СМЪКВАНЕ НА МАТКАТА/ ВЛАГАЛИЩНИТЕ СТЕНИ

13 май 2018
СМЪКВАНЕ НА МАТКАТА/ ВЛАГАЛИЩНИТЕ СТЕНИ

 

Много от нас не са чували термина пролапс или смъкване на матката докато не се сблъскат с този проблем лично. Но какво точно е пролапс? И защо има толкова много жени, които са в риск?

 

 

Основната причина за смъкването на матката или влагалищните стени е отслабването и увреждането на мускулите на тазовото дъно. Тези мускули са отговорни за поддържането на всеки един от тазовите органи. Когато не са достатъчно силни, за да извършват тази работа ефективно, това може да причини смъкване на някои от органите на малкия таз във вагината/ ануса. Проучванията показват, че това засяга 1 от всеки 2 жени над 50 години.

 

Има различни етапи, които показват сериозността на смъкването. За някои от нас симптомите може да са толкова леки, че дори няма да посетите лекаря си. Дори и това да е случаят, обаче, това състояние пак може сериозно да повлияе на вашето физическо и емоционално здраве.

 

 

Затова е изключително важно да знаем как да го предотвратим и контролираме!

 

 

 

 

Какви са различни типове смъкване?

 

Малкият таз е дом на много изключително важни органи, всеки от които е в риск от разместване. Различните видове смъкване (пролапс) включват:

 

 

Цистоцеле пролапс                            
Cistocele

Ректоцеле пролапс
Rectocele

 

 

 

 

 

 

 

 

Цистоцеле мъкване на пикочния мехур) – най-често срещаната форма на смъкване, това е когатo пикочния мехур е спаднал във вагината.

 

 

 

Цистоуретроцеле мъкване на уретрата и на пикочния мехур във влагалището) – това е доста често срещан случай.

 

 

 

Ректален пролапс (пълно смъкване на ректума) – това се случва, когато ректума преминава през влагалищната стена и се показва навън.

 

 

 

Смъкване на матката (смъкване на матката във вагината) – тези, които страдат от пролапс на матката са в по-голям риск от това да развият друга форма на пролапс.

 

 

Уретроцеле – тъканите около уретрата спадат във вагината.

 

 

 

Ректоцеле астично смъкване на ректума) – това се случва, когато се получава херния от ректума към влагалището поради разтягане на задната влагалищна стена. Ако имате ректоцеле има по-голяма възможност да развиете и цистоцеле.

 

 

 

Ентероцеле – спадане на Дъгласовото пространство (частта от перитонеалната кухина, намираща се между матката и ректума), което премества горната вагинална стена в мястото между ректума и вагината. Среща се по-често при жени във менопауза и след хистеректомия.

 

 

Пролапс на влагалището – този тип смъкване се случва само при жени, които са преминали през хистеректомия. Вътрешната част от вагината се смъква във вагиналния канал и излиза извън вагината.

 

 

 

"Проучванията ни показват, че до 50% от жените, които са имали деца ще страдат от форма на пролапс." Сю Крофт – физиотерапевт и автор

 

 

 

 

Защо се появява смъкването?

 

 

Това е вечният въпрос "защо аз"?

 

Грижили сте се добре за себе си през годините, поддържали сте здравословна диета и сте правили задължителните 30 минути упражнения на ден.

 

Тогава защо да сте в риск да развиете пролапс?

 

Може да се учудите да разберете, че само това не е достатъчно да поддържа мускулите на тазовото ви дъно силни и здрави. А когато тези мускули са слаби, те не могат да подържат тазовите ви органи ефективно. Това може да се случи по различни причини, включително:

 

Раждане

Напреднала възраст

Менопауза

Увеличено налягане в коремната кухина

Кашлица, запек, тегло

Гинекологична операция

Като хистеректомия

Вродени заболявания

 

"1 от всеки 3 жени ще страдат от пролапс след хистеректомия!“

Източник: Британското общество по Урогинекология

 

 

Какви са симптомите на пролапса?

