След хистеректомия: Какво се случва с тазовото дъно?

18 юни 2020
След хистеректомия: Какво се случва с тазовото дъно?

Пълната хистеректомия представлява необратимото отстраняване на матката и шийката на матката чрез операция. Провежда се за лечение на различни женски репродуктивни проблеми, като например:

 

 • Непоносима болка в тазовата област
 • Нелечима по друг начин болезненост при месечен цикъл (менорагия)
 • Фиброиди - доброкачествени образувания
 • Гинекологичен рак - на женските репродуктивни органи, включително яйчниците, матката и шийката на матката
 • Ендометриоза - болезнено състояние, при което тъканта, която обгръща матката, започва да расте върху други репродуктивни органи
 • Пълно смъкване на матката - когато нехирургичните лечения са били неуспешни

 

Това е сериозна операция в тазовата област, която се извършва през влагалището или корема (отворена или минимално инвазивна - лапароскопска, с помощта на робот). Това е една от най-често срещаните гинекологични операции и има много прилики с други тазови операции по отношение на ефекта си върху тазовото дъно.

 

 

Какво се случва с Вашето тазово дъно по време на хистеректомия?

 

 

 

По време на хистеректомия, от страна на хирургичния екип ще бъдат положени всички усилия за запазване на мускулите на корема и тазовото дъно. Въпреки това, не са редки случаите на увреждане на тъканите и нервите, тъй като мускулите се отделят и се преместват по време на процедурата.

 

 

Често причината за провеждане на хистеректомия е в съществуваща слабост или увреждане на тазовото дъно, поради което операцията може да включва и процедура за увеличаване поддръжката, осигурявана от тазовото дъно. Важно е обаче да се отбележи, че никоя операция не може да подобри силата на тазовото Ви дъно. Само упражненията на тазовото дъно или Кегел упражненията са в състояние да направят това.

 

 

За да намалите риска от поява на смъкване на тазовите органи, можете също да се подложите на операция за фиксиране на сакроспиноза (сакроколпопексия). Там, където горната част на вагината е пришита към сакроспинозния лигамент, близо до опашната кост, за опора. Може да се използва синтетичен меш (мрежа), за да се осигури допълнителна поддръжка, но в момента това се препоръчва само в контекста на научните изследвания, докато продължават проучвания върху риксовете от разграждане на т. нар. меш.

 

 

 

Какво се случва с Вашето тазово дъно след хистеректомия?

 

 

 

Когато матката и шийката на матката се отстранят, остава празнина, в която другите тазови органи могат да паднат и да се смъкнат. Ако вашето тазово дъно също е повредено или слабо, то няма да може в достатъчна степен да поддържа другите тазови органи и вероятно ще изпитате едно или повече от уврежданията на тазовото дъно, изброени по-долу. За съжаление те са толкова чести, че очакваното подобрение на качество на живот след хистеректомията, често не се осъзнава първоначално.

 

 

Ако се подложите на оофоректомия (операция за отстраняване на единия или двата яйчника) едновременно с хистеректомията, ще претърпите промяна в хормоните и ще стартира менопаузата (ако вече не сте я преживявали). Намаляването на естрогена ще доведе до естествено отслабване на мускулите на тазовото Ви дъно, което допълнително ще увеличи риска от развитие на едно от следните нарушения на тазовото дъно:

 

 

 

 • Уринарна инконтиненция - в резултат на увреждане на пикочния мехур или пикочните пътища по време на операция или пролапс на пикочния мехур, тъй като матката вече не е там, за да го поддържа. Има по-висок риск, ако операцията ви е била извършена вагинално.

 

 • Чести инфекции на пикочните пътища - в резултат на увреждане на уретрата.

 

 

 • Увреждане на тазовите органи и тъкани - Както при всяка тазова операция, вашият хирург ще влезе в таза ви през влагалището или корема. Това позволява риск от случайно увреждане на другите тазови органи и тъкани от инструментите.

 

Мога ли да намаля риска или да възстановя щетите за тазовото си дъно?

 

 

За да намалите риска от поява на увреждане на тазовото дъно в резултат на хистеректомия, ще трябва да се грижите за тазовото си дъно, както преди, така и след процедурата. За да направите вашите упражнения още по-ефикасни, можете да използвате тренажор за тазово дъно, който има конкретни програми, които да ви помогнат да се концентрирате върху различните проблеми, с които може да се сблъскате:

 • Упражнявайте тазовото си дъно всеки ден - Правете Кегели! Както е и при всички други мускули, трябва да продължите да упражнявате тазовото си дъно, за да го поддържате в добра форма. Възможно е да можете да започнете упражненията си още шест седмици след операцията, говорете с вашия лекар, ако имате някакви въпроси.

 

 • Спрете пушенето и лекувайте хронична кашлица - Това ще намали налягането, което оказвате върху тазовото си дъно.

 

 • Поддържайте здравословно тегло - Националният институт за високи постижения в областта на здравето и здравето на Великобритания (NICE) препоръчва да поддържате индекса на телесната си маса под 30, за да избегнете излишното тегло върху тазовото си дъно.

 

 • Избягвайте интензивни упражнения - След като се възстановите от операцията, сменете бягането с плуване и кросфит тренировките с колоездене. Интензивните упражненията са тези, при които стъпвате силно на краката си и по този начин създавате натиск нагоре по краката и към таза си. Йога и пилатес също са много добри упражненията, които могат да ви тонизират, като същевременно намаляват натиск върху тазовото ви дъно.

 

 • Избягвайте носенето на тежко - когато това не може да бъде избегнато, научете се как да вдигате тежки предмети безопасно: дръжте товара близо до кръста и избягвайте да огъвате гърба си.

 

 • Избягвайте запек и напрежение - Широко известно е, че диетата с високо съдържание на фибри поддържа тонуса на червата ви. Но знаехте ли, че най-добрата позиция за избягване на запек е коленете да са високо в клек? Можете да използвате тоалетна табуретка, за да ги вдигате.

 

 

..........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

 

Статията има за цел да ви предостави полезна информация и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете каквото и да е лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.

 

Източници:


ncbi.nlm.nih.gov
ajog.orgmedscape.combuckshealthcare.nhs.ukoce.ovid.com; lww.comsciencedirect.comnhs.uk; nice.org.uk;

 

 

 

 

 

 

 

Вземи тренажор със специални програми за възстановяване след операция!
Не отлагай повече! 

 

 

Имаш нужда от помощ при избора на тренажор?


Запази онлайн консултация с 
Галина Начкова,
експерт по тазово дъно и женски wellness треньор

 

+359 899 37 73 62

 

 


ВЗЕМИ ЧАС СЕГА!

 

 

 


кутия
"ЖЕНСКО ЗДРАВЕ"

подарък за празниците

 

 

Виж съдържанието на празничната ни кутията ТУК!

 

 

 

Консумацията на твърде много захар и въглехидрати, води до обостряне на състоянието

прочети още

Средно качваме по 2 килограма всяка Коледа. Представете си „планините“ от храна, вредни напитки и сладки изкушения, които ни очакват.

прочети още

Всички знаем какво е хемороид, но колко от нас се замислят коя е основната причина за заболяването и как може да се предотврати?

прочети още