Смесена инконтиненция

1 юли 2018
Смесена инконтиненция

Смесената уринарна инконтиненция е неволното и неотложно изпускане на урина в резултат на някакво усилие като например кихане, кашляне, физически упражнения.

 

Смесената инконенция е комбинация от стрес инконтиненция и императивната инконтиненция и поради това се смята, че оказва по-голямо влияние върху качеството на живот, отколкото всяка от тях поотделно.

 

Проучване показва, че 32% от хората, страдащи от смесена инконтиненция между 40 и 67 години, отбелязват симптоми на депресия. 

 

 

Симптоми на смесена уринарна инконтиненция

 

Ако страдате от смесена инконтиненция, може да се случва да се изпускате:

 • когато докоснете или чуете течаща вода
 • когато сте пили съвсем малко количество вода
 • когато спите
 • когато кихате, кашляте или се смеете
 • когато се упражнявате

 

 

 

От какво може да бъде причинена смесената уринарна инконтиненция?

 

 

Т. нар. детрузор е основния гладък мускул на степаната на пикочния мехур. Той се свива, за да освободи урина от тялото и се отпуска, за да позволи на пикочния мехур да се напълни. 

 

Заедно със свиването на пикочния мехур, уретрата се отпуска, за да позволи освобождаване на урина. В противният случай уретрата е празна и се свива неволево, за да предотврати изпускане. Проблемите с функционирането на пикочния мехур се влияят от координацията и ефективността на тези два органа,  психологически проблеми, увреждане на свързаните нерви, слабо тазово дъно и/или промяна на хормонално ниво.

 

Смесената инконтиненция е причинена от свръхактивност на детрузора, т.е. състоятението, в което той се свива по-често откокото е нужно и може да образува спазми, когато кихате, кашляте или се упражнявате.

 

 

Много са причините, поради които детрузора може да не функционира добре:

 • Гениталното смъкване - 25% от жените, които страдат от късен стадий на смъкване на тазовото дъно ще изпитат смесена уринарна инконтиненция тъй като пикочния мехур и уретрата са по-уязвими и не са достатъчно здраво "поддържани " от мускулите на тазовото дъно.

 

 • Операции в областта на таза - дори при операции, които не засягат пряко пикочния мехур или уретрата, може да се окаже, че саувредени нервни връзки, които впоследствие дават отражение върху функционирането на мускула на пикочния мехур (детрузор).

 

 • Сериозни здравословни състояния като диабет, множествена склероза или инсулт - те могат да причинят неврологични увреждания, които да причиняват неволеви контракции на мускулите на пикочия мехур. 

 

 • Бременност - Допълнителното тегло и "хормоните на бременността" оказват натиск върху тазовото дъно, което води до изпускания.

 

 • Раждането - Трудните раждания и проблеми като вагинално разкъсване или епизиотомия означават, че има по-голяма вероятност да страдате от инконтиненция.

 

 • Стареене и менопауза - Хормоналните промени означават, че тазобедрените мускули, връзки и влакна не са толкова "гъвкави", както преди, а тазовото дъно е "отпуснато", което води до изпускания.

 

 • Наднорменото тегло - Вие сте ДВА пъти по-застрашени от стрес инконтиненция, ако имате наднормено тегло.

 

 • Медикаментите - някои лекарства, за съжаление, допринасят за стрес инконтиненция, например мускулни релаксанти като статини и антидепресанти са фатална комбинация за тазовото дъно и пикочната система. Сенната хрема също се отразява зле на мускулите ни „там долу“.

 

 • Тютюнопушенето - кашлицата се отразява на тазовото ви дъно, като го прави слабо.

 

 

Как можете да се справите със смесената уринарна инконтиненция?

 

 

Смесената уринарна инконтиненция е сигнал за предупреждение в тялото ви - трябва да засилите мускулите на тазовото си дъно и Кегел8 може да ви помогне в това. Консултирайте се с лекар за най-доброто лечение във вашия случай.

 

20-30% от хората, които страдата от смесена инконтиненция са категоризирани с хронично състояние. Това означава, че техните симптоми има малка вероятност да бъдат значително подобрени само с помощта на консервативна терапия. В тази ситуация, вашият личен или лекуващ лекар може да ви предпише и лекарства, които да подпомогнат отпускането на детрузора. 

