Разберете колко ефективно правите Кегел упражнения вкъщи

6 август 2020
Разберете колко ефективно правите Кегел упражнения вкъщи

„Нещата вече не са същите“. Звучи ли ви познато? Може би някоя по-възрастна жена ви е споделила тази мъдрост или приятелката ви от детските години притеснено ви обяснява защо посещава тоалетната на всеки половин  час, а всички останали жени на масата замълчават многозначително …. Да си признаем - не говорим достатъчно и често не сме искрени дори и със себе си, когато става дума на интимност, изпускания, усещания и почти всичко, което се случва със здравето на тазовото ни дъно.

 

 

И така, вашата майка или баба едва ли са ви казали, но ние жените след раждане, с напредването на възрастта, след менопауза или понякога просто генетично често имаме проблеми с отслабването на тазовото си дъно. Какво означава това?

 

Тазовото дъно е комплекс от мускули и съединителна тъкан, които обхващат областта на перинеума и ануса – от срамната кост до опашната кост.

 

Тяхната роля е да поддържат всички органи в малкия ни таз като пикочния мехур, вагината, матката,  червата на място, да контролират работата им,така че да няма инциденти и изпускания, да поддържат увеличената тежест по време на бременността, да подпомагат раждането и да ни помагат да имаме по-интензивни интимни усещания.

 

Тези мускули понякога отслабват и това води до много неприятности като изпускания, смъкване и разместване на органи, незадоволителни усещания, за които повечето от нас не говорят дори и с гинеколога си.

 

Много често това се случва след бременност и раждане. Бъдещото бебче е огромна тежест за крехкото ни тазово дъно пез 9-те месеца на бременността, а по време на раждането трябва да се разширят многократно, за да направят път на малкия човек.

 

Затова стандартна процедура след раждане в повечето западноевропейски страни е рехабилитацията на тазовото дъно, основано на базата на Кегел упражненията, които да възстановят мускулите и съединителната тъкан и връщането им обратно във форма. 

 
Хубавото е, че ние жените сме създадени еластични и гъвкави в тази област  можем, както да се разширяваме, така и да се свиваме. Нужни са минимални усилия и последователност и "Нещата отново ще бъдат, както преди".

 

За да разберете дали и как тези мускули (на тазoвото дъно) функционират, можете да си направите  няколко лесни теста вкъщи.

 

Те ще ви помогнат да разберете дали контролирате  добре мускулите на тазовото си дъно и доколо добре и силни ги усещате:

 

  • Когато сте в тоалетната по малка нужда опитайте се на 4 пъти да прекъснете струята като стегнете интимните си мускули. Внимавайте да стягате само интимните мускули, без корема, бедрата и задните части! Ако успявате да прекъснете изцяло струята и 4-те пъти без да изпуснете дори 1 капка, вашите мускули са в отлично състояние.

 

  • Поставете два пръста във влагалището си. Опитайте плътно и силно да ги стиснете с мускулите на влагалището си. Усещате ли натиска върху пръстите си. В идеалния случай, трябва да ви е трудно да ги раздвижите.

 

  • Стегнете всички свои сфинктери (пикочния, вагиналния и аналния) и задръжте без да отпускате 100 секунди. В идеалния случай, мускулите няма да се изморят и няма да отслабят силата си през това време.

 

Можете да направите този тест с още по-голяма точност с помощта на т. нар. умен тренажор за тазово дъно kGoal. Това е иновативен уред, разработен в Сан Франциско, САЩ, специално за жените, които искат да възстановят контрола и усещанията, които са имали по естествен начин без операции и инвазивни поцедури.

 

Тренажорът е направен от мек силикон, зарежда се с USB кабел и има безплатно мобилно приложение, на което в реално време можете да следите силата, с която стягате и отпускате интимните си мускули, и да виждате напредъка си ден след ден.

 

Вместо пръстите си, поставяте меката възглавничка на kGoal във вагиналния канал, включвате  и отваряте приложението на телефона си.

 

Уредът се грижи за това не само да стягате, но и да отпускате мускулите си правилно. Последното е изключително важно за възстановяването им и ефективността на упражненията.