 

Имате ли усещане, че загубвате чувството си за хумор, когато става дума за изпускане при смях?

 

Наистина няма нищо смешно в пролапса и е напълно възможно да страдате от него без дори да го разбирате. Симптомите на пролапса варират в зависимост от етапа в който се намира, но най-общо включват :

 

  • Усещане за тежест във вагината или в долната част на гърба
  • Тазова или коремна болка
  • Издутина във или извън вагината
  • Трудност при изпразване на пикочния мехур
  • Болезнен секс или липса на интимни усещания
  • Уринарни проблеми като слаба струя, непълно изпразване на пикочния мехур, често уриниране/ стрес инконтиненция

 

 

 

Как се лекува пролапса?

 

Може да бъде невероятен удар за вас да разберете, че страдате от генитално смъкване или пролапс. Наистина, да живееш с подобни симптоми е тежко, както емоционално, така и физически. Много често те се отразяват в притеснение или депресия и влияят на ежедневието.

 

Мислите, че няма какво да направите? Не се страхувайте, има няколко различни начина да се справите с пролапс, които много зависят от това колко е сериозен. Малък пролапс може да се лекува с малки промени в начина на живот, докато по-тежки форми може да изискват операция.  Упражненията на тазовото дъно са препоръчителни като надежден метод за всички случаи, тъй като не само възстановяват силата, облекчават симптоми могат да спра влошаването на гениталното смъкване.

 

Различните типове терапия включват:

 

Промяна в начина на живот

 

Това означава да съберете цялата мотивация, която се иска, за да свалите тези няколко килограма. Достигането до здравословно тегло ще засили тазовото дъно и ще спре влошаването на смъкването. Избягвайте да вдигате тежко и дейности, които създават натиск в коремната област.

 

Упражнения на тазовото дъно

 

Ефективен начин да се предпазите, да контролирате и да лекувате пролапс. Като всеки друг начин за упражнение, тазовите упражнения ще увеличат тонуса и силата на мускулите с времето. Това ще помогне да се „повдигнат“ смъкнатите органи.

 

Хормонозаместителна терапия (HRT)

 

Това понякога се прилага, когато смъкването се дължи на менопауза. Увеличаването на нивата на естроген с използването хормоно-заместителна терапия може да възстанови силата на мускулите и облекчавайки симптомите да спре прогресирането на пролапса. Но тази терапия е свързана с редица рискове, включително и притеснителните данни за връзка с някои ракови заболявания.

 

Песар

 

Типично използван да третира смъкване на матката; песарът често се прилага като временно решение за бременни жени, родилки или тези, които очакват операция. В редки случаи песар може да бъде предложен и като постоянно решение на тези, които не желаят или имат противопоказания за операция. Страничните ефекти могт тда включват кървене и слабост на пикочния мехур.

 

Операция

 

Когато смъкването е в по-тежък стадий, операцията може да е най-доброто и дори единственото решение. Но твърде често ние се решаваме на операция без напълно да осъзнаваме възможностите си за избор. Операцията може да включва поставянето на синтетичен меш, възстановяване на вагиналната стена или повдигане на смъкнатия орган. При по-сериозни случаи, може да бъде извършена хистеректомия или операция за премахване на матката.

 

Важно е да проучите всички други възможности преди да изберете този тип лечение, защото, както всяка друга процедура, операцията на гениталното смъкване крие рискове.

 

Страничните ефекти могат да варират от кървене/ инфекция, запек, увреждане на свързани органи, болезнен секс или проблеми с уринирането. Освен това приблизително 1/3 от жените, които имат пролапс могат да имат нужда от повече от една операция, тъй като има 25-35% шанс, че пролапсът може отново да се появи под една или друга форма.

 

В някои области операцията може да възстанови смъкване на тазовото дъно, но не и да облекчи свързани симптоми.

