Проверка на шийката на матката у дома?

31 януари 2022
Проверка на шийката на матката у дома?

 

Как и какво може да ви покаже това? 

 

Януари е месец на осведомеността за шийката на матката, затова и ние повдигнахме темата няколко пъти през този месец. А днес в последния ден на януари ще ви научим как да проверявате шийката на матката у дома и защо трябва да го правите!

 

Шийката на матката е важна част от тялото ви - не само ако искате да забременеете или се предпазвате от забременяване, но и за цялостното репродуктивно здраве. Проверката на позицията на шийката на матката у дома може да ви помогне да опознаете менструалния си цикъл и да разберете по-добре начина, по който работи тялото ви. Моля имайте предвид, че това категорично НЕ отменя редовните прегледи при вашия гинеколог

 

Но какво е шийката на матката? И какво точно трябва да чувстваме? „Търсенето“ на сляпо не е правилният начин за нейното намиране. Трябва да разберете какво чувствате, какво е нормално и какво е необичайно, преди да опитате да проверите шийката на матката си у дома.

 

В тази публикация ще обясним какво представлява шийката на матката, защо трябва редовно да я проверявате и как да я локализирате, за да ви помогнем по-добре да извършвате правилна самопроверка у дома.

 

 

Запознайте се с шийката на матката – какво представлява и какво прави.

 

Маточната шийка е орган с форма на поничка, разположен в долната част на матката. Вашата шийка на матката се простира във влагалището и служи като изходна точка за менструална кръв, а ако сте бременна за излизане на бебето от утробата. Средната дължина на шийка на матката е около 2,5 до 3,5 см и се свързва с матката през цервикалния канал.

 

 

Защо трябва да проверявате шийката на матката?

 

Важно е да сте запознати с това как обикновено се чувства шийката на матката, за да можете да следите промени като полипи, кисти или потенциален рак. Все пак трябва да знаете, че шийката на матката може да ви каже много за вашата плодовитост, тъй като се усеща различно в различни точки от менструалния цикъл.

 

За двойки, които се опитват да забременеят, проверката на шийката на матката може да ви помогне да идентифицирате моментите, когато сте повече или по-малко фертилни. Можете да използвате позицията си на шийката на матката, наред с други методи като дигиталния устройства за проследяване на хормоните, за да проследите овулацията и фертилния прозорец. Някои жени дори очертават своята цервикална слуз и позиция, като форма на естествен контрол на раждаемостта.

 

Проверка на шийката на матката

 

Маточната шийка на всяка жена е уникална по това, че дори две шийки на матката не се променят по абсолютно същия начин преди овулацията. Ето защо, най-добрият начин да опознаете вашите уникални промени в шийката на матката е редовно да извършвате ръчни самопроверки у дома. Можете да проверите позицията на шийката на матката, като внимателно вкарате пръст във влагалището (с предварително почистени ръце), което ще обясним как да направите по-късно.

 

Въпреки това, преди да опитате да усетите шийката на матката у дома, трябва да разберете основите на това, което се счита за нормално и ненормално, когато става въпрос за нейнатаанатомия.

 

Какво да търсите?

 

Когато проверявате шийката на матката си, търсите структура с форма на поничка в предната или горната част на вагината. Структурата може да бъде твърда или мека, а отворът може да бъде отворен или затворен, в зависимост от това къде се намирате във вашия менструален цикъл.

 

Шийката на матката също произвежда секрети, наречени слуз, които променят консистенцията и цвета си през целия ви менструален цикъл. По времето, когато сте най-предразположени към забременяване, цервикалната ви слуз става бистра, хлъзгава и гостоприемна за сперматозоидите. Когато не сте плодовита, тя е бяла или почти бяла, по-дебела и кремообразна, което означава, че спермата не може да премине през нея толкова лесно.

 

Отнема време, за да забележите тези промени, но знайте, че в повечето случаи промените в шийката на матката са напълно нормални и няма за какво да се притеснявате.

 

Потенциално сериозни признаци и симптоми, за които трябва да внимавате, включват:

 

Подутини или израстъци. Понякога може да почувствате малка подутина или растеж отстрани на шийката на матката. Това може да е цервикален полип или нещо, наречено киста на Наботи. И двете от тези промени са безвредни, но все пак е добра сигнал да посетите вашия лекар, за да изключите по-сериозни състояния, особено ако имате други необичайни симптоми.