 

Всеки път, когато правите стягането правилно (без да напрягате дупето или корема) kGoal ви възнаграждава с вибрация, която служи за тактилна обратна връзка. Колко по-силно стягате, толкова по-силна е вибрацията. Ако предпочитате, можете също да изключите вибрацията и да виждате силата на стягане само на екрана на телефона си чрез приложението на kGoal.

 

 

„Много жени правят Кегел упражненията (упражнения за засилване на тазовото дъно) неправилно. Често те или напрягат мускулите на задните си части или корема и така натискат тазовото дъно надолу. Това освен, че е погрешно, може да има и обратен ефект - вместо да възстанови да отслаби мускулите. Затова създадохме kGoal – с помощта на два вида обратна връзка през приложението и  чрез вибрация, той показва ясно, когато правите упражненията правилно“ , заявява физиотерапевтът Лиз Миракъл, която участва в разработването на уреда.

 

„Направихме проучване сред 300 жени от 18 до над 60 години, което показа, че по-малко от 50% от тях всъщност знаят как правилно да правят Кегел упражненията“. Това наистина е жалко, защото, когато се правят правилно, Кегел упражненията доказано подобряват симптомите на стрес инконтиненция при над 70% от жените, независимо от възрастта им (1)

 

 

 

 

Тренажорът kGoal е изключително полезен за жени, които искат да правят Кегел упражнения като профилактика или за възстановяване, но не разбират с кои точно мускули да работят или просто те са прекалено отслабени. Обратната връзка, която този тренажор осигурява, е много полезна.

 

 

"Дисфункцията на тазовото дъно при жените е реалност, с която се сблъсквам ежедневно. Опитът ми показа, че има голяма разлика между самостоятелните Кегел упражнения и работа с тренажор. Направихме сравнение с 30 жени, които тренираха мускулите на тазовото дъно самостоятелно с упражненията на Кегел. Втора група също от 30 жени отново правеха кегел упражнения, но използваха kGoal. Ефективността на трениране на мускулите на тазовото дъно с kGoal беше 3 пъти по-висока. Aбсолютно всички детайли, от формата до функциите на това устройство, са много обмислени от физиологична гледна точка."

Ина Аполихина, професор, доктор на медицинските науки, ръководител на катедрата по естетична гинекология и рехабилитация на FSBI NMITs AGP на В. И. Кулакова, Министерство на здравеопазването на Русия, председател на Асоциацията на специалистите по естетична гинекология (ASEG)

 

 

“Oчаквах да съм изумена от силата на тазовото си дъно и бях мотивирана да бързо стигна заветния максимум от 10 в скалата за измерване. Но истината беше, че чвиждах на скалата колко силно стягах и в началото едвам стигах 5. Трябваше още доста, за да достигна топ форма. Определено виждах резултатите ден след ден се увеличават и това ме мотивираше”

Алиса Уокър, журналист от австралийското лайфстайл издание Gizmondo.

 

 

„Използвах kGoal постоянно за около 3 седмици и определено има огромна разлика. Могат да кихам леко без да се изпускам. Всъщност вече усещам, че деня, в който кихането вече няма да ме притеснява е съвсем близо. Обратната връзка, която този тренажор дава, ми помага да знам, че стягам правилните мускули, а приложението прави всичко лесно като детска игра. Освен това мога да сравнявам резултатите си с предишни сесии и да виждам напредъка. Така се самомотивирам! Казах на личния си лекар и сестрата и на най-добрите си приятелки. Това е първия подобен уред, който наистина работи за мен“ 

Джесика Пайни,  САЩ

 

 

„Претъпях сложна хирургична операция , която продължи 6 часа. Имах смъкване на пикочния мехур, ректума и матката. Матката и фалопиевите ми тръби бяха отстранени. Всичко беше повдигнато и ми имплатираха меш. Три месеца след операцията започнах физотерапия в болницата. Вървеше много добре, но уреда, с който ми препоръчаха да се упражнявам беше твърде голям и неудобен и правеше дразнещи звуци, за да ми покаже, че правя Кегел упражненията правилно. Това въобще не ме мотивираше. Тогава моята физиотерапевтка ми препоръча kGoal за домашна употреба. Веднага се влюбих в него. Модерен дизайн, упражненията увелкателни като игри. Най-накрая се научих и аз да изграя видео игри. Лесно се използва и следи напредъка ми. Вече напълно се възстанових от операцията, нямам изпускания и усещам тазовото си дъно като ново.“

Ребека Силвър, САЩ

 

 

Мили жени и момичета, вие се грижите за кожата, косата, талията, краката и ноктите си, нали? Сега е времето да погледнете и по-навътре – към скрития център на усещанията, самочуствието и контрола – женските ни органи и тазовото ни дъно.

