Упражнения на Кегел за женско здраве и благополучие!

21 февруари 2022
Упражнения на Кегел за женско здраве и благополучие!

Днес много жени се занимават основно с външния си вид, като редовно спортуват, посещават салони за красота, изпълняват специални програми за здравословен начин на живот… Всяка от нас се опитва да изглежда стройна, привлекателна и красива. Резултатите се виждат пред огледалото и ние изпитваме огромно удовлетворение от положения труд. 

 

Влагаме много усилия, време и средства във външния си вид и извайването на перфектно тяло, но повечето от съвременните жени напълно забравят за една много важна група мускули, за която малко се говори, споделя, пише и която не се вижда когато сме пред огледалото. Това са мускулите на тазовото дъно или известни още като "мускулите на Кегел", от които именно зависят здравето и самочувствието на жените!  

 

Тази статия е за ролята на „женските“ мускули, необходими за здравето на жените, за важността да укрепваме тези мускули, за да сме красиви, млади, жизнени, с добра стойка и прибрано коремче, но и за пътя ни като майки. За отговорността да предадем тези знания и на дъщерите си! И не на последно място за нашето лично щастие като жена, която се чувства женствена, уверена и спокойна, че се грижи правилно и мъдро за женското си здраве, като се предпазва от неприятни състояния в интимната зона!

 

 

Къде се намират "мускулите на Кегел"?

 

Мускулите на тазовото дъно наподобяват хамак от група мускули, които лежат в основата на таза ни. „Женските“ мускули се закрепят от срамната до опашната кост и носят тежестта на вътрешните ни органи и са основата за по-добрата позиция на стойката. Ако съберем дланите си в шепи тазовото ни дъно е приблизително с тази форма и размер. 

 

Наричат се "мускули на Кегел", тъй като през далечната 1948 г. д-р Арнолд Кегел създава комплекс от упражнения за интимните мускули, както и първият тренажор за тазово дъно (перинеометър). С помощта на тренажора дамите са разбирали как правилно да упражняват интимните мускули, за да имат по-бързи резултати. Д-р Кегел осъзнал важността от упражненията на тазовото дъно за намаляване на риска от пролапс (смъкване), за по-лесно естествено раждане и възстановяване, за превенция на инконтиненцията и т.н. От тогава тези упражнения за интимните мускули са известни под името упражнения на Кегел, а от там идва и наименованието "мускулите на Кегел".

 

 

Какви биха били ползите за всяка Дама от упражнения за „женските“ мускули? Защо е важна „женската“ интимна гимнастика?

 

 

1. ЖЕНСКО ЗДРАВЕ 

 

Интимната гимнастика (или упражненията за мускулите на тазовото дъно) е задължителна, ако искаме да поддържаме добро женско здраве независимо от нашата възраст. Особено за жените, които искат да забременеят, които наскоро са родили, жени с хронични дискомфорти в интимната зона, жени, водещи заседнал начин на живот, но и за жените, които активно спортуват. Обръщаме внимание, че при атлетичните дами често се получава постоянно напрежение в „женските“ мускули, което всъщност с времето отслабва издръжливостта им и те на практика отново стават слаби.  

 

За жените, които са достигнали менопаузата, интимната гимнастика е особено полезна, тъй като с упражненията се подобрява притока на кръв, а това помага при сухота, дразнене, инконтиненция, смъкване на „женските“ органи или при възпалителни процеси в зоната.  

 

Интимната гимнастика засилва метаболизма, повишава процесите на детоксикация в тъканите и предотвратява застоя на венозна кръв в областта на таза. При изпълнение на упражнения се разкриват голям брой малки кръвоносни съдове, което води до подобрено хранене на тъканите, елиминиране на инфекциозните процеси и така настъпва ускорен процес на оздравяване, възстановяване и подмладяване.  

 

 

2. МЛАДОСТ И КРАСОТА  

 

Както стана ясно по-горе здравите и гъвкави женски мускули имат по-силен приток на кръв и кислород, като така се подмладяват по естествен начин и изпълняват функцията си по-дълго време. Това означава, че менопаузата ще настъпи по-късно, отколкото при тези жени с отслабени мускули. Това предполага, чеще бъдем млади и жизнени по-дълго време. 