 

Промени в цервикалната слуз. Повечето жени ще получат вагинална инфекция в някакъв момент от живота си. Ако имате вагинална инфекция, като гъбична инфекция или бактериален вагинит, може да забележите необичайни промени в консистенцията на цервикалната слуз. Инфекциите с дрожди причиняват гъсто течение, подобно на извара, докато бактериалният вагинит причинява тънко, воднисто, сиво течение с миризма на риба. Въпреки че е по-рядко срещано, може да получите и инфекция, наречена трихомониаза, която причинява пенливо, зеленикаво-жълто течение.

 

Ненормално кървене. Кървенето между менструациите, често наричано зацапване, се счита за ненормално. Най-честата причина за необичайно кървене е употребата на хормонален контрол на раждаемостта, тъй като зацапването може да бъде страничен ефект от тези лекарства. Въпреки това, кървенето от шийката на матката може също да показва полово предавана инфекция (ППИ) или, макар и по-рядко, рак на маточната шийка. Ракът на маточната шийка най-често се диагностицира на възраст между 35 и 44 години и може да е по-вероятно, ако имате фамилна анамнеза.


Ако забележите някоя от тези необичайни промени, насрочете среща с Вашия лекар. Те може да искат да направят тестове за вагинални инфекции, ППИ и/или рак на маточната шийка, за да се уверят, че симптомите ви не се дължат на сериозно медицинско състояние.

 

Как да проверите шийката на матката си?

 

Необходима е практика, за да локализирате шийката на матката и да забележите фините промени, които претърпява през целия ви менструален цикъл, но това може да ви помогне да разберете по-добре своя менструален цикъл, плодовитост и цялостно интимно женско здраве.

 

В зависимост от това защо проверявате шийката на матката си, може да искате да я проверявате от веднъж месечно до два пъти на ден. Трябва да я проверявате само до два пъти на ден, ако правите графика на промените в шийката на матката, за да забременеете или като форма на контрол на раждаемостта. Ако просто проверявате, за да се уверите, че няма аномалии, тогава веднъж месечно е добре.

 

Взимането на душ (къпането) или използването на банята преди това предлага личен, спокоен момент, в който можете да усетите шийката на матката. Когато я проверявате, винаги трябва да обръщате внимание на начина, по който се чувства и всички секрети, които произвежда в моемнта. Можете да запазите записки с констатациите си, които може да ви помогнат да разберете по-добре менструалния си цикъл с течение на времето.

 

Ето как да проверите шийката на матката си у дома:

 

Първа стъпка: Подгответе се

Когато се подготвяте за проверка на шийката на матката, важно е да се уверите, че ръцете ви са чисти и добре хигиенизирани поддържани. Измийте добре ръцете си и подрежете и изпилите всички остри ръбове на ноктите си, за да предотвратите разпространението на бактерии или да се порежете, докато пипате шийката на матката. Ако носите по-дълъг маникюр сложете хирургически ръкавици, като ги дезинфекцирате отново и внимавате да не ги скъсате и да не се нараните.

 

Стъпка втора: Заемете позиция

Важно е да ви е удобно и да сте спокойни, за да не изпитвате болка, докато проверявате шийката на матката. Започнете с позицията, която използвате за поставяне на тампон. Ако не използвате тампони, много жени смятат, че клякането, лягането или стоенето с един крак на ръба на ваната работи отлично за целта. Имайте предвид, че може да отнеме няколко опита, за да намерите най-удобната позиция за вас.

 

Стъпка трета: Внимателно поставете пръст

Когато сте готови, внимателно поставете показалеца или средния си пръст във вагината. Може да искате първо да поемете няколко дълбоки вдишвания (препоръчваме коремни :)), за да се отпуснете. Веднъж когато сте вътре, посегнете към горната предна или горната част на вагината и трябва да напипате нещо кръгло и леко твърдо, с отвор в средата. Знайте, че може да отнеме много опити, преди да успеете да намерите шийката на матката и че може да бъде по-трудно да янамерите, ако сте много плодовита или ако имате неправилно разположена матка.