 

Вземете мерки навреме, тествайте мускулите си, упражнявайте се дори преди да е настъпил проблем, вашето тазово дъно ще ви се отблагодари!

 

 

 

Източници:

1. Pelvic floor exercise for urinary incontinence: A systematic literature review, Aug 2010, Natalia Price, Rehana Dawood, Simon R. Jackson, https://www.maturitas.org/article/S0378-5122(10)00317-8/abstract

Последните тенденции са да се открият пациентите в леки и среднотежките степени на уринарна инконтиненция и да се провежда неинвазивна терапия. Идеята е да не се стига до оперативно лечение, което не винаги дава траен ефект и е свързано с много рискове и усложнения. За тези цели през последното десетилетие са измислени и специални „умни машинки“ за жени и за мъже, като тези на Kegel.

прочети още

Смъкването на гениталните органи (т.нар. пролапс) има 4 стадия. Първите два от тях са в голяма степен управляеми и могат да се повлияят значително от консервативно лечение като Кегел упражнения, включително упражнения с Кегел тренажори. В тези първи стадии обикновено не се препоръчва операция, но е наложително да се вземат мерки за спиране на смъкването. Най-безвредното и естествено ефективно решение, за да не прогресира повече смъкването и да се възстанови по естествен начин са Кегел упражненията.  

прочети още

Електрическата стимулация може да помогне за намаляване на болката в тазовата област, за свиването на тазовите мускули или за успокояване на входящите нервни сигнали, за да се намали свръхактивността на органи като пикочния мехур.  

прочети още
Тазова болка
11 юни 2020

Тазовата болка е често срещан проблем, който засяга много жени в даден момент от живота им. Независимо дали причина за болката са прекалено стегнати тазови мускули, вулводиния, вагинизъм, ендометриоза или нещо друго, ако страдате от болка в таза и слабините, споделете и потърсете помощ.

прочети още

Пълната хистеректомия представлява необратимото отстраняване на матката и шийката на матката чрез операция. Провежда се за лечение на различни женски репродуктивни проблеми

прочети още

Упражняването на мускулите на тазовото дъно трябва да бъде част от ежедневната ви физическа активност, независимо от възрастта ви. Така, както са гимнастиката, йогата, фитнес програмите, тренкровките в залата, на открито и т.н. Знаете ли, че можете да правите упражненията за тазовото дъно (Кегел упражненията) по-лесно и ефективно с помощта на тренажор?

прочети още

Ако изпитвате трудности да започнете с Кегел упражненията си или се притеснявате, че не ги правите правилно, специализираните тренажори за тазово дъно ще подобрят ефективността на всяко стягане, което правите.

прочети още

Мускулите на тазовото дъно се намират в основата на вашия таз. Те действат като хамак, достигащ от опашната кост в задната част на таза, до предната част на срамната кост. Те са прикрепени от двете страни на таза ви, за да могат да поддържат всички тазови органи, които стоят в естествено повишените си положения.

прочети още

Групата мускули, които изграждат тазовото дъно, работят по същия начин като всеки друг мускул в тялото Ви – чрез отпускане и свиване те придвижват околните сухожилия, кости и органи. Единствената волева функция на мускулите на тазовото дъно е същото това свиване и отпускане, което правите при Кегел упражненията.

прочети още

При първи симптоми на изпускане и смъкване, споделете с гинеколога си!

прочети още

Независимо дали преживявате естествена менопауза или хирургична (преждевременна) менопауза, от съществено значение е да се научите как да се грижите за тялото си и да се подготвите за това, което предстои. Ето защо в Kegel8 направихме списък с най-добрите храни за консумиране по време на менопаузата.

прочети още

Упражненията на тазовото дъно за мъже са наистина важни. Те помагат за предотвратяване на еректилни проблеми и инконтиненция при мъжете. Те също така помагат да масажирате простатата и да я поддържате здрава. Но как да правите тези упражнения?

прочети още

Всички мъже знаят, че имат простата, но повечето мъже не знаят какво е или какво прави, докато се сблъскат с проблем.

