Стрес инконтиненция или неволно изпускане

5 юни 2018
Стрес инконтиненция или неволно изпускане

 

 

Изпускате ли се, докато се смеете?

 

Според дефиницията на NICE, стрес инконтиненцията е неволево изпускане на урина вследствие на усилие, кихане или кашляне. Често се случва и в резултат на по-тежки физически упражнения, бягане или скачане.

 

Стрес инконтиненцията е сред най-широко обсъжданите форми на инконтиненция. Засяга около 200 милиона мъже и жени по света. Близо 45% от жените страдат от стрес инконтиненция, като при жените по-често се случва след бременност и раждане, макар че това състояние засяга и мъже, и жени от различни възрасти.

 

ес инконтиненцията или Стре уринарна инконтиненция (СУИ) се случва, когато мускулите отслабнат и не могат да поддържат пикочния мехур да не се изпуска. Това е „предупредителен знак”, с който твоето тяло ти казва, че трябва да заздравиш мускулите си.

 

Ето   някои  интересни  статистически данни  от проучване  на  1100  души, живеещи  с  инконтиненция, направено от Американската асоциация за задържане (The National Association of Continence):

 • 80% от  анкетираните имат случаи на инконтиненция  или  всеки  ден,  или  3  до  5  пъти седмично.
 • 90% от  пациентите съобщават, че са се чувствали изолирани,  депресирани или  безнадеждни в резултат на  своето  състояние.  
 • 27% от  анкетираните не са говорили с  лекаря  си  за симптомите на инконтиненция
 • а на 50% им е некомфортно да говорят с близки, приятели или членове на семейството си.

 

Не решавайте проблема си като си слагате превръзки или като се правите, че изпускането не съществува!

 

Стрес инконтиненцията засяга повече от 1/3 от жените. Инконтиненцията е една от най-големите теми табу. Именно поради тази причина истинската бройка на жените, страдащи от такива симптоми може да е много по-висока. Не е необходимо да страдате тайно! 

 

Въпреки, че стрес инконтиненцията е толкова често срещана, много жени не осъзнават колко лесно е да се лекуват и че има широк спектър от възможности за тях.

 

 

 

 

От какво може да бъде причинена стрес инконтиненцията?

 

 • Бременност – да носиш бебе за 9 месеца се отразява негативно на мускулите на тазовото дъно (интимните мускули) и това допълнително тегло може да ги отслаби. Хормоните, които се освобождават по време на бременността, също могат да отслабят мускулите на тазовото дъно.

 

 • Раждане – по време на раждане можете да се получат проблеми с нервите в тазовата област. Освен това, ако имате разкъсване на вагината или епизиотомия е по-вероятно да страдате от инконтиненция.

 

 • Остаряване и менопауза– промените в хормоните означават, че мускулите, сухожилията и влакната, които поддържат тазовите органи не са толкова еластични, както са били преди това.

 

 • Наднормено тегло – ако сте с наднормено тегло, вие сте два пъти по-застрашени от стрес инконтиненция. Допълнителното тегло напряга твърде много тазовото дъно.

 

 • Медикаменти – някои медикаменти могат да доведат до стрес инконтиненция. Статините помагат за успокояване на вашите мускули, но в същото време вредят на тазовото ви дъно и могат да доведат до изпускания. Анти-депресантите могат да имат същият ефект.

 

 • Пушенето – освен, че има 3 пъти по-голям шанс да развиете рак на пикочния мехур, кашлянето при пушене натоварва тазовото ви дъно.

 

 

 

Какво може да се направи при стрес инконтиненцията?

 

 • Кегел упражнения– Кегел упражненията или упражненията за тазово дъно ще ви помогнат да заздравите мускулите на тазовото си дъно, за да може да продължат да поддържат жизнено-важните органи в малкия таз. Кегел упражненията доказано подобряват симптомите на стрес инконтиненция при над 70% от жените, независимо от възрастта им (1)

 

 • Вагинален песар–  Песарът е устройство, което се слага във вагината и осъществява натиск върху пикочния мехур и канал, за да намалите изпусканията.