 

Стъпка четвърта: Начертайте своите констатации

Забележете и запишете всички промени, които забележите в местоположението, усещането и секретите на шийката на матката през целия менструален цикъл. С течение на времето може да започнете да забелязвате модели (патерни) в тези промени, които показват кога ставате повече или по-малко плодородни. Това може да ви помогне да планирате по-добре да забременеете или да предотвратите бременност.

 

Полезни съвети

 

Не се притеснявате, ако в началото не можете да намерите шийката на матката или не сте сигурни дали това, което чувствате, е вашата шийка на матката или не. В началото може да се наложи да погледнете от забавната страна на самопроверките - дори след като сте направили няколко опита сами. Ето няколко съвета, които да ви помогнат да направите проверката правилно.

 

Какво е усещането?

Някои жени казват, че шийката на матката е мека и гумена, като върха на носа. Други хора казват, че се усеща като поничка: кръгла с лек отпечатък в средата. В зависимост от това в каква точка сте по време на менструалния си цикъл, шийката на матката може да се чувства по-мека или по-твърда; отворена или затворена. Но независимо в каква точка се намирате, шийката на матката ви трябва да се чувства отделна от останалата част от влагалището ви и трябва да бъде кръгъл придатък с лек отвор в средата.

 

Отворена vs. Затворена

Какво означава, когато кажем, че шийката на матката ви е „отворена“ или „затворена“? Когато казваме отворена или затворена, ние говорим конкретно за отвора или отвора в центъра на шийката на матката. Този отвор се разширява и омекотява, когато сте фертилни, за да позволи на спермата да пътува нагоре по цервикалния канал, за да оплоди яйцеклетка по време на овулация. Когато не сте фертилни, тя се затваря и става твърда, за да предотврати преминаването на бактерии и чужди тела в матката.

 

Високо vs. Ниско

Когато става въпрос за "висока" или "ниска" шийка на матката, говорим за позицията на шийката на матката във вашата вагина. Повечето вагини почиват под лек ъгъл нагоре. През най-плодородното време от месеца шийката на матката се придвижва по-назад и нагоре, което означава, че може да е по-далеч от вагиналния отвор от обикновено. Когато сте по-малко фертилни, вероятно няма да е необходимо да поставяте пръста си по-навътре във влагалището, за да намерите шийката на матката, тъй като тя трябва да лежи по-близо до вагиналния отвор.

 

Ами ако не мога да я намеря?

Ако сте се опитвали да намерите шийката на матката си няколко пъти без резултат, може да се озовете в състояние на паника. За щастие няма за какво да се притеснявате: много жени изпитват затруднения да намерят шийката на матката си, дори, ако са практикували много пъти. Вероятно ще я намерите, ако продължите да практикувате.

 

Ако намирате за особено предизвикателство да намерите шийката на матката, може да имате наклонена или ретровертна матка. Това е безобидна вариация в анатомията на матката, подобна на това да сте десничар или левичар. Това просто може да означава, че шийката на матката е по-далеч към задната част на влагалището и е трудно да се усети.

 

Ако имате затруднения с намирането на шийката на матката, не трябва да разчитате на този начин за контрол на раждаемостта, докато не се почувствате по-сигурни, че сте успели с локализирането. Вместо това използвайте резервен метод като презерватив, докато се учите да локализирате шийката на матката си с лекота.

 

Позиции на шийката на матката и тяхното значение

 

Вашата шийка на матката следва надежден (природен) модел на промени през целия менструален цикъл. Много от тези промени могат да се усетят чрез проверка на шийката на матката у дома. Като следите тези промени, можете да определите къде в цикъла си може да сте и колко плодородни сте в даден ден.

 

Менструация

 

По време на менструалната фаза шийката на матката се чувства ниско, тя е твърда и леко отворена. Това позволява на кръвта да се стича от матката към влагалището.

 

Преди овулация

 

Преди овулацията, във фоликуларната фаза, шийката на матката остава ниско и е твърда, но отворът на шийката на матката остава затворен. Може да не предизвиква отделяне на секрет илида отделя кремаво бяло, или белезникаво-жълто течение.