прочети още

Еректилната дисфункция засяга повече от 1 на 10 мъже в Европа. Еректилните проблеми са изключително чести, особено при мъже на възраст над 40 години. Но не всичко е обречено! Има най-различни методи, с които можете да опитате да премахнете еректилните проблеми.

прочети още
Вулводиния
17 март 2020

Вулводинията е често срещано състояние, което засяга една от всеки десет жени над 20 години. Вулводинията е позната още като хронична болка в интимната област. Тя може да бъде много продължителна – да продължава цял ден и да не ви позволява да правите нищо друго.

прочети още
Ендометриоза
29 февруари 2020

Ендометриозата е често срещано явление, което засяга близо 2 милиона жени във Великобритания и може да причини болки в тазовото дъно, нередовен или тежък месечен цикъл, депресия, проблеми с фертилитета и други.

прочети още

Има множество състояния, които могат да доведат до болки в тазовата област, било то остри или хронични. Ако страдате от болки в таза е важно да посетите лекар, за да стигнете до основната причина довела до това състояние.

прочети още

Прочетете историята на една млада жена, която страда от странното усещане за „отпуснатост“ в гениталиите. Тя се е опитвала да прави упражненията на Кегел, но мускулите ѝ били толкова слаби, че не можела да задържи свиването много дълго. Само за 6 седмици с тренажора Ultra 20, тя рязко повишава силата на мускулите на тазовото си дъно и подобрява качеството си на живот.

прочети още

Инконтиненцията или изпускането при мъжете е все по-голям проблем. Тя е досадно, смущаващо състояние и наистина може да увреди самочувствието Ви. Независимо дали става въпрос за проблеми с простатата, слабост на тазовото дъно или свръхактивен пикочен мехур, всичко това може да ви накара да ходите до тоалетната твърде често или през цялата нощ, или понякога може и да не стигнете навреме.

прочети още

Независимо дали страдате от еректилна дисфункция или просто искате да получите и поддържате по-твърда и по-силна ерекция, преди да се обърнете към лекарства, подсилете тазовото си дъно с мъжки упражнения на Кегел!

прочети още

Парадоксът е, че дерматологичните клиники са пълни с жени, които търсят външно разкрасяване, а за проблемите „там долу“ се говори рядко!

прочети още

Почти 30% от жените над 50 години страдат от различна степен стрес инконтиненция. При по-младите дами този процент е по-нисък, но независимо от възрастта много от тях не се осмеляват да споделят за това дори пред лекаря си.

прочети още

В науката гинекология има голям раздел статични заболявания. Казано простичко, това са заболявания на женските полови органи, свързани с промяната на статиката на човешкото тяло. Матката и яйчниците се държат в определено положение в корема на жената благодарение на три чифта връзки със стената на таза. Ако има вродена слабост на съединителната тъкан, при малко натоварване се получава някаква степен на смъкване. Под натоварване разбираме бременността и нормалното раждане.

прочети още

За няколко месеца, дори не с много редовни упражнения ефектът е поразителен. Съжалявам, че не си закупих уреда ви, когато го видях още първия път. Това щеше да ми спести много неприятни усещания.

прочети още

Валерия е на 64 години и страда от ректоцеле или смъкване на ануса и ректума, което е свързано с болка и дискомфорт. Тя използва комбинация от електростимулация и механични упражнения - Kegel8 Ultra 20 и Механичен биофийдбек тренажор Kegel8. След по-малко от 2 седмици, вече вижда резултати. Прочетете разказа ѝ.

прочети още

Честно да си призная преди да започна да използвам тренажора нямах никакви усещания отвътре в интимната област на тазовото дъно.

прочети още

Надя Данчева, физиотерапевт, хронично любопитен двигателен ентусиаст, чиято мисия е да убеди света, колко важно е да се движиш, както и че Вагина не е еквивалент на чудовището Неси от Лох Нес, както и че тазово дъно имаме всички! Майка на две прекрасни същества, леко разхвърляна и вечно ентусиазирана за пътешествия и обучения.

прочети още

Едно от основните даоистки упражнения, наречено „Елен“ всъщност почти изцяло се припокрива с Кегел упражненията за тазово дъно, изследвани през 50-те години на 20 век от американският гинеколог д-р Арнолд Кегел.

