сочи, че 12,1% от дамите на възраст до 44 години не могат да забременеят или да износят бебето до раждането, а около 6% от омъжените жени на възраст до 44 години страдат от безплодие.

 

При 35% от двойките се идентифицира безплодие едновременно при мъжете и жените. При 8% от двойките с репродуктивни проблеми причината е само при мъжете. А при 20% точната причина не се установява никога. Мъжът или жената може да нямат явни репродуктивни проблеми и пак да имат необясними трудности със зачеването. Времето, възрастта, начинът на живот и стресът могат да допринесат за това. 

 

Ето някои често срещани ПРИЗНАЦИ ЗА БЕЗПЛОДИЕ ПРИ ЖЕНИТЕ. Не се паникьосвайте! Нито един от тях не означава, че ви предстои безплодие! Много от тези причини са временни и могат да бъдат подобрени чрез медицинско лечение. Запазете час при лекар, ако изпитвате тези симптоми.  

 

 • Хормоните регулират цикъла на жената и някои хормонални нарушения показват проблеми с фертилитета
   
 • Прекомерното ниво на андрогени е една от основните причини за тежко акне, което често се наблюдава при синдром на поликистозни яйчници (СПКЯ). 

 • Растеж на космите по лицето – вероятност за недиагностициран СПКЯ. След лечението много жени овулират и в крайна сметка забременяват. 

 • Изтъняването и загубата на косасимптом на хормонален дисбаланс и признак на СПКЯ 

 • Необяснимото качване на тегло понякога е признак на СПКЯ, който засяга как тялото реагира на инсулин, или инсулинова резистентност, която води до наддаване на тегло. 

 • Тежкият или болезнен период, който пречи на ежедневната дейност може да е симптом на ендометриоза или миома. Ендометриозата причинява 20-40% от безплодието при жените. 

 • Прекомерният стрес или промяната в начина на живот може да доведе до нередовен цикъл или пълна липса на менструация. Ясен знак, че може да имате проблем с плодовитостта. 

 • Силната или продължителна болка по време на секс може да е признак за ендометриоза или възпалително заболяване на таза. 

 

Когато става въпрос за плодовитост, мъжът е другата половина на уравнението. В допълнение към качеството на спермата и броя на сперматозоидите, които допринасят пряко за способността за оплождане на яйцеклетката, обърнете внимание на следните ПРИЗНАЦИ ЗА МЪЖКОТО БЕЗПЛОДИЕ и потърсете лекарски съвет, ако са ви познати. 

 

 • Мъжката плодовитост също се регулира от хормони. Намаленото сексуално желание може да означава хормонални проблеми, които засягат плодовитостта. 

 • Болката в тестисите, подуването, промените в размера и твърдостта може да показват проблеми с фертилитета, които трябва да бъдат отнесени към лекар. 

 • Проблеми с поддържането на ерекцията намалените нива на хормоните могат да доведат до проблеми с поддържането на ерекцията, което води до възможно безплодие. 

 • Проблеми с еякулацията засягат пряко фертилитета и трябва да бъдат обсъдени задължително с лекар. 

 

Днес можем да използваме изпитани хитринки, за да увеличим нивата на плодовитост. Кегел упражненията с тренажор подобряват състоянието на репродуктивните органи, с целенасоченото кръвоснабдяването и „доставянето“ на полезни вещества. С укрепване на интимните мускули се развива мощен имунитет в репродуктивната зона. Когато лесно управляваме мускулите на тазовото дъно, се отделя и нужното количество хормони в кръвта, като естествено подпомагаме забременяването.  

 

Упражненията с Кегел тренажор са помощно средство при опитите за бебе. А когато следите нивата на хормоните си със специалните тракери за фертилитет, лесно и у дома, напрежението значително спада. 

 

ПОЛЕЗНИ СТАТИИ: 8 причини за необяснимо безплодие

 

 

Пишете ми за темите, които искате да коментираме в рубриката "Женски Тайни" във в. "Галерия" на nachkova.gallery@abv.bg 


Автор:
Галина Начкова, Kegel8 България

 Галина Начкова е автор на новата рубрика "ЖЕНСКИ ТАЙНИ" във в. "ГАЛЕРИЯ!

 

Галина е основател и собственик на онлайн платформата Kegel8 България (www.kegel8.bg), консултант по женско здраве и тазово дъно, сертифициран уелнес коуч, автор и водещ на обучения за жени.

 

 

..........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

 

Статията има за цел да ви предостави полезна информация и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете каквото и да е лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.

 

 

 

 


KEGEL8 ULTRA 20 V2 за ЖЕНИ - тренажор с електростимулация

 

ПОДХОДЯЩ ЗА КЕГЕЛ УПРАЖНЕНИЯ ПРЕДИ И СЛЕД РАЖДАНЕ!

 

 

Kegel8 Ultra 20 V2

 

 

 

 

 

 

Консумацията на твърде много захар и въглехидрати, води до обостряне на състоянието

прочети още

Средно качваме по 2 килограма всяка Коледа. Представете си „планините“ от храна, вредни напитки и сладки изкушения, които ни очакват.

прочети още

Всички знаем какво е хемороид, но колко от нас се замислят коя е основната причина за заболяването и как може да се предотврати?

прочети още