 

 • Предписани медикаменти– Някои лекарства могат да излекуват стрес инконтиненцията. Антихолинергиците могат да помогнат в контролирането на контракциите на пикочния мехур. Трицикличният антидепресант може понякога да бъде изписан, за да подобри тонуса на пикочния мехур. Страничните ефекти от тези лекарства може да включват суха уста, умора и замъглено зрение. Затова, те може да не са подходящи за някои хора.

 

 • Операция– Много операции се използват срещу стрес инконтиненцията. До тях се стига, само ако упражненията за мускулите на тазовото дъно не помогнат.

 

 • Процедурата „Поставяне на слинг” – Това е синтетична лента, което чрез операция се поставя, за да поддържа пикочния мехур и канал. В последно време има значителен брой оплаквания от пациентки с поставен слинг в Западна Европа и САЩ. Колпосуспензията е друг вид операция за поддържане на пикочния канал и лекуване на стрес инконтиненцията.

 

Стрес уринарна инконтиненция  (СУИ) е знак, че трябва да подсилите мускулите на тазовото си дъно. Тазовите тренажори на Kegel България могат да ви помогнат в това.

 

 

Как ще Ви помогнат тренажорите? 

 

 

Първото, което трябва да прецените е дали имате усещания и успявате ли волево да свивате и отпускате мускулите на тазовото си дъно.

 

 • Поставете два пръста във вагината.
 • Опитайте да стиснете и отпуснете мускулите около пръстите си.
 • Ако имате усещания на натиск върху пръстите си, може да опитате да правите Кегел упражнения с тренажор с обратна връзка.

 

 

На този принцип работи умният тренажор за Кегел упражнения kGoal

 

 

 

Той представлява интерактивна тренировъчна система за жени (уред + безплатна смартфон апликация), която предлага уникална комбинация от инструкции, проследяване на напредъка, биофийдбек (обратна връзка), персонализирани тренировки и дори тренировки под формата на забавни игри.

 

 

 

Тренажорът kGoal ще намали или елиминира изпускането след раждане, което се получава при кихане, кашляне, скачане или тичане, ще направи сексът по приятен за двамата партньори, а и оргазмите ще се случват по-лесно!

 

 

Когато нямате много силни усещания за областта "там долу" и трудно успявате да свивате и отпускате Кегел мускулите си, не се отчайвайте.

 

 

Можете да се научите отново да контролирате тези мускули с помощта на домашен Кегел тренажор с невромускулна електрическа стимулация - Kegel8 Ultra 20.

 

 

Kegel8 Ultra 20 стимулира контракции в тазовото дъно, които упражняват мускулите, за да изградят сила и да задържат всичко на мястото му и да Ви осигурят контрол.

 

 

Kegel8 Ultra 20 използва слаби електро-сигнали, които достигат до мускулите чрез вагинална сонда или външни кожни електроди. Той е тих, дискретен и удобен за употреба.

 

 

 

Източници: maturitas.org

 

 

....................

Статията има за цел да ви предостави полезна информация и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете каквото и да е лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.

....................

 

 

Kegel8 Ultra 20 V2

 

 

Тренажорът Kegel8 Ultra 20 има специални програми за всички видове инконтиненция!

Направи своя избор, не отлагай отново!

 

 

............................................

подари кутия
............................................
"ЖЕНСКО ЗДРАВЕ"

............................................

 

 

Виж съдържанието на празничната ни кутията ТУК!

 

 

 

Консумацията на твърде много захар и въглехидрати, води до обостряне на състоянието

прочети още

Средно качваме по 2 килограма всяка Коледа. Представете си „планините“ от храна, вредни напитки и сладки изкушения, които ни очакват.

прочети още

Всички знаем какво е хемороид, но колко от нас се замислят коя е основната причина за заболяването и как може да се предотврати?

прочети още