прочети още

Материал за списание „Жената днес“ с участието на Галина и Ива от Kegel8 България.

прочети още

Чували ли сте,че Кегел упражненията са много полезни, но някак все не успявате да ги правите редовно? Kegel8 може да бъде ваш най-добър помощник в това да възстановите силата и контрола над вагиналните си мускули само за 12 седмици. Попълнете краткия тест на Kegel8, за да определите кой тренажор е най-добър за вас! Ще отнеме само 1 минута от вашето време.

прочети още

За първи път услугата се предлага за жени само в масажно студио „ATMAN“

прочети още

Смесената уринарна инконтиненция е неволното и неотложно изпускане на урина в резултат на някакво усилие като например кихане, кашляне, физически упражнения.

прочети още

Императивната инконтиненция е много често срещана форма на инконтиненция и обикновено се получава поради свръхактивен пикочен мехур.

прочети още

Преливната инконтиненция е името, което се дава на няколко различни типа инконтиненция, които настъпват едновременно. Тя е свързана с невъзможност да контролирате уринирането си и може да приема множество форми.

прочети още

Фекалната инконтиненция може да има различни степени, от изпускане при газове до пълна загуба на контрол. Без значение в каква степен е заболяването, чревната или фекална инконтиненция може да срине самочувствието и качеството на живот.

прочети още

Стресовата инконтиненцията или Стресова уринарна инконтиненция (СУИ) се случва, когато мускулите отслабнат и не могат да поддържат пикочния мехур да не се изпуска. Това е „предупредителен знак”, с който твоето тяло ви казва, че трябва да заздравите своите мускули.

прочети още

Толкова свикнахме да търсим бързо решение, когато става дума за лицето и външния си вид, че вече не е чудно, че го правим и за най-интимните си части! Операциите за разкрасяване „там долу“ бързо стават една от най-популярните козметични процедури.  

прочети още

Много от нас не са чували термина пролапс или смъкване на матката, докато не се сблъскат с този проблем лично. Какво точно е пролапс? И защо има толкова много жени, които са в риск?

прочети още
ЕНТЕРОЦЕЛЕ
13 май 2018

В резултат на отслабване на мускулите и съединителната тъкан на тазовото дъно, част от тънкото черво спада в пространството между ректума и вагината. Ентероцеле (или смъкване на тънкото черво) се случва, когато част от тънкото черво спада и измества горната част на вагиналната стена. Това създава издуване на повърхността на вагината.

прочети още

Ние разбираме колко отчаяна и уплашена се чувствате, но Ви молим да вземете мерки  навреме, а не да игнорирате и да избягвате тази трудна ситуация. Когато нещо не е съвсем наред с вашето тазово дъно, Вие го знаете. Първото нещо, което трябва да направите е да посетите Вашия личен лекар или гинеколог, който да Ви прегледа и да Ви постави диагноза.

прочети още

И така, Вие имате диагноза пролапс (или смъкване на половите органи). Вероятно се чудите какво да предприемете, притеснявате се и със сигурност се страхувате. Специфичното за пролапса е, че не можете да сравнявате своя случай с някой друг – това е нещо скрито, много лично – и около него има такова табу, че много от нас си заравят главите в пясъка!

прочети още

Има няколко класифициращи системи, които лекарите използват, за да опишат степента на пролапса – 1 (първа степен) е умерена, а 4 (четвърта степен) най-тежка.  

прочети още

Дамите, които страдат от някаква форма на пролапс, знаят, че това състояние е неудобно, болезнено и може да окаже опустошително влияние върху самочувствието.

прочети още

Ако можете да стягате силно мускулите на тазовото си дъно, Вие имате силни оргазми. Силните мускули „там долу“ означават, че сте по-силни, по-здрави и по-лесно възбудими, така че когато правите любов с партньора си можете да го обгърнете плътно и да увеличите усещанията си като създавате този прекрасен оргазмичен контакт, който ще увеличи и разшири вашият любовен живот!

прочети още

Знаете какво казват – остаряването е необратимо! Ако сте започнали да забелязвате сиви коси тук-таме, по-трудно Ви е да ставате сутрин от леглото или просто не сте толкова подвижни колкото преди – може би вече е време да прегърнете идеята, че възрастта е само число. Тези промени са част от процеса на остаряване и като такива се приемат просто като друг елемент от живота.