 

Имайте предвид, че лекарствата и операцията вероятно ще помогнат в началото, но няма да могат да върнат силата на тазовото ви дъно или да предотвратят повторно смъкване или инконтиненцията след време, когато първоначалият им ефект отшуми. 

 

Ако искате да помогнете на тялото си да се възстанови и запази силата си, разгледайте специално разработения електронен тазов тренажор Кегел8 Ултра 20. С помощта на контролирани контракции в тазовото дъно, той упражнява мускулите, за да изградят сила и да задържат всичко на мястото му и да Ви осигурят контрол.

Кегел8 Ултра 20

Кегел8 Ултра 20 използва слаби електро-сигнали, които достигат до мускулите чрез вагинална сонда или външни кожни електроди. Той е тих, дискретен и удобен за употреба.

 

Той е изключително полезен, ако нямате много силни усещания за областта "там долу" и трудно успявате да свивате и отпускате Кегел мускулите си. С помощта на Kegel8 Ultra 20 можете да се научите отново да контролирате тези мускули.

 

Ако имате усещания и успявате волево да свивате и отпускате мускулите на тазовото си дъно, може да опитате да правите Кегел упражнения с тренажор с обратна връзка. На този принцип работи умният тренажор за Кегел упражнения kGoal.  Той представлява интерактивна тренировъчна система за жени (уред + безплатна смартфон апликация), която предлага уникална комбинация от инструкции, проследяване на напредъка, биофийдбек (обратна връзка), персонализирани тренировки и дори тренировки под формата на забавни игри.

 

 

 

 

 

Тренажорът kGoal ще намали или елиминира изпускането след раждане, което се получава при кихане, кашляне, скачане или тичане, ще направи сексът по приятен за двамата партньори, а и оргазмите ще се случват по-лесно!


Източници

Andersson, K-E. Arner, A. (2004). Physiological Reviews. Urinary Bladder Contraction and Relaxation: Physiology and Pathophysiology. [online] 84(3), p935-986. [viewed 19/04/18] Available from: https://www.physiology.org/doi/full/10.1152/physrev.00038.2003

Chughtai, B. Laor, L. Dunphy, C. Lee, R. Te, A. Kaplan, S. (2015). Reviews in Urology. Diagnosis, Evaluation, and Treatment of Mixed Urinary Incontinence in Women. [online] 17(2), p78-83 [viewed 18/04/18] Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4857898/#__ffn_sectitle

Fitz, F. Sartori, M. Girão, M. J. Castro, R. (1992). Revista da Associação Médica Brasileira. Pelvic floor muscle training for overactive bladder symptoms – A prospective study. [online] 63(12), p1032-1038. [viewed 18/04/18] Available from: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0104-42302017001201032&lng=en&nrm=iso&tlng=en

Gomelsky, A. Dmochowski, R. R. (2011). Central European Journal of Urology. Treatment of mixed urinary incontinence. [online] 64(3), p120-126. [viewed 18/04/18] Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3921730/

Khandelwal, C. Kistler, C. (2013). American Family Physician. Diagnosis of Urinary Incontinence. [online] 87(8), p543-550. [viewed 23/04/18] Available from: https://www.aafp.org/afp/2013/0415/p543.html

National Association For Continence. (2017). Mixed Incontinence. [online] NAFC, 2017. [viewed 19/04/18]. Available from: https://www.nafc.org/mixed-incontinence/

NICE, (2013). Urinary incontinence in women: management. National Institute for Health and Care Excellence, 2015. [viewed 18/04/18] Available from: https://www.nice.org.uk/guidance/cg171/resources/urinary-incontinence-in-women-management-pdf-35109747194821

Консумацията на твърде много захар и въглехидрати, води до обостряне на състоянието

прочети още

Средно качваме по 2 килограма всяка Коледа. Представете си „планините“ от храна, вредни напитки и сладки изкушения, които ни очакват.

прочети още

Всички знаем какво е хемороид, но колко от нас се замислят коя е основната причина за заболяването и как може да се предотврати?

прочети още