 

Когато започнем да задвижваме „женските мускули“ се натрупва вълнение и възбуда, а тогава започва отделянето на хормони в кръвта. При този процес се отделят и феромони, които на подсъзнателно ниво силно въздействат на противоположния пол и ни правят по-привлекателни за мъжете. Измененията протичат и в нашия организъм. Когато в кръвта попадат женски хормони в нужното количество, това се отразява много добре на външността. Постига се ефект на подмладяване, кожата става нежна, гладка и сияеща. Чувстваме се харесвани, привлекателни, красиви и по-уверени в женствеността си!Изпитваме чувство на щастие, подобрява се настроението и качеството на личния ни живот. 

 

 

3. ИНТИМНИ УСЕЩАНИЯ 

 

Други „странични“ ефекти от женската интимна гимнастика са, че по естествен път сеповишава желанието ни за интимност с партньора, като чрез упражненията се постигат по-ярки и по-интензивни усещания. Когато не упражняваме „женските“ мускули интимната ни зона не се кръвоснабдява добре, нервните влакна изтъняват и се отдръпват по-дълбоко в мускулите. Именно поради отслабването на интимните мускули много жени не могат да изпитват удоволствие и удовлетворение в интимността.  

 

Тренировките, насочени към укрепване на интимните мускули, допринасят не само за подобряване на здравето на жените, но и за създаване на достатъчно стимулиране на нервните окончания, което води до поява на повече чувственост и усещания. Проучванията в тази област, показват, че жените, които не са получили удовлетворение на финала на интимния акт, се оплакват от чувство на неудовлетвореност, нервна възбуда, истерия, намаляване на либидото и обща депресия.  

 

Способността на жената да подчинява работата на интимните мускули на своята воля значително обогатява нейните възможности, фантазии и усещания в интимния живот.

 

 

4. РАЖДАНЕ И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ 

 

Като говорим за ролята на интимните мускули в живота на жената, не може да не се отбележи значението им за износването на бебето през бременността, раждането и по-лесното възстановяване след това. Процесът на естествено раждане е действие именно на женските мускули. При положение, че интимните мускули са развити и подлежат на контрол, жената може правилно да отпуска и компресира и така този процес ще завърши безболезнено за нея и детето. 

 

По отношение на цезаровото сечение, имайте предвид, че 43% от жените, подложени на цезарово сечение, изпитват нарушения на тазовото дъно след раждане, поради тежестта на нарастващата матка през бременността и промените, настъпили в тялото. 

 

Разбира се, част от възстановяването на „женските“ мускули е заложено в човешката ни природа, но това не винаги е достатъчно. 

 

В края на 2021 година, BBC публикува проект за нови здравни препоръки на National Institute of Health and Care (NICE). Според NICE момичетата между 12 и 17 години трябва да се обучават още в училище как правилно да изпълняват упражнения за тазовото дъно (упражненията на Кегел). Целта е да се изгради навика за превенция още в ранните години и така момичетата да си служат с лечебната интимна гимнастика през целия си живот.

 

 

5. ОТКЛЮЧВАНЕ НА ЕНЕРГИЯ И СВОБОЖДАВАНЕ НА СТРЕСА 

 

В източните традиции тазовото дъно е известно като коренната чакра – това е мястото, където сме склонни да „задържаме“ страхове, по-специално страхове около първични инстинкти, свързани с нашето здраве, безопасността на семейство ни и финансовата ни сигурност. То е „контейнер за стрес“ в тялото ни, мястото, където обработваме емоцията и приютяваме нашите реакции на вътрешна борба или бягство от опасности.  

 

Много от нас, съвременните жени, сме загубили връзката си с „женските“ мускули, освен като резултат от раждането, но и поради дългото време, което прекарваме в седнало положение често в една поза. Така с годините интимните мускули губят обхват на движение, тонус и еластичност. Възобновяването на връзката е от съществено значение, за освобождаване на заключената енергия и натрупания стрес. Част от това е умишленото отпускане и разтягане на „женските“ мускули - и след това насочване на енергия нагоре по енергийните ни центровете, за да изградим балансирано и свързано тяло. Като така на практика отключваме и енергията, която задържа стреса и причинява болка в тялото. 

 

Днес все повече специалисти с холистичен подход вярват, че именно тазовото дъно е основата на нашето физическо и емоционално здраве, и че е ключът към цялостното ни благополучие.  

