Синдром на поликистозните яйчници и бременност

26 август 2022
Синдром на поликистозните яйчници и бременност
СПКЯ причинява инсулинова резистентност, което повишава нивата на кръвната захар -- статия за в. "Галерия"

 

Независимо дали са минали три месеца или няколко години от опитите за забременяване, ако това все още не се е случило може да предизвика у жената разочарование и да я обезсърчи, особено ако е била диагностицирани със СПКЯ. 

 

Синдромът на поликистозните яйчници (СПКЯ) засяга 10% от жените и е една от най-честите причини за безплодието им. Жените с тази диагноза често имат поликистозни яйчници. Това означава, че яйчниците имат много малки, доброкачествени и безболезнени кисти. По време на ултразвук малките кисти могат да приличат на низ от перли. Жените със СПКЯ също може да имат висок тестостерон или липса на овулация (нередовна или без менструация). 

 

Въпреки че може да е разочароващо, запомнете, че, когато бъдете диагностицирани със СПКЯ, това не е краят на опитите ви за зачеване. Не забравяйте, че трябва да имате овулация, за да забременеете и има начини да накарате тялото си да овулира. Ако имате СПКЯ, едно от най-добрите неща, които можете да направите, е да се образовате и да сте проактивни по отношение на здравето си. Това означава да се консултирате с лекар, може би да приемате лекарства, хранителни добавки и да промените диетата си. 

 

В предходната статия споменахме, че здравословната диета, регулирането на теглото, следенето на овулацията с тракери за проследяване на фазите на цикъла, както и упражненията за тазово дъно с тренажор, могат не само да ви помогнат в процеса на зачеване със синдрома, но са и важни първи стъпки към поддържането на здравословен начина на живот 

 

Медицинските специалисти съветват още да следите стриктно захарта си. СПКЯ причинява инсулинова резистентност, което води до високи нива на кръвната захар. Инсулиновата резистентност и високата кръвна захар увеличават риска от развитие на диабет тип II, особено ако сте с наднормено тегло или затлъстяване. 

 

Докато наблюдавате кръвната си захар е добре да предприемете стъпки за поддържане на нормалните ѝ нива през целия ден. Можете да ограничите приема на въглехидрати и нишестени зеленчуци, да снабдявате организма с достатъчно протеини и да пиете много вода. Опитайте се да се храните на много малки порции през деня, вместо три големи на закуска, обяд и вечеря. Това обаче не се препоръчва, ако сте резистентни към инсулин, ако имате преддиабетно състояние или диабет. 

 

Съвременната медицина използва различни медикаменти за лекуване на безплодие причинено от СПКЯ. Това са лекарствата метформин, летрозол, кломид и гонадотропини (хормони). Те се приемат САМО ПО ЛЕКАРСКО ПРЕДПИСАНИЕ, като част от индивидуалния лечебен план на всяка пациентка 

 

Терапиите, които медиците успешно прилагат при стерилитет в следствие на СПКЯ са инвитро оплождане (IVF), инвитро съзряване (IVM), а когато нищо не сработи, при някои жени може да се наложи да се използват донорски яйцеклетки, за да забременеят. 

 

В наши дни не бива да пренебрегваме и добавките като помощно средство и съпътстваща терапия по време на целия процес по забременяване с диагнозата СПКЯ.  

 

Добавките, които ще изброим по-долу обикновено се използват за подпомагане на жени със СПКЯ и доказано оказват най-голяма подкрепа на тялото. Повечето работят за управление на инсулиновата резистентност, метаболизма и хормоналния баланс, но могат да имат редица други ползи за здравето.

 

Това са рибеното масло, пробиотиците, цинка, витамин D, инозитол (водоразтворим витамин), ресвератрол (естествен антиоксидант), карнитин (ацетил L-карнитин), N-ацетил-L-цистеин (NAC), природният продукт берберин (естествен алкалоид), магнезий, витамин B12 и витамин B9 (фолиевата киселина). 

 

Около 70 до 80% от жените със СПКЯ изпитват трудности при забременяване. Добрата новина е, че с помощта на асистираната репродуктивна технология шансовете ви за бременност са по-добри. Около 60 до 70% от пациентите със СПКЯ, които се лекуват с медикаменти и спазват диета, забременяват в рамките на шест цикъла, а близо 70% от подложените на IVF жени, също забременяват успешно. 

 

 

 

ПОЛЕЗНО: 

Книга "Интимна гимнастика за жени"

 

 

 

Пишете ми за темите, които искате да коментираме в рубриката "Женски Тайни" във в. "Галерия" на nachkova.gallery@abv.bg 


Автор:
Галина Начкова, Kegel8 България

 Галина Начкова е автор на новата рубрика "ЖЕНСКИ ТАЙНИ" във в. "ГАЛЕРИЯ!

 

Галина е основател и собственик на онлайн платформата Kegel8 България (www.kegel8.bg), консултант по женско здраве и тазово дъно, сертифициран уелнес коуч, автор и водещ на обучения за жени.

 

 

..........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

 

Статията има за цел да ви предостави полезна информация и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете каквото и да е лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.

 

 

 


KEGEL8 ULTRA 20 V2 за ЖЕНИ - тренажор с електростимулация

 

ЗА БЪРЗО И ЛЕСНО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА КЕГЕЛ УПРАЖНЕНИЯ!

 

 

Kegel8 Ultra 20 V2

 

 

 

 

 

Консумацията на твърде много захар и въглехидрати, води до обостряне на състоянието

прочети още

Средно качваме по 2 килограма всяка Коледа. Представете си „планините“ от храна, вредни напитки и сладки изкушения, които ни очакват.

прочети още

Всички знаем какво е хемороид, но колко от нас се замислят коя е основната причина за заболяването и как може да се предотврати?

прочети още