прочети още

Загубили сте интерес към интимността? Усещанията не са както преди? Опитвате се да избягвате ласките с партньора си?

прочети още

Уринарната инконтиненция се определя като „неволево изпускане на урина, причиняващо социални и хигиенни проблеми“. Това е често срещано състояние, което е много неприятно и потискащо.

прочети още

Ако се изпускате, когато се смеете или чувствате внезапни неконтролируеми позиви за уриниране (които понякога завършват с инциденти). Не сте сами...

прочети още

Ако се чудите как да правите упражнения за здраво тазово дъно ( или Кегел упражненията) правилно, Вие сте на правилното място. Тази гимнастика са важна част от дневната тренировка, както на мъжете, така и на жените.

прочети още

Това е често срещано мнение за упражненията за тазовото дъно (или Кегел упражненията, както още са известни), но истината е, че ако те не работят за теб има причина за това и Kegel8 може да помогне.

прочети още

Какво са Кегел упражнения? Разработени от калифорнийския гинеколог д-р Арнолд Кегел, това са упражнения, които са клинично доказано, ефективно, неоперативно лечение на слабости на тазовото дъно.  

прочети още

Mоже би току-що сте родили, изпускате се понякога , или просто искате да поддържате мускулите си силни, здрави и в добра форма. Но, това не винаги е лесно само със самостоятелни Кегел упражнения на тазовото дъно.

прочети още

Откъде идва терминът "Кегел"? Кегел упражнения са кръстени на човека, който ги е измислил - д-р Арнолд Кегел. Прочетете, за да разберете как той става пионер в грижата за тазовото дъно.

прочети още

Мария Попова: "След близо 3 седмици използване на тренажора попитах съпруга си дали усеща разлика. В отговор получих усмивката му."

прочети още

Стиляна Йорданова: "Това, което на пръв поглед събуди любопитството ми, бе възможността да бъде измерена с точност, в цифри, силата на интимните мускули... Определено намирам тренажора за полезна и смислена придобивка за всяка жена"

прочети още

Лилия Илиева: "Само след 20 дни постигнах чувствителността ми се е повишила осезателно. Изпитвам и по-голямо желание, и по-голямо удоволствие от секса... Предимствата на тази машинка са и че може да помогне за облекчаване на болките при раждане."

прочети още

Рени Аврамова: "Тренировката с тренажора Kegel8 стана част от сутрешните ми упражнения наред с коремните преси в леглото."

прочети още

Препоръчваме ви първоначално да използвате тренажорите Kegel8 в легнало положение или седнали с вдигнати крака. Това ще ви помогне да свикнете с усещането за вашия тренажор и по този начин ще избегнете разместване на сондата. Важно е сондата да поддържа постоянен контакт с мускулите на тазовото дъно, за да може да ги упражнява правилно.

прочети още

Хедър е млада жена, в края на 20-те си години и до скоро страда от проблеми на тазовото дъно, които се отразяват на интимния й живот. Заради възрастта си тя се срамува да говори с партньора си.

прочети още

Когато решите, че сте готови да имате бебе, подготвянето на тялото ви за зачеване и износване на вашето бебе, ще бъде на върха на вашия списък със задачи през следващите месеци.

прочети още

1 от всеки 3 жени страда от стрес инконтиненция и 50% от жените над 55 години ще имат някаква форма на пролапс

прочети още

Накратко След раждането на второто си дете, Трейси започва да усеща изпускания и сексът става неудобен и болезнен Трейси открива, че има увреждане на нервите, но само 6 седмици тренировки с Kegel8 значително подобриха симптомите й Трейси използва Kegel8 Ultra 20, за да получи тези резултати

прочети още

Накратко Саманта имаше симптоми на слаб пикочен мехур от тийнейджърска възраст; те продължаваха да се влошават и живота й стана неуправляем 12 седмично лечение с Kegel8 Ultra 20 остави памперсите и подложките в миналото за Саманта! Саманта използваше Kegel8 Ultra 20, за да постигне тези резултати.

прочети още

Kegel8 България с гордост и удоволствие ви представя – нашите партньори от Мамма Бокс. Те са две прекрасни млади мами, които са създали уникална абонаментна програма за грижа за всички жени, които преминават през чудото на майчинството.

прочети още