 

 

Интимната гимнастика е инструментът ни за женско здраве и благополучие, тъй като ни предпазване от редица неприятни състояния:  

 

 • Помага да предотвратим ерозия на маточната шийка. 
 • Активна профилактика срещу рак на органите в малкия таз. 
 • Решава много проблеми с гинекологичното здраве – изпускане, хронични цистити, смъкване на органите в малкия таз, болка в долната част на гърба, подут корем и др. 
 • Развива тонуса и силата на мускулите, като стеснява обема на интимната зона. 
 • Нормализира процеса на естествена лубрикация. 
 • Развива мощен имунитет срещу инфекции и патогенна микрофлора чрез укрепване и удебеляване на мускулната тъкан и лигавицата. 
 • Помага при репродуктивни затруднения и улеснява зачеването. 
 • Забавя настъпването на климактериума и биологичното стареене на организма. 
 • Усилва либидото (желанието). 
 • Стимулира отделянето на женски хормони (подмладяващ ефект, женственост, привлекателност). 
 • Помага за увереност в интимните отношения и осъзнаването на собствената значимост. 
 • Спомага за отделянето на феромони и привличане на противоположния пол. 
 • Помага за лесното достигане на кулминация и по-силни интимни усещания. 
 • Естествено стимулира мъжете да проявяват нежност и да ни изненадват с подаръци.  

 

Женски ритуал за интимна гимнастика, който може да направите още днес: 

 

 • „Бавни“ Кегел упражнения – застанете в изправено положение, седнала с изправен гръб или в легнало положение с леко разтворени колене. Бавно стегнете мускулите на тазовото дъно и ги повдигнете нагоре към пъпа, колкото можете по-силно. Задръжте  позицията така и докато същевременно преброите до 5, след което задължително отпуснете мускулатурата напълно. Важно е да се набляга еднакво на стягането и на отпускането! Повторете 5 пъти. 
 • „Бързи“ Кегел упражнения – изпълнявате действията от предходното упражнение (стягате и повдигате), но този път темпото е бързо за 2 секунди. След това отпуснете мускулите за 2 секунди. Действието при бързите упражнения буквално наподобява мигане. Повторете 5 пъти. 
 • Опитайте се да редувате упражненията като правите 5 бавни упражнения, последвани от 5 бързи. Най-добре за времето от 5 минути. 
 • Изпълнявайте този интимен женски ритуал поне 5 минутипо 3 пъти на ден.  

 

Ако дори и тези леки упражнения ви се сторят прекалено ангажиращи или сте опитали, но не усещате много добре мускулите си и не знаете дали изпълнявате гимнастиката правилно, не забравяйте, че има и модерни решения като тренажорите за интимна гимнастика. Те са съвременна електронна или елегантна версия на перинеометъра на д-р Кегел. С тях може да упражнявате лесно и ефективно женските мускули дискретно у дома, докато си почивате, а те вършат цялата „сложна“ работа... :)

 

 

Интимната гимнастика е съществувала още от времето на Клеопатра, може би дори и по-рано, така че сами можете да си направите извода откога датира грижата за тазовото дъно при жената. Това не е нова мода за женско здраве, а древен женски ритуал, който с помощта на съвременните научни открития е прекрасен инструмент за женско здраве и благополучие. 

 

 

 

 

 

 

Статия за лайфстайл списание "Великолепната Жена"

 

https://velikolepnatajena.bg/lifestyle/tpost/en9rj0rcn1-uprazhneniyata-na-kegel-instrument-za-zh

 

Автор: Галина Начкова, сертифициран уелнес коуч и консултант по женско здраве

 

 

..........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

 

Статията има за цел да ви предостави полезна информация и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете каквото и да е лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.

 

 

 

Тренажори, с които ще усвоите правилно Кегел упражненията преди бременност или след раждане. 


ЕДНО ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ ИЗОБРЕТЕНИЯ ЗА ЖЕНИ! <3

 

 

Kegel8 Ultra 20 V2 Кегел тежести

Консумацията на твърде много захар и въглехидрати, води до обостряне на състоянието

прочети още

Средно качваме по 2 килограма всяка Коледа. Представете си „планините“ от храна, вредни напитки и сладки изкушения, които ни очакват.

прочети още

Всички знаем какво е хемороид, но колко от нас се замислят коя е основната причина за заболяването и как може да се предотврати?

прочети още