 

По време на овулация

 

При овулация, най-плодородната ви точка, шийката на матката става мека и отворена, за да позволи на спермата да влезе в матката и да оплоди яйцеклетката. Ще се издигне до върха на вагината, което може да затрудни усещането и ще произведе разтеглив, бистър секрет, подобен на белтъка на яйце.

 

Трябва да знаете, че проверката на вашата цервикална позиция и слуз е най-надеждна за прогнозиране на овулация, когато се използва в комбинация с други методи. Някои жени, като тези, които са имали предишно вагинално раждане, може да имат по-мека шийка на матката от средната и им е трудно да определят овулацията само с промени в шийката.

 

Ако това ви звучи познато, използването на тракер за плодовитост Mira за идентифициране на овулацията с прецизност може да помогне. Тракерите проследяват вашите точните нива на концентрация на хормони, които можете да използвате в комбинация с промени в шийката на матката, за да проследявате овулацията.

 

След овулация

 

Ако яйцеклетката не бъде оплодена при овулация, ще влезете в лутеалната фаза и шийката на матката ще падне отново и ще стане твърда и затворена отново. Както във фоликуларната фаза, шийката на матката може да не отделя или да има кремаво бяло или белезникаво-жълто течение. То остава същото до следващата менструация.

 

 

Обърнете внимание на интимните мускули!

 

Какви са ползите за шийката на матката от редовното изпълнение на упражненията на Кегел? 

 

Здравите, силни интимни мускули са важни за нас жените във всеки период от живота ни. Когато упражняваме мускулите на тазовото дъно (интимните мускули), ние ги укрепваме и така поддържаме правилната позиция на стените на влагалището, пикочния канал, мехура, матката и правото черво. Упражняването на интимните мускули може да елиминира изпускането на урина или да предотврати смъкването на шийката на матката. 

 

Чрез интимната гимнастика се подобрява кръвообращението и лимфната система на органите на малкия таз. Благодарение на упражненията на Кегел се повишат тонусът на матката и нейната съкратителна способност, като така се разнася инфилтратът в околоматочната съединителна тъкан при заболявания като хроничен параметрит и прочее.

 

Разпространените заболявания като ерозия на шийката на матката, миома, ендометрит отчасти се появяват от застой на кръвта в областта на малкия таз в резултат на заседнал начин на живот и липса на пълноценни сексуални отношения.

 

Ерозията на маточната шийка е сред най-често срещаните гинекологични заболявания. Такава диагноза се поставя на всяка трета жена в детеродна възраст. 

 

С помощта на упражненията целенасочено се осигурява пълно кръвоснабдяване в горната част на влагалището и директно в шийката на матката. Достатъчното снабдяване с кислород е естествена превенция на ерозията на шийката на матката, образуване на злокачествени и доброкачествени тумори, инконтиненция, смъкване на матката, както и други заболявания на урогениталната област.

 

 

При ерозия на шийката на матката, има една особеност преди извършване на каквито и да е упражнения за тазовото дъно. Руският лекар и инструктор по интимна гимнастика Ек. Смирнова съветва, преди да започнете интимните упражнения, да намажете щедро вагиналната лигавица с масло от морски зърнастец.

 

 

 

 

Източници: puls.bgviosfertility.commiracare.com

Д-р Рухи Джийлани, директор на изследванията и образованието в Института за плодовитост Виос  в Чикаго, Илинойс. Тя има специализации по гинекология, репродуктивна ендокринология и безплодие.

Д-р Екатерина Смирнова, инструктор по интимна и дихателна гимнастика

..........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

 

Статията има за цел да ви предостави полезна информация и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете каквото и да е лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.

 

 

 

 

Тренажори, с които ще усвоите правилно Кегел упражненията преди бременност или след раждане. 


ЕДНО ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ ИЗОБРЕТЕНИЯ ЗА ЖЕНИ! <3

 

 

Kegel8 Ultra 20 V2 Кегел тежести

Консумацията на твърде много захар и въглехидрати, води до обостряне на състоянието

прочети още

Средно качваме по 2 килограма всяка Коледа. Представете си „планините“ от храна, вредни напитки и сладки изкушения, които ни очакват.

прочети още

Всички знаем какво е хемороид, но колко от нас се замислят коя е основната причина за заболяването и как може да се предотврати?

прочети още