 

 

 

Как упражненията на тазовото дъно могат да контролират и да спрат пролапса да не  прогресира?

 

Вярно е; посещението на фитнеса от време на време не решава въпроса. Всъщност много от нас асоциират упражненията с външния вид. Но не трябвали упражняването да е за здраве, а не от суета?

 

Нашето тазово дъно има изключително полезна роля в тялото ни. То контролира  ежедневното функциониране на пикочния мехур и червата и поддържа всички органи на малкия таз. Именно за това е толкова важно то да е достатъчно здраво.

 

Как да увеличим силата на тазовото си дъно? Като с всяко друга мускулна група, упражнявайте я и тя ще стане по-силна. Силното тазово дъно ще бъде по-подготвено да задържи органите на място, като така намали риска от пролапс. Засилването на тазовото дъно може също да подобри състоянието на съществуващите симптоми и постепенно да възстанови положението на органите.

 

 

Така, че защо да не упражнявате мускулите, които имат значение?

 

 

 

Как може да помогне Kegel8 Ultra 20?

 

 

 

Уред, който прави упражненията вместо теб?

 

С използването на невромускулна стимулация (NMES), Kegel8 Ultra 20 V2 стимулира контракции в тазовото дъно, които с времето укрепват мускулите, като дават сила и тонус.

 

Слабите електро-импулси действат на тялото чрез вагинална сонда или електродни подложки.

 

Въпреки, че когато се правят правилно механичните упражнения могат да са много полезни се смята че около 50% от жените не  разбират как да правят ефективнo свиване на интимните си мускули. Дори когато се правят правилно
механичните упражнения (Кегел упражненията) напрягат едва 40% от мускулната група.
Kegel8 Ultra 20 V2 от своя страна работи с 90% от интимните мускули.

 

Когато става дума за превенция и лечение на пролапс, Kegel8 Ultra 20 V2 е нашият най-добър тренажор. С 20 предварително програмирани програми, той ви дава възможност да персонализирате режима си на упражнения на базата на индивидуалните си нужди.

 

Тренажорът е окомплектован с безникелова сонда и 4 електродни подложки. Те позволява стимулацията да бъде приложена по много различни начини в зависимост от това как предпочитате и как работи най-добре за вас.

 

 

 

Kegel8 Ultra 20 V2

 

 

 

Тренажорът Ultra 20 V2 е подходящ при всички видове смъкване, както и за възстановяване след операция!
Не отлагай повече! 

 

 

Kegel8 Ultra 20V е най-висок клас тренажор за мускулите на тазовото дъно, който използва невромускулна електростимулация, която е безвредна!

 

 

"Имам трета степен цистоцеле смъкване, което се повдигна с около 2,5 см. нагоре благодарение на Ultra 20 V2. Този продукт дойде с препоръка от физиотерапевта ми и си струваше, въпреки, че имах нагласа за празни обещания! Има изключлително положителен ефект върху мен и моето тяло, а най-важното е, че тренажорът наистина работи!" -- Мари, 61 г.

 

"След като бях диагностицирана с лек пролапс исках да се уверя, че няма да стане по-зле и че ще мога някак да го контролирам. Използвах Kegel8 Ultra 20 V2 за 6 седмици и съм абсолютно доволна от разликата и облекчението, които почувствах. Бих го препоръчала на приятелки - чувствам се като нова жена!" -- Женя, 42 г.

 

 


кутия
"ЖЕНСКО ЗДРАВЕ"

подарък за празниците

 

 

Виж какво съдържа празничната ни кутията ТУК!

 

 

Консумацията на твърде много захар и въглехидрати, води до обостряне на състоянието

прочети още

Средно качваме по 2 килограма всяка Коледа. Представете си „планините“ от храна, вредни напитки и сладки изкушения, които ни очакват.

прочети още

Всички знаем какво е хемороид, но колко от нас се замислят коя е основната причина за заболяването и как може да се предотврати?

прочети още